Kond. mikrofon a co vše k němu koupit?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
ČauAhoj

Kond. mikrofon a co vše k němu koupit?

Příspěvek od ČauAhoj » sob 17. led 2015 15:01:25

Ahoj, chci si koupit kondenzátorový mikrofon AKG P120 ale nevím co vše k němu budu potřebovat. Zatím jsem měl jen USB mikrofon takže nebylo nutno řešit napájení... Co bych si měl tedy vše koupit aby byl mikrofon schopný nahrávat? Stačilo by mi napsat pár základních věcí se kterými mikrofon dostanu do provozu. Moc se v tom nevyznám takže bych nerad dokoupil zbytečné díly :) Snad mi poradíte, je to pro mě dost důležité. Díky za rady, pěkný den. :)

MADMAX
Uživatel
Uživatel

Re: Kond. mikrofon a co vše k němu koupit?

Příspěvek od MADMAX » sob 17. led 2015 17:58:12

Předpokládám, že nahrávat budeš pravděpodobně do notebooku, takže budeš potřebovat USB zvukovou kartu, kabel XLR -XLR z mikrofonu do zvukové karty a samozřejmě USB kabel A-B mezi kartu a počítač. Zvuková karta umožňuje phantomové napájení mikrofonu, obsahuje mikrofonní předzesilovač a A/D převodník. Přes tuto kartu budeš také zvuk z počítače pouštět - obsahuje i D/A převodník, zesilovač pro sluchátka a výstupní obvody (výstupy bývají 2x CINCH a 2x nejčastěji symetrický TRS jack L a R), to vše v kvalitě nesrovnatelně vyšší než obvody uvnitř počítače. Na výběr je zvukovek hafo, já bych doporučil např. Focusrite Scarlett 2i2 nebo 2i4, popřípadě Focusrite Saffire6 USB. A pokud Ti můžu doporučit, vykašli se na cokoli z řady Perception od AKG a kup si rovnou pořádný mikrofon, nemusí vyjít o moc dráž - např. sE electronic sE 1X, Audio-Technica AT2020, nebo když už AKG, tak aspoň C3000...
MAD

ČauAhoj

Příspěvek od ČauAhoj » sob 17. led 2015 23:27:32

Takže by klidně například stačila tato karta? http://kytary.cz/lexicon-alpha/HN089202/ Nemám tolik peněz abych to vrazil do zvukové karty. Čím levnější tím lepší. Jde mi hlavně o to ať můžu nahrávat. Nepotřebuji bůh ví jak dobrou kvalitu zvuku.

Poradil by mi někdo nějakou levnou zvukovku? :)

Díky za odpověď ;)

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » sob 17. led 2015 23:46:38

Perceptiony bych zase tak nezatracoval, třeba P170 a P420 jsou za ty peníze poměrně slušné.

Lexicon Alpha je OK, ale pro tebe nepoužitelná, nemá Phantom napájení pro kondenzátorové mikrofony. Musíš koukat po Lambdě, nebo Omeze.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

ČauAhoj

Příspěvek od ČauAhoj » ned 18. led 2015 0:15:07

Díky za odpoveď. Všechno to ale stojí moc peněz. Není i nějaká levná varianta? Byl bych rád za návrhy. Stačil by mi úplný základ :D

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 18. led 2015 11:18:41

P120 se dělá i v USB verzi, jinak po zvukovkách (Lambda, Omega, nebo něco podobnáho, ale s Phantomem) se můžeš mrknout i po bazarech.

Ale nejprve by vlastně mělo zaznít, co jsi nenapsal.
Co a kde s tím mikrofonem chceš nahrávat, pro jaký účel, a jaký je rozpočet.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Natural
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Natural » ned 18. led 2015 12:31:32

Nedávno som riešil podobný problém pre bežné nahrávanie a príležitostné mixovanie menších akcií. Kartu som nakoniec zavrhol a kúpil Behringer XENYX QX1202 USB.
Zatiaľ som z riešením spokojný.

ČauAhoj

Příspěvek od ČauAhoj » ned 18. led 2015 13:31:54

Takže něco takového by klidně šlo? :D http://www.electronic-star.cz/4-kanalov ... i33285.htm

Jaký je rozdíl mezi tím jestli koupím zvukovou kartu a nebo mixážní pult? :D

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 18. led 2015 13:41:06

Ten pult ale musí mit USB a doporučil bych alespoň něco co není total šrot a má to tu i servis (to Skytec není).

Pokud má pult USB, pak v té nízké cenové kategorii se jedná pouze o nějakou vestavěnou zvukovku, nějak propojenou na elektroniku pultu, většinou 2in, 2out.

Taky pokud je pult s USB v ceně zvukovky, dá se očekávat rozdílná kvalita předzesilovačů, AD převodníků a bitového rozlišení.

Zatímco Lexicony mají 24-bit, tak drtivá většina těchto pultů má pouze 16-bit.

A stále jsi nenapsal rozpočet a na co to potřebuješ.

Natural
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Natural » ned 18. led 2015 13:42:40

:roll: Tebou uvádzaný mix nemá USB pripojenie, to znamená, že záznam by šiel len na normálny recorder alebo cez audio vstup na PC / NB. Mnou uvádzaný má USB a po pripojení k NB (PC) sa správa ako externá zvuková karta.

Natural
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Natural » ned 18. led 2015 14:19:40

Ak tlačíš cenu čo najviac dole, možno by stačil Behringer XENYX Q802 USB. Samozrejme to nie je "štúdiový" mix, ale je slušne použiteľný...
Behringer XENYX Q802 USB:
Digitálny ultra-low noise mixpult s dvoma vysoko kvalitnými mikrofónovými preampmi, kompresor v štúdiovej kvalite s ovládaním jedným tlačidlom, vstavaný stereo USB interface na prepojenie s Vašim PC/Mac, software aj so 150 presetmi uľahčujúcimi nahrávanie zdarma, Neo-klasický „britský“ 3-pásmový ekvalizér, FX Send/kanál, Main Mix Out, Control Room, slúchadlový výstup, kvalitné komponenty a konštrukcia zaručujú dlhú životnosť.
O mixe na stránke výrobcu.
a pre jeden mikrofón...

ČauAhoj

Příspěvek od ČauAhoj » ned 18. led 2015 14:53:45

S mikrofonem chci nahrávat rap. Takže použití pro takové "domácí blbnutí" :D . Nejsem profík takže mi stačí vlastně cokoliv lepšího než jsem měl předtím. To co jsem měl kdysi se nedá nazvat mikrofon... :D Rozhodl jsem se koupit si ten AKG P120 (konečné rozhodnutí) a 2 500Kč bych dal na zvukovku/pult včetně kabeláže. Ale jak říkám, cena je u mě rozhodující..bohužel.

Vůbec nevím podle čeho bych se měl řídit při výběru zvukovky nebo pultu.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » ned 18. led 2015 15:32:04

Obyčejná místnost, absence rozumného rozpočtu. Podle čeho tě napadlo, že potřebuješ zdrovna kondík?

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 18. led 2015 17:50:46

No nejsem si úplně jistej použitím P120 na rap. Jsem si ale úplně jistej nutností použití pop filtru. Naštěstí číňan ho umí dodat asi za 150 Kč a kupodivu je poměrně dobře použitelnej a funkční.

Pokud i nadále trváš na P120, a je to na domácí blbnutí, pak vem tenhle:
http://www.audiotek.cz/product-38704-ak ... on-120-usb

Za ten cenovej rozdíl 1700,-, kloudnou zvukovku s Phantomem (a to nemluvím o mixu) s 24-bit převodníkem neseženeš.

MADMAX
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MADMAX » pon 19. led 2015 11:12:38

no a nebyl by na rapování lepší normální "hand-held" dynamický mikrofon?? Jako se používá naživo?

A druhá věc: NIKDY NIC nekupuj na electronic-star, to, co v nabídce tohoto a podobných e-shopů představuje "top", v těch normálních odpovídá úplnému dnu. Jinými slovy, kromě vyloženého xindlu tam nic nemají. Zvuková technika se nenakupuje v shopech pro DJ, ani kamenných, ani internetových...
MAD

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“