Správný DMX kontroler - výběr

• Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
PeBe
Uživatel
Uživatel

Re: Správný DMX kontroler - výběr

Příspěvek od PeBe » čtv 22. srp 2024 8:15:56

Jak jsem již psal, pracuji s MusicVisualization, tudíž nevím, jak je to s QLC+, ale asi se to nebude moc lišit. BCF2000 a vlastně všechno s motorizovanými fadery mi přijde na takové to "domácí žvýkání" asi zbytečné i když jsem jeden čas na to samé používal X-Touch Compact :-) V současné době používám KORG nanoKONTROL Studio a ten se mi jeví, jako dobrý kompromis mezi cenou a možnostmi, které nabízí. Já měl kliku, že jsem ho koupil na E-Bay za pětistovku s vytrženým USB konektorem, namísto kterého jsem napevno naletoval USB kablík. :-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Cornellius
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Cornellius » sob 24. srp 2024 14:54:21

Ahoj, od doby co mám tohle, už nic jiného neřeším :-) https://www.thomann.de/cz/wolfmix_w1_mk2.htm

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » stř 25. čer 2025 19:06:56

Ahoj, prosím o radu chci začít se světli - trochu přisvítit nějaké to malé hraní typu veřejná zkouška a divadélko dětí(tam spíše staticky jen nasvětlení a případně pro navození atmosféry nějakou barvou nebo bliknutím). Dosud jsem řešil jen zvuk a světla vím že svítí a ovládají se DMX:-)=úplná lama. Moje představa na dva stativy před podiem traversu a na ni pár světel (cca 6-10ks max.)popř. i s PA bednama pověsit a cca 2ks světel postavit na sub array doprostřed. Chystám většinou sám, tak to nechci moc komplikované, tak se mi jeví vhodná varianta SW v PC alt. tabletu připojeném k WIFI co mám na FOH pro pult a k podiu převodník ethernet/DMX, abych nemusel tahat další CAT nebo DMX. Nechci trávit spoustu času nějakým programováním a na akci jsem sám a mám převážně plné ruce faderů od zvuku. Tzn. idea, aby to nějak fungovalo samo s občasným případným ručním pokopnutím.
Od Thomana mi padlo do oka Daslight Light Rider Wifi DMX Interface, ale ten je pouze na tablet a já mám tablet na mix a DSP tak už se mi nechce na světla - navíc pokud můžu dám přednost myši.
Nebo pak např. Daslight DVC Gold tam SW na PC a na tablet je k tomu taky nějaká ovládací app.
Ten Light Rider by měl umět svítit sám, ale je tvořeno pro DJ tak nevím jestli to není mimo na Live a divadlo. Dasliht 5 je asi poloprofi řešení, ale nevím, abych si na tom nevylámal zuby složitostí a jak moc to bude soběstačné? Není to zadarmo tak, aby to nebyly vyhozené peníze.
Je zde zmiňovaný QLC+ - je lepší? Jaký k němu vzít převodník? Co by jste mi aktuálně doporučili. Děkuji Jarda

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » čtv 26. čer 2025 11:04:45

Myslím, že všechno to je taková stavebnice pro velký kluky a tak: "Jaký si to uděláš..." :-)
Já svítím výhradně pro náš "oslavový orchestr" (klávesy, 2 kytary, 2 zpěvy (2 lidi)), takže to mám trochu jednodušší. Svítím ze stativů zprava a zleva, přičemž rampy na stativech mají čtyři pozice a jsou rozdělitelné na dvě poloviny, kvůli skladnosti. Na rampách jsou napevno 1xLED PAR, 2x mini LED wash hlavičky a 1x mini LED spot hlavička. A když je místo, tak do ramp zepředu zasunu ještě jeden díl na kterém jsou bílé LED PARY na svícení, jak s oblibou říkáme, do xichtů :-) Do PARů na obou stranách jsem trochu zavrtal a osadil je bezdrátovými přijímači DMX z Aliexpresu. Jak jsem již nastínil v příspěvku o pár kousků výše, světla řídím programem Music Visualization, který si umí z muziky vycucat různé "příznaky" a pomocí jich, případně jejich kombinací, spouští přednastavené scény, nebo chase. Díky tomu nemusím do světel zasahovat a každá písnička je odsvícena jinak. Pro manuální zásahy do běžícího programu mám připojený MIDI kontroler KORG nanoKONTROL studio. Pro MV mám vyhrazený stařičký notebook s WIN7 (program hravě zvládají i XP), který jsem tímto zachránil před vyhozením. Ovládat světla a zvuk z jednoho zařízení se mi moc neosvědčilo, tak mám na vše samostatné zařízení, přijde mi to praktičtější. Stejně jako ovládací prvek. Fader je fader a když není ten, tak alespoň šmudlat displej prstem. Hledat na stole myš, když potřebuju rychle za něco zatáhnout, pak hledat na obrazovce kurzor, přepnout aplikaci,... to je vyslovený diskomfort, to si raději připlatím a zapojím o pár kablíků víc :-) Výstupem z notesu je USB>DMX převodník od dodavatele SW (s jiným nepracuje). Tento převodník mám zabudovaný v krabičce spolu s bezdrátovým vysílačem DMX, opět z Aliexpresu. Vše pro světla, tedy notebook, MIDI kontroler a převodníky, je napevno zabudováno v kufru a stačí jej jenom položit na stůl, odklopit víko, zapojit potřebnou kabeláž a stisknout tlačítko Power na notebooku :-) Podstatnou nevýhodou je, že MV není za příliš přívětivou cenu. Nicméně pro tvé použití by možná mohla stačit verze LITE, za dva litry. Pro snazší pochopení přikládám i nějaký ten obrázek :-) Kufr s notesem vyfocený nemám, pořád ho "vylepšuji" :-D
Je mi jasné, že spousta toho, jak to mám já a co vyhovuje mně, ti bude k prdu, ale možná tě něco z toho k něčemu jinému inspiruje :-)
A pro doplnění. Trubky pro rampy mi prodali a na milimetr přesně nařezali v ehlinik.cz, svařil mi je kamarád za pár piv a case jsou od Thomanna.
Přílohy
IMG_20210516_120055.jpg
IMG_20210302_172344.jpg
wireless DMX přijímač
wireless DMX přijímač

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » čtv 26. čer 2025 13:39:04

Pánové, obdivuji váš entuziasmus. Čím jsem starší, tím víc světla nesnáším. Ale musím udržovat na malá pódia zezadu 7 barevných PARek a zepředu bílý na xicht. A taky jsem si omylem koupil Hydrabeamzy hlavičky na stojany do rohů. A protože už mě rozčiluje jakékoliv programování, šel jsem do blbuvzudorné varianty a dneska mi snad přijde https://www.thomann.de/cz/showtec_easy_fade_36.htm
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » čtv 26. čer 2025 13:56:19

exxxi píše:
čtv 26. čer 2025 13:39:04
Pánové, obdivuji váš entuziasmus. Čím jsem starší, tím víc světla nesnáším. Ale musím udržovat na malá pódia zezadu 7 barevných PARek a zepředu bílý na xicht. A taky jsem si omylem koupil Hydrabeamzy hlavičky na stojany do rohů. A protože už mě rozčiluje jakékoliv programování, šel jsem do blbuvzudorné varianty a dneska mi snad přijde https://www.thomann.de/cz/showtec_easy_fade_36.htm
Díky za názor. Na scénické/statické +xichty osvětlení asi dobré - nastavíš a necháš tak, ale na washe pokud se mají občas pohnout a nemáš na to člověka navíc to bude komplikovanější.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » čtv 26. čer 2025 14:16:20

Exxxi, s tím entuziasmem mě klidně vynech :-D Už mě to blikání taky moc nebere. Poslední dobou neberu díl rampy s hlavičkami a místo něj beru xichtovou sekci. Je to mnohem lehčí na tahání :-) Základní program pro MV jsem psal snad před deseti lety a žádné nové světlo jsem si nekoupil, ani nepamatuju. MIDI kontroler nastavuje PANy a TILTy hlaviček a tlačítky spouštím scény, které se také léta neměnily. Takže jenom ten kufr s notesem... :-) Dokonce jsem to dotáhl už tak daleko, že když jme měli před měsícem hrát z valníku do sedmé hodiny večerní, světla jsem nechal v autě. To až když se oslavenec odhodlal připlatit si do desíti, musel jsem je pomalu vyndat... :-D Ale na druhou stranu, když to svítí, tak to potěší ;-)
Přílohy
IMG_20240712_211841.jpg

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » čtv 26. čer 2025 15:21:19

to PeBe: tak jsem psal odpověd mezitím nějaké telefony odešlu a nic...
OK díky za inspiraci. Jestli jsem správně pochopil tak, ale ten MV se musí podle těch příznaků naprogramovat. V jiném vlákně je dost shozen stylem podpora končí prodejem. Lite 16kanálů tzn. 1ks 16k washe a ostatní na stejné adrese nebo slave?
Pokud dám 3+3Ks wash v 16k režimu tak je to 32kanálů a cca dalších 32 na xicht a už se nevejdu ani do Basic. Když máš ty xichto takto z boku viz. foto vidí do not a nejsou oslněni muzikanti? Já zvažuji tu traversu před podiem kvůli místu a osvětlení shora a zepředu. Jo a s tím nadšením to taky se mnou nebude tak žhavé - spíše je problém, že nejčastěji se hraje a nad hlavami muzikantů svítí 2ks 60W žárovek a aby viděli do not musí mít LED tykadka. U divadélek používám 2ks 20W LED van zepředu jako Lowend řešení....

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » čtv 26. čer 2025 16:44:39

Tak to víš, že držkujou, ale nebijou mě... 😁😁😁 Ty bílé z boku stmívám, aby to bylo tak akorát. Do not si ten u kláves svítí LED páskem na spodku stojánku a ten s kytarou je technologicky dál, má noty ve 12" tabletu. Třímetrovou rampu jsem kdysi používal zpředu taky, ale blbě se to převáželo, každé světlo se muselo věšet samostatně, drátování taky na prd. A co si budeme povídat, hostům našich produkcí jde o něco jiného, než o světelnou show ala PinkFloyd, takže stačí sem tam bliknout a hlavně se moc nenadřít 😉

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » čtv 26. čer 2025 18:55:03

JJ rozumím. Jak výkonné máš ty xichty? Na každé straně 1ks?
Ještě prosím tě s těma kanálama to počítám dobře nebo jsem mimo? A ten MV pokud nic nenaprogramuješ tak asi sám od sebe také nic? Nebo má nějaký základ, že se to nějak rozjede samo a pak v rámci času si to postupně poupravit?
Díky.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pát 27. čer 2025 9:29:54

Ano, na každé straně jeden. Jsou to snad ty nejlacinější LED placky z Číny, ze kterých jsem vyházel jednotlivé R, G a B LEDky a nahradil je bílými 1W LEDkami. Takže cca 18W.
S kanálama je to jak píšeš. Šestnáct není nic moc, ale na nějaké jednoduché svícení s PARy to stačí. Jak se k tomu přidají hlavy a podobní "inteligenti", je to sakra málo :-(
Pokud si MV nenaprogramuješ, tak je tma :-) Ale není to nic těžkého. Jednotlivé řádky vypadají nějak podobně: příznak (třeba hluboké tóny), spustí DMX kanál (nebo scénu, nebo chase). Tento řádek se dá po rozkliknutí editovat o parametry, jako mez od kdy bude aktivní, doba po kterou bude aktivní, a podobně.

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » pát 27. čer 2025 9:56:10

OK díky a ty scény nebo chase jsou v MV nějak předchystané nebo musíš každý jednotlivý pohyb, zoom, barvu a intenzitu nadefinovat?
Asi začínám přemýšlet, že bych zkusil ten MV Lite za 2tis objednat a uvidím pokud se s tím skamarádím tak se dá dokoupit licence standart na 256k a vychází to na podobné peníze jako to koupit rovnou.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pát 27. čer 2025 10:30:23

Všechno musíš nastavit sám. Nejdřív to všechno vypadá složitě, asi jako se vším, po čase se to poddá a tak těžké to není :-)
Nastavení scén se provádí na jakémsi mixážním pultíku, se šestnácti šavlemi, které se rolují až do 512. Zjednodušeně: 512 DMX kanálů po 16 :-) Fadery se nastaví hodnoty konkrétních kanálů. Když je scéna hotová, uloží se a už se s ní dá pracovat na scéně.

Odpovědět

Zpět na „Světelné pulty, kontrolery, DMX...“