Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Kajman2nd
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 14. led 2016 11:40:22

Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Kajman2nd » pon 15. srp 2016 12:44:24

Dovolím si poprosit o radu v situaci:
Jsme bigbít kapela, a na malé akce (50 lidí max.) se zvučíme sami - stávající aparát: 2x pasiv satelity Yamaha C115V na stojanech, Powermix Behringer PMP2000. Chtěli bychom k tomu přidat subbasy, z důvodu jednoduchosti asi aktivní. V této fázi neřešíme ani tak, jaký typ/výkon, ale spíš princip vedení signálu, zda k aktivním subbasům bude potřeba něco dalšího (výhybka, DSP?).
Představa je, že z powermixu povedem audio výstup do subbasů, a jejich vestavěné zesilovače si plnofrekvenční signál přizpůsobí - ořežou středy a výšky?
Jsme všeichni muzikanti a v oblasti zvučení víceméně pouze poučení laici, proto si dovolím Vás zkušené poprosit o vysvětlení. Předem díky za rady, jakékoli.



Allen Heath SQ
Reklama
 

zahy
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 287
Registrován: ned 12. říj 2008 22:05:18

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod zahy » pon 15. srp 2016 18:59:29

Zhruba v tomto duchu to bude. ALE bez znělosti modelu to nemohu potvrdit či vyvrátit.


A&H GLD-80, RCF NX M15-A,RCF ART 310, MT18SUB + cajky

Kajman2nd
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 14. led 2016 11:40:22

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Kajman2nd » úte 16. srp 2016 9:22:13

Díky. A co vrchní satelity, ty nebude potřeba pořešit - ořezat jim frekvence, které převezmou suby?



relaxmusik
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 100
Registrován: sob 03. črc 2010 18:54:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod relaxmusik » úte 16. srp 2016 10:11:33

Takže já popíši popis pro subbasy např. dB technologies a nebo RCF, které maji v sobě stereocrossower.
Z pultu Behr. PMP 2000 vyvedete 2x symetrický kabel z PREAM Outputs do subbasu ( zapnout XOVER a požadovanou dělící frekvenci ) a výstup ze subbasu zpět symetrickými kabely do Behr. PMP 2000 - do POWER AMP Inputs.
Díval jsem se pouze na obrázek ale mnělo by to takto fungovat. Výkon pro horní satelity používáte z Behringera že?
Pokud by jste měli samostatné zesilovače, tak výstup ze subbasu by šel na vstup zesilovače pro ty horní bedny.
Vestavěný crossower automaticky ořízne i signál pro satelity.



Kajman2nd
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 14. led 2016 11:40:22

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Kajman2nd » úte 16. srp 2016 12:50:46

JJ, už jsem se díval na nějaké suby, a tak nějak jsem to pochopil, zmixovaný signál by šel z preamp Behringera do Subů, a z nich Xover výstup zpátky. Zkrátka potřebujeme subwoofer s možností crossover výstupu.

Díky



relaxmusik
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 100
Registrován: sob 03. črc 2010 18:54:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod relaxmusik » úte 16. srp 2016 13:28:19

Ano, a nebo kdyby byl subbas bez crossoweru tak samostaný crossower a v tom dělit.



zahy
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 287
Registrován: ned 12. říj 2008 22:05:18

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod zahy » úte 16. srp 2016 15:45:29

tak tak to nefunguje..
Ten powermix má sice samostatný vstup pro zesilovač ale ten je již napevno přiřazen i k samotnému Main výstupu z mixu. Ale nevěšte hlavu, měl jsem tento střep rozebraný a lze jednoduchým vytažením konektoru použít samostatně zesilovač jako samostatnou jednotku, tedy že opravdu budou odděleny MIX a ZESILOVAČ.
Ale pro jistotu, je možné že už u vašeho modelu použili rozpínací JACK konektor a toto propojení mezi mixem a zesilovačem se odpojí mechanicky zasunutím jack konektoru do vstupu / power amp imput /.
To je potřeba vyzkoušet :
pustit nějaký signál přes celou jednotku do beden ( jako doposud) a strčit ( jakýkoli nezapojený jack) do / power amp imput /
,pokud se zvuk z beden ztratí máte vyhráno, pokud nee tak rozebrat a vytáhnout příslušný konektor z PCB ( dle fotek poradíme).
Pozor za vstupem / power amp imput / už není žádná regulace, proto raději nezapojený jack.


A&H GLD-80, RCF NX M15-A,RCF ART 310, MT18SUB + cajky

Kajman2nd
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 14. led 2016 11:40:22

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Kajman2nd » stř 17. srp 2016 10:30:00

@ zahy, myslím že to funguje na ten rozpínací Jack konektor - když jsme zkoušeli propojení s 2. malým mixem, které jsme vedli do poweramp inputu Behringera, tak nehrály ostatní šavle. Ale každopádně ještě vyzkoušíme.
Jako alternativu můžem použít ještě další zesík co máme, nějakých 2x300W a krmit s ním ty vrchy. Zatím ho máme jako zálohu pro monitory, které ale používáme velmi zřídka.

PS - na větší akce samozřejmě bereme extermího zvukaře s "velkým" aparátem.



Uživatelský avatar
Martin S.
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 176
Registrován: pát 05. srp 2011 23:03:09
Bydliště: Praha-západ
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Martin S. » stř 17. srp 2016 16:10:33

No, myslím, že bylo jednoduší a elegantnější řešení pořídit pasivní basovky, než táhnout signál do basovky a zase zpátky. Navíc externím (rackovým) DSP půjde naprocesorovat ty Yamahy a trochu je vylepšit. Jakou máš představu, co by to mělo být za basovky? Kolik na to máš?


Martin S. ::::: MS sound
http://ms-sound.cz

Kajman2nd
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 14. led 2016 11:40:22

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Kajman2nd » čtv 18. srp 2016 10:13:43

@Martin S. tu variantu beru taky v potaz, a z pohledu profíka zvukaře to možná elegantnější je, jenže pro nás velké mínus je nutnost dalšího zesilovače + DSP + někdo, kdo to DSP umí ovládat - což nikdo z nás rozhodně není. Priorita je na tyto "mini" akce mít aparát co nejjednodušší a blbuvzdorný. Ad rozpočet, teď cca 30k, ale netlačí nás čas, můžem případně ještě došetřit. Proto se snažíme o user friendly řešení, ideálně plug&play :-).
Co jsem se letmo mrkl tak aktiv suby 15" 'lepších' značek (dB Techn., Mackie) začínají cca na těch 15+ tis./ ks, výkonově k těm Yamahám potřebujem min 500W+ / 1 sub?



Uživatelský avatar
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1158
Registrován: pon 25. čer 2007 21:19:01
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod TomasVv » čtv 18. srp 2016 12:59:45

Nerad to říkám, ale právě jste narazili na tvrdý limit malých aparátů s powermixem.
Každé rozšíření tu znamená nějakou komplikaci, zbytečné investice a složité zapojování.
Čistá cesta by byla zbavit se powermixu (prodat, nebo do zkušebny), pořídit nějaký malý mixpult, aktivní basovku s výhybkou a pak buď dvě další aktivky (Yamahy by následovaly osud powermixu) nebo zes.
Najednou bude vše mnohem jednodušší.


Nevěřte mi, prodávám Bose a používám marketing.

Kajman2nd
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 14. led 2016 11:40:22

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Kajman2nd » čtv 18. srp 2016 13:26:10

... přesně to je výhled do budoucí pětiletky :-), teď aktiv suby, následně (postupně, jak finance, zdraví a chuť do hraní dovolí) k tomu aktiv vrchy a nakonec mix s wifi ovládáním.

Co ten výkon subbasů - pokud máme na vršku výkon +-500W na straně, jaký je k tomu ideální výkon spodku? Dvojnásobek?



Uživatelský avatar
Martin S.
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 176
Registrován: pát 05. srp 2011 23:03:09
Bydliště: Praha-západ
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Martin S. » čtv 18. srp 2016 14:26:12

Ono ty Yamahy klidně pod sebe snesou 1kW 18" jako toto http://ms-sound.cz/datasheets/SBN18-datasheet.pdf. Záleží samozřejmě velmi na prostoru a nejde úplně jednoduše říct, když máš tolik výkonu tady, tak tolik potřebuješ sem. Záleží to na několika dalších faktorech.
Osobně se mi ty levnější (tím myslím tak pod 50tis) aktivní subwoofery nepáčí. Malý aktivní 500W 15" subbas fakt nepovažuji za dobrou cestu. Chce to víc výkonu.
Co se týká ovládání DSP, jednou se nastaví preset a pak už do toho není třeba šahat, snad kromě úpravy volume subwooferů, což není nic složitého, většina DSP se ovládá velmi jednoduše.
Dnes lze menší pasivní aparát živit jedním 4 kanálovým zesilovačem, lze pořídit i s integrovaným DSP, stačí tedy úplně malý rack. Živení beden lze vyřešit jedním 4 žilovým kabelem na každou stranu, takže méně kabeláže než v případě aktivu.


Martin S. ::::: MS sound
http://ms-sound.cz

Kajman2nd
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 14. led 2016 11:40:22

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Kajman2nd » pon 22. srp 2016 9:18:45

Tak vidím, že máme zase o čem přemýšlet... každopádně díky všem za rady/postřehy.



Uživatelský avatar
Marian

Re: Aktiv subbasy doplnění k pasivním satelitům - jak na to?

Příspěvekod Marian » pon 22. srp 2016 12:41:08

Ak sa nemýlim PMP2000 dáva do 8 ohm 165W/kanál, čo je samo sebe pomerne málo a tie C115V znesú v pohode tak 400-500W/8ohm zosil. V prípade subbasu pod 15" saty sa zvykne dávať 18" sub, aj keď by bol problém čo sa týka veľkosti, tak vysokovýkonný 15" by to mal zvládnuť, keďže C115V nie sú nejak extremne výkonné je to taký slušnejší low-end. Čo neodporúčam, tak subbas od Yamahy mňa osobne nepresvedčil ani najvyššia seria DSR




Zpět na “Zvučíme live a věci okolo”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti