Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Dynamické, efektové, multifunkční, nástrojové, výhybky...
  • Reklama
  • ADAM Audio A series
Hadžim
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 46
Registrován: pon 20. čer 2016 16:47:45

Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Hadžim » stř 29. čer 2016 8:13:56

Ahoj prosím poradite jak nastavit soustavu satelitu a subu. Delim aktivně crossem od behringera cx. Na te je možné u subu nastavit zpoždění v MS. Lze nějak zpoždění podle kostrukce spočítat? Sub je bassreflex otoceny dozadu v úrovni satelitu(je to v místnosti z duvodu estetiky) Pripadne když ne jak to poznám uchem ze je to spravne k satelitum? At tocim jak tocim mění se zvuk, ale nepoznam jak to ma znít spravne.

Uživatelský avatar
Milan T.

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Milan T. » stř 29. čer 2016 8:33:49

Hadžime, Hadžime..... Výpočet zpoždění zvuku snad zvládá dítě v 7 třídě po tom co probere v matematice trojčlenku... Rychlost zvuku je cca 320m/s... Jinak kdyby si se zamyslel nad tím co jsi napsal, tak by ti jistě došlo, že tím otočením subu si ho už o jeho hloubku oproti satelitům zpozdil a dalším zpožděním toho moc nevyřešíš... Neberu v potaz jak moc je vhodné dát sub reproduktorem ke zdi...

Uživatelský avatar
KarlosSou
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 105
Registrován: pon 25. led 2016 20:59:36
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od KarlosSou » stř 29. čer 2016 8:49:03

já se učil 350m/s :-)

Hadžim
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 46
Registrován: pon 20. čer 2016 16:47:45

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Hadžim » stř 29. čer 2016 9:03:51

Ano to umím. Myslel jsem zpozdit ho na další vlnu ale nevedel jsem jak když je to frekvencne závislé. Tak zpozdim satelity ca 1m/ 330 at se nehadame TJ 3.3 ms?

Bassman
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 455
Registrován: stř 03. čer 2015 15:02:59

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Bassman » stř 29. čer 2016 10:47:02

Ja nemyslim ze riesit spozdenia vychadzajuce menej ako cca 10 ms je potrebne nejak riesit. Potrebu takychto zasahov ovplyvnuju navyse dalsie faktory (napr. ci sa jedna o jeden sub a satelit, alebo je v miestnosti toho viac).

Ale mozno sa mylim a verim ze nejake zvukove zmeny sa deju aj pri tychto cislach. Ale ci je to aj k prospechu veci ...
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

Hadžim
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 46
Registrován: pon 20. čer 2016 16:47:45

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Hadžim » stř 29. čer 2016 11:02:32

Diky za info. Sub je jen jeden se satelity se pasmem neprekryva. Když jsem to zkusil zpozdit o ca +-4ms na zvuk to slysitelny vliv docela melo. Ale nemůžu říct zda to bylo lepší nebo horší. Proste jiny.

asterix1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 186
Registrován: stř 13. bře 2013 14:34:39

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od asterix1 » stř 29. čer 2016 11:36:47

Akú máš deliacu frekvenciu medzi subbasom a satelitom? Čo je to za sub, satelit? Nemáš otočenú fázu signálu subu oproti satelitu o 180st. prípadne máš sfázované suby navzájom? Myslím, že tu nebude problém s "delayom".

Hadžim
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 46
Registrován: pon 20. čer 2016 16:47:45

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Hadžim » stř 29. čer 2016 11:52:21

Delim na ca 125hz. Na vyhybce nejde nastavit zvlášť orezani vršku a zvlášť spodku. Je tam jeden potak co dela zároveň spodek i vršek. Sub je jen jeden. Zkusím ještě fázi prověřit. Ještě mam nápad nemůže to byt tím ze satelity honim zesikem klasicky na kanál kdezto sub je zapojen na zesik v můstku?

Hadžim
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 46
Registrován: pon 20. čer 2016 16:47:45

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Hadžim » stř 29. čer 2016 12:03:19

Delim na ca 125hz. Na vyhybce nejde nastavit zvlášť orezani vršku a zvlášť spodku. Je tam jeden potak co dela zároveň spodek i vršek. Sub je jen jeden. Zkusím ještě fázi prověřit. Ještě mam nápad nemůže to byt tím ze satelity honim zesikem klasicky na kanál kdezto sub je zapojen na zesik v můstku?

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 29. čer 2016 12:12:46

Nevím co si od toho knoflíku slibuješ, ale opravdu to nedělá skoro nic, rozhodně ne mezi subem a satelity. Nejde o žádný digitální delay, ale hodně jednoduchý analogový obvod.Jinak do té "správné" hodnoty promlouvá kdeco, nejen to umístění a otočení subu, ale i případná latence v zesilovačích (včetně těch v aktivních bednách). Vyzkoušej otočení polarity a při obou optimální nastavení podle sluchu. Nic víc z toho nedostaneš nejspíš ani žádnými výpočty ani měřeními. Jako obvykle by pomohlo, kdybys hned na začátku napsal co všechno tam máš, nejen jaká je výhybka. Modely, způsob zapojení, nastavení.
Ještě k tomu otočení bedny ke zdi - měl jsem z toho obvykle divný dojem, podobně jako z beden s basreflexy dozadu. Může to být hlavně nezvyk, ale může to být i něco opravdu zásadně špatného a proto se to prakticky nikde neuvidí. On divně hraje i reproduktor natočený o 90°(nemyslím změnu kmitočtové charakteristiky), hlavně když je větší.

H.M.

Hadžim
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 46
Registrován: pon 20. čer 2016 16:47:45

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Hadžim » stř 29. čer 2016 13:36:52

Já jsem možná neuved ze ten zvuk je na mé ucho ok, nepotrebuji tím cudlikem něco vylepšovat na zvuku. Chtěl jsem to mít spis po technické strance dobre nastaveny když uz ten čudlík tam je. Jak jsem psal není to ani prijemna ani neprihemna změna ( nastavení zpozdeni) na me to hraje super. je možný ze slyším ten uliho "obvod". Možná kdyby to slyšel profil řekl by víc. Nevím co v tom zvuku "hledat" Pánové diky netřeba to vice řešit. Nakroutim to na ucho, nebo radši nechám na nule a je to.

jammixer
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 101
Registrován: stř 04. lis 2015 0:01:00

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od jammixer » stř 29. čer 2016 22:49:22

teoreticky frekvencie spodnych basov mohutneju v priestore ako ozvena , takže by malo vyznam ich oneskoriť tym si možeš nasimulovať vačši priestor , vyznam by to malo aj koli čitatelnosti zvukov ked zaznie bas tak neprehluši všetko ostatne .
v manuale by mohol byť napisany pravy navod - dovod

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 30. čer 2016 2:15:55

To je teda teorie za všechny prachy. Bohužel nemá absolutně nic do činění s tím, co je namontované v tom Behringeru a také si dost zásadně pleteš co to znamená něco zpozdit (tedy začne to později, trvá to stejně dlouho) a prodloužit (začne to stejně, ale trvá to déle). A pokoušet se bojovat s velkou dobou dozvuku na nízkých kmitočtech jejich zpožděním by znamenalo ji v podstatě ještě prodlužovat. O co by bylo na začátku déle ticho, o to by to na konci déle doznívalo. Pravý důvod, proč to v tom zařízení je, je úplně jiný a také to trochu funguje - pokud se dělí někde na vyšších středech, tak je celkem velká šance, že výškový měnič (driver na horně) bude od posluchače o něco dál, než membrána basového měniče. V takovém případě by bylo záhodno moci signál do basového trochu zpozdit, aby se někde před bednou zase "sešly" a měly šanci znova složit původní průběh. Bývají na to potřeba milisekundy a ty také u toho knoflíku nanejvýš najdeš. Na nic víc to nestačí a ani tohle to nedělá moc dobře.
Ještě mne napadá, že je vlastně Behringer CX3400 dosti složitá věc, s hromadou různých čudlíků a konektorů, ve kterých je pro laika snadné se úplně ztratit (ono někdy bez návodu i pro profesionála) a bylo by tedy velice dobře vypsat, co je kam zastrčeno a co je jak přepnuto a nastaveno. Ten model vlastně hádám, protože ani ten tady nepadl, ale jednodušší nemá myslím popisovanou funkci vůbec.

H.M.

Hadžim
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 46
Registrován: pon 20. čer 2016 16:47:45

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Hadžim » čtv 30. čer 2016 7:46:10

Ahoj uz jsem na to přišel. Hubert byl nejbliz. Je model cx 2310-x pro. TJ 3cestna mono nebo 2cestna stereo. Mam to nastaveny na 2cestnou mono. Vzadu mam zamackly auto sum sub. TJ ze sterea dela mono pro sub. A v tom byl ten kámen neuvedomil jsem si ze pak je nutné deelay nastavit pro oba kanály. TJ dva cudliky natočit stejne. Já točil jedním - mělo za nasledek ze z jednoho kanalu zůstal deelay 0a druhy byl posunuty. Pak to bylo slouceno a tím fazove posunuto. Když tocim oběma nic neslyším.

Hadžim
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 46
Registrován: pon 20. čer 2016 16:47:45

Re: Jak nastavit zpoždění subu k satelitům?

Příspěvek od Hadžim » čtv 30. čer 2016 7:47:16

Oprava 2cestnou stereo

Odpovědět

Zpět na „Zvukové procesory“