Mikrofon na zpěv a zároveň snímání houslí poradíte ?
-
- Reklama
Re: Mikrofon na zpěv a zároveň snímání houslí poradíte ?
viz live-zvukarina-dotazy-a-rady/ozvuceni-housli-t166.htmllisttek píše:...Přímé snímání houslí dořešíme časem (tady je taky otázka co zvolit - ale řeší se to jinde tady na stránkách (jak snímat housle ?)...
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zkusím to ještě polopaticky.
Samozvučící kapela, malý pultík Soundcraft Notepad, repro RCF ART 310, předpokládám spíš menší rozpočet, mikrofon bude zároveň snímat housle a zpěv.
Shure Beta 58 má vhodnou barvu pro housle i zpěv, ale vyžaduje velkou disciplínu od interpreta (jako všechny superkardiody), stát přikovaný na místě, neotáčet se, nehoupat se moc.
Sm58 (SM57, Audix OM2 či doplň si svou oblíbenou kardioidní dynamiku) bude mít méně detailů na housle, ale zas umožní více volnosti na pódiu. Vzhledem k aparatuře a charakteru akcí bych šel po klasice. SM58.
Samozvučící kapela, malý pultík Soundcraft Notepad, repro RCF ART 310, předpokládám spíš menší rozpočet, mikrofon bude zároveň snímat housle a zpěv.
Shure Beta 58 má vhodnou barvu pro housle i zpěv, ale vyžaduje velkou disciplínu od interpreta (jako všechny superkardiody), stát přikovaný na místě, neotáčet se, nehoupat se moc.
Sm58 (SM57, Audix OM2 či doplň si svou oblíbenou kardioidní dynamiku) bude mít méně detailů na housle, ale zas umožní více volnosti na pódiu. Vzhledem k aparatuře a charakteru akcí bych šel po klasice. SM58.
Dělám, co mě baví.
-
dovicin
- Uživatel

no...pokud jde o hraní někde v rohu hospody, souhlas s Tomášem, 2 majky pro jednoho je dost luxus, takže sm58, máme to vyzkoušený, funguje to. housle někdy vandrují po sále bez ničeho (musí být jednotná společnost), zvuk kapely stáhnu, abychom je slyšeli a hraje se na přání, je to náročné, ale rytmicky pevná kapela to zvládá 
-
listtek
No elektromagnetické snímání ale i DPA 4099 to je asi dneska nejlepší cesta. DPA je na netu prezentováno dostatečně, co se týká elektromagnetického snímání, tak k tomu je třeba spousta dalších věcí, to teď neřeším - houslistka je nová, nejdřív se musíme utvrdit, že to bude "fungovat"
JInak z příspěvku možná asi nevyplývá, že to řeším jako člověk, který hraje na tu kytaru a zpívá a ona na ty housle, k tomu mnohdy už jen basa, jindy ale celý ansábl. Nejsem žádný profi zvukař, prostě jen praxe z drátování a klasické vybavení.
Navíc tu řeším specifický případ pro situaci, kdy se hraje v hospodách většinou u stolu - málo místa, velký kravál, bez zvučení neslyšíš ani co hraje přes tři židle banjo. Na hračku na podiu se jde do dvou mikrofonů, a pokud to bude mít perspektivu, tak do snímání houslí - asi na DPA 4099 a zpět do klasické dynamiky.
JIstě, může se namítnout, že v tomto případě je to pak jedno, ale i tak se snažím najít optimum i s pomocí této diskuze.
I tak díky za reakce a názory.
JInak z příspěvku možná asi nevyplývá, že to řeším jako člověk, který hraje na tu kytaru a zpívá a ona na ty housle, k tomu mnohdy už jen basa, jindy ale celý ansábl. Nejsem žádný profi zvukař, prostě jen praxe z drátování a klasické vybavení.
Navíc tu řeším specifický případ pro situaci, kdy se hraje v hospodách většinou u stolu - málo místa, velký kravál, bez zvučení neslyšíš ani co hraje přes tři židle banjo. Na hračku na podiu se jde do dvou mikrofonů, a pokud to bude mít perspektivu, tak do snímání houslí - asi na DPA 4099 a zpět do klasické dynamiky.
JIstě, může se namítnout, že v tomto případě je to pak jedno, ale i tak se snažím najít optimum i s pomocí této diskuze.
I tak díky za reakce a názory.
-
listtek
Tomáš to asi vystihl nejlépe, přesně tak to je, co se týká hospody, podium je jiná záležitost a jak jsem již naznačil, housle jsou teď nový prvek, na druhé straně nový, zajímavý hlas - přemýšlím tudíž jít i do Dua + basa a pak zase pokud budu někde v hospodě, potřebuji jít jen na jeden mikrofon.
Poznámka ke korekcím viz výše. O tom to není - hledám prostě optimální mikrofon, který se nastaví trochu shora, houslistka zpívá - korekce jsou na její zpěv - přednastaveno a v téže samé písni pak i hraje na stejné nastavení, protože mix leží vedle a není, kdo by do něj hrábnul, neb já hraji na kytaru a zpívám s ní.
Že to nebude nikdo optimální vím, ale snažím se najít to nejlepší z tohoto zadání.
Takže teď možná dověsvětleno až na dřeň.
Poznámka ke korekcím viz výše. O tom to není - hledám prostě optimální mikrofon, který se nastaví trochu shora, houslistka zpívá - korekce jsou na její zpěv - přednastaveno a v téže samé písni pak i hraje na stejné nastavení, protože mix leží vedle a není, kdo by do něj hrábnul, neb já hraji na kytaru a zpívám s ní.
Že to nebude nikdo optimální vím, ale snažím se najít to nejlepší z tohoto zadání.
Takže teď možná dověsvětleno až na dřeň.
Samozrejme, ze som to skusal. Casto zvucim kapelu - akusticke gitary, cajon, husle + spevy, kde su vsetci natlaceni na velmi malom priestore a tam to robi celkom dost hluku, jasne, ze na velkom stagi by s tym taky problem nebol. Huslistka potrebuje nejaku volnost, ktoru ak som chcel pokryt, tak musel ist mikrofon aspon 25-30 centi nad a to som tam uz potom pocul vsetko okrem husli. Myslim, ze listtek bude riesit nieco podobne, ak budu natlaceni niekde pri stole nakope.KamilV píše:Riesenie s SM58 sa mi velmi nezda.
A je to jenom pocit, nebo jsi to někdy zkoušel? Zrovna u zmiňovaného folkloru snad nikdo nenabírá jinak (na festivalech není čas,
O rieseni s jednym kondikom som nepovedal, ze je zle a je mi jasne, ze sa to tak z casovych a financnych dovodov robi, iba som povedal, ze uz pri folklore je to na hrane a v akomkolvek vacsom ramuse je s tym uz dnes problem.
Ja dnes pouzivam na husle daku asi cinsku kondenzatorovu klipsnu za cca 50 €, viem, ze to nie je porovnatelne s DPA, ale subjektivne sa mi paci toto riesenie viac, ako so spominanou SM 58. Zvuk je vyrovnanejsi aj pri pohyboch a samozrejme nemam taky problem s presluchmi, aj ked ten kondik toho chyta tiez dost. Zvuk ako taky sa musi trochu nakrutit, ale vysledok v konecnom dosledku dostatocny.
- jozef
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ahojte ja mám takéto skúsenosti.SM58 je na spev a vokály,SM57 na snímanie akustických nástrojov,malý bubon,gitara atď.možno že niekomu sekne aj na spev, poznám prípady.Ale keď má súčasne spievať a aj hrať
naraz do toho istého mikrofónu potom ten mikrofón musí byť dosť vyťiahnuty , potom prídu napyskavanie atd.
Preto radím buď na husle nejaký elektred alebo najlepšie pripnuť dynamický snimač krajší chutnejší zvuk.Ja to riešim takto keď sa my mení počas vystúpenia kopec ludových skupín, takzvanému primašovy nasadim mik. AKG C1000S dostatočne vysoko aby snímal spev aj nástroj potom som kludný že aj keď sa bude otačať kam chce aj so spevom aj s huslamy bude počutelny.
naraz do toho istého mikrofónu potom ten mikrofón musí byť dosť vyťiahnuty , potom prídu napyskavanie atd.
Preto radím buď na husle nejaký elektred alebo najlepšie pripnuť dynamický snimač krajší chutnejší zvuk.Ja to riešim takto keď sa my mení počas vystúpenia kopec ludových skupín, takzvanému primašovy nasadim mik. AKG C1000S dostatočne vysoko aby snímal spev aj nástroj potom som kludný že aj keď sa bude otačať kam chce aj so spevom aj s huslamy bude počutelny.
-
dovicin
- Uživatel

jozef: neviem, aký je rozdiel medzi spevom a vokálmi, ale asi myslíš sólový a zborový, v poriadku. len sa prosím ťa nauč pravopis, lebo to je hrozné čítať. rúbeš ypsilony hlava nehlava
. takže primášovi dáš AKG C1000S a do neho aj hrá aj spieva a može sa točiť za kapelou a dirigovať ju. A pri tom je stále počuť? Stále rovnako dobre? Na live vystúpeniach som mal pocit, že akonáhle sa pri tomto ozvučení primáš trochu otočí do kapely, zvuk jeho huslí sa rapídne zhorší
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Trochu odbíháte od tématu, folklór je trochu něco jinýho. Tam taky dávám nad primáše tužku P170 a v poho.
Tady mě ještě napadlo AKG C5, při dobrém umístění mikrofonu a ukázněnosti houslistky by to taky mohlo fungovat.
Tady mě ještě napadlo AKG C5, při dobrém umístění mikrofonu a ukázněnosti houslistky by to taky mohlo fungovat.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
listtek
Přátelé sleduji a vyhodnocuji, zatím mne z toho obecně vychází nějaký lepší kondenzátorový mikrofon, který bude slušný na zpěv a zároveň nezabije ty housle.
Zkusím SM58, Betu 58 - ty mám, půjčím Elekto Voice RY 510 a popř. Beyerdynamic TG-X930 či Opus 81 a vše ještě srovnám s Rode M3 (tu mám taky k zapůjčení k dispozici)
a uvidíme.
Ale asi rychle pořeším přes Helix a zpěv do klasiky
Díky všem za názory a postřehy, pokud Vás ještě cokoli napadne, sem s tím
Všem přeji hezký den
Listtek
Zkusím SM58, Betu 58 - ty mám, půjčím Elekto Voice RY 510 a popř. Beyerdynamic TG-X930 či Opus 81 a vše ještě srovnám s Rode M3 (tu mám taky k zapůjčení k dispozici)
a uvidíme.
Ale asi rychle pořeším přes Helix a zpěv do klasiky
Díky všem za názory a postřehy, pokud Vás ještě cokoli napadne, sem s tím
Všem přeji hezký den
Listtek
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... hedera helix ! Kdyby sis ho chtel vyzkouset tak ho (MCE55 HELIX) tu mame na prodejne stejne jako Opus 81 a TG-X 930 .Ale asi rychle pořeším přes Helix a zpěv do klasiky
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
Listtek
Díky za nabídku a info, uvidíme,
přeji hezký den
Listtek
přeji hezký den
Listtek