aky mix pouzivate na miesanie monitorov?

Analogové, digitální, powermixy, D.J. mixy...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
skeletons88
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od skeletons88 »

podla čoho konkretne ???
bud konkretny
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Hele nic proti tobě, rozhodně tu nechce nikdo nikoho urážet, ale sám píšeš, že nejsi profík (to jsme vytušili tedy správně). Já se taky za profíka nepovažuju (zvučením se primárně neživím), ale nějakou akci už jsem odzvučil, mimo jiné i na okresně krajské úrovni a k nějakejm akcím jsem se už nachomejtl.

Píšeš, že máš jeden pult (neuvádíš jaký, ale to není tak podstatné), a chceš řešit nákup druhého pro dostatek AUXů a rozdělení signálu do těchto 2 pultů, to jde buď splitterama, který jsou tu ve dvou tématech i se schématy (mimochodem dost výmluvnými) i komentáři (plusy i mínusy). Nebo je tu druhá možnost, kterou ti nabízí Zdenek, zakoupení přímo Monitorového pultu (který stejně nemáš), který má ten splitter zabudovaný v sobě.

Spoustu věcí o tobě pouze usuzujeme dle zkušeností podle jiných, protože jsi nenapsal, co zvučíš, v jakém rozsahu, kolik toho znáš, kolik máš schopnejch lidí k dispozici, kolik máš financí, pokud dodáš málo informací dostane se ti víc nepřesných odpovědí.

No a k podstatě odpovědí, pokud nejsi člověk, kterej neví co s penězma, což předpokládám, že nejsi. Navíc děláš akce do úrovně okresní ligy (jelikož nejsi profík, nepředpokládám, že by jsi se jako sebevrah poštěl do akcí větších), není monitorový pult v drtivé většině případů potřeba.

6 AUXů totiž bohatě stačí a to buď v kombinacích 4xAUX 2x EFX nebo 5xAUX 1xEFX, pokud by nestačilo, radši bych dosavadní pult prodal a koupil pult s 8mi AUXy, kterej stačí 100%.

A ještě jednou, k monitorovýmu pultu stejně potřebuješ druhýho zvukaře (máš ho?), kterýho, ale taky musí někdo zaplatit (a to ti na okresní lize nikdo nedá). A jestli si myslíš, že jako zvukař budeš mít na pódiu pult na kterým nastavíš odposlechy (aby jsi se nemusel domlouvat s kapelou na dálku) a pak si půjdeš štelovat FOH a MON mix tam necháš bez obsluhy, tak takhle to nefunguje. Pokud toto nevíš, tak názor, že o tom nemáš ani páru je opravdu správný.

Mimochodem jedinou variantou, jak řešit nastavení AUXů z pódia a pak si míchat FOH u pultu v jednom zvukaři, je zakoupení digitálního pultu, Presonusem počínaje, a odpovídajícího příslušenství (iPad, NB, apod.). Ale to už tu taky zaznělo.

A pokud máš opravdu peněz nazbyt a v ostatním jsem se tak moc nepletl, tuším, že jsi někde zmiňoval problémy s brumy, apod. Zainvestuj zde, dolaď si aparát aby ti hrál vyrovnaně, nebručel, a netrpěl bolestma apatrátů poslepovanejch, kde běháš 10min. před akcí po pódiu s pájkou a přemejšlíš, kde je problém.

Jo a ještě jednu věc, pořádali jsme (MKS) fesťák, velká akce, velký pódium, areál Josefov (pořádá se tam třeba Brutal Assault). Tam jsme byli jako technická pomoc, protože vybavení na takovou akci prostě nemáme. Zvuk pro nás zajišťovala firma z DKnL, která dělá už větší akce na kvalitní úrovni. Jelikož měli v tom termínu 2 akce museli navíc podělit jak lidi tak aparát. Takže celej fesťák jeli bez MON mixu, pouze z FOH (tuším MIDAS Venice). A světe div se, nikomu z 10ti kapel (Visáči, Plexis, Komunál, Tublatanka), nevadilo, že se monitory míchají z FOH, nikdo s tím neměl problém, nikomu nic nebručelo, nehoukalo, nikdo neměl vysílačku na domluvu, u pódia byli akorá dva technici, který měli stageplány a předrátovávali. Vše proběhlo naprosto OK.

Takže to opravdu není o tom, že kolik pultů máš, tolikrát jsi zvukařem :D .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
skeletons88
Uživatel
Uživatel

ok tak pre tvoju informaciu niesom tip co beha po podiu z pajkou račej ju nenosim a ani neje dovod ju vlačit .
mixi som uviedol v tom prispevku de si ty dal odkaz na toto tema mixi tam su uvedene dost podobne tejto situaciji.
Nakolko jeden pultik mam a jeto mx8000 premna konštrukčne aj vibavenim vihovujucim (niesom predajca uliho ) ma 6aux nemecka viroba ma zamenene operaky za OP xx
dalši je AaH 32 starši typ
a posledny soundcraft sf.24
Riešim dočastne viuživanie mixu ako monitorovaci pult,oddeleny cez ten provizorny splitter z trafkom a tak do hlavneho mixu.(TO ŽE MNE BRUMI APARAT SOM NESPOMENUL NAKOLKO TOMU TAK NIEJE, PISAL SOM LEN ŽE MOMENTALNE TOTO RIEŠIM. ODPOVED SOM DOSTAL.)
ps:prodance nič v zlom ale toto konkretne nieje čiste monitorovaci mix .

a kebiže som zase na hodne nizkej urovni tak pre vaše info sito platim sam mneto divadlo alebo ina scena nekupi ani nezaplati a milujem zvukarov čo ohrnaju nos nad mixami lebo im niekto zaplati taki a onaki

a k tej akci-- bola to firma na urovni tak je logicke že ich skusenosti a npr tvoje su niegde inde alebo tak isto tvoje a moje
gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk »

Navrhuji tuto diskusi zcela ukoncit....mam pocit ze jiz nikam nevede. Kdo vi ten vi...ostatním stejne neni pomoci.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

OK, pulty máš, schéma máš, tak můžeš zapojovat. A nikdo tvou techniku neshazuje, i já mám věci od ULIho, něco má dostačující, něco je na nic. Nikomu to neberu a jsou aplikace, kde to opravdu stačí.

Netuším so ci představuješ pod monitorovým mixem, ale tento je dle mne určitě monitorový:
http://eshop.prodance.cz/gl2800m24/d-88479/" onclick="window.open(this.href);return false; (to je ten co psal Zdeněk). A dle mne 16 AUXů musí bohatě dostačovat. Nic pulty máš, tak tohle řešit nepotřebuješ, ale bylo by to dobré zmínit i v tomto tématu.

Je úplně jedno, jestli to financuje divadlo, sám, nebo nějaká firm, či kdoví kdo. U nás to taky nefunguje, že přijdu, že chci a mám to. Já taky dělám akce jen na jednom pultu najednou.

Co se týká zkušeností, pochopitelně, když to někdo dělá 20 let několikrát do měsíce má zkušeností víc, ale to neznamená, že on je schopný nazvučit odposlechy z FOH a druhý ne, o tom to není.
Tady zmiňujem, že spousta lidí zvučí odposlechy z FOH a nemá s tím nikdo problém, a to bez ohledu na to jak to kdo dlouho dělá, a pokud to někdo nedokáže, tak druhej pult na pódiu to stejně nezachrání (neber to pls osobně, nikoho nesoudím).

Zrovna tak je úplně jedno, jestli zvučíš na aparátu 2x500W, nebo 2x50kW (pokud bude na přiměřené akci). Jestli mícháš 4 AUXy, nebo 16 AUXů, jestli máš obsazenejch 8 šavlí, nebo 40, pořád je to jedno, z hlediska zvuku. Je to pořád to samý, vhodně si zvolit velikost a sílu aparátu, dobře si ho nastavit, nepodcenit přípravu, a ten aparát se v obecné rovině chová pořád stejně.

Taky jsem měl kdysi trochu obavu, že mám zvučit plně obsazenej mix (asi 30vst. a asi 7xAUX), a nakonec to dopadlo plně v pohodě, protože jediný co si člověk pak musí hlídat jsou sóla a efekty.

Možná jsme odběhli od tématu, ale vše souvisí se vším. Pulty máš, splitter si uděláš, pokud máš i druhýho člověka k monitoráku (kterej musí bejt možná schopnější než ten u FOH), pořadatel akce ti to zaplatí, tak ti v tom nikdo nebrání.

A už taky končím, původní dotaz byl zodpovězenej, nejasnosti ujasněný, tak není co dál řešit.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
skeletons88
Uživatel
Uživatel

suhlasim :)
ok ale neje to čisto monitorak jeto aj aj :)
prečo musi bit druhy u mon. lepši než ten u foh ? mieša len auxi a pusta fantom :)
tak dik za info :)
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Protože v tomto případě řídí monitorák zvukovou zkoušku, krom toho, že musí namíchat to samý jako FOH zvukař, msí to navíc namíchat do třeba 6ti, 8mi nebo n linek, místo L a R, případně C u FOH.
Navíc oproti tomu, že u FOH vazba hrozí minimálně, u monitorů na každém kroku. monitorák musí umět pohotově najít a umět vybrat vazbící pásmo. Díky tomu, že je na pódiu, můžou ho muzikanti líp zahlavit, než když stojíš u FOH.
No a s přístupem, vždyť je to jen muzikant, by jsi asi daleko nedošel, i muzikant má právo na to slyšet se dobře, čím líp se slyší, tím líp se mu hraje a tím líp zní zvuk dopředu.
Tak proto by měli být obazvukaři stejně kvalitní, nebo ten lepší na monitorech.
A pokud jsi si představoval, že tam obsadíš nějakýho bedňáka za pivo a párek, aby pult hlídal, tak to se hodně pleteš.
Proto se většinou dělaj monitory z FOH, já bych třeba dokázal na našich akcích sehnat i druhej pult, rozdělit signál, mám k sobě asi 3 lidi, 2 z nich bych i na něco míň náročnýho za pult pustil (mimochodem oba muzikanti) a občas to dělám, ale ani jednoho z nich bych zatím nenechal za pultem samotnýho, tak abych já byl u jednoho a on u druhýho.
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK »

blaho, ty musís být zlatý člověk;) =D>

Ano, stejně tak jako pult z FOH použít na monitory jde, tak se to dá i opačně;)
jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardatop »

OK2MDK:
Opacne si to teda predstavit nedovedu. Nechtel bych na FOH zvucit s timto monitorovym pultem: http://eshop.prodance.cz/gl2800m24/d-88479/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hubert
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hubert »

Já se jen divím Bláhovi že se dělí o svoje Know-How s někým kdo to naprosto ignoruje.

k tématu, monitoráků vídám hodně málo (jako světluška) a můj názor je, že je to právě kvůli tomu že je málo natolik schopných, pohotových a vstřícných lidí. (aneb "prosím vás, pane zvukař, do toho odposlechu ještě basu, tamto, tohle,...hmm, basovky je tam moc....")
Mikrofony: AKG D5, sE 1A
PA: 2x RCF 312-A mk II
Mix: Mackie ProFx12
Master EQ: ART EQ341 (přeosazené OZ)
Kabeláž: Tasker + Neutrik
Příslušenství: Adam Hall, Millenium, ART
Co nemám a potřebuji, si půjčím.
gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk »

Hlavne si mysli ze se monitorovaci pulty pouzivaji prevazne na profi urovni velky hal a stadionu. Pro klasickou okresni ligu je to moc drahe (pult a obsluha navic) a v zasade nepotrebne. Ale na obecne teoretizovani je to asi dobre tema:-))
skeletons88
Uživatel
Uživatel

Ospravedlnujem sa že som chcel vediet niečo nové.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Opravdu se na tebe nikdo nezlobí jen proto, že se chceš něco nového dozvědět.
Naopak, každý ti rád odpoví a poradí. Problém je, že se neumíš zeptat a hádáš se s těmi,
kdo ti odpovídají. A tvůj psaný projev je jen pro silné jedince, nejde to číst.

Příště zkus dotzy formulovat jasněji, uvést, jestli se ptáš čistě ze zvídavosti, nebo to fakt na něco potřebuješ. Oboje je vpořádku, ale odpovídající bude mít jasnější představu,do jaké hloubky se má pouštět, či jestli má odpovídat více zeširoka. A nehádej se, nikdo ti tu neubližuje.
Dělám, co mě baví.
skeletons88
Uživatel
Uživatel

Ahoj budete si mysliet že mi možno drbe, no včera som skušal jednu vec.

MX8000

Ma aj mix B ja som experimentoval, a da sa viužit ako dalšie 2 aux alebo effectove cesty.
Kedže ma 3-4, 5-6 auxi cez jeden potenciometer.

Keď mám npr trupku, v 4auxe a typek ju chce aj v 3 tak som nevedel, čo de a ako da sa to nejak ?

Alebo viuživat len ako 4 aux cesty ?

Alebo aux 1,2 aux :) aux3-4 aux, aux5-6 fx, a mix B ako L-aux3, R-aux4 ? :)

ak melem sory .
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Ja jsem jednou pouzival MX8000 na monitory a maximum, co z toho dostanes je:

4x aux (mono cesta) (Prepinani mezi AUX 3,4 a 5,6 je na houby, protoze obcas potrebujes z nejakeho kanalu poslat do vsech AUX, coz prepinac neumoznuje)

2x stereo cesta (LR, mix B) napr. pro IEM.

Coz by melo stacit, ne?

V.
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“