Ako vymenit vyskovu membranu v Gemini Gvx-15?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Imrich
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Imrich » stř 20. bře 2013 21:03:21

Dobrý deň.

Potrebujem vymeniť odpálenú membránu vo výškovom reproduktore.

Reprobox: Gemini Gvx-15, pasívny.

Titanium driver with a 1.5"(38.1mm) coil

Problém je v tom, že driver som rozobral, ale výrobca tam nemá napísané
žiadne údaje, ani na drivery, ani na membráne.

Chcem vymeniť len membránu, ale v takom rozmere cca 38,1 - 38,5mm, som nenašiel nič.
Našiel som len 34, 44 atď.mm

Prosím o pomoc pri výbere vhodnej membrány.

Ďakujem.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 20. bře 2013 21:35:29

Zkus Dancefloor.cz tuším, že oni jsou dovozci a tudíž mají i servis.

Akorát si nejsem jistej smyslem opravy, teď jsem si vyjel manuál a pokud maj frekvenční charakteristiku správně tak propad mezi 1-3kHz o víc jak 5dB (v podstatě skoro o 10dB), mi připadá jako slušná divočina.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 20. bře 2013 23:20:13

Hledat náhradní membránu podle průměru cívky je totální nesmysl, potřebuješ konkrétní náhradní díl do bedny nebo driveru, ne nějaký "rozměr", to fakt nejsou kuličková ložiska nebo klínové řemeny. I kdyby to tam mechanicky pasovalo, tak to vůbec nemusí hrát, s tím mám opravdu hodně zkušeností.

H.M.

Imrich
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Imrich » čtv 21. bře 2013 8:54:42

Snažil som sa písať na GEMINI DJ stránku, ale nedostal som žiadnu odpoveď.
Skúsim ešte dancefloor.cz ako ste mi radili ale myslím, že ani oni nebudú vedieť čím je to osadené.
Takže najlepšie by bolo kúpiť asi nové drivery pre obidve bedne? Mohli by ste mi poradiť aké? Budem musieť
meniť aj výhybku?

Ďakujem za trpezlivosť.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 21. bře 2013 9:15:05

Pokud mají servis, tak to vědět budou a pokud bude membrána jako díl, tak ti ji dodají.
Předpokládám, že verze aby ti řekli je tam to a to a ještě seženeš to jinde než u nás a levněji, to ti pochopitelně neřeknou.

Výměna výškového driveru je spíš otázka na Huberta. Každopádně předpokládám i nutnost výměny výhybky. Jak to znám tak původní nebude nic moc, vůbec pokud tam není třeba jen RC článek (a navíc ještě s elytem). A i frekvenční průběh ukazující díru 1-3k nic moc výhybce napovídá.

Zatím můžeš mrknout na prodance.cz, v sekci měření jsou odměřené sestavy, včetně výhybek. Pokud si pak zvládneš postavit výhybku sám, nebo nějakej kámoš, pak se dá pořídit i kolem 500,-Kč/ks. Veškeré potřebné součástky pak taky najdeš na PD (krom tišťáku, ten koupíš v obchodu s elektrosoučástkama).

Tak sry, GVX-15 hrb nemá, ten má GVX-215, přetočil jsem o stránku v manuálu dál :oops: .
http://geminisound.com/wp-content/uploa ... DATED1.pdf
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 21. bře 2013 10:52:15

Dancefloor by to rozhodně měl umět opravit a jen kdyby to fakt nešlo nebo byla cena moc vysoká (případně byla snaha to nejen uvést do původního stavu, ale zlepšit), má smysl to zkoušet jinak. Ovšem taky to má svoje náklady.

H.M.

Imrich
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Imrich » čtv 21. bře 2013 11:09:25

Nazdar Zdeněk z Prodance.

Vedel by si mi poradiť aký driver a akú výhybku by som mal do reproboxov kúpiť aby to ako tak hralo a nebolo by to moc drahé?

Na stránke Prodance je toho veľa ale ja sa do toho až tak nevyznám.

Parametre:

Niekde uvádzajú aj 420+80w.

- 2-way 500W rms 2000W peak high power speaker
- 15 woofer w/2.5 (63.5 mm) voice coil and 60oz magnet
- Wave guided horn with 80x60 dispersion
- Titanium driver w/1.5(38.1mm) coil
- Linear frequency response between 50Hz-20KHz
- Speakon Input and Output connectors
- Sensitivity: 99db /1W/1m, Max SPL 132dB
- Trapezoidal design
- 8mm rigging points
- Impedance 8 Ohms

Ďakujem.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 21. bře 2013 12:38:35

Ne, to opravdu takhle nejde dělat. Také proto je toho taky na našich stránkách tolik. V podstatě je to asi jako kdybys chtěl v autě vyměnit například vačkovou hřídel a hledal ji podle délky bloku motoru, případně údajů z technického průkazu. Buď to musí být ten jediný správný náhradní díl od výrobce (pokud existuje aftermarket, tak možná i ten) anebo se dá navrhnout a vyrobit například "ostřejší", ale to už nejde jen podle pár dosti nespolehlivých čísel. Zkus Dancefloor.

H.M.

Imrich
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Imrich » čtv 21. bře 2013 12:53:44

Budem to musieť nejako vyriešiť sám s nejakým odborníkom z okolia, aby to bolo čo najrozumnejšie.

Ďakujem všetkým za odpovede.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 21. bře 2013 16:35:15

Já teda netuším proč si sakra každej myslí, že značkovej servis musí být rozhodně ten nejdražší, že spolkl veškerou moudrost a může použít cokoliv co najde jako náhradu na internetu. A k tomu, že kamarád co už viděl rozdělanou bednu zevnitř, ví nejlíp čím to přeosadit.

Dva ti tady radíme ať se obrátíš na Dancefloor. Já jsem se opravil, že hrb má až 215ka a že ta tvá bedna je docela vyrovnaná (alespoň podle výrobce a dokumentace). A jestli ti ty bedny hráli ke spokojenosti, tak prvním nejsnažším a nejlevnějším řešením je výměna za originál díl.

Imrich
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Imrich » čtv 21. bře 2013 20:27:15

Nazdar, na internete som žiadny adekvátny náhradný diel nenašiel.

Na Dancefloor.cz som písal ale nikto mi zatiaľ neodpísal.

S repro som veľmi spokojný. Preto to chcem vyriešiť čo najjednoduchšie, aby som nemusel meniť celé drivery.

Ak by niekto mal linku na nejaký shop,... kde by bola nejaká rozumná náhrada, alebo nedajbože originál tejto
membrány, vopred ďakujem.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 21. bře 2013 21:23:08

Pokud zastoupení nereaguje, tak se asi musí hledat jiný způsob, jenže to už není tak jednoduché, pro mne by to asi byla v podstatě legrace, ale to bych musel tu bednu mít tady, nejsem schopný na dálku hádat, jak tam která náhrada sedne, to jde dělat jen a pouze s měřicím zařízením a konkrétní bednou v ruce. První mám, plné regály nejrůznějších driverů taky, ale bednu ne. Kdybys ten driver a mebránu aspoň pořádně vyfotil, tak se dá odhadovat, co tam Číňan namontoval a kde je pravděpodobný zdroj aspoň podobného materiálu...

H.M.

Imrich
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Imrich » čtv 21. bře 2013 21:35:08

Nafotím to a vložím.

Ďakujem.

Imrich
Uživatel
Uživatel

Re: Ako vymenit vyskovu membranu v Gemini Gvx-15?

Příspěvek od Imrich » pon 01. dub 2013 8:23:30

Dobrý deň.
Po dlhšej dobe hľadania som danú mebránu (38,1mm) nenašiel.
Ani miestny expert, ktorý skladá profesionálne reproboxy mi to nevedel zohnať.

Rozhodol som sa vymeniť celé drivery.

Horna je 220x220mm - asi typ H100,len priemer plochého úchytu je 90mm.

Dotyčný pán mi poradil, že driver by mal mať aspoň min 50w rms.

Mohol by som tam dať toto? - selenium d220ti-omf-8, aj keď má priemer 115mm, nemalo by to vadiť nie?
Pokiaľ sa to dá uchytiť. Výhybka v reproboxe je 1,8 Khz, aspoň tak udávajú

Alebo mi môžete poradiť nejaký lacnejší driver s plochým uchytením, aby to nejako hralo?

Prikladám foto starého driveru a membrány.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Ďakujem za rady.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Ako vymenit vyskovu membranu v Gemini Gvx-15?

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 01. dub 2013 12:35:27

Dekl mi nepřipomíná nic, membrána kdeco, celkové zpracování většinu čínských driverů (vypadá to jako kdyby to vrtali ručně...
Jestli to dobře chápu, tak obě membrány jsou spálené nebo přerušené ? Obě výhybky se jeví jak ? Místní expert nemá žádné akustické měření ? Možná by to šlo opatrně zase složit (ideálně oba drivery a výhybky) a poslat do Prahy nebo stačí Bratislavy (pobočka Prodance) s tím, že je to pro mne (Hubert Mašín). Buď se mi povede to aspoň nouzově rozchodit, aby to šlo změřit anebo se možná najde membrána, která tam padne a bude to rozumně hrát (včetně výhybky) anebo aspoň ověřím, že s tou výhybkou bude hrát nějaký jiný driver obstojně. Jestli je horna kopie H100, tak tu není potřeba posílat, ale samozřejmě je to zase o něco přesnější. Nemusel by to být velký balík, absolutně ideální by bylo dostat ještě 15", to už stačí na kompletní test. Je to trochu krkolomné, ale pokud to nešlo jednodušeji nákupem originálního dílu, tak je to druhá možná cesta k zaručenému výsledku. Děláme to tak běžně, jen mi to obvykle rovnou přinesou.

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Repro“