PA - bude stačit na venkovní akci?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
KarlosSou
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: PA - bude stačit na venkovní akci?

Příspěvek od KarlosSou » stř 04. kvě 2016 13:59:24

to bylo na začátku při zvukovce, pak se tančilo a poslouchalo před podiem do půlnoci.
Zvuk byl dle mého perfektní. Všechny nástroje čitelné, zpěvy čisté, srozumitelné. Hlasitost dostatečná a zvuk plný (do určité vzdálenosti). Lidé si to chválili (i muzikanti co byli v hledišti) a kapela byla se zvukem na podiu velice spokojená.
Naposledy upravil(a) KarlosSou dne stř 04. kvě 2016 14:03:00, celkem upraveno 1 x.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » stř 04. kvě 2016 16:52:39

No vidíš, a to bylo strachu.
Teď si představ, jak dobře by to mohlo hrát a jak moc by tě chválili, kdybys ty bedny použil správně, jak jsme ti radili.
Kdybys použil jen jeden pár beden, vyhnul se tím zbytečným hřebenovým filtrům a zvuk by byl ještě lepší.
Dělám, co mě baví.

KarlosSou
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KarlosSou » stř 04. kvě 2016 19:10:16

já je nejdřív postavil dle vašich rad, pustil reprodukovanou hudbu a chodil v prostoru před bednami a zdály se mi "hluché" některé prostory, tak jsem dopostavil ty satelity JBL a trošku je směroval jiným úhlem a nakonec jsem dal ještě třetí JBL doprostřed pod podium. Pak se mi to zdálo dobré :-). Ty Behringry jsem nepoužil vůbec.
Ale něco jsem si od vás k srdci vzal, prodám to a koupím si jeden pár pořádných beden ...

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pát 06. kvě 2016 0:17:43

Tos na to šel vpodstatě dobře, akorát je dobrou zásadou zajistit, aby ty vykrývací bedny hrály jen tam, kde nehrají hlavní.
Takže doprostřed se dává tzv. Front-fill, která vykrývá přední řady, které mohou být mimo směrový rozsah hlavního systému. Nastavuje se jen tak nahlas, aby již nebyl patrný v oblasti, kam hraje hlavní PA, také se musí frekvenčně uzpůsobit tomu, že směrové charakteristiky hlavních beden se mění s kmitočtem (čím nižží frekvence, tím šířeji hrají), takže aby na sebe oba systémy (Front a Main) plynule navazovaly. Nejlépe jej dát do výšky hlavy posluchače, aby to měl co nejblíže a nemusel hrát moc nahlas.
Do stran se dává Out-fill, vykrývá strany bokem od hrany pódia. Nastavuje se obdobně, opět basy a nižší středy hrají více do stran, takže je v Out fillu nechceme.
Někdy se používá In-fill - to jsou menší bedýnky po stranách pódia, míří někam doprostřed posluchačů, mají stejnou funkci, jako front-fill, jen se složitěji nastavují (bez měření je to skoro nemožné udělat dobře), nebo se používají pro zesílení akusticky hlasitějších nástrojů, které v předních řadách uprostřed je slyšet rovnou z pódia, ale opět vpředu, ale postranách ne. Toto se používá málokdy a jen pro velké systémy.

Poslední Fill, který chci zmínit je Side-fill, dává se na pódium k přední hraně, míří na kapelu a doplňuje osobní monitory. Kapela pak má lepší pocit z hraní, je více vtažena do děje v kotli.

Pokud se tohle celé dobře nastaví, hraje všude zvuk přibližně stejně barevně a nahlas, ideálně není poznat, kterou bednu slyším více, přitom vše zfázovaně a koherentně. Neobjede se to bez procesoru, ve kterém mám každá výstup upravený zvlášť a rozhodně doporučuji měřit a simulovat.

Doufám, že jsme se tě nějak nedotkl, nechtěl jsem tě shazovat či urážet, ale ukázat, že správným postupem dosáhneš vždy lepších výsledků, než nesprávným.
Dělám, co mě baví.

KarlosSou
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KarlosSou » pát 06. kvě 2016 9:43:29

Určitě nedotkl, ba naopak. Vážím si vašich rad a rád si přečtu něco z vyššího levelu ozvučování. Pomalu si to soukám do hlavy a snad získavám nějaký přehled :-)
Já kdysi studoval zvuk na FAMU, tam ale šlo spíš o tvorbu a teď jsem se skoro po 20 letech vrátil ke zvučení a dost mě to chytlo. Ale pomalu začínám chápat, že to s těma 20-ti letejma bednama JBL nepůjde :-)

vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz » pát 06. kvě 2016 18:03:35

(-: Tak to jsme kolegove. Ja tam vystudoval ale nedavno.. Meli jste na akustiku taky Kolmera? (ted slavi 94)

KarlosSou
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KarlosSou » pát 06. kvě 2016 19:11:48

sice je to 25 let, ale toho si pamatuji :-). Já to nedostudoval, takže se za kolegu neodvážím považovat. Začal jsem dělat kameramana ...

Odpovědět

Zpět na „Repro“