regulace zisku(gain) zesilovace
-
- Reklama
-
martinak
Re: regulace zisku(gain) zesilovace
frenk: diky moc, je to do 4 ohmu coz uz sem psal vyse.
-
Návštěvník
a neni divny ze zesilovac ma max zisk 36db pri kteych by mel byt vykon 1400w do 4ohmu a na 35db pri nule na mixu by mel davat jen 400W?
neni zac, pro 4ohmy si jeste 3dB ubermartinak píše:frenk: diky moc, je to do 4 ohmu coz uz sem psal vyse.
ne neni, sem se furt nedozvedel kolik je ta 0a neni divny ze zesilovac ma max zisk 36db pri kteych by mel byt vykon 1400w do 4ohmu a na 35db pri nule na mixu by mel davat jen 400W?
priklad z manualu QSC RMX 2450
výstupní výkon EIA 0,1% 1khz - 8 ohm: 2×500 W
výstupní výkon EIA 0,1% 1khz - 4 ohm: 2×750 W
výstupní výkon EIA 0,1% 1khz - BRIDGE 8 ohm: 1 500 W
výstupní výkon EIA 1% 1khz - 2 ohm: 2×1 200 W
výstupní výkon EIA 1% 1khz - BRIDGE 4 ohm: 2 400 W
zisk: 34 dB
citlivost pro 8 ohm V rms: 1,23
a ted 34/20 odlogaritmujes a mas zisk 50x 1,23*50 mas napeti 61,5. Pro 8ohmu mas proud 61,5/8 tj 7,68A. Jak znamo vykon je napetixprud takze 61,5*7,68 je 472W, a jak vidis QSC udava 500W do 8ohmu pri 1,23V coz je zisk 34dB ja mam 400W pro 1V 35dB takze to sedi.
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Mimochodem se divim ze lidi co chcou dneska zvucit, neznaji ani takovu zakladni vec jako spocitat vykon/zisk/citlivost zesilovace.
Mozna by to chtelo admine nejakou wiki, kde by byly informace pokupe snadno dostupne, tady na foru se takove obecne veci snadno ztrati, a pak se jedna vec probira nekolikrat v ruznych vlaknech. 
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nebudu se přít o výpočtech a fyzice, prostě se mi nechce se s tím počítat a ztrácet čas, taky jsem to ve svých příspěvcích neřešil, prostě jen proto, že to není potřeba. V týhle chvíli totiž jedeme v jednom vláknu dvě "různá" témata.
1. Jestli může ty bedny na ten zesik připojit
2. Jak se počítají dB na W a VA a já nevím co ještě
Taky se tady, ale nezaobíráme Omnišrotem, ale QSC a B&C.
Já odpovídám na první téma.
Otázka: Můžu připojit na zesilovač QSC 4050HD, který má na výstupu 2x 1300W@4ohm (1400W podle druhu měření) hudebního výkonu, na každý kanál 2 slušné bedny (nebo jednu s dvěma reproduktory) osazené každou 8ohmovým reproduktorem B&C (550/1100/2200W). Tudíž na kanál pověsit bedny o výkonu 1100/2200/4400W@4ohm, dát zesilovač naplno, pustit do něj hudební signál, aniž by se jim něco stalo.
Odpověď: Ano můžeš, pokud do nich nepustíš nějakej nesmysl, na zesilovači si zapneš limitér a v klidu můžeš bez obav hrát.
Zkušenost z praxe: Bedna HK Audio IL115 SUB (600/1200/2400@8ohm) připojená na zesilovači CPX2600 (1550W@8ohm v můstku) se zapnutým limitérem, provozuji bez jakýchkoliv problémů. Byť pravda s trochou opatrnosti a rozumu, neboť si jsem vědom, že to už je trochu moc.
Uf, domluvil jsem
.
1. Jestli může ty bedny na ten zesik připojit
2. Jak se počítají dB na W a VA a já nevím co ještě
Taky se tady, ale nezaobíráme Omnišrotem, ale QSC a B&C.
Já odpovídám na první téma.
Otázka: Můžu připojit na zesilovač QSC 4050HD, který má na výstupu 2x 1300W@4ohm (1400W podle druhu měření) hudebního výkonu, na každý kanál 2 slušné bedny (nebo jednu s dvěma reproduktory) osazené každou 8ohmovým reproduktorem B&C (550/1100/2200W). Tudíž na kanál pověsit bedny o výkonu 1100/2200/4400W@4ohm, dát zesilovač naplno, pustit do něj hudební signál, aniž by se jim něco stalo.
Odpověď: Ano můžeš, pokud do nich nepustíš nějakej nesmysl, na zesilovači si zapneš limitér a v klidu můžeš bez obav hrát.
Zkušenost z praxe: Bedna HK Audio IL115 SUB (600/1200/2400@8ohm) připojená na zesilovači CPX2600 (1550W@8ohm v můstku) se zapnutým limitérem, provozuji bez jakýchkoliv problémů. Byť pravda s trochou opatrnosti a rozumu, neboť si jsem vědom, že to už je trochu moc.
Uf, domluvil jsem
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
No ja osobne bych to taky nepocital, ono u hudebniho signalu se stejne niceho poradneho dopocitat neda, nikdo nevi jaka je dynamika/prebuditelnost. Ja davam koncove zesilovace by oko, 1000W bedna na 1200W zesik naplno, 500W bedna napul a je to. Stejne je potreba u toho myslet (zesik napul a pak do toho nekdo pousti stejne +20dB tak je mi to prd platne )a ono je to i docela slyset kdyz uz clovek ty bedny trapi. A jedine co me odeslo byla nejaka 350W RH bedna, pac ta hraje hnusne furt a tak clovek nevi kdy ma stim volume skoncit. 
-
martinak
kalfar: super pocitadlo ale co dosadit za P in a P out? diky moc 
-
martinak
jinak jestli sem to spocital podle frenka spravne. Tak reproduktory 1100W do 4 ohmu pri 4db na mixu znamena otocit gain na zesilovaci na 32db? je to tak? zda se mi to docela dost protoze kdyz na druhym kanalu budu mit reproduktory 800W tak sem spocital ze zesilovac musim otocit na 31db. 
-
martinak
Pocitam teda s V in 1V jak spocital frenk a na konci uz jen odectu 4db.
To je jedno, početně to vyjde jen s rozdílem znaménkamartinak píše:kalfar: super pocitadlo ale co dosadit za P in a P out? diky moc
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
-
martinak
ty vypocty jaksi nesedi. kdyz si vezmu zesilovac qsc 1850hd a budu chtit do mustku do 4ohmu reproduktory o vykonu dohromady 1300w(2x650) a zesilovac dava do mustku 1800w tak vypoctem dojdu k hodnote 33,2 db. A tento zesilovac ma maximalni zisk 33db. Takze je nekde chyba?
Ty výpočty jen vezmou tvé zadání a spočtou to, problém je v zadání 
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
-
martinak
odmocnina (1300*4) = 72,1 ----- V out
V in je 1V tam bude mozna chyba, ale nevim jak spocitat presne
V in je 1V tam bude mozna chyba, ale nevim jak spocitat presne
-
martinak
nerozumim tomuhle vypoctu:
Vystup mixu ma +2dBu uroven, tj. kdyz sviti na mixu 0 tak je na vystupu tech +2dBu. 0 dBu je 0,775V +2dBu je tedy 2 = 20 log (x/0,775), tj x/0.775=log^(-1)(2/20), tj x vyjde 1V.
kdyz to tedy potrebuju pro 4dbu tak by mel byt vypocet x=log^(-1)(4/20)*0,775 ?
Vystup mixu ma +2dBu uroven, tj. kdyz sviti na mixu 0 tak je na vystupu tech +2dBu. 0 dBu je 0,775V +2dBu je tedy 2 = 20 log (x/0,775), tj x/0.775=log^(-1)(2/20), tj x vyjde 1V.
kdyz to tedy potrebuju pro 4dbu tak by mel byt vypocet x=log^(-1)(4/20)*0,775 ?
Ok naposled to jeste spocitammartinak píše:jinak jestli sem to spocital podle frenka spravne. Tak reproduktory 1100W do 4 ohmu pri 4db na mixu znamena otocit gain na zesilovaci na 32db? je to tak? zda se mi to docela dost protoze kdyz na druhym kanalu budu mit reproduktory 800W tak sem spocital ze zesilovac musim otocit na 31db.
800W/4 ohmy vyjde 56,6V, tj pro 1V na svtupu 20 log (56,6/1) je 35dB, minus 4 je 31dB.
rozdil je o 1,4dB
3dB na vykonu je polovina!!! pro 1100W o 3dB min je 550W, 800W je nekde mezi tim takze 1,4dB sedi.
ber to proste jako fakt ze dB je logaritmicka jednotka ne linerni, klesa nebo roste to strasne rychle. takove snizeni o 6dB na vykonu je uz pouha ctvrtina(prvni 3dB na polovinu dalsi 3 z te poloviny vemou dalsi polovinu)