Osmipalcová aktivka s dobrým zvukem

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Bilbo.cz
Nováček fóra
Nováček fóra

Osmipalcová aktivka s dobrým zvukem

Příspěvek od Bilbo.cz » sob 28. čer 2025 19:16:19

Ahoj,
mám asi celkem nestandardní požadavek. Sháním jednu malou a lehkou přenosnou osmipalcovou aktivku. Její hlavní účel má být ozvučení kláves na zkouškách, jamech, v kostele a obecně všude kam nebudu chtít tahat víc vybavení než naprosté minimum (včetně situací kdy s maličkými Nord Elektro 61 v obalu na zádech pojedu po Brně šalinou). Nemám žádné velké požadavky na hlasitost, ale potřebuju něco co bude kvalitou zvuku k Nordům adekvátní a dovede to zahrát dobře zvuk piana a Rhodesů. Jde mi taky o co nejjednodušší zapojení ve stylu plug'n'play s instantně dobrým zvukem bez ekvalizéru, mixu a čehokoliv dalšího.

Vzhledem k tomu, že jsem v poslední době hlavně klávesák, dovedu si představit, že to může být i dlouhodobě nejlepší bedna jakou budu vlastnit. Musí ale v takovém případě dobře zapadat mezi moje ostatní vybavení, které ještě průběžně plánuju rozšiřovat a upgradovat.

Co mám teď?
1) The box pro DSP 108
Na to co to stojí je to užitečná věcička. Perfektně splňuje moje požadavky na přenosnost. Ale ten zvuk mě štve s každým použitím víc a víc.

2) 2x RCF ART 710-A mkIV
Pořizoval jsem je původně s malými ambicemi primárně na zvučení schól, kapel a sborů v kostelích, nejčastěji z vrchu z kůru. Už jsem je ale stihnul využít na všechno možné včetně zvučení mé zábavové svatební kapely (jednou dokonce i venku). Sub si mimo malé prostory zatím půjčuju, ale jsem rozhodnutý přikoupit si vlastní RCF 905-AS. Do budoucna je pak chci nahradit něčím lepším (ne však větším, to už bych si raději koupil druhý sub).
S plnohodnotným ekvalizérem se z nich dá dostat slušný zvuk, když si člověk pohraje se středama. Přímo zapojené klávesy bez mixu se mi ale přes ně vyloženě nelíbí. A přestože jako hlavní PA jsou maličké a lehoučké, na nošení po městě si představuju bednu menší a alespoň o dvě kila lehčí (je mi jasné, že žádná seriózní bedna hmotností zcela srovnatelná s The box 108 existovat nemůže :D ).

Napadly mě následující možnosti

První varianta byla QSC K8.2. Zvlášť za mořem dost oblíbená i jako hlavní PA, kde ve spojení se subem by měla být ve všech ohledech lepší, než ART 710. Dovedu si představit, že bych postupně koupil dvě a na větších akcích bych je používal jako PA a ze 710 bych udělal odposlechy. Myslím si ale, že na PA se za stejnou nebo mírně vyšší cenu dá pořídit i výrazně lepší 10" řešení. Třeba RCF NX 910A stojí prakticky stejně a kdyby nic jiného tak jsou dřevěné a netříštil bych značky. Taky si dovedu představit dát přednost něčemu jako RCF NXL 14-A, pokud bude obdobně dobrý jako jeho větší brácha.
Mít jenom jednu K8.2 a ve velké sestavě ji používat jako monitor (monitorů není nikdy dost) určitě taky může dávat smysl, jenom nevím jestli ta bedna pak zbytečně není laděná víc na účel ke kterému bych ji nevyužíval a zbytečně bych třeba na úkor potenciálně vysoké hlasitosti neztrácel kvalitu zvuku nebo pár hertzů basového rozsahu. Obecně mám prostě pocit, že to nejsou efektivně vynaložené peníze.

Druhá možnost je RCF TT08-A. Přimělo mě o ní uvažovat to, že jsem ji našel na jednom e-shopu slevněnou za 38 340 Kč. Mimo Prodance, ale neměl jsem důvod tomu nevěřit, protože tam nabízí kromě té jedné TT i celý sortiment ART a NX řad. Bohužel teď už ale sleva neplatí a oficiální cena 44 tisíc mi připadá hodně. Zvukově by to v téhle velikosti byla asi největší jistota – bedna na celý život. Plug'n'play by tady asi znamenalo brát s sebou di-box a kabel navíc, ale to není nic nepřekonatelného.
Nabízí se zase i varianta vzít dvě a mít je i jako hlavní PA řešení, ale za tu cenu teď dvě určitě nekoupím (i jedna by byla dost na hraně současného rozpočtu) a druhou na později asi nechat nemůžu, protože TT řadu teď nahrazuje KX a nové TT už k dispozici nebudou. A koupit rovnou KX jsou zase hned další 3 tisíce navíc.

Hledal jsem dál co ještě v 8" existuje a našel jsem DAS Audio Action-508A. O té značce jsem nikdy neslyšel, ale evidentně dělají i velké Line Arrey systémy. Na pohled je ta bedna perfektní. Dřevěná, ale malá a lehká, jednoduše stavěná, se skvěle řešeným 45° monitorovým klínem. Cenově přitom vychází ještě levněji než K8.2. Nízký výkon mi nevadí a ušetřené peníze bych raději dal do hlavního PA. Jenomže jsem ji nikde neslyšel a nejde o ní nikde skoro nic najít. Slyšeli jste ji někdo? Případně riskli byste ji z Thomanna objednat na slepo?

Už je to dost dlouhé. Doufám ale, že jsem správně zvládnul vypsat všechno, co při výběru u mě hraje roli. Zvukem se neživím a nejsem ani extrémně bohatý, takže potřebuju aby všechna technika co pořídím měla svoje promyšlené místo v systému. A taky v mojem malém bytě a v oktávce kterou to vozím :D

Co byste z těchto řešení preferovali? Nebo máte nějaký úplně jiný nápad? Kde je podle vás ta hranice kolik má smysl do takové jednoúčelové bedny investovat? A jak moc doopravdy stojí za to si připlácet za kombinaci nízké hmotnosti a kvality zvuku? Děkuji za rady.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Re: Osmipalcová aktivka s dobrým zvukem

Příspěvek od exxxi » sob 28. čer 2025 20:39:08

Vyzkoušej LD Mon8 3G. Používám tyhle v 10”, samozřejmě 8 bude tišší. Ale processing vymakali hodně. A nelekej se, že musí být volume vytočený naplno.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 28. čer 2025 23:34:48

...súhlasím s "exxxi" s tým, že vyskúšaj STINGER... Mám stinger 28 AG3 na rovnaké použitie ako Ty a ... Fúúúúú... Super!

Bilbo.cz
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Bilbo.cz » ned 29. čer 2025 23:14:36

Stingery se mi nikdy moc nelíbilo jak jsou udělané. Nemá to pořádné madlo, ta osmipalcovka prakticky nemá klínek na položení na zem... Zvukově asi můžou být fajn, ale raději si připlatím za něco praktičtějšího.

Ten Mon8 naopak může být zajímavá možnost. O skutečných klíncích jsem zatím neuvažoval vůbec, ani přímo na odposlechy. Využití bych pro to ale určitě našel i k takovému účelu. Trochu mě jen odrazuje už dost vysoká hmotnost. Zkusím ho někde v obchodě okouknout a poslechnout.

Ta myšlenka koupit v té malé velikosti něco v páru, co by sloužilo se subem i jako PA je tedy úplně blbá?

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » pon 30. čer 2025 1:36:00

DAS Audio dělá dobré bedny, ovšem ten konkrétní kus neznám. Mel jsem kdysi DAS Action 12” monitor a byl v pohodě.
Myšlenka koupit dvě bedýnky a moct je používat se subem je v pořádku. Většina beden má díru na stojan, i ten Mon8.

thomas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od thomas » pon 30. čer 2025 8:59:03

Ja by som dal do pozornosti FBT J8A. Bol som prekvapený, koľko tá bedňa zahrá a na svoje veľkosť hrá aj slušné basy, čo sa pri samostatnom použití k Nordu môže hodiť. Len či bude vyhovovať zvukovo, to si musíš posúdiť sám.

Kajman2nd
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Kajman2nd » úte 01. črc 2025 9:22:29

Co třeba ALTO TS408? Mám předchůdce TS308 k plné spokojenosti. Používám jako FRFR monitor, jedu do toho kytaru přes Fractala FM3 a současně klávesy Rolanda D50ku.

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » úte 01. črc 2025 15:32:10

Qsc CP8 za ty prašuje excelentní, pokud dobrý zvuk a lehká váha tak RCF HD10, potom je tu
Yamaha DXR8 MKII A ještě DAS Audio Action-508A to vše hraje dost dobře
Alto TS408 se mi nikdy nelíbilo hraje to moc bumcink s vykradenýma středama.

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » úte 01. črc 2025 20:59:00

Ještě provozuju na monitory Montarbo r108 , provedení je skvělé, vypadá jako drahá bedna :-D , není nijak přehnaná na procesingu, musím jí trochu pomoct na výškách, ale někdo takový kulatější zvuk preferuje, síla jí rozhodně nechybí , po zahřátí jde slyšet ventilátor ale nic zas tak hlasitého. Mám 4 ks už asi dva roky a bez problémů.
Má pro mě ideální sklon jako odposlech.

Havlis
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Havlis » stř 02. črc 2025 22:23:45

Já bych ještě někde vyzkoušel komba pro akustické kytary/univerzální komba - sám používám Acus One Forstring 8.
Má to vestavěný mix se třema vstupama, na každým gain, 4-pasmovy EQ, fx a volume. Univerzální, čisté hrající kombo, můžeš přes to hnát zpěv, akustiku i klávesy. Samozřejmě to neudělá tolik rachotu jako 710. Koukám že aktuálně prodávané verze mají už jen třípásmový EQ, což je škoda. Ale původní verze je aktuálně na bazaru:
https://hudebnibazar.cz/acus-oneforstrings8/ID680805/

I když mám třeba ještě RCF 408, tak svůj kytarový quad cortex raději honím přes tohle než před RCF.

Jinak z malých bedynek se nám v kapele fakt osvědčil Ventis 206a. Předtím jsme měli RCF HD32, která hraje za daný peníze moc fajn, ale Ventis je prostě rovnější...jestli máš kde, docela bych to někde vyzkoušel. Podle mě i samotnej vršek toho uhraje dost, s origo subem to pak hraje parádně.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » čtv 03. črc 2025 8:10:48

Kamarádka si ted do objednal Yamahu Stagepass 200. Je v tom koaxial, tak jsem zvědavý, dám vědět, až si to poslechnu .

gnat
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od gnat » čtv 03. črc 2025 9:30:19

Ten Ventis 206a půjde asi dost těžko používat jako odposlech. Nedá se položit.

Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda » pát 04. črc 2025 22:02:30

Bilbo:
Alto, Stinger a DAS asi ne.
Yamaha Stagepass 200 je bateriový nesmysl.
ART710, CP8, DXR8, HD10, K8.2, Ventis 206 jsou "PA bedny", pro nástroje jsou vhodnější nástrojová komba.
Vyzkoušel bych něco od AER, mají skvělý zvuk.

Bilbo.cz
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Bilbo.cz » stř 09. črc 2025 11:44:27

Alto podle mě spadá do podobné kategorie jako onen thomannovský The Box pro, který už mám.
Bateriovým bednám si taky myslím, že je potřeba se vyhnout všude tam, kde není vyloženě baterka potřeba.
Montarbo R 108 se zdá že není nikde dostupné. Líbí se mi jak je stavěné, ale zvukově nevím, jestli bych mu věřil.
DXR8 nemá žádné klínky na položení a celkově mi příjde divná, i když zvukově může být fajn.
CP8 podle amíků na r/livesound a na Gearspace je prý oproti K8.2 slyšitelný skok dolů, tak tam bych si raději v rámci značky připlatil.
Cokoliv 10" a větší je tady mimo zadání, cílem je najít kvalitní 8" řešení.

Nástrojové kombo je zajímavá myšlenka. To mě vlastně vůbec nenapadlo. Konkrétně klávesová komba jsem vždycky považoval za strašlivě zastaralou koncepci, která nemá oproti PA bednám vůbec žádnou výhodu, jenom jsou těžší a míň univerzální. To s kombama k akustickým kytarám mám dost různé zkušenosti. Slušně znám myslím dvě. Harley Benton AC PRO 60 s ohledem na nízkou cenu překvapivě dobře fungoval nejen s kytarama, ale i s klávesama. Naopak z Rolandu AC-33 se mi nikdy hezký zvuk vykroutit nepodařil.

AER má dost slušnou pověst. Hmotnost a přenosnost je třeba u Compact 60 parádní. Možnosti nastavení zvuku taky. Asi by to stálo za zvážení. Mám ale obavu, jestli by to bylo dostatečně flexibilní i k použití v rámci PA. Kupovat tak drahou jednoúčelovou bednu jenom na použití bez PA se mi nechce. Předpokládám, že to bude mít dost všesměrové vyzařovací úhly, takže jako odposlech bude hrát na celé pódium. Možnost položení na šikmo taky asi žádná.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » stř 09. črc 2025 12:42:15

[OffTopic]
Dovolím si malou vsuvku mimo mísu. Je nutné pokládat odposlech na zem? Nám se osvědčilo dávat odposlech na klacek do výšky uší (respektive ucha). Výhodou je, že odposlech nemusí hrát moc nahlas, na zemi je při malém pódiu více místa a nevadí tvar bedny. Jestli jsou klávesy na straně, tak by to nemuselo překážet a ani by to nemuselo vypadat moc blbě :-)
[/OffTopic]
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Odpovědět

Zpět na „Repro“