Životnost a praxe aktiv analog vs digitál

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
jokotavaho
Nováček fóra
Nováček fóra

Životnost a praxe aktiv analog vs digitál

Příspěvek od jokotavaho » pát 07. bře 2014 11:27:41

Ahoj kolegové. Chtěl bych Vás poprosit o upřímný názor a a zkušenost s D vs A moduly v aktivkách. Měl jsem rozhovor s technikem co dělá servis DBtech. Crown a jiné. Povídá, že když se podělá analog, tak přepájí kondíky, napájení cokoli=oprava za pár stovek. Takový zesík je skoro nesmrtelný. Naproti dostane digital a výrobce má problémy s dodáním náh. dílů, dále když je to spínací zdroj, tak většinou je to na odpis. A ceny okolo 2-5tis. a někdy i víc pokud to jde vůbec opravit(pozáruční servis). Prý mu běžně chodí roztavené DVA T4 , DVX a jiné.

Jasné pro D. chápu:
Výkon, váha, cena

Dá se dneska ještě koupit klasické Dbtechnologies/rcf v analogu? [-o<

Je ale pravda, že D má životnost většinou do konce záruky? Co pak? S takovou se nedá podnikat ve zvukařině. :evil:

Díky za Vaše reakce a příspěvky z praxe.
Milan
Naposledy upravil(a) jokotavaho dne pát 07. bře 2014 11:45:33, celkem upraveno 1 x.

MADMAX

Re: Životnost a praxe aktiv analog vs digitál

Příspěvek od MADMAX » pát 07. bře 2014 11:44:48

nevidím důvod, proč by měl mít PWM zesilovač nebo spínaný zdroj životnost do konce záruky. Spíš je to o tom nekupovat si levné plasťáky od pochybné firmy (db technologies prominou, ale nikdy nebyli žádné lumen). PWM konců se spínanými zdroji od různých výrobců tu běhají stovky kusů už skorem 10 let a nemám pocit, že by třeba majitelé QSC PL380 nebo Crownů I-techů plakali...

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 07. bře 2014 12:18:22

Je pravda, že klasické technologie se ještě stále snadněji opravují, to je dané jednak určitou setrvačností (s trafopájkou a šroubovákem uděláte na starém zesilovači skoro všechno, když nějaká součástka nepasuje, tak se vyvrtá díra jinde nebo pověsí na dráty...) a tím, že se to prostě XX let vyrábělo a opravovalo stále stejně a potom tím, že se méně vyskytují totálně shořelé vícevrstvé tišťáky, na kterých je všechno dohromady. V zásadě ale nejde o větší poruchovost, já jsem naopak byl docela překvapený, že jsme u starších řad měli poměrně dost vadných klasických toroidních traf, což je normálně věc skoro nerozbitná. Pravděpodobně bude časem větší problém opravit tu klasiku, protože nebudou snadno dostupné příslušné díly (například tranzistory v kovových pouzdrech) ani technologie (převíjení toroidních traf). A výběr už udělali výrobci a jak správně psáno, dávno tomu. Silnější aktivku s klasickým zdrojem a zesíkem nejspíš už nejde novou koupit a staré jsou prostě staré (a těžké).

H.M.

striska
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska » pát 07. bře 2014 14:53:59

Mám pocit, že jsme toto spolu řešili dnes přes telefon.

Ono to není tak černý, jak si to představuješ. I viz. příspěvek p. Mašína. Já např. s produkty od dB Technologies dělám cca 12 let. Ať už jako uživatel, tak částečně jako prodejce (není to moje hlavní živnost). A nepřipadá mi, že by současné moduly byly více poruchové. Největší malér, konkrétně u dB, byly určité kusy řady DVX (hlavně D12 a D15), kde Digipro odcházelo jeden za druhým. Tento problém je ale vyřešen, navíc u DVX HP jsou již Digipro G2 (ale za to s keramikou :-( ).

Ještě moje zkušenost - já osobně mám 6 ks DVX a za celou dobu používání jsem neměl ani jeden problém. Opak je kolega na Slovensku, kterých jich nakoupil v jeden moment 8 ks (+ dalších x kusů DVA) a zde se z dodávky 5 ks DVX D12 pokazilo. Zrovna to byla ta špatná doba:-) Po výměně modulu však všechny fungují bez problémů dál. A to jsou boxy poměrně hodně vytížené.

Trochu musím reagovat na MADMAXe - paradoxně ty levné plastovky (hlavně řada Opera) jsou naprosto bez problémů, stejně tak jako řada SUB, reklamace minimální. Dokonce i čínské Cromo, byť je to osazení takové jaké je, jsou spolehlivé a reklamací je opravdu minimum. Mezi "pochybné" firmy bych produkty dB určitě nezařadil, na to jsou tady jiný experti :-)

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » pát 07. bře 2014 16:00:57

tak odejít může samozřejmě všechno, dokonce i koncáky v aktivkách L-Acoustics /speciálně 112P - prý jsou v nich moduly Powersoft???/, ale 5 beden z 8, to fakt není moc dobré vysvědčení... jako "pochybnou firmu" klidně označím třeba JBL, nemíním tím čínské patlaly jako Omní Troník, American Audio a podobně - TO NEJSOU FIRMY, to je jenom jakési logo na odpadkách :D Hranice, od které se to dá považovat za profesionální techniku, je třeba ten RCF...

striska
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska » pát 07. bře 2014 16:11:47

Byla to zrovna ta sada, která tu pověst spolehlivých dB pokazila, bohužel. U dB bych za "profi" považoval řadu DVA, ta je opravdu povedená (hlavně T8 a 12), jinak ty plastovky, ač jsou spolehlivé, nevynikají bůh ví jakým zvukem. To ostatně odpovídá té cenové kategorii, kde si myslím, že mají ještě oproti konkurenčním značkám, třeba ty JBL - EON, navrch.

Jsem zvědavý na Frankfurt, s čím obě firmy přijdou, dB je součást RCF group (např. část vývojového centra RCF je v sídle dB) a teď spolu testovali různé systémy.

jokotavaho
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od jokotavaho » pon 10. bře 2014 12:28:40

Děkuji za vaše reakce. Tak jsem trochu klidnější.

Odpovědět

Zpět na „Repro“