3 pásmový kytarový reprobox
-
- Reklama
Ahoj.
Nevíte proč se nedělají 3 pásmové kytarové reproboxy? Máme ve škole dělat návrh 3 pásmových reproboxů, napadlo mě naroubovat si to na téma mě blížší ale nic sem o tom nenašel..
děkuju
k.
Nevíte proč se nedělají 3 pásmové kytarové reproboxy? Máme ve škole dělat návrh 3 pásmových reproboxů, napadlo mě naroubovat si to na téma mě blížší ale nic sem o tom nenašel..
děkuju
k.
Elektrické kytary totiž představují trochu jinou disciplínu, než čistá reprodukce hudby. Kytarové repráky mají totiž měkkou membránu a tvrdý závěs, což je přesný opak "funkčního" reproduktoru. Na výsledném zvuku se tak jak zesilovač, tak reprodutory podílejí nemalou měrou, zatímco u klasické reprodukce by naopak měly bedny zvuk ovlivňovat co nejméně. Zkrátka z PA bedny by elektrika zněla ostře a nepříjemně...
Užitečné pásmo kytary navíc vyžaduje 1, max 2 pásma, takže to třípásmo je trochu luxus...
Leda že udělat bednu jakože pro akustické nástroje nebo tak něco... ale kdo by se s tím tahal
Užitečné pásmo kytary navíc vyžaduje 1, max 2 pásma, takže to třípásmo je trochu luxus...
Leda že udělat bednu jakože pro akustické nástroje nebo tak něco... ale kdo by se s tím tahal
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Tak ono by to asi šlo a snad i mělo smysl, ale ne jako klasická třípásmovka, tedy s vysoce specializovaným basákem, střeďákem a výškáčem, ale spíš s reproduktory hrajícími zhruba totéž nebo se i překrývajícími, příklady se určitě dají najít u beden pro baskytary (což na první pohled vypadá nelogicky), třeba Trace Elliot se tímto směrem kdysi docela snažil, ale myslím, že už taky jenom plavou s proudem. Dvoupásmovky jsou běžné i dnes, obvykle ale toho nejlevnějšího možného provedení, nějaké přilepené piezo.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
- Petr V.
- Uživatel

Tak zrovna včera jsme na akci měli baskytarový aparát, o kterém by se dalo říci ,že je třípásmový.Osazení bylo 4x10", 15" a nějaký 1" či tweeter. Výhybka byla jen mezi 15" a výškovým reproduktorem. Jak již bylo řečeno ,nejde zde o co nejvěrnější reprodukci vstupního signálu ,ale o zvukový charakter sestavy. Fakticky to je potřeba u PA eliminovat, zde může být vnímáno jako pozitivní stav.
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
petr@splacoustics.cz
Jen bych podotkl, že basové aparátky se ve srovnání se sestavami pro elektrické kytary dají často považovat za celkem zvukově neutrální až akustické aparátky 
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
- Petr V.
- Uživatel

Já bych udělal návrh třípásmové reproduktorové soustavy pro ozvučení poslechové místnosti zvolených rozměrů, reprodukovanou hudbou. Kytarově-aparátovou dojmologií bych si nekomplikoval život. Výsledkem může být to,že posuzovatel návrhu nebude mít pro hodnocení objektivní měřítka. Nebo se může stát ,že bude muzikant, navíc baskytarista a nebude se mu to líbit.kivi.hmf píše:Ahoj.
děkuju
k.
Petr Vinš
petr@splacoustics.cz
petr@splacoustics.cz
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ano, nejhorší je netrefit se do zadání, jak ho chápe zadávající. To pak může člověk udělat objev století a stejně je to blbě.
Ano, u elektrické kytary je mnohem víc vyjádřená ta "potřeba zkreslovat" a to všemi možnými způsoby, aby se vyloudil ten kýžený zvuk. Reproduktor pro baskytaru nutně zkreslovat nemusí, ale taky to samozřejmě někdy dělá, protože jde dost často skoro o ten samý.
H.M.
Ano, u elektrické kytary je mnohem víc vyjádřená ta "potřeba zkreslovat" a to všemi možnými způsoby, aby se vyloudil ten kýžený zvuk. Reproduktor pro baskytaru nutně zkreslovat nemusí, ale taky to samozřejmě někdy dělá, protože jde dost často skoro o ten samý.
H.M.
ohledne reproboxu na konkretni prostor: to uz je mimo. vlastni zadani je softova analyza nahravek. zprakticneni pak pouziti jejich vysledku pri projektovani repra primo na konkretni ucel poslechu (napr. drumnbass narocnejsi na basy nez mluveny slovo -> jinac konstruovanej reprobox)
tema tykajici se kytary mi zase neprojde. jako kdyby to bylo neseriozni tema, ktery nema ve svete zvukovy techniky misto. chjo
kazdopadne dik za reakce;)
tema tykajici se kytary mi zase neprojde. jako kdyby to bylo neseriozni tema, ktery nema ve svete zvukovy techniky misto. chjo
kazdopadne dik za reakce;)
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

To zadání tady mělo být od začátku. Ale to se opakuju...
Docela důležitý je vznik té nahrávky, tedy co kde a čím bylo sejmuto a uloženo. Z toho možná vyjde i k čemu vlastně má ta bedna sloužit, třeba to nakonec bude domácí hifi nebo PA. Protože zvuk sejmutý nějakou šurkou před nějakým maršálem vlastně má s požadavkem na "kytarový reproduktor" velmi málo společného, do dalšího komba už za žádných okolností znova nepřijde...
H.M.
Docela důležitý je vznik té nahrávky, tedy co kde a čím bylo sejmuto a uloženo. Z toho možná vyjde i k čemu vlastně má ta bedna sloužit, třeba to nakonec bude domácí hifi nebo PA. Protože zvuk sejmutý nějakou šurkou před nějakým maršálem vlastně má s požadavkem na "kytarový reproduktor" velmi málo společného, do dalšího komba už za žádných okolností znova nepřijde...
H.M.
to není tak úplně pravda, jen bych to nazval zcela jinou disciplínou...kivi.hmf píše:tema tykajici se kytary mi zase neprojde. jako kdyby to bylo neseriozni tema, ktery nema ve svete zvukovy techniky misto. chjo