Jak spojit rozdilné konstrukce PA?
-
- Reklama
-
jenda.zvukar
- Nováček fóra

Jak spojit rozdilné konstrukce PA?
Krásný den, před několika dny jsem již psal na hudební forum jenže odpovědi jsem se nedočkal. Řeším problém s nedostatkem techniky na jednu akci a vše by vyřešilo doplnění aparátu který vlastní kolega. Já mám megatony MT18sub a on BCsub osazen tuším nějakým fane. Lze tedy nějakým způsobem tyto 2 odlišné konstrukce poskládatdo jednoho PA ? moc děkuji J.K.
Re: Jak spojit rozdilné konstrukce PA?
Asi to nejmenší by bylo, že bys každou sadu subů musel zpožďovat zvlášť. Máš čím? Protože pokud ne, vůbec bych nad tím nepřemýšlel.
A kdyby se tě to vyzpožďovat podařilo, vadilo by mi, že každá bedna má zvůj charakteristický zvuk. Abys s tím vůbec mohl nějak pracovat, musel bys ještě jednu sadu subů doekvalizovat tak, aby hrála stejně jak ta sada druhá.
Což je skoro dost nemožné.
Proto bych se do toho celého nepouštěl.
Zbývaly by už je rozdílné vyzař. charakteristiky, což by se pro jednou dalo asi přežít.
A kdyby se tě to vyzpožďovat podařilo, vadilo by mi, že každá bedna má zvůj charakteristický zvuk. Abys s tím vůbec mohl nějak pracovat, musel bys ještě jednu sadu subů doekvalizovat tak, aby hrála stejně jak ta sada druhá.
Což je skoro dost nemožné.
Proto bych se do toho celého nepouštěl.
Zbývaly by už je rozdílné vyzař. charakteristiky, což by se pro jednou dalo asi přežít.
-
MADMAX
Neviděl bych to zas AŽ TAK brutálně. Nedával bych suby rozdílné konstrukce "na jednu hromadu", tam hrozí odčítání fází etc., také by to ve výsledku mohlo hrát méně a hůř. Samozřejmě také nejde dát všechny suby jednoho typu napravo a druhého typu nalevo
. Ale model, kdy po stranách budeš mít jedny suby a uprostřed před podiem druhé, jiného typu (které samozřejmě budeš muset vyzpožďovat ke zbytku aparátu), ten by mohl celkem bez problémů fungovat...
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Dokud to nezkusíš, tak nevíš, potom záleží na tom, co jsi schopen se zpracováním signálu do obou částí udělat (tedy pokud možno do každé zvlášť). Může to ale být celkem dost honění basu po okolí (rozhodně nestačí poslouchat jen u mixu). ale nedá se paušálně říct, že by to vůbec nemohlo fungovat i se stejným signálem a dokonce třeba paralelně na jednom zesilovači, ovšem obvykle se pak zúží použitelný rozsah (jedna bedna je dejme tomu laděná výš, to se musí respektovat, druhá naopak nehraje dobře třeba už od 100Hz nahoru, to se musí respektovat rovněž). Někdy může být lepší si ušetřit práci a odpískat to anebo třeba zvážit, jestli nemají stávající suby rezervu a jen jim přidat na výkonu z např. půjčených zesilovačů.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
Návštěvník
Případné zpoždění není problém nastavit ( dsp) a zesilovač také není problém ... Když to ale čtu, možná bude lepší si půjčit někde stejné horflexy.
Pořád bych si moc nedovedl představit pouštět třeba kopák a basu z jednoho mixu do dvou různých subů. Bylo by to asi o hledání kompromisu, že "tak a tak" se mi to zhruba líbí v obou bednách...
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Pokud si s tím chceš dát nějakou práci, tak zvuk může být i o něco lepší, suby různých druhů můžou i spolupracovat, nejen se "hádat", (notoricky známé Martin Audio W8S s 15+18") ale není předem zaručeno, že to lze s danými kusy dosáhnout a použít všechny stejné je sázka na jistotu a jestli tu sestavu nebudeš chtít používat častěji, tak to asi vyjde i levněji, čas jsou také peníze.
http://www.martin-audio.com/archivedpro ... /W8_en.pdf
H.M.
http://www.martin-audio.com/archivedpro ... /W8_en.pdf
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Na tieto ucely su exaktne techniky - napr. Smaart + meracie mikrofony+ Pocitac+ zvukova karta
Prepojis to s mixom, pustis sum
1. Sub 1 zmeras, ulozis
2. Sub 2 zmeras, ulozis
3. Sub 1 a 2 spolu zmeras, ulozis
Zobrazis vsetko naraz (farebne je to rozdelene) a vidis ci spolu sa scitavaju, odcitavaju, na ktorych frekvenciach, ....
Zmenis rozlozenie a opakujes. vsetko si ukladas - foldre pomenuj podla rozlozenia techniky - lahko sa potom orientuje. Po merani si s prehladom vyberies to optimalne.
Takto lahko zistis ci treba tocit fazu, oneskorenie, .... A nakoniec mozes k spokojnosti najst kompromis rozmiestnenia jednotlivych pozicii. Zmeras s tym rozlozenie, prostredie, ....
Cas potrebujes cca 1hod.
Odporucam 2 meracie (najlepsie kalibrovane) mikrofony - zistis aj co nechces
Odporucam Ti najst niekoho v okoli s technikou a zrucnostou. Zaroven zistis, ci hladas alebo snivas -:)
Prepojis to s mixom, pustis sum
1. Sub 1 zmeras, ulozis
2. Sub 2 zmeras, ulozis
3. Sub 1 a 2 spolu zmeras, ulozis
Zobrazis vsetko naraz (farebne je to rozdelene) a vidis ci spolu sa scitavaju, odcitavaju, na ktorych frekvenciach, ....
Zmenis rozlozenie a opakujes. vsetko si ukladas - foldre pomenuj podla rozlozenia techniky - lahko sa potom orientuje. Po merani si s prehladom vyberies to optimalne.
Takto lahko zistis ci treba tocit fazu, oneskorenie, .... A nakoniec mozes k spokojnosti najst kompromis rozmiestnenia jednotlivych pozicii. Zmeras s tym rozlozenie, prostredie, ....
Cas potrebujes cca 1hod.
Odporucam 2 meracie (najlepsie kalibrovane) mikrofony - zistis aj co nechces
Odporucam Ti najst niekoho v okoli s technikou a zrucnostou. Zaroven zistis, ci hladas alebo snivas -:)
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
A pak tyto mikrofony posuneš o 5 metrů vedle a výsledek může být úplně jiný 
Je potřeba u toho hodně přemýšlet, aby výsledné naměřené hodnoty nebyly hlavně funkcí polohy mikrofonu.
Je potřeba u toho hodně přemýšlet, aby výsledné naměřené hodnoty nebyly hlavně funkcí polohy mikrofonu.
Dělám, co mě baví.