Demontáž reproduktoru
-
- Reklama
Demontáž reproduktoru
Zdravím, při montáži mi vypadly naklepavací matky, a k reproduktoru není žádný přístup abych je vyměnil, stalo se vám to též?
- CharlesBass
- Uživatel

Re: Demontáž reproduktoru
No stalo, trochu bych upřesnil - ty matky neupadly, nýbrž se začali protáčet Je to tak?
Pokud bedna NEMÁ zvenku šroubovaná madla, nebo misku na konektor a aspoň tak velké aby se do toho dala zanořit ruka až po loket je to dost problém.
Pokud je má, odmontovat vzít sikovky a matku chytit a podržet. Práce pro dva lidi.
Pokud je nemá, nebo má a i tak to nepomůže, jako nejlepší se osvědčilo prosté vyříznutí přední stěny i s reprákem z boxu . Výroba nové stěny je ve výsledku mnohem méně náročná, než nějaké zoufalé odvrtávání šroubů atp, při kterém se může poškodit reprák, ta stěna se i tak dost poškodí... takže její oprava, výměna je také nutná. A novou stěnu pak vyrobit z překližky, nikoliv z MDF či dřevotřísky.
To sou přesně ty zkušenosti, které člověk musí zažít aby těm zkušenějším věřil a poznal proč to tak je....
Pokud bedna NEMÁ zvenku šroubovaná madla, nebo misku na konektor a aspoň tak velké aby se do toho dala zanořit ruka až po loket je to dost problém.
Pokud je má, odmontovat vzít sikovky a matku chytit a podržet. Práce pro dva lidi.
Pokud je nemá, nebo má a i tak to nepomůže, jako nejlepší se osvědčilo prosté vyříznutí přední stěny i s reprákem z boxu . Výroba nové stěny je ve výsledku mnohem méně náročná, než nějaké zoufalé odvrtávání šroubů atp, při kterém se může poškodit reprák, ta stěna se i tak dost poškodí... takže její oprava, výměna je také nutná. A novou stěnu pak vyrobit z překližky, nikoliv z MDF či dřevotřísky.
To sou přesně ty zkušenosti, které člověk musí zažít aby těm zkušenějším věřil a poznal proč to tak je....
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky 
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
Občas se to stane, řešení většinou existuje i méně drastické než řezání přední stěny a jde to vyřešit i pokud není přístup jinudy než dírou na repro. Odvrtat šroub mi oproti řezání přední stěny jako tak velký problém nepřipadá... Většinou není nutné vrtat šroub ani až ke koši repráku, hlavička šroubu praskne ještě dřív, když se za ní vezme kleštěmi.
Co s tím pak, když repro sundáš?
Jednou možností je přilepení matky nějakým kvalitním konstrukčním lepidlem (Soudal A60 např.) - je vhodnější lepit matku se zašroubovaným a dotaženým šroubem, povolenou by pěnivé lepidlo mělo tendenci vytlačit, vyosit atd. Lepidlo dát tak akorát (čili spíše málo) aby se pokudmožno neprotlačilo až ke šroubu a nepřilepilo ho k matce, nebo šroub vyndat ve chvíli kdy lepidlo už nenabývá na objemu, ale ještě není tvrdé. Vhodné je matky vždy (i ty které nyní drží) posichrovat zezadu nastřelovacími sponkami... dávám vždy dvě sponky na matku hned při montáži a od té doby se mi téměř nestalo, že by vypadla nebo se protočila.
Další variantou, která by měla fungovat dobře (pokud nemáš nějak extra tenkou přední stěnu nebo to není DTD a podobně, tam pak většinou nepomůže ani svěcená voda), je závrtná matice z přední strany: https://www.obchodprodilnu.cz/matice-za ... -9605.html, ať už s límcem či bez.
Pokud je přední stěna tak poškozená že tam matice prostě držet nebude, lze původní otvory po maticích zalepit (dřevěné kolíčky, v nouzi třeba i vyplnit silikonem), repro o kousek otočit, vyvrtat nové díry a narazit/nalisovat/našroubovat nové matice...
Osobně dávám buď závrtné matice, tam kde není šroub tolik namáhaný a lze předpokládat že se nevytrhne z materiálu do kterého matice dávám (obecně gumové nožky, kovová madla, někdy mřížky,...) - líp se s tím dělá když se to instaluje zvenku, někdy ani možnost dát narážecí matice zezadu není, a drží to dostatečně. Na repro, příruby na stojan atd. dávám většinou narážecí zezadu a jistím sponkami + kapkou lepidla (ikdyž na pár bednách mám i pro repro závrtné, a drží též bez problému).
Co s tím pak, když repro sundáš?
Jednou možností je přilepení matky nějakým kvalitním konstrukčním lepidlem (Soudal A60 např.) - je vhodnější lepit matku se zašroubovaným a dotaženým šroubem, povolenou by pěnivé lepidlo mělo tendenci vytlačit, vyosit atd. Lepidlo dát tak akorát (čili spíše málo) aby se pokudmožno neprotlačilo až ke šroubu a nepřilepilo ho k matce, nebo šroub vyndat ve chvíli kdy lepidlo už nenabývá na objemu, ale ještě není tvrdé. Vhodné je matky vždy (i ty které nyní drží) posichrovat zezadu nastřelovacími sponkami... dávám vždy dvě sponky na matku hned při montáži a od té doby se mi téměř nestalo, že by vypadla nebo se protočila.
Další variantou, která by měla fungovat dobře (pokud nemáš nějak extra tenkou přední stěnu nebo to není DTD a podobně, tam pak většinou nepomůže ani svěcená voda), je závrtná matice z přední strany: https://www.obchodprodilnu.cz/matice-za ... -9605.html, ať už s límcem či bez.
Pokud je přední stěna tak poškozená že tam matice prostě držet nebude, lze původní otvory po maticích zalepit (dřevěné kolíčky, v nouzi třeba i vyplnit silikonem), repro o kousek otočit, vyvrtat nové díry a narazit/nalisovat/našroubovat nové matice...
Osobně dávám buď závrtné matice, tam kde není šroub tolik namáhaný a lze předpokládat že se nevytrhne z materiálu do kterého matice dávám (obecně gumové nožky, kovová madla, někdy mřížky,...) - líp se s tím dělá když se to instaluje zvenku, někdy ani možnost dát narážecí matice zezadu není, a drží to dostatečně. Na repro, příruby na stojan atd. dávám většinou narážecí zezadu a jistím sponkami + kapkou lepidla (ikdyž na pár bednách mám i pro repro závrtné, a drží též bez problému).
-
Marián
Mne sa to stalo na jednej narážacej matici, spravil som si z plechu takú vidličku, ktorou som skrutku pod hlavičkou podpáčil tým pádom sa matica pretočila a zaskočila do pôvodných dier a skrutka išla vytočiť. Ak tam je strhnutý závit asi budeš mať smolu. Preto sa v zásade vyhýbam aku skrutkovačom pri demontáži repro a keď som niekedy dávno ešte skaldal boxi, tak som dával skrutky na imbus, narážacie matice som pre istotu fixoval chemoprénom alebo sekundovým lepidlom.
Jo, stává se mi to. Kombinačky a vrtačka...nejlépe malým vrtákem předvrtat a pak dát průměr vetáku shodný se šroubem...
TCHKPH - zvukař mírně pokročilý, pořadatel, muzikant
Naklepávací matky po namáznutí lukoprénem sešroubovávám na krev (pod hlavou šroubu velká podložka, bez repráku), abych se podobných překvapení vyvaroval. Jinak skutečně kombinačky a zkusit vytočit... I tak se musí šroubovat bez tlaku na hlavu - velká křižáková hlava nebo ingus jsou spolehlivé.
-
strapal
- Uživatel

Skusil bych vzduchovou pistol - prerusovane vysroubovavat a stale tahat hlavu sroubu nahoru a tim lehce brzdit matku. Elektricke utahovacky maji plynuly nabeh, coz je nezadouci v tomto pripade. Vzduchovka jede hned. Navstiv pneuservis, neni co ztratit.
- CharlesBass
- Uživatel

To zoufalé odvrtávání jsem měl na mysli, kdy se šroub protáčí i při vrtání a současně nejde rozumě podržet za hlavu - ty šrouby s polokulovou křížovou hlavou. Když se to stane u jednoho/dvou z osmi šroubů přeci jen se nějak dá vrazit něco mezi koš a stěnu a vzniklým "tahem" šroub nebo matici "zabrzdit". Či dokonce špičatýma kleštěma podržet ten šroub za dřík. Jde to i proto, že ostatní šrouby jsou povolené a lze reprák trochu oddálit od stěny. Ale ani tak to nejde vždy tak snadno, jako odvrtávat šroub který je např v něčem bytelným železným. Pohybujeme se s 6mm či 8mm vrtákem kousíček od docela cenné membrány.kelly.ok píše: ↑stř 22. kvě 2019 22:08:34Občas se to stane, řešení většinou existuje i méně drastické než řezání přední stěny a jde to vyřešit i pokud není přístup jinudy než dírou na repro. Odvrtat šroub mi oproti řezání přední stěny jako tak velký problém nepřipadá... Většinou není nutné vrtat šroub ani až ke koši repráku, hlavička šroubu praskne ještě dřív, když se za ní vezme kleštěmi.
Já se takle sral s pěti šroubama z osmi, abych po asi 8h lopotě a asi milionu sprostých slov zjistil, že pět děr z osmi je naprosto zničených - některé matky zcela odfrézovaly stěnu či vyštípalo ji a reprák také nevyvázl zcela bez úhony - poškozen byl ten těsnící molitan a místy i membrána, která pod ním je nalepena na koši - nebylo to nijak funkčně poničené, ale vypadalo to příšerně. Když jsem se pak rozhodl vyměnit desku, abych nemusel vylepovat ty díry, vrtat nové vedle atp, tak celá ta práce i s řezáním nové díry na reprák trvala asi dvě hodiny. A to ta deska byla vlepená na kolíky. Prostě jsem ji rozštípal, dlátkem dočistil a vyrobil novou desku, kterou jsem tam na ty kolíky napasoval a zalepil.
Jeden šroubek s válcovou hlavou na imbus je samozřejmě o něčem jiném. Jen jsem chtěl uvést i alternativu, že pokud se nejedná o designovu hifi bednu v klavírním laku, ale o obyč PA a třeba ještě nějakej okobercovanej MDF/DTD papundekl, tak bych vůbec neváhal.
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky 
Všem děkuji za rady, určitě se budou hodit, vyřešil jsem to tak ze jsem koupil modelarskou brusku a k ni malé řezné kotoucky a tím jsem měl krásný přístup k uriznuti šroubu, jelikož jsem měl šroub malinko povoleny tak jsem měl krásný přístup ho pod hlavou uriznout