"Buskerský" aparát

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • Nový firmware pro SQ
Krakonosh
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 82
Registrován: čtv 12. úno 2015 7:23:10

Re: "Buskerský" aparát

Příspěvek od Krakonosh » úte 16. led 2018 10:55:53

Snažil jsem se hledat na netu, ale buď nezadávám ta správná slova, nebo tam je o konstrukci moderních sloupových systémů prd...trochu mě to zaráží, v době, kdy je na všechno návod...a těch colum array systémů se vyrojilo děsně moc...
TCHKPH - zvukař mírně pokročilý, pořadatel, muzikant

kelly.ok
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 202
Registrován: stř 18. říj 2017 7:27:13

Re: "Buskerský" aparát

Příspěvek od kelly.ok » úte 16. led 2018 11:20:40

Když ono to bude asi právě o tom... za prvé ta konstrukce prostě má svá specifická úskalí, specifické požadavky na komponenty, není vhodná/ideální pro každé použití. Určitě firmy, které se tím zabývají si své, ať už strojené nebo skutečné know-how, chrání a nebudou jej veřejně vystavovat. Pro běžného bastliče je pak jednodušší postavit víceméně ověřenou klasiku se zaručeným výsledkem.

Druhá věc je právě to, že kolem column arrays je teď právě taková bublina.. prostě je to v módě, takže každý výrobce je tak trochu nucen, aby postavil svůj produkt, jinak bude v konkurenčním boji v nevýhodě. Za čas přijde do módy zas něco jiného.

Otas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 347
Registrován: ned 06. lis 2011 15:59:02
Bydliště: Bílina

Re: "Buskerský" aparát

Příspěvek od Otas » stř 17. led 2018 17:15:20

Je to hezké téma k experimentům. Já bych si zaexperimentoval, vím, že i ty stařičké sloupy hrály zajímavě s pouhým přidáním basů a výšek na korekcích. Inzerát ke koupi starého sloupu by napomohl k posouzení. Co za něj kdo může chtít?
Ale pro člověka, který má muzikantské - kumštýřské zájmy, je experimentování v elektronice obvykle neúnosný žrout času. A když se to nepovede, tak i peněz.
Nakonec to bude jistit takováto sestava :) - tato má výhodu ceny i dostupnosti komponentů, navíc tahle vcelku zahraje i basy:
http://www.prodance.cz/2x-eminence-beta ... a9060.html
Stačí podle mne zpočátku jedna dobře umístěná (ne na předním okraji vozu). Vejde se to do 30 cm šířky, basy to zahraje (sub bude pro tyhle účely zbytečný) a je to od Huberta vychytané zapojení. 4 ohmová impedance si bude rozumět s autozesilovači. Ekvalizér bude potřeba jen na odstranění vazeb hlavových mikrofonů, popřípadě úpravy zvuku nástrojů... A možná kompresory. A dobrý převodník napětí (nerušící zvuk) 12V ss /230V st. Už jen tyhle úpravy zvuku budou docela výzva ke správné volbě.

kelly.ok
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 202
Registrován: stř 18. říj 2017 7:27:13

Re: "Buskerský" aparát

Příspěvek od kelly.ok » stř 17. led 2018 21:50:23

Škoda že se to nevyskytlo dřív... je to cca 3/4 roku, co šly plně funkční teslácké sloupy k novému majiteli za pár stovek a odvoz. Právě šance, že to bude ztráta času a peněz je u takto "neprobádaného" pískoviště podle mě docela vysoká...

Beta 10 za ty peníze není špatný reprák, neslyšel jsem tedy přímo tuto sestavu, ale s jiným vrškem. Ovšem o nějaké velké basy venku bych se obával... na to prostě 10" stačit nebude. Ale je moc subjektivní než abych to soudil, z mé představy o tom jak by výsledek měl hrát, bych do varianty pouze s 10" satelity nešel. Používám občas bez subu kompakty s Deltou 12. Na všelijaké moderování apod. je to OK, na školní sbor v kulturáku taktéž OK, ikdyž třeba dynamičtější klavír už to přibližujě znatelně k limitu... s 10" bych si netroufl, natož pak venku.

Pokud však půjde i do stavby subu, a vršek by opravdu dopadl na dvoupásmo klasické koncepce, pak bych se nebál ani nějakého 8" nebo i třeba 6" případně 2x6" (Fane sovereign apod.). Chystám se ho 6" Sovereign otestovat v satelitech k superkompaktnímu PAčku s 12" subem... tak pak mohu dát vědět. Ale u mne jsou tyto věci občas na delší čas... takže kdoví kdy na to dojde, protože jsou i akutnější věci k dokončení.

Otas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 347
Registrován: ned 06. lis 2011 15:59:02
Bydliště: Bílina

Re: "Buskerský" aparát

Příspěvek od Otas » čtv 18. led 2018 16:21:20

Jen drobnost: Ty bety jsou tam dvě, čili plocha membrány je větší, než jeden 12", blíží se 15". A vychází docela dobře k naladění BR. Xmax 3 mm není nic moc, samo. A budou chtít dost litrů. Z výběru Hubertem odměřených 2*10" + driver mi vychází nejuniverzálněji.

kelly.ok
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 202
Registrován: stř 18. říj 2017 7:27:13

Re: "Buskerský" aparát

Příspěvek od kelly.ok » čtv 18. led 2018 17:24:57

Aha, sorry, přehlédl jsem že jde o 2x10". Tím se to samozřejmě o kousek posune...nicméně i tak bez subu.. nevím nevím. Ta Beta sama o sobě pod 100Hz padá jako kámen... na 50Hz na -14dB. I na té sestavě od H.M. je vidět, že to prostě použitelné bez subu příliš nebude. Nehledě na onu výchylku, která to bude dost limitovat...od středobasu, který má fungovat ve fullrange dvoupásmu bych asi chtěl víc... obzvlášť při primárním použití venku. V nějakém kumbálu nebo malém sále by se z toho samozřejmě nějaké basy vyškrábnout daly, když by bylo nejhůř... venku se to honí podstatně hůř ;) Oproti 15" to naspodu bude pozadu, oproti nějaké hodně slušné 12" taky.

Nicméně to je teď asi stejně vedlejší... zatim je asi stejně aktuálnější sloup s nějakými prcky ;)

Uživatelský avatar
Marián

Re: "Buskerský" aparát

Příspěvek od Marián » pát 19. led 2018 17:39:02

Podľa mňa by na to boli priam ideálne boxi RCF série VSA. Je to digitálne nastavovateľný colum array so zabudovaným DSP a zosilmi, sú tri varianty 400,600,1000W. Hrá to na svoje rozmery neuveriteľne, ide to digitálne smerovať presne do priestoru, kde sa chce ozvučovať. Dokonca to ide napájať z 24V batérie. Akurát je s tým problém lebo nie je to do vonkajšieho prostredia, resp. nesmie to zmohnúť. Podobný systém, no čosi lacnejší je Rduch ACML3, ale ten nejde napájať z batérii.

Ja by som na takú aplikáciu použil aj niektorý zo stĺpov Apart audio série COLW asi ten stredný 81 plus nejaký autozosil, je to vhodné do vonkajšieho prostredia, môže to stáť rovno v daždi, hrá to celkom príjemne a je to dosť citlivé, je to repro pre 100V rozvod ale dá sa prepnúť na 8 ohm a napájať s klasicného zosilu, v 4ks by to ozvučilo takmer cely priestor dookola, plus k tomu nejaký subík by trebalo, basy to ktovieako nehrá.

Odpovědět

Zpět na „Repro“