Správný DMX kontroler - výběr

• Reklama
  • nové mixpulty Qu
Maxba
Nováček fóra
Nováček fóra

Správný DMX kontroler - výběr

Příspěvek od Maxba » pát 02. úno 2024 1:12:09

Zdravím,

nejspíš někdo bude vědět ihned, ale mě se nepodařilo odpověď najít a tak to zkouším zde, jestli někdo nemáte prosím zkušenost.

Jedná se o tento DMX Kontroler https://www.profi-dj.cz/svetelna-techni ... 92-kanaly/ či jemu podobný.

A co že jsem se chtěl zeptat?

1. Zvládne tento pult obsloužit i mlhostroj nebo musí být pro mlhu nějaký speciální kontoler? Připojoval bych BeamZ Blaze 800 https://www.profi-dj.cz/svetelna-techni ... -4in1-led/

2. Pokud ano, je možné si naprogramovat sestavu spouštění třeba na úsek 5 minut, kde čas mezi spouštěním bude rozdílný?

3. Předpokládám že tlačítko Chase by mohlo být pro naprogramování daného úseku a těch tedy může být 6, bez možnosti rozšíření.

Nejdůležitejší jsem vypíchnul a teď vlastně proč to potřebuji.

Je to pro naší kapelu, kde vystoupení bych rád obohatil o trošku více, než šlapat na krabičku aby se vytvořilo trošku mlhy.
Dalšího člověka vozit navíc není taky efektivní a rád bych aby to mělo i řád. Takže to mít připraveno a první tóny by spustili naprogramovaný úsek, sestavený na danou skladbu.

Děkuji

PeBe
Uživatel
Uživatel

Re: Správný DMX kontroler - výběr

Příspěvek od PeBe » pát 02. úno 2024 7:17:10

Nevidím důvod, proč by to nemělo chodit. Na mlze je "svatá dvojice" DMX konektorů, tak stačí jen propojit kabelem s pultíkem a "Jedééém!" :-)
Nicméně na vlastní kůži jsem si vyzkoušel podobný pultík a poměrně rychle jsem se ho se značnou finanční ztrátou, rád, zbavil. Vytvořit scénu, nebo rovnou chase, bylo složité a dost nepřehledné. Mnohem smysluplnější se mi jeví nějaký starý notebook, nebo tablet s programem, či aplikací na řízení světel.
Dalšího člověka vozit navíc není taky efektivní a rád bych aby to mělo i řád.
V tomto bodě si s tebou dovolím nesouhlasit. Další člověk je efektivní a dá věci řád, tedy pokud se i on sám cítí plně zodpovědný za výkon celku. V samohrajkovém "orchestru" se angažuji skoro třicet let a přestože s nástroji pracují pouze dva muzikanti, kapelník vždy trval na tom, že musí být "člověk v lidech". A to jsem já. Zvuk a světla jsou plně v mé režii a to jak v té, řekněme umělecké rovině, tak i finanční. Věřím tomu, že jen tak to je správné. Muzikant má hrát a technik má dělat techniku. Když bude muzikant hrát a dělat i techniku, nebude dělat obě věci dobře. Jak říkala již moje babička: "Na dvou židlích se nedá pohodlně sedět jednou prdelí..." :-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Maxba
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Maxba » pát 02. úno 2024 9:41:13

Děkuji za zprávu a samořejmě i vlastní názor, který vychází ze zkušenosti. A to nejen k pultíku, ale i k tomu člověku, který by případně za tím seděl ;-)

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pát 02. úno 2024 10:06:36

který by případně za tím seděl
Dnes už spíše, díky bezdrátovým technologiím, více chodím, než sedím :-)

Tomáš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Tomáš » pát 02. úno 2024 15:25:58

dávnejšie som pouzil takéto pultiky inych znaciek,
asi som tu kedysi kdesi v popisovani nepisal to programovanie scen...
ale tu vetu o tych 6 programovatelnych case akosi teraz chytro nechapem, asi som to nerobil,

je tam moznost ulozit si do 30 baniel ulozit po 8 scen
teda spolu 240

asi si to budem musieť niekedy zas popozerat poskusat...
mne na nich asi vadi urc. spravanie sa potenciometrov...

a na niektorých modeloch je aj zvlast gombik na dymostroj, no myslim ze to je na analog. ovladanie a dmx a to sa potom neuklada do pamate, ale som si neoveril ako sa tu uz pise ze henten ma ovl. dmx...

tygrsdrakem
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od tygrsdrakem » pát 09. srp 2024 21:27:55

Ahoj.

1) Pokud jsem správně pochopil princip DMX protokolu, tak je úplně jedno, jestli kontrolérem ovládáš svěla, mlhovač, nebo výdejník lízátek. Kontrolér pošle nějakou hodnotu na nějakou adresu a je věcí toho zařízení, aby "poslouchalo" na správné adrese a udělalo to, co udělat má. Což vyčteš v manuálu.

2) S naprogramováním časového úseku bych moc nepočítal. Tyhle varianty DMX 192 pultíků vypadají (soudě podle desktop research) jako technicky totéž v různých baleních a značkách. Jinak je to technologie asi 20 let stará. Což neznamená špatná, ale prostě stará. Pořídil jsem si taky jeden a po počátečním nadšení se dostavilo veliké zklamání. Vysvětlím:

Tebou zmiňovaný CHASE je v podstatě zásobník scén. Scény (např.: AB svítí modře, C nesvítí, mlžítko mlhuje) se standardně sdružují do bank (1 banka = 8 scén). Scény v bankách lze odbavovat ručně pomocí tlačítek, automaticky (nastavení časového intervalu tahovým potenciometrem je dost pracné a nepřesné), nebo podle hudby (NĚJAKÝ obvod uvnitř si vyhodnotí NĚJAKOU úroveň hlasitosti celkového audio signálu jako pokyn pro přepnutí scény; hodně záleží na blízkosti reproduktoru k pultu, jakože v domácích podmínkách fyzicky jde o úhly a centimetry; o možnosti nějaké frekvenční selekce typu "tohle bude blikat na basy" vůbec neuvažuj).

CHASE je jenom zásobník, do kterého si můžeš naskládat:
scéna 1 z banky 03
scéna 2 z banky 03
scéna 3 z banky 12
atd. i opakovaně, mockrát... jenomže! Alespoň v mém případě to má jednu zásadní nevýhodu, a totiž tu, že pokud chci využít fade (jakože postupné stmívání a rozsvěcení) je to možné jen u režimu "na hudbu" (nespolehlivý, nepředvídatelný, viz výše), nebo "automat" - tedy přeskakování jednotlivých scén V JEDNOTNÉM INTERVALU (jehož nastavení je ještě navíc značně nepřesné a do hudby to jde synchronizovat velmi blbě).

Takže za mě: Buď dál šlapat na krabičku, nebo sehnat někoho, kdo se tomu dokáže věnovat.

Jo a mě by zase moc pomohlo, kdyby mi někdo poradil pultík, se kterým nestrávím x odpolední marnou snahou o realizaci svých představ:

1) Tohle a tohle se takhle rychle rozsvítí barvou RGBW
2) Počkáš takhle dlouho / dokud ti neřeknu
3) Tohle a tohle takhle rychle zasne
4) Počkáš jinak dlouho
5) Tamto a tamto se rozsvítí a z nebe začnou padat trakaře...

Je to tak těžký, nebo jenom drahý?

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » sob 10. srp 2024 14:58:39

Tohle a tamto se nejlépe realizuje pomocí nějakého svítíciho softu. Já osobně preferuji Music Visualization. Pro někoho těžký i drahý zároveň, ale možná to zvládnou i free alternativy 😉

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » pon 12. srp 2024 17:34:36

Začal bych tím že si DMX převedeš nějakým převodníčkem na ARTNet
za pár euro tady: https://blackout.sk/eshop/22-art-net-dmx-prevodnik

Tím se ti otevřou všechny možnosti, hlavně ovládání přes wifi, nebo přes současnou síť která je v místě instalace.
Je spousta free softů na ovládání světel. Jednoduché i složitější např. Chamsys který taky funguje free (s nějakým tím omezením)
Nebo na Ipad existuje taky spousta jednochuchého softu.

Základní DMX 192 pultík , s tím nejde sofistikovaně ovládat nic :-D na to bych se rovnou vyprdl...

tygrsdrakem
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od tygrsdrakem » úte 13. srp 2024 20:52:56

Takže mi vlastně oba radíte SW řešení. OK, díky. Když se budu bavit o home / hobby použití, jsou nějaké zásadní výhody převodníku Artnet / DMX proti USB / DMX? A jako bonus: Nějaké zkušenosti se softem pro Linux?

Díky :-)

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » stř 14. srp 2024 7:46:11

Přesně... :-D
Myslím, že pro nasazení, které máš na mysli, tedy home/hobby, je ArtNet asi zbytečný luxus. Ale nevím, možná je to jen má doměnka. Sám jsem s ním nikdy nepracoval a prozatím mi v pohodě stačila jedna "lajna" DMX na které "umím" obsadit maximálně nějakých cca 250 kanálů, takže nic, na co bych potřeboval dva, tři, čtyři,... vesmíry :-) Nicméně je to určitě hezká hračka pro vymýšlení různých variant zapojení, ale pro dvě světla to určitě nebude potřeba :-) Pro pár světel, navíc v dosahu několika metrů od počítače, by mělo v pohodě stačit bezdrátové DMX. Vysílač u počítače a přijímače klidně na každém světle. Případně, při troše bastlířského nadání, lze využít DIY bezdráty. Já mám jeden v krabičce s převodníkem USB>DMX512 u počítače a další dva, coby přijímače, mám zabudované v prvních světlech na rampách. Uvažuji i o zabudování do mlhy, abych se zbavil kabelu od ovladače.

S Linuxem mám osobně pramálo zkušeností, takže ani nevím, jestli nějaký soft vhodný pro svícení existuje. Mám však takový pocit, že téměř vše, co je vyvíjeno jakoukoliv komunitou, není příliš použitelné pro cokoliv, co by mělo alespoň napodobovat profesionální práci a návyky z těchto "komunitních aplikací" později ztěžují přechod na skutečně profesionální platformy. Ale jak říkám, je to jen můj pocit a nemusí odpovídat realitě ;-)

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » stř 14. srp 2024 12:34:18

Na linuxe bude chodiť vyššie spomenutý Chamsys.

Pawlyk65
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pawlyk65 » stř 14. srp 2024 12:48:01

Doporučuji vyzkoušet QLC+ , který je zdarma pro všechny platformy Win/Mac i Linux. Mě přijde uživatelsky přijatelnější než třeba Freestyler. Na stránkách je i pár tutoriálů podle kterých se dá poměrně rychle zorientovat, obsahuje fixtury pro určitě většinu dostupných světel...a není složité podle manuálu vytvořit vlastní. Osobně používám jak USB/DMX převodník i ArtNet od uváděného blackouta dle situace a na ovládání MIDI APCmini. Z vytvořených scén si naházím playlisty a k přepínání si do zvukovky posílám jenom kopák...a dle stylu nastavím děličku...většinou na rokec 8 nebo 4...na punk i 2 a "svítí to samo" :-)
Dovolím si dát sem odkaz...kdyžtak ho admin smázne.
https://www.qlcplus.org/

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » čtv 15. srp 2024 16:59:54

Supr, kooukám kam se QLC+ za ty roky posunulo. Mají to hezké

tygrsdrakem
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od tygrsdrakem » stř 21. srp 2024 17:46:22

Vřele diky, vyzkouším. Ještě snad tip na nějaký fader wing k tomu QLC+ kdyby byl.. šoupat to všechno myší bude pakárna.. Koukal jsem u Thomanna ale tam je to vsecho spíš pro profi účely (cenově myslim).

janek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janek » stř 21. srp 2024 22:40:40

Faderwing ku QLC+:

- BCF2000 - 8 motorovych sabli
- tablet s OSC
- vela veci sa da spravit z klavesnice (nastav si k tlacitkam klavesove ovladanie)
- rozne apc mini a pod s vela tlacitkami a obycajnymi (nemotorovymi sablami) - viacmenej cokolvek co vie MIDI (aj niektore DMX pulty vedia posielat polohu sable po MIDI)

- keby si mal prevodnik co vie DMX IN tak mozes pouzit hocijaky jednoduchy DMX pult.

Odpovědět

Zpět na „Světelné pulty, kontrolery, DMX...“