4xART310 + sub ?

• Reklama
  • nové mixpulty Qu
DisCent

4xART310 + sub ?

Příspěvek od DisCent » stř 22. zář 2010 9:00:08

Potřebovali bychom do klubu novou aparaturu.

Situace:
Obrázek

Místnost 7x7m, výška 3m, ze dvou protilehlých stran průchozí, DJ pult uprostřed. Dosud zde byly 4 bedny v rozích (15" + 2xpiezo) a ty už mají svoji slávu za sebou.
Vzhledem k uspořádání bych to viděl za na 4 bedny zavěsit do rohů + SW vedle DJ pultu. Jak by hrála sestava 4x RCF ART310 + třeba MACKIE SRM 1801? Nebude to moc výšek a středů na jeden SW který bude ještě trochu zastrčen (více než na tom obrázku)? Je lepší 2 slabší SW nebo jeden silnější? Klub je v budově kolejí, při mocnější reprodukci budou potíže s hlukem. Rozpočet je kolem 70 000 kč.
Hraje se zde jak elektro, dnb tak i rock a metal. Díky za rady.

kalfar
Uživatel
Uživatel

Re: 4xART310 + sub ?

Příspěvek od kalfar » stř 22. zář 2010 10:50:03

že by klub Had Liberec?
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso » stř 22. zář 2010 15:37:39

Na prostor 7x7 bych možná ještě do všech rohů bedny nedával. To ty Arty dej spíše vedle sebe po dvou do báze. Elektro, dnb, rock jsou všechno věci spíše o jedné straně než o prostoru alá diskotéka 90 let.
A nepujdou ti vlny zbytečně proti sobě, nebudou se odčítat.
Ale to je jen můj názor, na to jsou tady odborníci větší než já.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 22. zář 2010 21:05:57

Taky si myslím, že 4 bednyz rohů nebudou dělat dobrotu a bude se to hádat.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso » stř 22. zář 2010 22:54:44

No dik Blaha za podporu. 8)
Kromě toho si sečteš ještě tlak a nebude se ti nijak závratně měnit zvuk podle množství lidí,což u nízkého stropu do 3ech metrů docela hrozí.
Bass bych říznul hodně nízko, někde kolem 75 Hz a když tak udělal na DSP nějaký mělký propadlík EQ těsně nad touto frekvencí a budou ti hrát jak víno a uhraje to všechno co do toho pustíš.
A na rámus směrem ven z klubu je skoro jedno kde bedny jsou, tak ať teda hrajou než ne...
Stejně si myslim, že by ti měly ty bedny stačit jedna na stranu. POuštěči to budou stejně honit, a bude jedno jakej výkon tam bude. Nemusíš je dávat uplně do rohu placu. Když se dají do báze třeba 4 - 5 metrů od sebe a nebudou se natáčet dovnitř, jen dolů tak to musí být upe v pohodě. Dobrej limiter a je klid.

kalfar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kalfar » stř 22. zář 2010 23:01:23

Pokud je to ten prostor co myslím, tak ty bedny nebyly moc natočené proti sobě, ale byli natočené spíš proti zemi, takže když se člověk pohyboval po parketu, vždycky slyšel na přímo jen jednu bednu. A taky se přikláním k názoru, že dvě slušný bedny + sub by tam udělali mnohem větší práci.

Jinak doporučil bych vyzkoušet jednu možnost. Půjčit si nějaký slušný ekvalizér a zkusit vyřezat různé frekvence. V budově většinou rezonují právě jedna až dvě frekvence, které přenáší zdivo a ostatní tolik nevadí. Pokud se je podaří najít a vyřezat, bude na kolejích klid a v klubu přes to pěknej mazec. :smt025
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso » stř 22. zář 2010 23:21:19

No juchu. Jedno efektivně vyvedené téma. Teď už jen správně navolit ty repráky( viz spousta témat tady), umístit je do báze najednu stranu, jak je DJ -pouštěč. Moc nenatáčet ani dolů ani k sobě, nemít je uplně v rohu aby ti nadělali souměrný rámus ( line array jsou přece taky v mrtvém úhlu ) a pak pokusně doladit na prázdný a plný plac jak dělící kmitočet, tak EQ ( respekt kalfar s těma frekvencema ) a máš vyřešeno :-).
Btw. mě teď napadlo, když použiješ ne 4 ale dva satelity, tak ti zbyde na citlivější třeba a bude to ještě lepší :-)

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » čtv 23. zář 2010 8:10:56

Souhlas s Patso a kalfar, wellmi dobré postřehy podložené praxí.
Jsem zmatkař, někdy. No a?

docent
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od docent » čtv 23. zář 2010 11:58:40

Velice díky za reakce. Ano je to HAD klub, takže kdo tam byl ví :)
Dám na vás a zkusím 2 bedny + SW. Teď je ještě vybrat. Mám oblíbené RCF tak bych volil asi z nich. Jaký je rozdíl třeba v 312 a instalačních 312i - jen že je lze ovládat dálkáčem? (to by bylo super, při after party po zavíračce to ztlumit a ovadač schovat za bar a nebudou potíže).
Šlo by 2x ART412 + 705AS? Mě tu 310 přijdou prťavý (nepodložený pocit že čím větší a těžší tím lepší bedna :)
Dělám v klubu i koncerty (70-100 lidí), o místnost vedle, tak se aktivky hodí, stačí je sundat a odnést vedle.

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso » čtv 23. zář 2010 17:30:46

No na výběr konkrétní značky by spustil rozhodně strašnou lavinu diskuze. Obecně RCF nic nezkazíš, tak. :-)
Jen nevím jestli se mnou budou kluci souhlasit, ale na dnb a tekníčko budeš potřebovat docela hodně i frekvence kolem 70 - 100Hz a to bych ( uznávám že já osobně :-) ) řešil v satelitu spíše 15´´kou než dvanáctkou.
Sice by se dalo říct, že by to uhrál i sub, ale proč ho zbytečně tak vysoko trápit? Čím vyšší frekvence mu ušetříš, tím víc páry ti zbyde dole. Já řežu Hornflexy s 24ma dB/okt na 77Hz a je to obecně na všechny prostory zlatý střed.
Neznám portfolio RCF do detailu, ale řekl bych že 315 existuje. Ne?

A ještě vlastně jedna věc... popřemýšlel bych ještě nad tím aktiv-pasiv. Přece jen je to diskoška... vlhko, horko, míň manipulace, více šampíčka... to je ještě na zvážení

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » čtv 23. zář 2010 19:02:17

Ja nevim ale ja bych se ctyrech beden v rozich na tenhle typ ozvuceni nebal. Pokud budou orizly od spoda a spodky bude hrat subik pripadne subiky z jednoho mista tak bych v tom problem nevidel. Uz jsem takhle ozvucenej tanecni parket i nekde videl (tusim nekde v horni casti vaclavaku nejakej klub... uz nevim jmeno) a prekvapive to na duc-duc party hralo dobre.

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso » pát 24. zář 2010 2:16:09

No však neříkáme že to nefunguje, jen že ( například ) z jedné strany je to jednodušší, a plac 7na7 není zase tak velký při stropu 3 metry, aby se muselo zvučit ze všech stran.... Na nastavování a udržení tlaku je vždycky jednodušší strana jedna...
Mám vykoumáno, že sociologicky, technicky, finančně je mnohem jednodušší mít to všechno na straně zdroje zvuku. Pseudo-kvadro v roce 2010 už nikdo neocení. Ale jasně napálený zdroj zvuku, kde je definováno -tady to řve a stojí tady většinou lidi XyZ a tady už tak moc ne a stojí tady tedy ti CbA.... Každý si stoupne a paří tam, kde je mu to příjemné. Když ale na člověka útočí rambajs ze všech stran, tak moc úniku není.

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pát 24. zář 2010 11:48:17

Každý si stoupne a paří tam, kde je mu to příjemné. Když ale na člověka útočí rambajs ze všech stran, tak moc úniku není.
... nevim, sam do podobnych zarizeni nechodim, ale prislo mi (pri pohledu na tu spolecnost) ze prasve o tohle tem lidem na parketu jde. Ale samozrejme ze mas pravdu v tom, ze dokoupit dalsi dve bedny jde vzdycky, Jen jsem chtel poukazat na to, ze technicky mit ctyri bedny by za predpokladu spravneho nastaveni nemel bejt takovy problem.

Showservice
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Showservice » pát 24. zář 2010 13:33:11

V takovýhle malý místnosti mi přijde, že je to skoro jedno kam to dáte. Vím o jednom klubu, kde to měli v rozích od sebe cca 25 metrů a to už bylo na hranici poslouchatelnosti...

Doporučil bych zavěsit co nejvejš cca půl metru od zdi souběžně se stolem pro dj a nasměrovat do středu parketu, aby byl jeden vyzařovací souběžně se stěnou a aby lidi to trochu pohltili.

Když koupíš 2x RCF ART 412 + RCF ART 905, tak chybu neuděláš. :) Ono všeho moc škodí a u hluku to platí dvojnásob :wink:

Ještě je možnost 2x QSC K10 + HPR181W. S těma bednama od QSC zkušenosti nemám, ale ty RCF nehrajou špatně :)
Showservice - ozvučení a osvětlení akcí, 5W RGB lasery | http://facebook.com/showserviceagency | Jakub

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pát 24. zář 2010 17:36:58

Za sebebych ti navrh drevene DAS Avant 12A + basovka Avant 118A ( http://www.audiopro.cz/novinky/6-2010/a ... darma.html ... ale IMHO je to na tvoji aplikaci zbytecne velka a vykonna parta. S dostatecne vykonnou basovkou ti na tohle bude stacit i ten desetipalec, dvanactka je skoro zbytecna. Bohuzel DAS desetipalce nedela :-/ .

Odpovědět

Zpět na „RCF“