Subwoofery umístění indoor
-
- Reklama
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Subwoofery umístění indoor
Je to standardní a velmi časté použití, případně jsou basové bedny, které už obsahují další reproduktory právě dozadu pro odečítání zvuku (Nexo CD18, Meyer Sound M3D-Sub...), Problém je že potřebuješ víc basovek.
Tvůj případ bych určitě řešil nejdříve tak, že do subů pujde jen to, co tam chceš (kopák, basa, floor tom), pomocí auxu (post), nebo i Centr výstupu, nouzově i grupy (je jí na to škoda podle mě), a to tak, že LR ořízneš klidně i strmým filtrem a pošleš jen do LR a basy se zapojí do třetího vstupu crossoveru a zase se jen říznou nahoře.
Tvůj případ bych určitě řešil nejdříve tak, že do subů pujde jen to, co tam chceš (kopák, basa, floor tom), pomocí auxu (post), nebo i Centr výstupu, nouzově i grupy (je jí na to škoda podle mě), a to tak, že LR ořízneš klidně i strmým filtrem a pošleš jen do LR a basy se zapojí do třetího vstupu crossoveru a zase se jen říznou nahoře.
Dělám, co mě baví.
Od oka s konvecni bednou solidni blbostzhejby píše:Eliminovat přidáním dalšího subbasu, který by "hrál" ne na sál, ale do pódia. Signál do něj přefázovat a zpozdit o ms, které odpovídají vzdálenosti mezi oběma membránami.
NepotrebujesTomasVv píše:Problém je že potřebuješ víc basovek.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Od oka to blbost je, měřící mikrofon a simulační nástroje lecos napoví.
Proč myslíš, že nepotřebuješ víc basovek? Pokud chceš dvě dopředu a ještě canceling, tak potřebuješ 3. (pokud nemáš kardio basovky)
Proč myslíš, že nepotřebuješ víc basovek? Pokud chceš dvě dopředu a ještě canceling, tak potřebuješ 3. (pokud nemáš kardio basovky)
Dělám, co mě baví.
-
Petr
Já bych to tolik nekomplikoval, funkční kardiodní vyzařování není až tak úplně jednoduchá věc a hlavně při použití uvnitř,kdy bedna bude stát v rohu místnosti a nebo na rohu podia,to taky nemusí úplně správně fungovat.
Levnější a mnohdy účinější je zaměřit se na konstrukci skeletu reproboxu. Já používám 21" basovky i na podiu bez problémů.Zrovna nedávno jsem tak zvučil bigbít pro cca 150 lidí, malý sálek10x12m,malé podium s dřevěnou podlahou a pod tím nějaké místnosti.Měl jsem nahoře jednu basovku a jednu KF650 na stranu.Ze začátku jsem měl obavy ,protože ClassA jsme museli dávat loni na zem.Letos vše v pohodě a bez vykrádání EQ
.
Levnější a mnohdy účinější je zaměřit se na konstrukci skeletu reproboxu. Já používám 21" basovky i na podiu bez problémů.Zrovna nedávno jsem tak zvučil bigbít pro cca 150 lidí, malý sálek10x12m,malé podium s dřevěnou podlahou a pod tím nějaké místnosti.Měl jsem nahoře jednu basovku a jednu KF650 na stranu.Ze začátku jsem měl obavy ,protože ClassA jsme museli dávat loni na zem.Letos vše v pohodě a bez vykrádání EQ
No o tom jak leze stavět basovky vím, ale tohle co jste posílali je možné tak někde v venku nebo velké hale, ono je fakt nereálné v klubíku pro 150-200 lidi stavět basovku doprostred před podium, když ten SW je vyšší než to podium, a není žádný prostor mezi publikem a podiem.
Navíc by se to od přední hrany toho podia stejně odráželo zpět. Ale nevadí, co nepomůže mě může pomoct ostatním a tady to bude aspoň na jednom místě.
Já určitě vyzkouším to rozdělení na pouštění přes vrchy a SW jen ty basové nástroje(i když HK to má debilně vymyšlené a asi bude problém, když pojedou SW bez crossoveru). Taky je shodím z těch podstavců podle mě to dělá taky bordel, tím že je to jen kvádr z tenkého dřeva, bez spodní stěny(tedy myslím že se chová jako ozvučnice. Taky dávám jinde suby bez podstavců(i primo na podium) a nijak to nevadí. V pátek je další akce, tak se uvidí
Já nečekám zázraky, ale myslím že by z toho šlo vytáhnou víc, alespoň to zkusit.
Taky vám v pátek něco nafotím, to myslím bude lepší, když přímo uvidíte jak to tam vypadá.
Já určitě vyzkouším to rozdělení na pouštění přes vrchy a SW jen ty basové nástroje(i když HK to má debilně vymyšlené a asi bude problém, když pojedou SW bez crossoveru). Taky je shodím z těch podstavců podle mě to dělá taky bordel, tím že je to jen kvádr z tenkého dřeva, bez spodní stěny(tedy myslím že se chová jako ozvučnice. Taky dávám jinde suby bez podstavců(i primo na podium) a nijak to nevadí. V pátek je další akce, tak se uvidí
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
To bylo vyjádřením jedné z možností , ne technický návod.Fyla píše:Od oka s konvecni bednou solidni blbostzhejby píše:Eliminovat přidáním dalšího subbasu, který by "hrál" ne na sál, ale do pódia. Signál do něj přefázovat a zpozdit o ms, které odpovídají vzdálenosti mezi oběma membránami.
NepotrebujesTomasVv píše:Problém je že potřebuješ víc basovek.
Master Sound
---------------
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.
---------------
Tak myslim ze rozdelit signal jen pro basovky zvlast byl velmi dobry napad. Jen bohuzel HK audio opravdu nema v basovkach vyhybku
, tak jen pouzil jeden nevyuzity kanal EQ a urizl tam. Jinak to 100Hz na deleni se me zda moc myslim, ze 80 by bylo idealni(coz HK neumi
).
-
Martin Korf
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Taky mi to připadalo moc ale jak říkáš, když to neumíFrenk píše:Jinak to 100Hz na deleni se me zda moc myslim, ze 80 by bylo idealni(coz HK neumi)
V patek mi jeden sub shorel, takze to asi nebude moc dobry napad. Navic zjistil jsem, ze HK v tech subech nema ani limitery. Vsechno resi v tom jejich satelitu, vyhybku, limitery i ochrany. V subu pak je jen zesik s reprakem.
Pekne dementni system, zlate RCF 8001. 
Ono se to nezdá, ale na 150-200 lidí jsou 2 aktivky opravdu málo. Jednou jsem zvučil Horkýže Slíže u nás v klubu. Vejde se tam 320 lidí, ale tou už je hlava na hlavě a nedýchatelno. Vzal jsem tam 9kW rms, a když byl sál prázdný, tak jsem jel opravdu na 20% výkonu, a měl jsem obavu, že vysklím zrcadla na záchodech. Jakmile se ale sál zaplnil, a to zcela, musel jsem zesílit na 50-70% ! Poprvé v životě jsem zažil věc, kdy zesiluješ Master fadery na mixu, na indikátorech je stále vyšší úroveň, ale hlasitost se téměř nemění. Ne nadarmo je v jedné chytré knížce napsáno, že velmi kvalitní akustické tlumení jsou " posluchači v hustých řadách".Frenk píše: v klubíku pro 150-200 lidi
Po tomto koncetě jsem přemýšlel, že by v takovýchto případech bylo asi vhodnější umístit celý PA systém pod strop. Včetně subbasů.
Master Sound
---------------
---------------
Ano ja vim ze je to malo, zvlast kdyz je vic lidi a navic nejaky metal treba. Kdyz tam byli Cocote Minute, ktere zvucil Martin Dusak, tak jel na mixu uplně do červených a stejně to bylo nic moc. To je presne ten jev o kterem pises pridavat muzes, ale efekt skoro zadny.
Ja takhle radej nikdy nejdu, nebot mam hmotnou zodpovednost podepsanu. Zaveseny ten system je
Ja prave myslim ze PA by na prostory melo byt trochu predimenzovane a taky dobre umistene, aby se nemuselo tavit naplno. Nejradej mam kdyz mam na mastru signal nekde okolo 0-6dBu a vis jsou jen spicky. Nez kdyz se to musi tavit nekde tesne pod limit, a kde pak jsou spicky ani radej nechcu vedet. Jenze bohuzel situace je takova jaka je, penize na posileni aparatu nejsou a asi ani nebudou, a ja se s tim musim nejak poprat. Nastesti tam casteji byva jazz, blues, normalni rock tak to se da 
-
pavel.vojta
- Uživatel

to Frenk:
Jak jsi přišel na to že v Actoru nejsou limitery a sub nemá crossover? Sub je dělen na 110Hz 24dB/Oct obsahuje nevypinatelný limiter stejně tak jako Top boxu. Ten také obsahuje crossover 110Hz 24dB/Oct který je aktivní v módu "satelit".
Nic ti nebrání experimentovat s posíláním subůz auxů. Stejně tak když bude Top box v módu full range lze použít jakýkoliv slušný speaker management a experimentovat s nižší dělící frekvencí. Samozřejmě s ohledem na osazení.
Kardioidní konfigurace "běžných" (myslím tím od přírody omni) subů za použití vhodného procesoru je opravdu běžně používaná a fukční!
Jak jsi přišel na to že v Actoru nejsou limitery a sub nemá crossover? Sub je dělen na 110Hz 24dB/Oct obsahuje nevypinatelný limiter stejně tak jako Top boxu. Ten také obsahuje crossover 110Hz 24dB/Oct který je aktivní v módu "satelit".
Nic ti nebrání experimentovat s posíláním subůz auxů. Stejně tak když bude Top box v módu full range lze použít jakýkoliv slušný speaker management a experimentovat s nižší dělící frekvencí. Samozřejmě s ohledem na osazení.
Kardioidní konfigurace "běžných" (myslím tím od přírody omni) subů za použití vhodného procesoru je opravdu běžně používaná a fukční!
Pavel Vojta
http://www.RentalPro.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.RentalPro.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Taky si nemyslím, že by to mělo HK nedomyšlený ohledně limiteru. A co se týká beden všeobecně (v pasivu) dost si nechaj líbit.
To že to odešlo může bejt i "vyběhanejma" kondíkama. Záleží jak jsou bedny starý a kolik maj naběháno. Mě už se takhle odporoučely 2 zesy od Crestu, ale opravit se to dalo, jeden i docela lacino, protože jsem vyměnil jen ty kondy, druhej byl na tom o pár tisíc hůř. Ale pokud se třeba u kondíku dozvíš, že má vydržet min. 2000h (netahat za slovo je to příklad), při akci ti jede zesilovač/aktivka 10h, tak po 200 akcích může být po něm, to je při 2 akcích týdně, 2 roky. Pokud to máš tak nějak podobně, tak je to obyčejná vada vzniklá provozem. Blbý na tom je, že to můžeš čekat u zbytku beden.
To že to odešlo může bejt i "vyběhanejma" kondíkama. Záleží jak jsou bedny starý a kolik maj naběháno. Mě už se takhle odporoučely 2 zesy od Crestu, ale opravit se to dalo, jeden i docela lacino, protože jsem vyměnil jen ty kondy, druhej byl na tom o pár tisíc hůř. Ale pokud se třeba u kondíku dozvíš, že má vydržet min. 2000h (netahat za slovo je to příklad), při akci ti jede zesilovač/aktivka 10h, tak po 200 akcích může být po něm, to je při 2 akcích týdně, 2 roky. Pokud to máš tak nějak podobně, tak je to obyčejná vada vzniklá provozem. Blbý na tom je, že to můžeš čekat u zbytku beden.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
No kdyz do nej pripojim signal primo z mixu, tak v nem hrajou stredy a to hodne nahlas. Podle me to je vyhybka a limiter jen v tom stredovyskovem boxu. Stejne tak ten sub nema zadny indikator limiteru ani gain, ten je pro ty subwoofery prave v tom satelitu. Taky tomu odpovida ze na input vstupu subwooferu je napsane connect only to DDO controler od Actor Mid/high unit(ktery je prave v tom satelitnim boxu). Takze myslim ze, kdyz to obejdu a pustim signal do subu primo, tak je to bez vyhybky i limiteru. Viz manual http://87.106.71.220//oma/hk/manual/Act ... DA_1_1.pdfJak jsi přišel na to že v Actoru nejsou limitery a sub nemá crossover?
Ver mi ze, kdybych mel nejaky speaker management k dispozici, tak uz ho davno pouzivam.
No vybehanyma kondikama to urcite nebude, podle me odesel reproduktor v tom aktivnim subwooferu protoze ten pasivni, ktery je napajen z toho aktivniho hraje. Coz je dalsi hloupost toho navrhu systemu, ted kdyz poslem ten aktiv na reklamaci/opravu tak tim prijdu vlastne o 2 subwoofery nebot ten pasivni nebude cim krmit.