Řízení starých reflektorů

• Reklama
  • Nové pulty řady CQ
fred
Nováček fóra
Nováček fóra

Řízení starých reflektorů

Příspěvek od fred » úte 31. říj 2023 11:18:04

V malém klubu je nad malým jevištěm zavěšeno 12 starších reflektorů a led lampami PAR36. 4x3 barvy. Všechny jsou na 12VDC cca 8W, všechny napájecí kabely končí u malého pultu s audio technikou. Byly zapojeny na prehistorickou barevnou hudbu, která už dosloužila (konečně). Potřeboval bych k nim nějaké modernější ovládání. Vůbec se v tom nevyznám, tak potřebuji poradit. Dnes už je všechno DMX, takže nějaká stará homemade barevná hudba je asi blbost. Koukal jsem že jsou k mání nejrůznější ovládací pulty na světla, ale všechny mají na zadním panelu pouze XLR konektor. Mezi ten pult a ty reflektory zjevně musí něco přijít, jenomže já nevím co. Zřejmě nějaká výkonová jednotka řízená tím pultem. Vůbec nevím. Ty reflektory bych nerad měnil, protože svítí dost dobře. Poradí mi někdo?

Ron1

Re: Řízení starých reflektorů

Příspěvek od Ron1 » úte 31. říj 2023 11:57:33

Můžeš napsat přesný typ těch světel nebo je alespoň vyfotit?

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » úte 31. říj 2023 12:18:10

Řešení je poměrně jednoduché. Ale...
Bez poněkud více, než amatérského bastlení se to neobejde. Já osobně bych do světel dobastlil něco takového, k tomu pochopitelně nějaké napájení z 230V a světla řídit DMX512 lajnou. A zde je to ALE. Zvládáš podobné bastlení? Projdou tvé bastly revizí? Možná bude nejschůdnější varianta, světla demontovat a investovat do "fabrických" výrobků. Sám jsem si podobnou cestičkou prošel a opravdu je lepší mít klid, než se s tím patlat :-)

Já mám na dvou rampách po dvou pidihlavičkách, jeden takovýto malý spot a jeden LED PAR. Parády to nadělá habaděj a světla si můžu nastavit od stolu, aniž bych musel šachovat se smetákem... :-D
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

fred
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od fred » úte 31. říj 2023 12:43:20

PeBe píše:
úte 31. říj 2023 12:18:10
Zvládáš podobné bastlení? Projdou tvé bastly revizí?
Ano a ano.

Já jsem si (možná naivně) myslel, že to vypadá nějak takto:
Obrázek

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » úte 31. říj 2023 13:30:40

Může to vypadat i jinak :-D
Když trochu pohledáš u "Číňanů" určitě najdeš, co potřebuješ :-)

fred
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od fred » úte 31. říj 2023 13:40:15

Moc dík PeBe. Teď už jsem v obraze.

fred
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od fred » stř 01. lis 2023 11:04:15

Tak jsem se po tom večer trochu pídil.
Jestli to správně chápu, ta by mi mohlo stačit tohle:
Obrázek
Hledal jsem software pro W10, který by to uměl ovládat, a jediné relativně uspokojivé řešení se zdá být Freestyler s pluginem Soud2Light.Neměl by někdo typ na něco jednoduššího? Ten Freestyler se mi zdá na tříkanálovou barevnou hudbu trochu složitý. Nevím jestli to s tím budu umět. To je tak, když se analogový bastlíř cpe do digitálního věku.

Michal mariánek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Michal mariánek » stř 01. lis 2023 12:04:17

Hele Freestyler je asi nejjednoduší z dmx programů na pc nebo spíš jednoduší neznám🤷‍♂️. Pak je ještě např. QLC+, ale ten je složitější. U freestyleru je to celkem jednoduchý stačí naadresovat a světla a vytvořit si pár jednoduchých sekvencí. Na ytb bude určitě halda tutoriálů 😉

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » stř 01. lis 2023 12:42:59

by mi mohlo stačit tohle:
Když to chceš takhle jednoduše, pak určitě. Jen si pohlídej, aby to driver zvládl proudově. Co se softu týče, pak bych doporučil Music Visualization, který pro změnu mně přijde nejjednodušší :-) a hlavně mám vyzkoušeno, že opravdu funguje. Pro tvé nasazení by stačila verze Lite (10 příznaků/16 DMX kanálů).

fred
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od fred » pát 03. lis 2023 10:57:21

PeBe píše:
úte 31. říj 2023 12:18:10
Já mám na dvou rampách po dvou pidihlavičkách
Tyhle extra levné hlavy slouží pouze k přesnému polohování, nebo se umí hýbat podle hudby?

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pát 03. lis 2023 12:46:52

Umí to, co jim po DMX lajně pošleš :-) Možná se umí hýbat podle zvuku z vestavěného mikrofonu v režimu Master/Slave, ale to jsem nikdy nezkoušel, řídím je poctivě po DMX, přičemž washe používám, jako klasické statické PARy, jejichž polohu nenastavuji koštětem, ale z pultíku. Dva malé spoty pak jsou hýbací. Pro náš "samohrajkový mini cirkus" to stačí. Když máme větší prostor stavím na zem ještě dvě velké 60W LED hlavy s rotačními goby, ale to je už jiná písnička ;-)

Tomáš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Tomáš » ned 05. lis 2023 9:58:28

asi ma to tu zaujalo....
a mam otazku, ci by nastacilo tie napajacie kable pri tom pulte zapojit do viackanaloveho dmx dimmer packu a k nemu nejaky pultik alebo pc/nb s prevodnikom a soft...
len by sa musel najst taky dimmer co stmieva tych 12V a nie 230v teraz neviem či tie pre led pasi su take...

A neni su tie PAR 36 robene s trafom vnutri a pripahaju sa na 230V aj ked ziarovka je na 12V alebo 24v?
som si nespomenul vcera pohladat moju parku 36 ale myslim ze ju mam taku ze je tam ziarovka na 230V alebo to trafo.....

Ďakujem.

fred
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od fred » stř 15. lis 2023 19:01:39

Opět se vracím s otázkou.
Jestli to správně chápu, tak pro řízení jednoho RGB reflektoru potřebuji 3 DMX kanály. Pro 4 reflektory tedy 12 kanálů. Pro ovládání monostabilních relé to bude 1ch/relé. Tedy pro 4 relé 4 kanály. Dá se to tak říct?
Ještě mi prozraďte, k čemu je kanál W u RGBW. To je extra bílé světlo? K čemu?

Tomáš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Tomáš » stř 15. lis 2023 19:36:42

W ano biele zvlast, zeby kvoli krajsej bielej z bielej diody ako z kombinacie 3 diod, a možno aj podla pozadovanej teploty bielej 🤔
dokonca su aj s A ak si dobre spomínam...
A dokonca napr. ja mam rgb svetla a na ovladanie potrebujem 4 alebo 5 dmx kanalov... a v niektorých svetlach ich treba aj viac aj 16 na jednom svetle a podobne 🤔 su tam rozne kombinacie funkcii

asi som zas viac mudri aj ked su tu lepší...

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » čtv 16. lis 2023 6:52:22

Záleží na tom, jak chceš svítit. Jestli chceš, aby svítilo každé světlo jinak, pak potřebuješ tolik kanálů, kolik je světel krát počet kanálů na světlo. Pokud mají svítit všechna stejně, pak jim nastavíš všem stejnou adresu a stačí ti jen tolik kanálů, kolik má jedno světlo.

Odpovědět

Zpět na „Světelné pulty, kontrolery, DMX...“