Zvučení 100 V rozvodem

100-230-400 V..., rozvaděče, jištění, kabely, předpisy, oprávnění apod.
Ota
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 374
Registrován: ned 08. led 2006 15:06:12

Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod Ota » úte 30. kvě 2006 13:28:52

Dělá někdo z vás ozvučovačky některých sportovních akcí také 100Voltem?



dLive C Class
Reklama
 

Nikolas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 31
Registrován: ned 07. kvě 2006 23:35:38
Bydliště: Český ráj

Příspěvekod Nikolas » úte 30. kvě 2006 22:53:50

Jasně, já :D Mám pro tento účel 4 x TB 500A, což je 500W konec se 100V a 200V výstupem. Připojuju před ně LEM DX 24 a malý mix Peawey. Mám k tomu 30 tlakáčů ART 453, k nim nějaké ARS 5230-asi tak 20ks. Rád bych tlakové jednotky ART 900. Někdy jezdím na stadion, kde je stálé ozvučení, ale neměli prachy na zbytek aparatury, takže to živí zesilovačem Seak 500W 100V kompletně. Když mají významnější akci, tak to zvučím já se čtyřmi TBčky na čtyři výstupní linky-to jsem při montáži zařídil, takže stadion je rozdělen na čtyři úseky. (tribuny, předek, zadek a spodní tréninková plocha. Oni ještě do dneška nepochopili, proč tam mají takové přeslechy a když přijedu já, tak téměř ne. 8)



Uživatelský avatar
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 31. kvě 2006 15:09:42

Myslel jsem, ze sportovni akce si zvuceji stadiony sami ...

Nikolas) ... cili ty ty jednotlivy ctyri sekce zpozdujes ?



Nikolas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 31
Registrován: ned 07. kvě 2006 23:35:38
Bydliště: Český ráj

Příspěvekod Nikolas » pát 02. čer 2006 1:18:28

Tak. Když jsem ještě neměl LEMa, tak jsem používal 4 x DIGITAL DELAY Tesla. Ekvalizaci dělám společnou. Stadióny si převážně zvučí samy, ale jelikož jim to předloni při nejvýznamější akci vyhořelo (zdroj zesilovače), tak jsem to tam jel zachraňovat a od té doby to zvučím já. Ta jejich sestava se používá tak max. na hlášení při tréninku. Jednotlivé sekce zpožďuju tak, aba u tribuny nebyly přeslechy. Hlasateli to nevadí, má zvukotěsnou kabinu. Taky tam měli porty Zeck D.A.I.S.Y., ale nechodila spolehlivě, tak tam beru dva Sennheisery a je po problému. Když se dělala rekonstrukce, tak jsem nechal natahat i nějaké symetrické linky do tribuny a na střed stadionu. V případě potřeby tam mohu dát mikrofony, nebo zapojit malý mix na odbavení muziky. Ty TBčka jsou vojenské zesilovače, sloužící v aparátu Bouře III. Chodí celkem spolehlivě, akorát dělají kravál, v každém je Mezaxiál :D



Ota
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 374
Registrován: ned 08. led 2006 15:06:12

Příspěvekod Ota » pát 16. čer 2006 15:57:11

Ty se máš, 4ks TB500A bych taky bral, mě se podařilo sehnat již jen vrak bez desek - nějakej blb si myslel, že asi z toho postaví hifi konce na doma a tak jsem za 100,-Kč v domění, že jsem dobře sehnal od neznalce 100V zes, zakoupil jen šasi s trafy.



Nikolas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 31
Registrován: ned 07. kvě 2006 23:35:38
Bydliště: Český ráj

Příspěvekod Nikolas » pát 28. črc 2006 9:13:38

Já je objevil v armyšopu. :lol:



Uživatelský avatar
Návštěvník

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod Návštěvník » čtv 30. črc 2009 12:36:38

Poraďte mi, prosím, jako úplnému laikovi - co by se stalo, kdybych tlakový reproduktor s trafem na 100V připojil ke klasickému zesilovači?



mart_xx
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 23. črc 2009 1:22:53

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod mart_xx » ned 02. srp 2009 11:42:26

nic


martin

edizon
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: pát 09. črc 2010 17:13:48
Bydliště: Rajhrad
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod edizon » pát 09. črc 2010 20:10:57

Ahoj.

Nestane se nic, budou hrát velmi potichu.

100V se používá na rozvod zvukového signálu na dlouhé vzdálenosti ( i několik kilometrů...) Z "klasického konce" s výstupním napětím pár desítek V - např cca 30V a velkého proudu se přes výstupní trafo udělá těch 100V (nebo i víc... (rozhlas po drátě i 600V)), proudu menšího - stačí tenší dráty. V každé reproskříňce pak MUSÍ být převodní trafo, které to vrátí spátky na napětí a proud vhodné pro tu konkrétní reproskříňku.

Pepa



Uživatelský avatar
Návštěvník

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod Návštěvník » pát 14. led 2011 19:29:06

Teď jsem právě narazil na téma, které je mi ze zvukařiny nejbližší!! 100V technika. Dělám výhradně s ní amůžu řici že za 20 let už mám i nějaké zkušenosti. Žije tady ještě "OTA nebo NIKOLAS? rád bych pokecal, používám TB 500, ARS 9200, ARS 300, a nejvíc používám ADJ 636.



Šváb
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 7
Registrován: pát 10. říj 2014 11:00:08

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod Šváb » pát 10. říj 2014 11:10:10

Zdravím, začnu trošku zeširoka: v malé vesnici máme ozvučení obecním rozhlasem 100V. Ústřednou je postarší, ale po několika mých servisních zásazích (výměna OZ, kondenzátorů,...) plně fukční Tesla AUA 230 (např. zde). Ta živí 20 reproduktorů (část tlakáče T51-OF, část mě neznámý typ, ovšem NEtlakový. Netuším, proč to kdysi takhle namíchali, nebyl jsem u toho). Rozvod není členěn na zóny. U této ústředny odešel mikrofon, byl nahrazen jakousi dynamickou lácí DM202/600ohm. Po této výměně se asi projevuje jiný kmitočtový rozsah mikrofonu, který je patrně širší směrem k nízkým kmitočtům. Když k tomu přičtu ještě to, že ten kdo hlásí, do toho huhňá s mikrofonem vraženým skoro až v krku, projevuje se to, že řeč je dunivá, nepříjemná, reproduktory drnčí a výsledkem je nesrozumitelná "hrouda" zvuku. Hudba přehrávaná z CD je přitom naprosto v pořádku. Podle mě je to velkým obsahem hloubek v řeči. Vzhledem k tomu, že se neodvažuji chtít po obsluze manipulaci s korekcemi (už když jsem mu říkal, že si musí na VU metru hlídat přebuzení, tak na mě vytřeštil oči, tak jsem mu tam fixou udělal čárku, za kterou nesmí ručička jít), rozhodl jsem se postavit filtr 4. řádu horní propust a tu dám do ústředny mezi mikrofonní a směšovací zesilovač aby ty hloubky odřízl. Otázka tedy zní: jaký dělící kmitočet mám u filtru zvolit aby byla řeč co nejsrozumitelnější? Zatím jsem to postavil na 500Hz, ale než to tam včlením, raději se zeptám zkušenějších.
Děkuji za každou odpověď



Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3399
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod blaha » pát 10. říj 2014 12:08:41

A nebylo by jednodužší začít nejdřív mikrofonem a alespoň vyzkoušet nějakej jinej.

Nebo tam (pokud tam není zvlášť pro mikrofon, dodělat korekce, ale nastavitelné a zrovna tak tam pro tohoto řečníka namalovat fixou, kde to mám být nastavené.

500Hz je hodně vysoko, dle mne. Mužský hlas začíná cca na 150Hz, ženský na 250Hz.

Ty tlakáče pak mají psané 315-5000Hz, nevím jak ty druhé.


Zdeněk "Bláha" Blahovec, divadlo Jaroměř, občas zvučení na sebe mimo divadlo, občas nějaký ten prodej i instalace techniky

Šváb
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 7
Registrován: pát 10. říj 2014 11:00:08

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod Šváb » pát 10. říj 2014 12:23:47

Laborovat s mikrofonama mě taky napadlo, ale nemám k dispozici sadu mikrofonů, kterou bych mohl vyzkoušet a jeden vybrat. Jednoduší je pro mě hrát si s tím filtrem. Ten chci udělat pevný aby do toho nikdo, třeba i omylem, nemohl hrabat (a taky je to konstrukčně jednodušší). Zdá se mi, že nejvíce problémů s tím zvukem mají právě ty "netlakový" repro. Různě drnčí, rezonují atd. Ty tlakáče to prostě nepřenesou, takže jim je jakž takž rozumět. Nejprve jsem měl ten filtr na 200Hz, ale zdálo se mi, že je to nízko, tak aby to bylo "sichr", tak jsem to zvedl na 500Hz. Někde jsem se dočetl, že pro srozumitelnost lidské řeči jsou nejdůležitější kmitočty kolem 800Hz, ale nevím, jestli se tomu dá věřit.



Galapetr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 88
Registrován: úte 16. čer 2009 16:40:59

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod Galapetr » pát 10. říj 2014 12:33:42

Telefony a vysílačky ořezávají přenášené pásmo na rozsah 300Hz - 3kHz.



Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3399
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvučení 100 V rozvodem

Příspěvekod blaha » pát 10. říj 2014 12:58:12

Schválně jsem koukal na ten mikrofon, a co se dá asi tak očekávat od mikráku za 50,- Kč (ne nechybí mi tam nula).
Napiš odkud jsi, ale určitě by se našei někdo, možná i v obci, kdo nějakej mikrofon má, jakejkoliv bude asi lepší, než ten co tam je.
V podstatě můžeš hledat od domácího amatéra, kterej má přeci jen trochu slušnější mikrofon třeba na Karaoke, nebo nějakej z Lídlu, případně Hamu, pak něco mívají ve školách, případně nějaká místní kapela, muzikant, nebo nějaký zvukař z okolí.
Operovat tím, že místo vypůjčení mikrofonu je jednodužší rozbastlit ústřednu, si myslím je nesmysl.
A vždy platí nejprve řeš příčinu a pak následky.


Zdeněk "Bláha" Blahovec, divadlo Jaroměř, občas zvučení na sebe mimo divadlo, občas nějaký ten prodej i instalace techniky


Zpět na “Elektroinstalace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host