ZVUKAŘINA.CZ

Česko-slovenský server zvukařů
text Reklama
Právě je stř 23. kvě 2012 20:12:30 FacebookTwitter

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Eliminace zpětné vazby
PříspěvekNapsal: pon 16. led 2006 15:04:20 
Jelikož se mi na tomto webu jako začínajícímu zvukaři, dostalo vždy kvalitní odpovědi,obracím se znovu na Vás všechny nadšence zvukaře jako jsem i já.
Stále řeším problémy se zpětnou vazbou.Poraďte co koupit ať mám klid.
Používám mix Behringer SL 2442 FX-PRO,který má 2x AUX.V nabídce se mi líbí BEHRIGER DSP 1124P.
Mám koupit nebo ne? Pokud ano,tak jak eliminátor zapojit.
Díky také za praktické zkušenosti s eliminátory.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: FBX
PříspěvekNapsal: pon 16. led 2006 20:57:28 
Uživatel
Uživatel

Eliminátor zpětné vazby není řešením na všechno. Především je nutné eliminovat příčiny vzniku vazby - tedy umístění mikráku a beden (pokud to jde), kravál na jevišti, kdy se nikdo neslyší a řeší se to jen přidáváním hlasitosti, kvalita "levných" mikrofonů a beden, kdy vazbě dále napomáhá extrémě nevyrovnaná charakteristika společně s krajními polohami korektorů a equalizérů, značně komplikuje situaci i nezatlumená akustika jeviště, s kterou se toho ale asi moc na poslední chvíli udělat nedá atd. Eliminátory zp. vazby se vřazují insertem do cesty signálu. Optimální je nasazení těchto procesorů do jednotlivých, "problémových" šavlí ale protože nejsme všichni milionáři, častěji se tyto přístroje objevují ve výstupních cestách auxů a hlavních výstupů. Tím negativně ovlivňují i zvuk toho, co není potřeba hlídat, ale protože "vyřezávají" jen úzkou část potenciálně "vazbících" kmitočtů, není při citlivém a rozumném zacházení zásah tolik slyšitelný. DSP 1124P je sice adekvátní ostatnímu popisovanému zařízení a také cenově výhodný, ale moc kvalitní zařízení to v porovnání se standartem, viz www.sabine.com , není. Rozdíl je opravdu i pro laika na první pohled znatelný.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 16. led 2006 23:07:34 
mě se 1124p moc neosvědčil, trvá to příliš dlouho, než vazbu zachytí - min. 1 vteřinu :-(
a automatické hledání v pásmech ve výsledku znamenalo, že zvuk byl znatelně frekvenčně ovlivněn, zploštil se

nekamenujte mne - vím, že se můj následující návod nedá aplikovat obecně, ale třeba někomu pomůže:

osvědčilo se mi vazbu eliminovat na monitorech, tj. do jejich cesty dát slušný ekvalizér (čím více čudlíků, tím lépe :wink: ). Nejprve si mikrofon lehce napísknu (přidávám na odposlechu), což je trochu nepříjemné pro okolí a vzápětí frekvenci najdu a co nejúžeji vyříznu (mimochodem, i k tomuhle se dá 1124p využít!). V odposlechu zase až tak nechybí, přitom vznik vazby výrazně omezím.

Jinak mám zálusk na FBQ 2496 od stejné značky, který je prý výrazně lepší (dle 2 zvukařů).

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 1:36:19 
Uživatel
Uživatel

To Nick: v podstatě děláš ručně to, co eliminator dělá automaticky, akorát že to realizuje v o něco užším pásmu. Dříve se právě takto "vypískávala" ta vazba z odposlechů, když ještě eliminátory byly velmi obtížně dostupné.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 16:21:37 
Přátelé,děkuji Vám za rady ohledně eliminace zpětné vazby.Naše kapela hraje v různých KD a je pravda,že daleko lépe se mi zvučí,když je kapela na pódiu,které je částečně odděleno od hlavního sálu.Přeci jen jsou muzikanti trošku odděleni od hlasité produkce,která zní z koncových beden do sálu a tím pádem nemusím dávat odposlechy tak hlasitě.
Já řeším problém s napískáváním jen z odposlechů a přiznám se,že teď nevím co si vybrat.
Koupit Eliminátor zpětné vazby nebo equalizér ?
Přeci i když koupím Eliminátor nebo equalizér, a zařadím je jen do linek AUX, dojde přeci jen k ořezání frekvencí do odposlechů,kde kvalita zpěvu není tak důležitá jako na koncích do sálu.Tím pádem mi přeci nemůžou tyto omezovače zvuku nijak narušit frekvenční rozsah,který pouštím do koncových beden a tím pádem i kvalitu hudební produkce !
Nick,píše,že když použil DSP 1124P a dal automatickou eliminaci,tak že došlo k zploštění zvuku.To myslí zvuk,který posílá do odposlechů ?

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 17:49:18 
abychom se do toho nezapletli
1) vypískávání a ekvalizer používám na odposlechy - přesně jak píšeš, útlum na určitých frekvencích těm na pódiu nevadí, přitom možný vznik zp. vazby se výrazně omezí
2) k tomu zploštění - s 1124 jsem více vsadil na techniku a použil jsem přístroj na celkový zvuk (taky šlo o pódium, kde byly bedny prakt. na úrovni kapely a velmi blízko). Sice toho hodně pochytil (bez něj a při stejné hlasitosti by to nabeton pískalo), ale došlo ke zmíněnému zploštění zvuku, resp. k úplným výpadkům na určitých frekvencích. Kytarové sólo bylo otřesné :-)
Takže přátelé - tudy ne :lol:

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 18:11:52 
Ono je to spis tak ze nesmis nechat uplne vsechno na ty automatice. Vestina lidi s tim funguje tak, ze si napiskal cca 5 filtru a ty stejne jeste manualne upravi (zmensi utlum ap). Jinak ten novej feedback destroyer 2496 je v tomhle ohledu vyrazne lepsi. Reaguje rychlejc pri mensim naznaku vazby a ma uuzsi Qcko, cili *vulgární slovo* zvuk tolik.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 19:38:43 
Niku,díky za vysvětlení.Na vyřešení mého problému s napískáváním mikrofonů z odposlechů si pořídím EQ,který zařadím na výstupy AUX z mixu.Ještě mi poraď,jaký EQ koupit(2x15 pásem nebo 2x31 pásem).Třeba zrovna o nějakém bazarovém víš co se prodává.
Budu také rád ,když mi napíšeš na které frekvence bych si měl dát pozor(prostě,které utlumovat).Moc díky za rady.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 20:02:43 
Uživatel
Uživatel

Nejsem sice Nick, ale pamatuj na to, že equalizér vyřezává podstatně širší a pevně nastavené pásmo a tak budou díry slyšitelnější. Navíc, čím menší počet pásem, tím širší bude ta vyříznutá díra. Co dovedou udělat se zvukem levné *vulgární slovo* eqíky při trochu divočejším nastavení, bys asi koukal. Než budeš volit kroky zpět, koukni na ceny třetinooktávových equalizérů a porovnej je s FBX. Nechci sice dělat reklamu, ale poměrně slušná zařízení a jejich ceny lze nalézt např. na www.prodance.cz .

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 21:32:38 
připojuji se k Otovi - mezi značkami a neznačkami bývá v ekvalizerech SLYŠITELNÝ rozdíl :-(
v Prodance se snažím nakupovat taky (dle fin. možností) :-)

každopádně jak jsem psal dříve, čím více čudlíků, tím lépe. Jinými slovy vyřízneš díky tomu užší interval frekvencí a ve výsledném zvuku to bude méně znát

jinak ke značce: chápu, že vždycky hrají roli peníze a koupit stroj za patnáct a více tisíc (např. dbx) si nemůže dovolit každý... přesto bych tady doporučoval pečlivě volit.

asi ti konkrétní radu ke značce neposkytnu. Anebo možná jo: jak už jsem zahlédl jinde na tomhle fóru, je důležité si vždy stanovit hranice - kvalitativní i finanční, a pak hledat kompromis. Věřím, že spoustu zvukařů i posluchačů uspokojí např. FBQ 3102, který stojí s DPH lehce přes čtyři litry, což není málo, ale ani to není moc... a nějakou solidní (základní) práci odvede.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 21:40:33 
a málem bych zapomněl: nedávno jsem viděl na jedné akci pětipásmový eq PEQ 2200. A byl jsem překvapen - jak mi zvukař potvrdil, používá je (měl dva) právě do odposlechových cest a s úspěchem...

byl jsem si poslechnout zpěv těsně u pódia a se zvukem z odposlechu jsem problém neměl

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 21:40:53 
Oto,rád si nechám poradit,mám zvukaření jen jako vedlejšího koníčka ale na kvalitní muziku si potrpím a stále chci kvalitu hudby vylepšovat.Moje finanční možnosti jsou omezené ale snažím se,jak to jenom jde.
Jak to mám tedy konkrétně provést s tím napískáváním mikrofonů z odposlechů.Myslíš,že ten nápad s tím EQ na výstup AUX není dobrý.
Poraď mi konkrétně co mám tedy pořídit.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2006 22:56:05 
Uživatel
Uživatel

Také nepatřím k těm majetnějším a tedy ani k horní lize zvukařů megaakcí, ale mohu jen potvrdit, že je třeba stavět aparát slušně již od základů. (...Se snadno řekne, že?) Tedy v první řadě na kvalitních mikrofonech a reprobednách. Samozřejmě, ani to ostatní by neměl bejt šmejd, provozovaný navíc na samé hranici možností. Zní to drsně, bezohledně, stejně jako je již drsný a značně přesycený trh se službami v tomto oboru. Chci tím tedy naznačit, že je zhruba na stejné úrovni, zda zvolíš k eliminaci vazby DSP1124P, levný třetinooktávový, oktávový (10ti-pásmový, to je ale ta nejhorší možnost) či parametrický EQ, nějaké zlepšení oproti původnímu stavu to jistě přinese, ale bude to zas jen v rámci kvalit stávající aparatury a problémy stejně neustanou. Jenže nebude to trvat dlouho a zjistíš, že to stejně není ono, že by to chtělo to, pak zas tamto... A tak to půjde dál, než budeš stát před rozhodnutím, zda se donekonečna s tím plácat a vylizovat nezáživné nic moc kšefty a nebo do toho praštit, zainvestovat a rozjet to trochu více profi. A nebo se na to úplně vysrat... :-) Snad jsem Tě nějak neznechutil, ono v každé lize se pokukuje po dalších vylepšeních, jde ale o to, nejít pod hranici, kdy se ze zvukařiny stává opruz.
K původnímu dotazu: já osobně bych se snažil chvíli vydržet a našetřit necelou desítku alespoň na ten SABINE SL-820. Pro jednu monitorovací cestu bude tento jednokanál vhodný, časem přikoupíš do AUX2 cesty další jednotku... a alespoň to použiješ nadále i po obměně jiných částí BEHRINGER aparatury.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 19. led 2006 17:00:00 
Nicku,nakonec jsem si koupil po vyhodnocení všech připomínek a rad EQ Behringer FBQ 3102,kterým budu"ořezávat"muziku,kterou pouštím do odposlechů a budu se znažit tam nepouštět ty frekvence,které mi dělají to nepříjemné napískávání.Poraď mi, jak by asi mělo vypadat nastavení všech 31 ks posuvných potenciomentrů.Které poťáky,jak nastavit.
Díky.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 19. led 2006 17:06:11 
huh!
to ti přeci nedokáži říct, pže nevím, co do odposlechů pouštíš - v jakém intervalu frekvencí zpívá váš zpěvák či zpěvačka, zda-li tam pouštíš i nějaký nástroj (např. klávesy)...

a vliv má i aktuální prostředí na pódiu, sál, vzdálenost hlavních beden (jinými slovy jaký a kolik hluku je na pódiu)...

experimentuj - myslím, že na to rychle přijdeš sám. Lehce to napískni a pak hledej.

jinak přeji, ať ti přístroj poslouží co nejlépe, tak jak od něj očekáváš.

Odpovědět s citací  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]