Ovládání světel pomocí MIDI

  • Reklama
  • EAW RS series
Uživatelský avatar
Jose1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 638
Registrován: stř 20. kvě 2009 19:31:19
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od Jose1 » pon 14. úno 2011 14:50:42

Co jsi dneska snídal Safo??? Že to byla kaše.......? :-D
Ale jinak, vydařená cesta.......mailem.....! :-D
Kouknu ta tu Wiki....díky.
Ještě mě napadá ...... co třeba takové video se svým Time Code. Je to taky použitelné k těmto účelům?

cepeto
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 1
Registrován: pon 21. úno 2011 11:39:07

Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od cepeto » pon 21. úno 2011 12:20:53

Ahoj, mam tiez Tyros 2 a pouzivam midi na riadenie svetiel cez DMX.
Napis na email: palocepo@seznam.cz

Uživatelský avatar
adamis
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 42
Registrován: ned 27. led 2008 17:12:48

Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od adamis » pát 02. zář 2011 1:56:46

Koukám, že téma je už trochu zaváté pavučinami, přesto se pokusím poradit: dlouho jsem v tom tápal a nakonec jsem to zdárně vyřešil. Jsme duo, já hraju klávesy + zpěvačka = klasika. Hudební podklady pouštím dříve z MIDITEMPu, teď mám jiné zařízení (ale to není podstatné). Pouštím hudební stopu WAV soubor, a k tomu synchronizovanoustopu MIDI, která obsahuje texty pro dva monitory, ovládání halu, ovládání harmonizeru a hlavně ovládání DMX světel. Musí k tomu být samozřejmě převodník MIDI-DMX!! Po dlouhém hledání jsem zjistil, že v Praze je firmička, kde přesně toto vyrábí. Po zakoupení a neúspěšném zkoušení mi ochotní pánové z firmy pomohli s počátečním nastavením a dnes mi světla makají tak, jak si je u PC naprogramuju - prostě jedna báseň! Není to ale snadné - jsou v tom trochu úskalí.Světla používám 2 kousky STARVILLE HL40DMX - pohodička.
Koho by toto těma zajímalo - nebráním se pomoci. Milano

Uživatelský avatar
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1215
Registrován: pon 25. čer 2007 21:19:01
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od TomasVv » pát 02. zář 2011 10:10:25

Jak se ta firma jmenuje?
Dělám, co mě baví.

Uživatelský avatar
adamis
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 42
Registrován: ned 27. led 2008 17:12:48

Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od adamis » pát 02. zář 2011 11:35:33

nechce se mi to prozrazovat, ale když už jsem to slíbil... :-D :D :-D

http://www.chd-el.cz/index.php?id=431

To je přímo ten převodník, já mám ještě starší typ bez displeje pro 64 kanálů, ale funkce je snad stejná!

Uživatelský avatar
adamis
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 42
Registrován: ned 27. led 2008 17:12:48

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od adamis » úte 07. říj 2014 8:49:41

Podle toho, že se už nikdo neptá, je vše jasné - tak to jsem rád!!

Uživatelský avatar
Tomáš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 816
Registrován: ned 05. črc 2009 8:23:27
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od Tomáš » úte 07. říj 2014 9:20:30

no ja som nejakym cinom objavil tuto temu asi az teraz, zatial mam pocit ze nepotrebujem ovl. svetla midi, a mozno mi niekedy bude stacit midi vstup a vystup konektori na dmx pultikoch,
ale casom predpokladam ze nejake otazky este vzniknu ;-)

Jirka2
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: stř 05. pro 2018 18:15:23

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od Jirka2 » stř 05. pro 2018 21:29:53

kalvoj píše:
čtv 10. úno 2011 10:02:08
Světla se prioritně ovládají před DMX a né midi. Midi je interface čistě na hudbu.
Na světla se prodávají speciální DMX kontroléry. Vypadá to jako malý mixážní pult.
Nejpoužívanější je Scan operator od GLP.
[/quot/]


Vzpomínám, že asi před 15ti lety jsem běžně z jednoho (č.16) kanálu pomocí CC, ovládal regulaci světel z MID podkladu pro klávesy YAMAHA PSR 540, uloženého, tenkrát ještě na disketě. Regulátor byl cca formátu A4. Měl MID vstup a výstup a 4 zásuvky 0 - 220. Světla řídily zabudované programy, nebo MIDI, nebo vestavěný mikrofon. V síťových zásuvkách mohlo být cokoliv (reflektory, strobo, mlha atd.) Spínalo a stmívalo to podle délky a výšky úsečky namalované myší v Cakewalku 3.0. Na trhu byly 2 shodné výrobky (dvou výrobců) a stálo to něco okolo 4k.

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 622
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od PeBe » čtv 06. pro 2018 7:15:05

Původní dotaz starý 7 let, poslední příspěvek 4. Za ta léta se z tazatelů stali zkušenní osvětlovači i bez této citace... :-(
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Uživatelský avatar
Tomáš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 816
Registrován: ned 05. črc 2009 8:23:27
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od Tomáš » čtv 06. pro 2018 15:16:30

Moje skusenosti a prax isli za tie 4 r. dole :( ....

volda
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 2
Registrován: sob 11. kvě 2019 14:39:05

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od volda » sob 11. kvě 2019 15:54:41

Programuji světla v Cubase ( midistopa). Sice piplačka, ale výsledek skvělý, přesný , žádné hlídání temp. Žádná tvorba scén, VŠE V REÁLNÉM ČASE. Bubeník jede s klikem taky z midi stopy, pokud neuteče :-) syncho zaručeno . Jediné co je protivné , stavět celý svět.park pro kontrolu naprogramování. Nevíte o nějakém software s vizualizací, který by ukázal v reálném čase co světla dělají , fog, strobo apod. rovnou při přehrávání midistopy ? nebo nějaké jiné řešení vizualizace světel v PC ?

volda
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 2
Registrován: sob 11. kvě 2019 14:39:05

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od volda » ned 12. kvě 2019 15:40:31

V podstatě by mi i stačilo částečně přejmenovat CC kontol v midi, pro lepší přehled kontrol. Bohužel v Cubase nelze.Snad najdu jiný soft, v kterém to bude možné.

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 622
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od PeBe » ned 16. kvě 2021 20:29:30

Přátelé, vsomruji se do tématu...
Začal jsem pro manuální zásahy do světel v programu Music Visualization používat kontroler X-Touch. Z kontroleru jdu USB kabelem do aplikace Cubasis2 v iPadu. Odtud přes WiFi do PC s MV přes aplikaci rtpMIDI. Vše funguje mravně a spolehlivě... ALE... Trápí mě "moudrá vlastnost" nakousnutého jablka, že pokud je Cubasis déle, než cca 10 minut na pozadí, přestane pracovat. Chápu, že se tím šetří RAM a snižuje spotřeba, nicméně ani jedno, ani druhé nepotřebuji. Nevíte někdo, jak iPad přimět k tomu, aby MIDI eventy proudily do PC i tehdy, pokud je Cubasis na pozadí. Jistě by nebyl problém, ohlídat si, aby Cubasis běžel vždy na popředí, ale paralelně s ním mi běží ještě UiMIDI Mixer, pro ovládání mixu ze stejného kontroleru, který se mi jeví pro čumily atraktivnější :-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 622
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od PeBe » pon 12. črc 2021 12:03:48

Problém se nakonec vyřešil prakticky sám... :-)
Jelikož se mi zdálo používat iPad, jako plýtvání rozměry pro pouhý přenos MIDI eventů vzduchem, obstaral jsem si pro toto iPhone S6 a jelikož Cubasis 2 již není k mání, musel jsem si zakoupit Cubasis 3 a zde již můj "problém" není.
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

hlavsa
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 26. srp 2021 14:38:52

Re: Ovládání světel pomocí MIDI

Příspěvek od hlavsa » čtv 26. srp 2021 14:51:38

Používám program QLC+, byl jsem ve světlech úplný začátečník a funguje to skvěle.

Moje superlevná kombinace automatických světel:
PC s Win10 -> software Reaper s tracky, clickem a MIDI signály, kdy se mají světla automaticky přepnout (refrén, sloka, intro apod.) -> ovladač LoopBe (MIDI softwarová smyčka z jednoho programu do druhého) -> software QLC+ (v něm timery a chasery spouštěné pomocí definovaných MIDI kláves) -> USB -> noname čínský USB DMX převodník -> 2x4 PAR světla Stairville.

Odpovědět

Zpět na „Software“