Jaký bezdrátový mikrofon s velkým dosahem?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 13. čer 2012 12:14:58

Tak teď se dostávám k tomuto problému já. Potřebuju zvednout dosahmikrofonů na max. vzdálenost (motosraz, pobíhání všude možně kolem, tak do 150m).

Pochopielně se mi nechce kvůli jedný akci investovat do origo antény.

Napadla mě aktiví 35dB na digi TV. třeba:
http://www.ges.cz/cz/antena-dtvo-6-GES0 ... listType=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Ale netuším co by to provedlo.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » stř 13. čer 2012 13:08:35

Jo, toť otázka. Jednak ta anténa je 75 Ohm a přijímač může být 50 Ohm, druhak si tím můžeš i celkem snadno zvýšit šum a rušení ostatních zdrojů. Potřebuješ pokrytí horizontálně 360°?
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Cajs
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Cajs » stř 13. čer 2012 14:28:59

Mně se k Sennheiserům osvědčila klasická GP anténa naladěná na střed pásma a vhodně umístěná.
Samozřejmostí je rozumná kabeláž a dodržení všech běžných pravidel VF techniky.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » stř 13. čer 2012 15:14:00

Taky to řeším...
Povedzte mi Kefalín...čo si predstavujete pod pojmom rozumná kabeláž...he? :wink:

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 13. čer 2012 16:10:11

sledge píše:Jo, toť otázka. Jednak ta anténa je 75 Ohm a přijímač může být 50 Ohm, druhak si tím můžeš i celkem snadno zvýšit šum a rušení ostatních zdrojů. Potřebuješ pokrytí horizontálně 360°?
Jo slučovače mám 50ohm, podle nějakejch kusejch odkazů na webu by to u příjmu neměl být snad zase takový problém. Horší je to snad s vysíláním. Ale netuším co by mohl udělat aktivní zesilovač v anténě, nerad bych si spálil vstupní části nějakým nevhodným zapojením. O investici do antény mi nejde, pokud by to nešlo použiju ji na baráku, ale opravdu bych nerad něco odpálil.

360° bohužel potřebuju, kdo dělal motosraz ví. Stojíš na louce, u sebe máš příjmače, před tebou 20m pódium, kde se hraje, po pravé ruce, 30m druhé pódium, kde se provádí typický doprovodný program během přestavby kapel, mezi tím asi 100m na hrázi rybníka soutěž, za tebou asi 40-50m soutěž, nalevo 40m parkoviště s výstavou motorek. Kolem 1500-2000 lidí a mezi tím běhá moderátor s mikrofonem a má vše potřebu komentovat.

Jose1: Jak vidím začíná to být opět aktuální globální problém letních akcí bez hranic :wink: .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Cajs
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Cajs » stř 13. čer 2012 16:33:47

Jose1 píše:Povedzte mi Kefalín...čo si predstavujete pod pojmom rozumná kabeláž...he?
Trochu jsem to řešil už tady:
http://www.zvukarina.cz/live-zvukarina- ... t2988.html

Jinak jsem měl na mysli správný typ kabelů a konektorů, pokud je více přijímačů, tak kvalitní rozbočení, zesílení signálu tak akorát (ani málo ani moc), správné antény na dobrých místech...

Prostě znát zásady pro práci s VF signály, principy a funkci použitých zařízení a podle konkrétní situace zvolit správný pracovní postup. Způsob připojení jediného přijímače v menším sále bude jistě úplně jiný, než pokrytí závodiště v Chuchli 24 kanálovou soupravou.

Pro konkrétnější radu by bylo potřeba vědět víc podrobností.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » stř 13. čer 2012 16:49:24

Jaké máš slučovače (pro kolik antén)? Je přijímač diverzitní?

Počkej až tě bude moderátor kritizovat za to, že zvuk z PA je moc zpožděnej, když stojí 300m od něj (zkušenost ze dní NATO) :-)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz

Gustav
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Gustav » stř 13. čer 2012 16:59:21

Napadá mi , co tu vzdálenost řešit kruhovou pasiv. anténou, nebo celou scénu-kde bude příjímač geometricky uprostřed všech vysílačů obkroužit zvonk. drátem, napojeným na anténu přímače ve středu (NE ve tvrtek) předem vyzkoušet asi bezdr. s citlivou kapslí Sennheiser 8) G.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 13. čer 2012 17:15:00

sledge píše:Jaké máš slučovače (pro kolik antén)? Je přijímač diverzitní?

Počkej až tě bude moderátor kritizovat za to, že zvuk z PA je moc zpožděnej, když stojí 300m od něj (zkušenost ze dní NATO) :-)
Pokud myslíš mě, tak 2x AKG WMS450 (pracující v rozsahu cca 680-790MHz, jeden 50mW, jeden 10mW). Sady by měly být diverzitní.

Rozbočení antén 2ks http://www.gme.cz/antenni-slucovace-a-r ... -p750-016/" onclick="window.open(this.href);return false;. To mi zatím funguje, ale jedu tak do 20-25ti metrů. Rozdíl oproti samostatným anténám neznatelný.

Teď jsem ještě trochu pátral a AKG má pro tyto systémy všesměrovou aktivní anténu se zesílením cca 17dB a směrovou asi 21dB.

Ještě mě napadla třeba tato:
http://www.ges.cz/cz/digiflex-tt2-GES08 ... listType=1" onclick="window.open(this.href);return false;
A vzit 2ks pro každou stranu jednu.

Zpoždění je jasný, už na 50ti metrech je to znát, ale tohle je problém velkejch prostor.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » stř 13. čer 2012 23:27:58

Gustave, to jste se předvedl! Indukční smyčka, že nás to nenapadlo x-)

Bláha - ta prutovka by to teoreticky řešila, diagram je skutečně horizontálně kruhový. Otázka je v praxi...geometrický zisk bývá spíše 6-8 dB, výjimečně i více, zbytek je elektronicky.

Na slučovač jsem se ptal proto, protože alespoň teoreticky umožňuje rozsektorování. Daleko efektivnější pro sektory by však měla být diverzita. Vkrádá se tu však problém s polarizací. Nabízená kombinace by například byla protilehlé antény sloučit do jednoho vstupu s jednou polarizací, druhý pár s opačnou polarizací do druhého vstupu. Pokryje to však spíše podlouhlou nudli, než kruh. Nebyl by ještě náčrtek plochy s umístěním přijímače? (snad toho nechci moc :-)

kalfar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kalfar » stř 13. čer 2012 23:55:56

Jen tak ze zvědavosti, jak by se chovaly dva přijímače umístěné různě po place, nastavené na stejnou frekvenci? Pokud by šikovný zvukař mezi nimi jednoduše přepínal, nešlo by to nouzově použít?
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 14. čer 2012 1:45:23

Všesměrová anténa s velkým ziskem je poněkud protimluv a pokud to bude soustava směrových antén se zesilovači a následným sloučením, tak to mi už přijde pro tu jednu akci na jednom místě za rok výhodnější, aby tam taková antena byla jen jedna na každý mikrofon a někdo, kdo s ní bude podle přemisťujícího se moderátora točit. Odstup užitečného signálu od rušivých tak bude zaručeně nejlepší a ten je asi nejdůležitější. Anebo ten prut s co nejlepším předzesilovačem, lepším než je v přijímači, jinak nemá smysl. Nevím, jestli je to ale reálné, do vf léta nedělám.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » čtv 14. čer 2012 6:22:26

Pane mašín, nemáte pravdu - existují pasivní "všesměrové" antény s nemalým ziskem. Vtip je v tom, že mají velice úzkou vertikální vyzařovací charakteristiku. No a omezení prostorového úhlu se samozřejmě rovná zisku antény :-)

Realizace bývá prutovkou/dipólem (v podstatě to samé) významně delší, než vlnová délka.

Viz napříkald nějaké základy anténní techniky

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 14. čer 2012 13:12:22

Ach jo, vy z toho už máte nějakou obsesi. Prutovku jsem vzpomínal nejen já, jak je to s jejím ziskem a vyzařovacím diagramem snad víme všichni. Bohužel je opravdu něco na tvrzení, že dneska se na vysokých školách vyučuje to, co bylo dřív na středních, takže jestli máte dojem, že jsem v oboru "sdělovací a radioelektronická zařízení" kdysi maturoval nanejvýš z Ohmova zákona anebo drátové telegrafie, tak se skutečně hluboce pletete.
Máte něco zásadního k mému návrhu použít antenu skutečně směrovou, se skutečným ziskem a sledovat jí vysílač ? Mohl byste to třeba doplnit tím, jak zařídit, aby se u diverzitního přijímače využily oba vstupy, dát odkaz na vhodný výrobek atd. To bych viděl jako příspěvek od inženýra a ne podobné pindy o základech anténní techniky. Případně byste mohl rozebrat šumové vlastnosti toho Sennheisera a navrhnout nějaký lepší předzesilovač. Pokud nebude lepší, tak nejspíš nemá žádnou cenu, protože svod tady asi moc dlouhý nebude.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » čtv 14. čer 2012 13:27:22

H.M.: Evidentně si v diskusi vystačíte sám - vymyslíte si nařčení, se kterým se pak veřejně poperete, aby to tu trochu ožilo :-).

Jestli se do budoucna chcete vyhýbat nedorozumění, tak se především máte pořádně a jednoznačně vyjádřit. Navíc na základě předchozích zkušeností nemám zrovna velké očekávání z ohledně Vašich znalostí elektromagnetismu...

Navíc o prutovce (správně dipólem se zrcadlící rovinou) od vás nepadlo ani slovo a z těch 2-4 slov fakt nejde poznat, co se Vám honí hlavou..

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“