Ozvučení pro sólo zpěváka
-
- Reklama
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: Ozvučení pro sólo zpěváka
Jakmile začneme mluvit o nákupech po bazarech, tak jsme samozřejmě úplně jinde, ale já si nemyslím, že by někdo s podobným rozpočtem potřeboval kupovat ojeté věci. Předpokládám, že kdybychom mluvili o autech, tak by každému byl rozdíl jasný i bez komentáře.
Proč by si někdo s minimálními požadavky na počty vstupů měl schválně kupovat ještě větší mix s ještě větší rezervou ? Kde je v tom jaká logika ? Radil bys to někomu, kdo potřebuje šestnáctku, já mu nabízím čtyřiadvacítku (protože menší neexistuje) a ty dvaatřicítku ? Jenom proto, že vydělením ceny počtem kanálů ti vyšlo míň ? Nebo proto, že v bazaru je všechno levnější ? Tohle tedy zase nechápu já a právě toho se týkala moje poznámka o profících.
Sorry opět, ale proč by měla být výhoda chodit něco nastavovat na DSP beden, když to může jít šikovněji na DSP mixu (třeba i z iPadu v ruce nebo na mikrofonním stojanu) ? Notabene s mikrofonem v ruce nebo na hlavě a jako osoba, na kterou asi dost lidí kouká ? To jako jít nejdřív na jednu stranu, tam chvíli postát za bednou (při tom vůbec neslyšet, jak opravdu hraje) a pak zase na druhou a nakonec se vrátit doprostřed a zeptat se lidí, jestli je to dobře ?
Já mám dojem, že by ti hodně pomohlo, si jeden DL pořídit a chvíli používat :-)
H.M.
Proč by si někdo s minimálními požadavky na počty vstupů měl schválně kupovat ještě větší mix s ještě větší rezervou ? Kde je v tom jaká logika ? Radil bys to někomu, kdo potřebuje šestnáctku, já mu nabízím čtyřiadvacítku (protože menší neexistuje) a ty dvaatřicítku ? Jenom proto, že vydělením ceny počtem kanálů ti vyšlo míň ? Nebo proto, že v bazaru je všechno levnější ? Tohle tedy zase nechápu já a právě toho se týkala moje poznámka o profících.
Sorry opět, ale proč by měla být výhoda chodit něco nastavovat na DSP beden, když to může jít šikovněji na DSP mixu (třeba i z iPadu v ruce nebo na mikrofonním stojanu) ? Notabene s mikrofonem v ruce nebo na hlavě a jako osoba, na kterou asi dost lidí kouká ? To jako jít nejdřív na jednu stranu, tam chvíli postát za bednou (při tom vůbec neslyšet, jak opravdu hraje) a pak zase na druhou a nakonec se vrátit doprostřed a zeptat se lidí, jestli je to dobře ?
Já mám dojem, že by ti hodně pomohlo, si jeden DL pořídit a chvíli používat :-)
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
To je zase trochu otočený, nesmysl je v tomto případě dle mne jak DL1608, tak DL806, vůbec pokud tazatel nemá iPad, pokud ano, možná ta DL806 se do rozpočtu vejde (při slevách za odběr). V opačném případě, a vůbec pokud je zvučením nepolíbený, udělá lepší práci malý analog.
Lepší několik čudlíků, než tisíc možností jak zvuk zmršit, když nevíš co děláš.
DSP v bednách jsem měl na mysli, že je jednou dorovná a tím to končí, ne že bude na každé akci štelovat v bednách procesor, to už dotáhne na mixu. Prostě ideální stav, vhodně zvolený mikrofon + bedna, vše na rovno a ono to funguje. Já s DPS při stejné konfiguraci beden taky nekroutím na každé akci, mám v něm načtenou sestavu srovnanou. Na akci pak max. upravím 2-3 frekvence na EQ, toť vše.
Taky se tu asi počítá s tím, že bude vystupovat před bednami, takže kombinace hlas-mikrofon-bedny prostě musí fungovat dohromady.
Lepší několik čudlíků, než tisíc možností jak zvuk zmršit, když nevíš co děláš.
DSP v bednách jsem měl na mysli, že je jednou dorovná a tím to končí, ne že bude na každé akci štelovat v bednách procesor, to už dotáhne na mixu. Prostě ideální stav, vhodně zvolený mikrofon + bedna, vše na rovno a ono to funguje. Já s DPS při stejné konfiguraci beden taky nekroutím na každé akci, mám v něm načtenou sestavu srovnanou. Na akci pak max. upravím 2-3 frekvence na EQ, toť vše.
Taky se tu asi počítá s tím, že bude vystupovat před bednami, takže kombinace hlas-mikrofon-bedny prostě musí fungovat dohromady.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jo mimochodem u bezdrátových sad jsem ještě zapoměl na Beyerdynamic u Audiopro.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Do kamene tesatV opačném případě, a vůbec pokud je zvučením nepolíbený, udělá lepší práci malý analog.
Lepší několik čudlíků, než tisíc možností jak zvuk zmršit, když nevíš co děláš
k čemu by pro 1-2 mikrofony + 1x stereo linka z přehrávadla byl digitální mix? není už lepší od začátku jít cestou "na míru mému hlasu" ? neříká se snad že čím méně úprav tím lépe? tak proč kupovat digitální mix co sice umí hromadu věcí ale v praxi je nevyužiji, a při zpěvu na to nemám ani čas... to že má třeba efekty je sice hezké ale praktičnost ovládání pro zpěváka je špatná to raději koupit nějaký pedálový efekt na zpěv...
podle mě je ideální cesta vybrat mikrofon a bedny co ti sednou do hlasu a vyhoví i provedením, poté malý analog mix, kabeláž a případně druhý mikrofon a nějaký ten efekt (pokud ho využiješ)
a co toto? http://www.k-array.com/en/professional- ... 1-eng.html
ak ta to zaujalo, napis mi sukromnu spravu
ak ta to zaujalo, napis mi sukromnu spravu
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Protože ono to s tím efektem už vyjde prakticky na stejné peníze a ještě bude větší a složitější. Protože například s problematickým prostorem si běžné EQ na mixu ani bedně prostě nemá velkou šanci poradit a to vůbec nemluvím o presetech nebo mnohem lepších dynamických procesorech než je jednoknoflíkový kompresor na laciném analogu. Já nijak netlačím na použití digitálního mixu, ale přijde mi mimořádně krátkozraké vůbec odmítat ho zařadit K VÝBĚRU ZÁKAZNÍKEM. To je doslova antirada. Opět zopakuji, co jsem napsal několikrát - za dva roky to sami budete vidět jinak. Souhlasím s tím, že je teď šance tak 5:1 (vycházím z objemů prodeje), že si pořídí malý analog. Nesouhlasím s tím, že je to automaticky nejlepší nebo dokonce jediné možné.
H.M.
H.M.
Děkuji pánové za diskuzi. Připadá mi, že se to ubírá správným směrem. Určitě bude ještě nějakou chvíli trvat, než zpracuji a pojmu informace. Zpěvák byl nadšen myšlenkou a možností si komponenty, (samozřejmě v rámci možností), vyzkoušet.
V tomto momentě ale zatím ještě ani nejsem schopen odhadnout, jakým směrem se bude vše ubírat.
Jen pro představu si dovolím dát sem odkaz na videa, jaký žánr je zpěvákovi nejbližsí a jak vypadá jeho produkce.
Miloš.
V tomto momentě ale zatím ještě ani nejsem schopen odhadnout, jakým směrem se bude vše ubírat.
Jen pro představu si dovolím dát sem odkaz na videa, jaký žánr je zpěvákovi nejbližsí a jak vypadá jeho produkce.
Miloš.
Po poslechu videí bych doporučil do výběru přidat ještě in-ear odposlech. Při live je zpěvák dost vedle (intonančně) a to stojí před bednama. Co až bude stát za nima (tak jak by se mělo)? Nebo až bude produkce v nějaké ratejně? Výrazně by mu to mohlo pomoct...
DL806 bych se rozhodně nebál, zejména zásahy do EQ jsou na iPrdu velice snadné, řekl bych, že rychlejší, než na analogu. Asi bych o téhle platformě řekl, že se Mackie v low endu trefil do kvality, která si s low endem trochu protiřečí.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Takže jestli můžu, začal jsem malinko studovat nejdříve bedny.
Některé navrhované aktivní reproduktory se mi zdají už mimo cenovou dostupnost. Některé se mi líbí moc. Rozhodoval by samozřejmě až poslech.
Teď mi jde o orientaci v koncepci.
1. Připadá mi, že pokud bych pořídíl pasivní bedny a k tomu samostatně zesilovač, vyšlo by to levněji. (Ale třeba se mýlím). Otázka zní. Jaké jsou rozdíly (ve zvuku a pod.)mezi aktivním a pasivním systémem, pokud tedy vedle sebe postavím bedny se stejným osazením (označením).
Jde mi o to, zda třeba aktivní bedny nemají v každém případě lepší zvuk než pasivní. (zesilovač je dělán přesně "na míru").
2. Zatím jsem uvažoval o systému:
2 x dvou nebo třípásmové boční (zpěvové) bedny
1x (nebo 2x) basovou bednu
Můžete mi tento názor potvrdit nebo vyvrátit ?
3. Čím větší průměr basového reproduktoru, tím lépe ?
(Lepší, měkčí zvuk ?) A u výškového se posuzuje co ?
Vycházím z koncepce, která byla použita třeba na akci na odkazu. Byla to zapůjčená aparatura a až po doplnění o druhou (kvalitnějšíbasovou bednu se to stalo jakž takž poslouchatené.
Předpokládám, že se většině tady budou moje dotazy zdát přinejmenším naivní, ale začínám se znalostmi od nuly a tak prosím o shovívavost.
Miloš.
Některé navrhované aktivní reproduktory se mi zdají už mimo cenovou dostupnost. Některé se mi líbí moc. Rozhodoval by samozřejmě až poslech.
Teď mi jde o orientaci v koncepci.
1. Připadá mi, že pokud bych pořídíl pasivní bedny a k tomu samostatně zesilovač, vyšlo by to levněji. (Ale třeba se mýlím). Otázka zní. Jaké jsou rozdíly (ve zvuku a pod.)mezi aktivním a pasivním systémem, pokud tedy vedle sebe postavím bedny se stejným osazením (označením).
Jde mi o to, zda třeba aktivní bedny nemají v každém případě lepší zvuk než pasivní. (zesilovač je dělán přesně "na míru").
2. Zatím jsem uvažoval o systému:
2 x dvou nebo třípásmové boční (zpěvové) bedny
1x (nebo 2x) basovou bednu
Můžete mi tento názor potvrdit nebo vyvrátit ?
3. Čím větší průměr basového reproduktoru, tím lépe ?
(Lepší, měkčí zvuk ?) A u výškového se posuzuje co ?
Vycházím z koncepce, která byla použita třeba na akci na odkazu. Byla to zapůjčená aparatura a až po doplnění o druhou (kvalitnějšíbasovou bednu se to stalo jakž takž poslouchatené.
Předpokládám, že se většině tady budou moje dotazy zdát přinejmenším naivní, ale začínám se znalostmi od nuly a tak prosím o shovívavost.
Miloš.
ta bedna vzadu na levo me přijde jako bedna co se mě dostala nedávno pod ruce, byla to "značka" auna a byla to ta nejhorší bedna co jsem kdy viděl... takže podle ní bych nic neposuzoval, ty další dvě nepoznávám...Vycházím z koncepce, která byla použita třeba na akci na odkazu. Byla to zapůjčená aparatura a až po doplnění o druhou (kvalitnějšíbasovou bednu se to stalo jakž takž poslouchatené
nemyslím si že pro tyto účely by byla basovka nezbytná 15" + 1.5" se slušnou citlivostí a výkonem musí uhrát co je potřeba ale jak říkají všichni je potřeba to slyšet a uvidíš sám... no a šel bych určitě do aktivních beden, jsou zkrátka lépe přenosné rychleji zapojené nemusí se řešit kabeláž a cena je +/- stejná
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

V žádném případě to nevyjde levněji v kombinaci zesilovač (zesilovače+výhybka) + pasivní bedny, pokud nebudou minimálně ty bedny o hodně horší. Podívej se k nám do eshopu, kolik stojí aktivní RCF ART a ty samé pasivní, pár modelů se tak dělá. Za rozdíl rozhodně nepořídíš adekvátní zesilovač a to samozřejmě je v elektronice aktivní bedny mnohem víc možností, než kdy může dávat pasivní výhybka.
Bedny na videu jsem nepoznal, podle obrázku nejde nic posuzovat a podle zvuku (poměr zpěvu a muziky k hluku z pozadí) bych řekl, že to bylo hodně potichu.
Na použitelné třípásmové bedny v rozpočtu není a nejsou ani potřeba, vyrábí se to dneska v podstatě jen s hodně vysokým výkonem, všechno ostatní jsou dvoupásma. Subwoofer podle mne není nutný, pokud budou obě fulrange bedny větší a silnější, bude to přijatelně basovat i z nich. Pokud se použije, bude potřeba zvolit menší a lacinější satelity (není na závadu, zpěv z nich bude lépe srozumitelný a ten hlas není moc nízko posazený). Typicky ART310-a nebo ART710-A.
Nejde jednoznačně říct, že lepší je ten nebo onen průměr. To už je mnohem spolehlivější se podívat na cenu daného reproduktoru, ale je to ještě mnohem složitější. Existuje samozřejmě dobře podložený předpoklad, že s větší membránou se dá udělat lepší basák a že u driveru dovolí zvýšení příkonu, snížení dělicího kmitočtu, ale rozhodnou až konkrétní vlastnosti konkrétního modelu a navíc jeho aplikace (tedy třeba horna, bedna, výhybka, DSP... a v neposlední řadě schopnosti aplikátora).
H.M.
Bedny na videu jsem nepoznal, podle obrázku nejde nic posuzovat a podle zvuku (poměr zpěvu a muziky k hluku z pozadí) bych řekl, že to bylo hodně potichu.
Na použitelné třípásmové bedny v rozpočtu není a nejsou ani potřeba, vyrábí se to dneska v podstatě jen s hodně vysokým výkonem, všechno ostatní jsou dvoupásma. Subwoofer podle mne není nutný, pokud budou obě fulrange bedny větší a silnější, bude to přijatelně basovat i z nich. Pokud se použije, bude potřeba zvolit menší a lacinější satelity (není na závadu, zpěv z nich bude lépe srozumitelný a ten hlas není moc nízko posazený). Typicky ART310-a nebo ART710-A.
Nejde jednoznačně říct, že lepší je ten nebo onen průměr. To už je mnohem spolehlivější se podívat na cenu daného reproduktoru, ale je to ještě mnohem složitější. Existuje samozřejmě dobře podložený předpoklad, že s větší membránou se dá udělat lepší basák a že u driveru dovolí zvýšení příkonu, snížení dělicího kmitočtu, ale rozhodnou až konkrétní vlastnosti konkrétního modelu a navíc jeho aplikace (tedy třeba horna, bedna, výhybka, DSP... a v neposlední řadě schopnosti aplikátora).
H.M.
Omlouvám se za offtopick ale musel jsem se o tohle podělit když se tady ta bedna na videu objevila
http://www.electronic-star.cz/Reprodukt ... i29917.htm
membrány bez gumových závěsu cele složené z OSB desek stlučené hřebíky pohromadě to drží snad jen ten koberec "výhybka" realizovaná jedním asi keramickým kondenzátorem neidentifikovatelné hodnoty bez měření na vstupu do piezo výškáče, dráty o průřezu 0.5mm... dostalo se mě to do ruky že to nehraje ať s tím zkusím něco udělat aby z toho dostaly ten výkon co to má mět a na moji odpověď že ani v kamnech by ten výkon z toho nedostaly už nikdo nic neřekl...
Jen pro představu...Bedny na videu jsem nepoznal
http://www.electronic-star.cz/Reprodukt ... i29917.htm
membrány bez gumových závěsu cele složené z OSB desek stlučené hřebíky pohromadě to drží snad jen ten koberec "výhybka" realizovaná jedním asi keramickým kondenzátorem neidentifikovatelné hodnoty bez měření na vstupu do piezo výškáče, dráty o průřezu 0.5mm... dostalo se mě to do ruky že to nehraje ať s tím zkusím něco udělat aby z toho dostaly ten výkon co to má mět a na moji odpověď že ani v kamnech by ten výkon z toho nedostaly už nikdo nic neřekl...
Díky moc za odezvy.
Egestas: O to mi právě jde. Vyloučit ze zorného pole nepoužitelné značky.
Ostatní: Takže 2x dvoupásmové aktivní bedny minimálně 15". Basák půjde v případě potřeby doplnit. Pokud je na snadě, že to bude i bez basáku hrát lépe než to na videu, je to potěšitelná informace.
Značky - RCF, EV, Dynacord (co Megaton ?)
Tím nám vlastně odpadne výběr zesilovače.
Včera jsem se dozvěděl, že zpěvák vlastní svůj bezdrátový mikrofon. Zatím netuším v jaké kvalitě. Pro začátek by asi šel použít.
Takže nám zbývá mixažní pult a něco na přehrávání podkladů.
Miloš.
Egestas: O to mi právě jde. Vyloučit ze zorného pole nepoužitelné značky.
Ostatní: Takže 2x dvoupásmové aktivní bedny minimálně 15". Basák půjde v případě potřeby doplnit. Pokud je na snadě, že to bude i bez basáku hrát lépe než to na videu, je to potěšitelná informace.
Značky - RCF, EV, Dynacord (co Megaton ?)
Tím nám vlastně odpadne výběr zesilovače.
Včera jsem se dozvěděl, že zpěvák vlastní svůj bezdrátový mikrofon. Zatím netuším v jaké kvalitě. Pro začátek by asi šel použít.
Takže nám zbývá mixažní pult a něco na přehrávání podkladů.
Miloš.
Nejsem si jisty ale myslím že megaton má jen pasivní bedny... Ještě bych do výběru beden zařadil dB technologies.
Pokud je ten mikrofon použitelný na jeho hlas tak vzít sebou k výběru a vyzkoušet na konkrétní bedny aby se nemuselo moc "dolaďovat" na korekcích v opačném případě koupit ten co sedne a tento nechat jako druhý případně prodat...
Jako přehrávadlo by jsi bral co? Notebook, tablet, případně nejaké profi přehrávač do racku? A o tom in ear odposlechu neuvažuje?
Pokud je ten mikrofon použitelný na jeho hlas tak vzít sebou k výběru a vyzkoušet na konkrétní bedny aby se nemuselo moc "dolaďovat" na korekcích v opačném případě koupit ten co sedne a tento nechat jako druhý případně prodat...
Jako přehrávadlo by jsi bral co? Notebook, tablet, případně nejaké profi přehrávač do racku? A o tom in ear odposlechu neuvažuje?