Zapojení nahrávacího studia

Dynamické, efektové, multifunkční, nástrojové, výhybky...
Odpovědět
  • Reklama
  • RCF ART 9
triplfox
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 2
Registrován: sob 20. led 2018 2:58:38

Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od triplfox » sob 20. led 2018 3:08:05

Ahoj lidi, asi mě teď všichni vynadáte, proč sem lezu, když tomu nerozumím, ale už se tak stalo a kozla udělali zahradníkem a postavili mě do audio studia, abych ho zapojil. Jsem sice muzikant, nějaké zkušenosti ve studiu mám, ale fakt to nedokážu zapojit. Takže pokud by se našla dobrá duše a poradila mi, jak to zapojit, tak bych byl opravdu šťastný. :roll:

O co jde konkrétně. Mám DAW Presonus 16, ten chápu, že se zapojí do Macu do USB a je to hotové, pak se to nastaví jen v Cubasu. Nicméně, dále mám zvukovku, limiter, kompresor, ekvalizér a předzesilovač. Jak tohle po sobě zapojit?

Dále - musí být limiter, ekvalizér a kompresor na každé lince? Nebo jen stačí na lince, kde se budou točit zpěvy?

Budou se natáčet i bicí, takže i na mikrofony, které budou snímat bicí se musí dát kompresor, ekvalizér a limiter?

Jinak - nebude se používat žádný mix, vše jde přímo do zvukovky, má 8 analogových vstupů a míchat se to bude v Cubasu. Nebo je to hloupost a musí být vždy mix?

Ještě jednou se omlouvám za pro Vás asi stupidní otázky a třeba se najde dobrá duše, která poradí.

Díky moc!

Honza

Uživatelský avatar
KamilV
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 30. lis 2009 13:10:24
Bydliště: Olomouc

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od KamilV » ned 21. led 2018 10:04:35

Co je "DAW Presonus 16"? Myslíš tím ten FaderPort? Tedy kontroler, tedy nad ním teď vůbec nemusíme uvažovat (je to jen ovládácí prvek, na zvuku se nepodílí).

Přes mix nic tahat nemusíš, pokud vystačíš se vstupama zvukovky na jeden náběr a zvukově ti vyhovují její preampy.

Limiter a EQ v HW podobně asi taky nevyužiješ, pokud nejsou natolik kvalitní, že to přinese nějakou hodnotu. Jinak je asi lepší řešit EQ až v Cubase, aspoň se ti jeho nastavení bude tahat s uloženým projektem.

Předzesilovač je otázka. Co je to zač? Zase musí mít smysl ho vůbec zapojovat. Jinak klidně i zpěv točit na preamp ve zvukovce a kompresi a EQ zase řešit až v Cubase. Pokud je to preamp kvalitní, tak ho použiješ třeba na tom zpěvu: mikrofon - preamp - compresor - line in ve zvukovce.

Ale (bez urážky a dobře míněno) pochybuju, že nějaký HW přinese užitek někomu, kdo ho zatím sám nezapojí. Takže bych ty krabičky zavřel do skříně a točil bych na build-in vybavení zvukovky. A teprve ve chvíli, kdy pocítíš, že z nějakého důvodu potřebuješ něco víc, vytáhneš ze skříně jen a pouze to, co potřebuješ. Jinak se totiž velmi snadno stane, že se víc uškodíš a místo přidané hodnoty získáš leda přidaný šum nebo clip.

triplfox
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 2
Registrován: sob 20. led 2018 2:58:38

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od triplfox » pon 22. led 2018 0:59:37

Díky, tohle je mi jasný, ale trošku jsme se nepochopili. Studio nebudu ovládat já, ale kolega, který musel odjet do Švýcarska a nechal mě v tom tady s tím, že si poradím. Bohužel, poradit si neumím. Takže toto je moje situace. Já to jen mám zapojit, aby až se v pátek vrátí vše hrálo jak má. Každopádně děkuji za odpověď.

Jen ještě pro info, tady je to, co máme a co musím nějak zapojit. :-D

Zvuková karta - Focusrite Scarlett 18i20 2nd Gen
Předzesilovač - Focusrite Scarlett OctoPre
Sluchátkový zesilovač - ART Headamp 6 Pro
Presonus Fadeport 16
Monitor kontrolér - Mackie ig Knob Passive
Limitér - the r.racks Limit 2/2 3x
Kompresor - DBX 266 XS 3x


Díky moc

Honza

Uživatelský avatar
Milan T.

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od Milan T. » pon 22. led 2018 2:02:24

To co povídáš, zní docela divně... Nebude pro tebe jednodušší zavolat kolegovi, co to pravděpodobně objednal a zeptat se ho co s tím zamýšlí?

O vhodnosti použití low-end kompresorů na studiovou práci DBX 266XS a nějakého thomanňáckého limiteru snad nemá cenu ani mluvit... :-/

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 650
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od PeBe » pon 22. led 2018 7:29:29

No, já nevím, školy nemám... ale nebylo by nejjednodušší počkat na kamaráda, až se vrátí ze Švýcar a nechat ho, aby si to zadrátoval sám? Troufám si tvrdit, že mu to nezabere víc času, než vykouříte dvě cigára a ještě při tom pokecáte, co tam viděl ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Krakonosh
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 97
Registrován: čtv 12. úno 2015 7:23:10

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od Krakonosh » pon 22. led 2018 10:18:11

Předpokládám, že kolega chce, aby to bylo připravený na nahrávání a on přijel, překontroloval, a s co nejmenšími prostoji se začalo nahrávat? Z krabiček bych postavil sloupek, propojil cestu preamp-karta-PC, z karty do monitor kontroleru a zbytek nechal na něm...
TCHKPH - zvukař mírně pokročilý, pořadatel, muzikant

kelly.ok
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 310
Registrován: stř 18. říj 2017 7:27:13

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od kelly.ok » pon 22. led 2018 11:48:32

Předpoklad, že to tomu druhému zapojí někdo, kdo neví jak to chce první člověk mít, zavání pouze tím, že si to pak dotyčný bude muset rozdrátovat a zapojit znovu... čili více než dvojí práce. Tak či tak, pokud se to nedělá jako pevná instalace (což je jen další důvod to nedělat bez přítomnosti toho, kdo to bude používat) je zadrátování výše zmíněného otázka pár desítek minut včetně mikrofonů atd... takže opravdu to být tebou nechám až na příjezd kolegy.

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3579
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od blaha » úte 23. led 2018 0:12:26

Taky bych se v tom nehrabal pokud netušíš jak. A kolega určitě nebude bez signálu aby ti nemohl poslat nějaké schéma jak to chce propojit.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, divadlo Jaroměř, občas zvučení na sebe mimo divadlo, občas nějaký ten prodej i instalace techniky

Odpovědět

Zpět na „Zvukové procesory“