Co pořídit na nahrávání mluveného slova?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Návštěvník

Co pořídit na nahrávání mluveného slova?

Příspěvek od Návštěvník » pon 16. zář 2013 20:35:43

Dobrý den, jsem úlný laik. Mohl by mi prosím někdo poradit, jaké zařízení si pořídit pro nahrávání mluveného slova? Jedná se o čtení textů (úryvky z knih) pro poslech seniorů v domově důchodců.
Děkuji
Ema

marian

Re: Co pořídit na nahrávání mluveného slova?

Příspěvek od marian » pon 16. zář 2013 20:48:31

Odporúčam nejaký lacnejší USB študiový mikrofón to sa da pichnúť priamo do PC a bude to znieť prirodzene. Najacnejšou alternatívou by bolo kúpiť mikrofón k PC (taka mala tyčka co predavaju v obchodoch s PC technikou) a nahravať to cez vstup na MIC zvukovej karte, ale to bude zvukovo horšie.

Najlacnejší USB študiový je Behringer C-1 U STUDIO CONDENSER USB v cene okolo 55€ , čosi lepšie su MXL Tempo SK alebo M-Audio AVID VOCAL STUDIO daju sa zohnať okolo 75€. SAmozrejme potom su drahšie a lepšie.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » úte 17. zář 2013 1:11:18

Nebylo by logičtější a snazší nechat si to nahrát od někoho, kdo nejen disponuje potřebnou technikou, ale hlavně TO UMÍ? Stejně to bude muset v tom PC někdo sestříhat, zmasterovat, vypálit na CD... pokud to bude dělat laik, výsledek nejspíš bude špatný bez ohledu na použitou techniku

Jako adekvátní bych viděl nějaký levný, ale dobrý velkomembránový mikrofon, např. sE X-1, nějakou externí zvuk. kartu s XLR vstupy s phantomovým napájením - těch jsou mraky, doporučil bych např. Focusrite Scarlett 2i2 nebo 2i4 a notebook se sw Sound Forge (stačí starší verze, 5,6, nebo nová Lite, která se dá legálně koupit za cca 2000,-). Když si k tomu připočtu nutnosti jako stojan na mikrofon, kabeláž, alespoň nějaká slušná sluchátka na poslech při editaci... tak je to investice přes 10.000,- Stojí vám to zato?? Navíc budete potřebovat nějaký slušně zatlumený, tichý prostor a někoho, kdo UMÍ ČÍST (což není každý, tak aby vyslovoval zřetelně, nezabreptával se, jinak se z toho stříhání zblázníte...)

teď jsem nahrával takhle "podomácku" nějaké čtené dopisy a 39 minut čistého času záznamu nám dalo 8 hodin soustředěné práce - a to porosím četla dáma, vyučující na FF UK, která je číst, mluvit a přednášet zvyklá... ona to není úplně legrace.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » úte 17. zář 2013 15:23:33

Děkuji Vám za rady, každopádně jsem více v obraze. Investice není problém, s tím jsem počítala, číst texty mám v úmyslu sama, zkušenosti mám, jen po stránce zkušeností s PC jsem pouhý řádový uživatel. Budu tedy přemýšlet i o variantě nahrávacího studia, je ale otázka, co bude časově víc náročné, dělám to ve volném čase, bydlím na horách a znamenalo by to dojíždět někam do většího města, nejspíš.
Myšlenka nahrát některé oblíbené texty pro mé svěřence, vznikla tak, že bych pro ně měla dárek k vánocům a v případě "úspěchu", vyrobit nějaké další, proto bych ráda, v rámci možností, alespoň trochu slušnou úrovneň.
Ještě jednou díky za rady a za Váš čas
Ema

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“