fbt vs. rcf
-
- Reklama
Re: fbt vs. rcf
Copak máte proti plechovým košům? Tedy z funkčního hlediska 
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

U takhle lehkých reproduktorů nic zásadního, pevnost naprosto vyhovuje, ale vždycky odrážejí víc, než kvalitně tvarované lité a nemůžou sloužit jako část chlazení, což třeba u těch neodymů s velmi malou chladicí plochou samotného magnetického obvodu může hrát docela roli. Esteticky taky nic moc, není to žádná nádhera jakou třeba u některých B&C nadělají ty paraboly, co se v koši opakují několikrát s různou velikostí, jako kdyby to byla velká architektura. No a mezi funkční hlediska patří i to, jestli se o každý druhý reproduktor pořežete a jsou to právě ty neodgrotované plechové, co to mají radši napsáno už na krabici 
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Slusna odpoved..... Dakujem. P.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

V Bratislavě si vybavují takový telefonát (?), v Praze jsem dostal informaci, že to asi je už delší dobu a že dohoda s RCF je nyní taková, že dokud nezačnou dodávat náhradní kit, tak lze měnit celý reproduktor a účtováno bude jako za jeho opravu. Ještě nevím, jak je to nyní konkrétně s tím MB15N403-4. Otázka dostupnosti servisu je důležitá, pokud někde něco dře, tak jsem rád, když se to dozvím co nejdřív, třeba i zde.
H.M.
H.M.
No tak s tím pořezáním to může hrozit i u litých košů, někdy i častěji (ostré neupravené hrany odlitku). To je spíš otázka technologie konkrétní výroby, než principu. Ale souhlasím, že většinou jde spíše o estetické hledisko 
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Takže mi to nedalo a šel jsem se podívat na stránky FBT, jak tato dosti neznámá firma "dobývá světová podia a diskuze". Je to celkem jednoduché, osvědčené. Udávat nesmysly takovým způsobem, aby to nebylo trestné a aby polovzdělanci (polovzdělanec je ten, co ví, že se má koukat po co největším SPLmax, ale netuší, že podstatné jsou PODMÍNKY, ne jen velikost čísla). Také si polovzdělanec neumí dát dohromady vůbec nic s ničím, neumí si sám spočítat, jaká citlivost a výkon by na to byly potřeba atd. Tedy tady jsou podstatné ty podmínky u jedné a ještě více u dvou hvězdiček. Sorry, ale není v mých silách nikoho učit anglicky ani každému vysvětlit všechna ta čísla a vztahy mezi nimi. Nicméně že je v bedně použit 18" s 3" cívkou a co to tak asi může znamenat pro její REÁLNÝ AKUSTICKÝ VÝKON by mohlo být jasné každému, kdo se aspoň trochu orientuje v sortimentu 18". Odpovídající seriový model od B&C je pouze jeden a to 18PS76. RCF myslím ani nic v 18" s tak malou cívkou nevyrábí. Jestli máte někdo nějaké bližší údaje (fotky, měření), anebo přímo bedny, tak sem s nimi. Já si kvůli tomu FBT od Intonu pořizovat nepůjdu. Podobný způsob udávání SPL jsem viděl ještě na několika datasheetech, takže to asi bude u FBT standard, třeba ten LA má docilovat už v jednom kuse 134dB (anebo taky jen 125dB, podle toho, co se vám bude víc líbit). Pro polovzdělance - to je poměr 8:1, asi jako mezi třetinkou a panákem :-)
http://www.fbt.it/ENG/PAE/DOWNLOADS/Dat ... -118SA.pdf
http://www.fbt.it/ENG/PAE/DOWNLOADS/Dat ... S206LA.pdf
H.M.
http://www.fbt.it/ENG/PAE/DOWNLOADS/Dat ... -118SA.pdf
http://www.fbt.it/ENG/PAE/DOWNLOADS/Dat ... S206LA.pdf
H.M.
-
Mira70
Uz to sleduji moc dlouho, RCF znasi moc tezko ze je FBT v kvalite porazi. Nac pro nas nevzdelance cisla? Staci jednoduchej poslouchovej test boxu vedle sebe. V rovnake cenove kategorii nemaji uz podle mne sanci. Ja mam starsi RCF 8001 a snazim se toho zbavit a pujdu asi na ten Mitus. Mira
-
Návštěvník
Dej na sebe kontakt, rád ten 8001 vezmu, pokud je skutečný, funkční a ne fiktivní.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Miro, opravdu jsi až tak nevzdělaný, že ti uniká rozdíl mezi 18" s 3" a 4" cívkou ? To bych na této diskuzi nečekal a že se tím bude někdo chlubit, už vůbec ne. Ať se ti to líbí nebo ne, toto je technická disciplína a lidi co se spoléhají jen na svůj sluch jsou v ní silně handikepováni - právě tím svým sluchem a jeho skutečným stavem. Anebo třeba neschopností si přečíst a pochopit, co je napsáno v datasheetu či návodu.
Tady se občas volá po nějaké větší profesionalizaci oboru, je snaha pořádat kurzy, padají dotazy na možnost získání oficiální kvalifikace, nakonec i toto forum je jistě projevem snahy obor odborně povznést. Nezlob se na mne, ale čuráš (tedy zkusíme jinak, když je to prý vulgární - Do not pee against the wind). Určitá míra nepřesnosti nebo nejistoty je v technických údajích vždycky, ale vycucat si z prstu hromadu akustického výkonu navíc (respektive vycucat asi tak dvakrát až třikrát víc, než je obvyklá prstní dojivost) je prostě faul a k těm se uchyluje kdo jinak vyhrát neumí. Takhle kdysi udával nesmysly 18sound a dokud se nesrovnali, tak jsem to kritizoval, podobně je ještě stále u některých věcí udává HK audio a je to tedy taková neverending story i tady. Já bych byl rád, kdyby co nejvíc lidí od fochu pochopilo, že není v ničím zájmu nechat si lhát do očí. Jsou to takové stočené tachometry naší branže a naprosto přesně by se na ně také měla vztahovat ta definice soudu - pokud někdo takto získal víc jak 5000Kč, tak jde o trestný čin podvodu. Jinak si samozřejmě kup cokoli se ti líbí, třeba s milionem mil na hřbetě a nulou na počítadle...
H.M.
Tady se občas volá po nějaké větší profesionalizaci oboru, je snaha pořádat kurzy, padají dotazy na možnost získání oficiální kvalifikace, nakonec i toto forum je jistě projevem snahy obor odborně povznést. Nezlob se na mne, ale čuráš (tedy zkusíme jinak, když je to prý vulgární - Do not pee against the wind). Určitá míra nepřesnosti nebo nejistoty je v technických údajích vždycky, ale vycucat si z prstu hromadu akustického výkonu navíc (respektive vycucat asi tak dvakrát až třikrát víc, než je obvyklá prstní dojivost) je prostě faul a k těm se uchyluje kdo jinak vyhrát neumí. Takhle kdysi udával nesmysly 18sound a dokud se nesrovnali, tak jsem to kritizoval, podobně je ještě stále u některých věcí udává HK audio a je to tedy taková neverending story i tady. Já bych byl rád, kdyby co nejvíc lidí od fochu pochopilo, že není v ničím zájmu nechat si lhát do očí. Jsou to takové stočené tachometry naší branže a naprosto přesně by se na ně také měla vztahovat ta definice soudu - pokud někdo takto získal víc jak 5000Kč, tak jde o trestný čin podvodu. Jinak si samozřejmě kup cokoli se ti líbí, třeba s milionem mil na hřbetě a nulou na počítadle...
H.M.
-
pedro
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

"Co ví každý" bych si netroufnul ani odhadnout, podle mých zkušeností hodně lidí neví vůbec nic a maximálně se taknějak domnívají. Je to samozřejmě také jedna z těch zakázaných figur v diskuzi, ale na tom bych už tak nebazíroval, jet přesně podle pravidel by bylo nudné. Ano, v SPL max jsou podezřelé všechny údaje, protože na to stále není žádná obecně uznávaná a především používaná metodika MĚŘENÍ. Metodiku nějakého naslouchání nemá žádný smysl ani očekávat, protože ta nebude nikdy a lidský sluch je pro měření SPL zcela nepoužitelný, protože se musel vyvinout právě tak, aby tuto veličinu prakticky ignoroval. Asi jsi si nevšiml, ale já jsem nepotřeboval zpochybňovat ničí dojmy, co se týče krásy zvuku, ani například udávané kmitočtové rozsahy apod. To je buď zcela subjektivní anebo naopak celkem snadno dosažitelné a běžné. Ovšem udávaná SPL max (a z nich vycházející SKUTEČNÉ porovnání kategorie aparátu) jsou u FBT příliš daleko za hranou reality a akceptovatelnosti, asi dvakrát až třikrát dál, než je běžné. V tom je celý problém. Jinak samozřejmě nikdo nečeká, že by to snad za ty peníze mělo hrát špatně, není to zrovna pakatel a je dnes dost na výběr.
H.M.
H.M.
-
MADMAX
Inu, Pedro, co možná každý neví, že pod nickem Zdeněk Prodance většinou odpovídá Hubert Mašín, který se prodejem, měření a servisem reproduktorů zabývá už nejméně 25 let, rukama mu prošly stovky typů a tisíce kusů, z nich celá řada prošla i jeho měřicím pracovištěm (navíc je jeden z mála lidí u nás, kteří opravdu vědí, CO měří, PROČ to měří a JAK se to má dělat... Přes jeho evidentní vazbu na Prodance je to člověk dosti objektivní a nestranný - na rozdíl od řady jiných obchodníků totiž nemusí pracně obhajovat "proč prodáváme takový šmejd a tak draho", ale díky tomu, že byl v pravou dobu na správném místě, měl možnost si vybrat, které výrobce, jakou kvalitu a za jaké ceny bude firma prodávat... samozřejmě že podmínky na trhu se mění, ale zatím to opravdu není tak, že by nějaké FBT (které samozřejmě žádné vlastní měniče nevyrábí) mohlo konkurovat RCF, ani kvalitou, ani sortimentem, ani množstvím prodaných výrobků a tudíž ani cenovou politikou. Takže fakt štěkáš pod nesprávným stromem... 
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zdravim všechny. Hledím na tu basovku a nemůžu dát jinak než za pravdu zdenkovi (hubertovi) a dalším, že je to nesmysl s FBT. Tyhle firmy ,a jim podobné, se opravdu snaží zviditelnit "vycucanými údaji". Už jen to, že decibel je poměrová jednotka dává docela dobrou možnost napsat co chci. Připomíná mi to údaj na jakési minivěži v ceně tuším 5 tisíc Kč na které bylo hrdě nalepena nálepka 5000W P.M.P.O
A nebyla jedna. Obvykle ale zůstávají u cca 200W , tahle byla opravdu luxus.
Současně ale taky musím trošku kritizovat. On ten poslech samozřejmě nutný je, jen měření nestačí. Oni jsou totiž věci, které změřit dost dobře neumíme ale slyšíme je. Pro ten poslech je ale nutnost referenční zdroj signálu.
Rozhodně to nesmí být CD nebo něco podobného. Nejlépe živá věc, LP, magnetofon atd.
Pamatuji si na vlastní kůži zkušenost s TT25A. Před několika lety jsem v Chýnově u Tábora pomáhal zvučit dechový festival. Byl tam subbas RCF a chodil dobře. Ale ty TT25A 2ks a TT22A 2ks tam přivezla nějaká dechovka ze Slovenska s tím, že je mají pár dní, jsou nové. Po hodině a půl provozu dvě z těch beden začaly chrčet. Padlo podezření na kabely a nebo cross v tom subu. A ani jedno. Byly to ty bedny. Tak hoši došli do autobusu a přinesli staré obouchané Mackie SA1521. Nebyl čas je tam dávat na obě strany a tak se dohrálo na levé traně s Mackie a pravá strana měly ty 2 zbývající RCF. A tahle jedna analogová bedna tyhle obě přehrála. Ne ale přímo před podiem ale řádově 30-40m od něj. Oni totiž ty D konce jsou fajn, ale až na to že to nehraje výšky. Předevšim tam dochází k silné degradaci srozumitelnosti.
No a druhý takový exces byl s RCF ART310A MK.I a MK.II a MK.III. MK.I je super bedna za super prachy. MK.II měla horší vejšku tušim, zvuk z ní je citelně méně detailní. A MKIII hraje oproti těmto dvoum jakoby na tu bednu někdo přetáhl igeliťák. A pochopitelně taky nehraje tolik jako ta stará. Platí ale, že je nutné hodnotit z větší dálky. Tam se mnohem víc projeví ztráta srozumitelnosti.
V poslední době taky registruju od uživatelů MK.III verzí RCF ART serie potíže s náhlým zeslabením hlasitosti a svévolným následným zesílením . Zatím jsem něco zaslechl od DJ kteří je vozí jako monitory . Možná někdo ví víc...
Současně ale taky musím trošku kritizovat. On ten poslech samozřejmě nutný je, jen měření nestačí. Oni jsou totiž věci, které změřit dost dobře neumíme ale slyšíme je. Pro ten poslech je ale nutnost referenční zdroj signálu.
Rozhodně to nesmí být CD nebo něco podobného. Nejlépe živá věc, LP, magnetofon atd.
Pamatuji si na vlastní kůži zkušenost s TT25A. Před několika lety jsem v Chýnově u Tábora pomáhal zvučit dechový festival. Byl tam subbas RCF a chodil dobře. Ale ty TT25A 2ks a TT22A 2ks tam přivezla nějaká dechovka ze Slovenska s tím, že je mají pár dní, jsou nové. Po hodině a půl provozu dvě z těch beden začaly chrčet. Padlo podezření na kabely a nebo cross v tom subu. A ani jedno. Byly to ty bedny. Tak hoši došli do autobusu a přinesli staré obouchané Mackie SA1521. Nebyl čas je tam dávat na obě strany a tak se dohrálo na levé traně s Mackie a pravá strana měly ty 2 zbývající RCF. A tahle jedna analogová bedna tyhle obě přehrála. Ne ale přímo před podiem ale řádově 30-40m od něj. Oni totiž ty D konce jsou fajn, ale až na to že to nehraje výšky. Předevšim tam dochází k silné degradaci srozumitelnosti.
No a druhý takový exces byl s RCF ART310A MK.I a MK.II a MK.III. MK.I je super bedna za super prachy. MK.II měla horší vejšku tušim, zvuk z ní je citelně méně detailní. A MKIII hraje oproti těmto dvoum jakoby na tu bednu někdo přetáhl igeliťák. A pochopitelně taky nehraje tolik jako ta stará. Platí ale, že je nutné hodnotit z větší dálky. Tam se mnohem víc projeví ztráta srozumitelnosti.
V poslední době taky registruju od uživatelů MK.III verzí RCF ART serie potíže s náhlým zeslabením hlasitosti a svévolným následným zesílením . Zatím jsem něco zaslechl od DJ kteří je vozí jako monitory . Možná někdo ví víc...
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...