Duální sada bezdrátů pro videokonference

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • AH QU za legendárně nízké ceny
mkarr
Uživatel
Uživatel

Duální sada bezdrátů pro videokonference

Příspěvek od mkarr » pát 04. říj 2024 19:35:50

Ahoj,
Dostal jsem úkol vybrat bezdrátové ruční mikrofony pro připojení k videokonferenční jednotce.
Každá jednotka má samozřejmě prostorové mikrofony, ale prostory ve kterých se konference konají, jsou trochu větší, než takový mikrofon pokryje. Půjčil jsem teď na poslední událost svoje WMS450 / 470 a sklidily velký úspěch, protože při diskuzi a kladení otázek z publika na obou stranách, se pak opravdu dobře slyšeli.
No a výsledek je, "vyber nějaké mikrofony, dva na každou stranu"
Požadavky jsem si specifikoval +/- sám a určitě nejsou všechny pevné.
- Mikrofon nesmí běhat na 2,4GHz. nehodlám se o pásmo dělit s WiFi, bluetooth, dětskými chůvičkami, bezdrátovými zvonky(nadsázka), a co já vím čím ještě.
- Přijímač by měl být jeden pro dva mikrofony a pokud možno kompaktní, protože nemáme žádný rack do kterého by se to uložilo.
- Zvukový výstup v případě duálního přijímače by měl jít volitelně mixovat přímo v přijímači, protože některé konferenční jednotky mají jen jeden vstup na externí mikrofon. Samozřejmě to jde vyřešit speciálním kabelem)
- zvukový výstup by měl být symetrický
- přenosový kanál musí být přeladitelný v dostatečném rozsahu, aby se dalo vyhnout případnému rušení, obvyklému v použitém pásmu (tedy i televiznímu kanálu, pokud to bude v klasickém UHF pásmu pod LTE)
- přeladění by mělo být možné udělat co nejjednoduššeji, aby to zvládl podle jednoduchého návodu i člověk, co to v životě nedělal/neviděl.
- Přenos by měl mít slušnou odolnost proti rušení, zejména při vypnutém mikrofonu, protože přijímač bude možná bývat zapnutý i když se mikrofon nebude používat, tak ať to nedělá bordel.
- příjemným bonusem by byla slušná odolnost proti zpětné vazbě, kdyby se to vytáhno na firemní akce a připojilo k PAčku, protože tam to budou používat taky lidi, co to budou držet jako prase kost.
- Nemusí to umět pěkně zpěv, ale mělo by to umět pěkně řeč.
- Mikrofon by měl mít snadno použitelný mute přepínač.
- Dosah není důležitý, přijímač bude vždycky cca do deseti metrů.
- Možnost použití akumulátoru a ideálně i dobíjení přímo v mikrofonu by byla příjemná.
Z mého dosavadního gúúgůlení mi vycházeli AKG WMS420, než jsem zjistil, že bude potřeba dva na stranu. Nemá použitelné mute, protože to každý rovnou vypne, ale jinak dobrý. Krom toho AKG WMS... znám.
Další kandidát byl MIPRO ACT-5802, který umí asi skoro všechno, ale nikdy jsem ho nedržel v ruce.
Stejně tak jsem nikdy nedržel v ruce podobné a podobně drahé sady od sennheiser a shure.
A ano, těch +/- 15 kKč za jeden pár, je cena kterou mám předběžně odsouhlasenou a rád bych se jí držel, pokud nebude dobrý důvod jít výš.
Takže prosím, jestli máte někdo s těmito systémy zkušenosti a podělíte se o ně a o rady do čoho jít, budu velmi vděčný.

Palko
Uživatel
Uživatel

Re: Duální sada bezdrátů pro videokonference

Příspěvek od Palko » pát 04. říj 2024 20:56:22

Používám dnes výhradně Sennheiser. Dříve jsem používal i AKG, ale někdy to bylo nestabilní. Produkty od dalších výrobců jsem zase já neměl v ruce....
Projdi si nabídku Sennheiseru jestli tam najdeš cenově vyhovující model.

Pokud by to pomohlo, můžu zapůjčit na vyzkoušení...

Ať to hraje Palko.

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » pon 07. říj 2024 10:19:53

Palko: Děkuji za ujištění ohledne Sennheiser a nabídku vyzkoušení. Co která značka +/- dovede, mám nějak v povědomí, Senhheiser občas používám i když je to asi nejstarší ředa ew100, ale šlo mi spíš o zkušenost s konkrétními modely. Ta věc s jedním přijímačem na dva vysílače, je dost omezující, ale víceméně nutná, aby z toho nebyl chumel drátů, co nikdo nebude chtít používat, nebo sicel úhledný, ale v konferenční místnosti těžko umístitelný rack.
Takže spíš prosím o postřehy ohledně těchto duálních modelů, pokud někdo má.
Já vím že si dost vymýšlím, ale doufám že se doberu nějakých vodítek a nebudu muset vypálit výstřel do úplné tmy, ale jen do šera.

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » úte 15. říj 2024 11:09:01

Tak nějak doufám, že se tu objeví "ambasadoři" některých výrobců bezdrátů, ale buď je špatná sezóna a mrtvo, nebo jsem položil divný dotaz. To nikdo v poslední době nekupoval duální bezdrát, nebo všichni skončili u WMS40 Duo ?
Možná bych u něj skončil taky, Cena lákavá, když to chodí, tak to chodí dobře, Mute sice má takové... těžko trefitelé, ale zase startuje za neměřitelný okamžik. Ale bojím se o tu pevnou frekvenci. Nebo že bych stáhl gafou dvě WMS420 a bylo by vyřešeno? :-) Ale to už jsem na ceně těch Shure a Sennheiser a mipro...

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » úte 15. říj 2024 13:20:37

Naprosto v pohodě na mluvený slovo je tohle https://www.thomann.de/cz/the_t.bone_fr ... 20_mhz.htm
I na punkový zpěv jsem to používal a na hajtku. Jediný problém jsem měl s hopsajícími zpěváky na akcích pro děti, omylem si to mutovali tím tlačítkem, co k tomu přímo svádí.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Marián

Příspěvek od Marián » úte 15. říj 2024 15:10:20

Používam oba spomínané, Sennheiser XSW 1-825 dual aj T.bone Free Solo Twin HT . Sennheiser má čosi uhladenejší zvuk krajší na ucho, t.bone viac plechový a viac do basov resp. vyšší proximity efekt ako sennheisser. Výhoda t.bone je že všetko je v kovovom prevedení pôsobí to rozhodne robustnejšie než plastový sennheiser, navyše je pribalený parádny kufor na prenášanie v neposlednom rade aj nižšia cena. Beltpack k tomu za rozumnú cenu sa dá dokúpiť ak by bola potreba lavalier/nahlavny mic. Čo sa týka dosahu tak je to porovnateľné. Ani jeden nemá mixed out. By som povedal že možno by stačil aj the t.bone freeU Twin HT 823 je to síce blízko LTE ale že fungujú slušne, osobne som ich neskúšal, ten mixed out má.

miro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od miro » sob 19. říj 2024 15:43:19

Pohlídej si funkci MUTE a OF. Jak už jsi zmínil, některé handky to mají tak že je uživatel zamutuje ani neví jak. Někde je možnost mechanické blokace přepínač. A víš sám že zrovna AKG po zapnutí (nikoli odmutování) spustí až skoro za dvě vteřiny. A to je pro uživatele strašně moc. Za ten okamžik to klidně stihne opět vypnout a pak už čumí na zvukaře s výkřikem "nehraje ti to!". U jednoho typu jsem měl dokonce nastříhané punčošky z cykloduše převlečené přes posuvný vypínač. A fertig.

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » sob 19. říj 2024 23:55:22

Děkuju za doporučení. Jen se chci zeptat na ten sennheiser XSW. V návodu je nějaký piktogram s minimální vzdáleností od přijímače 5m. Jsou s tím reálně nějaké problémy, když je to blíž? toto asi pohlídat nezvládnu.
Miro: dík za upozornění. Jo to s AKG je mi jasné. A narážim na to. Tady žádný zvukař, co by si mohl vysloužit tázavý pohled, nebude. Proto vybírám i podle míry blbuvzdornosti.

Marián

Příspěvek od Marián » ned 20. říj 2024 12:50:49

Pri Xsw som bol aj bližšie než 5m a nezaznamenal som problem, zrejmä to píšu preto lebo to nemá reguláciu vysielacého výkonu. Výhodu aj nevýhodu má v tom, že jeným vypínačom sa zapína a vypínač mute je zvlášť a je posuvný čo eliminuje nechcené vypnutie. Skôr nastáva problém že keď nezaškolím ako tak nevedia ho zapnúť. :-D

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » stř 23. říj 2024 0:25:39

Taky jsem si říkal, že to bude kvůli obavě z přebuzení přijímače, ale 5m se mi zdá nesmysl. Vždyť by se s tím nevešli na menší podia. Nezbývá než doufat, že je to neředěný alibizmus. Posuvný spínač mute a navíc oddělený od vypínání a navíc barevný, je za mě rozhodně výhoda. Naopak bych nemusel tlačítko.

mira13

Příspěvek od mira13 » stř 23. říj 2024 9:21:23

mkarr píše:
sob 19. říj 2024 23:55:22
Děkuju za doporučení. Jen se chci zeptat na ten sennheiser XSW. V návodu je nějaký piktogram s minimální vzdáleností od přijímače 5m. Jsou s tím reálně nějaké problémy, když je to blíž? toto asi pohlídat nezvládnu.
Nejsou s tím problémy. Mám ten mikrofon teda v single verzi, ale předpokládám, že je to technicky řešeno stejně (ten piktogram s 5 m je v návodu taky). Používám ho ve většině času na vzdálenost jen cca 1-1,5 m od příjmače, nikdy žádný problém.
Nečekal jsem od té základní řady moc zázraky, ale na mluvené slovo jsem s tím naprosto spokojen. Během minimálně 100 akcí, pokaždé na jiném místě, občas i vzdálenost 15-20 m, jsem neměl nikdy žádný problém.

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » pát 15. lis 2024 14:41:18

Abych nepodporoval zvyk, tiše se vytratit, když už mám vyřešeno, tak musím napsat závěr.
Nakonec jsem vzal to Mipro. Mám to nedaleko do VelMezu, tak jsem se na to zašel podívat a chodilo to dobře, jednoduchost obsluhy výborná, ukazatel baterky velký jak kráva, takže nikoho nemůže překvapit, když mu dochází šťáva. Jen mám podezření, že ty tři jasné zelené LEDky se docela slušně podílejí na zkrácení výdrže :-)
Velký posuvný vypínač který nikdo nepřehlédne, po zapnutí to naběhne kolem půl vteřiny, takže není potřeba řešit Mute, Zvuk rozhodně pro tyhle účely použitelný. Takže pro mluvčího na obsluhu jednodušší než zip na kalhotách.
Jsem zvědavý čím mě uživatelé překvapí. Jako první čekám omylem odmontovanou hlavu při hledání baterek a namontovanou přes závit.

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » pon 18. lis 2024 11:32:14

Už je asi pozdě, ale možná pro jiné zájemce, koupil jsem do naší sokolovny jako pevnou instalaci dva kousky ANT Start 16 HDM , a překvapilo mě jak to chodí. Daleko lepší zvuk než levné Tbone a jiné Thomanovi bezdráti.
Dosah až z baráku ven přes zdi. Baterky drží hodné dlouho, žádná rána do beden při zapnutí. No prostě supr , předtím tam byli ty levné AKG mini.
Jinak pro náročnější použití bych rovnou skočil do nových Sennheiser EW D pár kousků jsem nakoupil a je tam znatelný pokrok v ovládání nastavení a i ve zvuku!

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“