Zkušenosti s kvalitou kabelů
-
- Reklama
Re: Zkušenosti s kvalitou kabelů
- možná se někomu bude hodit link na Belden:
www.kassex.cz (daji se domluvit dobre ceny)
www.kassex.cz (daji se domluvit dobre ceny)
Ja si myslím, že v pohode su kable klotz a konektory neutriky. Ked toto date dokopy tak by ste mali byt spokojny. Lebo mal som konektory lacne za 1e a kupil som neutriky a nekazia sa mi tak ako tie lacné. Lepšie aj sedia but na nastroji ale mikrofone alebo na niakej technike. Asi tolko...
Muzete mi, prosim, nekdo doporucit nejaky praxe overeny kvalitni a hlavne cenove priznivy dvojity symetricky audiokabel k instalacnimu uziti (v podhledu a ve zdi v chranicce) s LSOH/LSZH plastem, na ktery pujdou snadno dat XLR konektory? Eventuelne staci obyc symetricky, holt potahnu dva.
Zatim mam v merku nejaky Sommer C...
diky
Zatim mam v merku nejaky Sommer C...
diky
Zdravim, koukam ze uplynulo vice nez 10 let od teto diskuze co jsou pro kvalitu cinske vyroby "geologicke veky"
Jak je to tedy dnes s kvalitou cinskych xlr kabelu ? Mne se jak jsem je mel v ruce a rozebiral namatkove,zdaji uz plne srovnatelne treba s Adam Hall, apod. Nebo ne ? Profici, reknete neco.

- Pavel Sedlák
- Uživatel
Jj, letí to...
Minulý rok mi prošlo rukama cca 900m kabelu made in P.R.C.
Konkrétně Accu-Cable, patřící pod ADJ.
Je to celkem rozumný symetrický kabel, nese označení AC-MC/100R
- vnější průměr 5,6mm
- žíly 2x 20AWG
- izolace PE
- vnější izolace měkčené PVC
Podobně jako u Tasker či Klotz se při montáži musíme poprat s bavlněným nosičem.
Stínění je vinuté (spiral covering), hustota o něco méně než má Tasker C301.
Žíly jsou 2x 20AWG, můj oblíbený Tasker C301 má 24AWG - holt se někde ušetřit musí.
Na druhou stranu, měď je určitě OFC, nijak se neláme, ale drátky jsou o fous tlustější oproti C301.
S pájkami 99,3/0,7 (Sn/Cu) jakož i 63/37 (Sn/Pb) si rozumí velmi dobře.
PVC izolace je však oproti Taskeru trošku "žvýkačkovatější", PE na žílách je tvrdší.
Každou cívku (100m), kterou jsem zpracoval, jsem před odvinutím testoval reflektometrem - ani v jednom případě se neobjevily problémy.
Rovněž test na svody (300V) neodhalil žádný problém.
Což zdaleka neplatí u mnohem zvučnějších značek...
U nás, kteří stále kočujeme, je důležitá balitelnost a ta je nic moc - kabel nedrží moc formu, občas má tendenci se vlnit, nejsou to vyloženě prasečí ocásky, ale příjemné to není.
Vzhledem k ceně (April 2025) 18 Kč za metr to ale není úplně špatná koupě - pro hobby určitě poslouží dobře.
https://1drv.ms/i/c/7962685fcbd7c583/ER ... A?e=5kzzUc
https://1drv.ms/i/c/7962685fcbd7c583/Eb ... Q?e=ye9APY
https://1drv.ms/i/c/7962685fcbd7c583/ET ... g?e=fk4Z3V
Minulý rok mi prošlo rukama cca 900m kabelu made in P.R.C.
Konkrétně Accu-Cable, patřící pod ADJ.
Je to celkem rozumný symetrický kabel, nese označení AC-MC/100R
- vnější průměr 5,6mm
- žíly 2x 20AWG
- izolace PE
- vnější izolace měkčené PVC
Podobně jako u Tasker či Klotz se při montáži musíme poprat s bavlněným nosičem.
Stínění je vinuté (spiral covering), hustota o něco méně než má Tasker C301.
Žíly jsou 2x 20AWG, můj oblíbený Tasker C301 má 24AWG - holt se někde ušetřit musí.
Na druhou stranu, měď je určitě OFC, nijak se neláme, ale drátky jsou o fous tlustější oproti C301.
S pájkami 99,3/0,7 (Sn/Cu) jakož i 63/37 (Sn/Pb) si rozumí velmi dobře.
PVC izolace je však oproti Taskeru trošku "žvýkačkovatější", PE na žílách je tvrdší.
Každou cívku (100m), kterou jsem zpracoval, jsem před odvinutím testoval reflektometrem - ani v jednom případě se neobjevily problémy.
Rovněž test na svody (300V) neodhalil žádný problém.
Což zdaleka neplatí u mnohem zvučnějších značek...
U nás, kteří stále kočujeme, je důležitá balitelnost a ta je nic moc - kabel nedrží moc formu, občas má tendenci se vlnit, nejsou to vyloženě prasečí ocásky, ale příjemné to není.
Vzhledem k ceně (April 2025) 18 Kč za metr to ale není úplně špatná koupě - pro hobby určitě poslouží dobře.
https://1drv.ms/i/c/7962685fcbd7c583/ER ... A?e=5kzzUc
https://1drv.ms/i/c/7962685fcbd7c583/Eb ... Q?e=ye9APY
https://1drv.ms/i/c/7962685fcbd7c583/ET ... g?e=fk4Z3V
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Pavel Sedlák:
- 20AWG má průřez 0,5176 mm2
- 24AWG má průměr 0,2047 mm2
To znamená, že Tasker má poloviční průřez oproti čínskému...
Za mě, pokud chcete kvalitní kabel pro live aplikace tak bych vybíral v tomto pořadí:
Kabely
1. Klotz
2. Sommer cable
3. Tasker (jen C128)
Konektory
1. Neutrik
2. Switchcraft
3. Hicon
U všech výrobců platí, že je potřeba nebrat ten nejlevnější typ a mrknout se na jeho vlastnosti.
No, máš tam chybu. V tomto případě ušetřil (a tím se nejspíš prodražil) Tasker:Žíly jsou 2x 20AWG, můj oblíbený Tasker C301 má 24AWG - holt se někde ušetřit musí
Za mě, pokud chcete kvalitní kabel pro live aplikace tak bych vybíral v tomto pořadí:
Kabely
1. Klotz
2. Sommer cable
3. Tasker (jen C128)
Konektory
1. Neutrik
2. Switchcraft
3. Hicon
U všech výrobců platí, že je potřeba nebrat ten nejlevnější typ a mrknout se na jeho vlastnosti.
- Pavel Sedlák
- Uživatel
Máš pravdu předsedo, je to obráceně.
Jako bonus, po celé délce, lehce zoxidované
Na druhou stranu, mám asi 50 kusů 10 a 5 metrů C301, které jsem letoval někdy v roce 2002 a oxidace téměř neznatelná, tak nevím.
S XLR na kabel souhlas - první místo Neutrik (řada XX), za nimi Hicon a Switchcraft.
Tasker C301 dnes stojí cca 58 Kč za metr a bohužel jsou občas vadné, naposledy (2023) cca na 70 metru zmuchlané stínění a pod ním proseklé žíly.No, máš tam chybu. V tomto případě ušetřil (a tím se nejspíš prodražil) Tasker:
Jako bonus, po celé délce, lehce zoxidované

Na druhou stranu, mám asi 50 kusů 10 a 5 metrů C301, které jsem letoval někdy v roce 2002 a oxidace téměř neznatelná, tak nevím.
S XLR na kabel souhlas - první místo Neutrik (řada XX), za nimi Hicon a Switchcraft.
Nejsem zvukarsky profik, proto se ptam na nazory povolanejsich. Dostal jsem ted do ruky nekolik ruznych hotovych xlr kabelu z Temu. Koukal jsem dovnitr, pajeni hezke, nic "priheftnuteho" , mechanicky sedi, proste ja zasadni rozdil nak nemohu objevit z pohledu uzivatele. Podle mne se bambusaci uz naucili vyrabet kvalitne, i kdyz ne jeste vsechno. Co chce oporu v desetiletich teoretickeho vyzkumu (treba kvalita optickeho skla, slozeni plynu, tlak apod. ve vybojkach, apod.) v tom jeste dobri nejsou. Ale vedi kde je zatim jeste pata tlaci, takze treba filmove svetlo srovnatelne s ARRI vyrobi - ale daji do neho vybojku Osram. Nebo temer spickove puskohledy Vector Optics (za 15 % ceny treba Zeiss) taky vyrobi - ale sklo si dovezou z Nemecka. Jsou nekde testy tedy cinskych audio kabelu, mam se jich ( v ne moc velke provozni zatezi, jen obcasne pouziti) bat, vyhazet je a nahradit treba za Adam Hall, nebo nemusim ? 

- Pavel Sedlák
- Uživatel
V Číně už letují dobře i hezky, to jo.
Důležitější než kabely jsou ovšem konektory - takový XLR od Adam Hall je pěkný prevít, zejména male má o nějakou desetinku tlustější piny, takže mají skvělý kontakt.
To že nevratně roztáhnou dutinku, třeba na starších Neutricích (především MX), zjistíš, když později použiješ normální značku - kontakt někdy bude, někdy nebude
To bych viděl jako velký průšvih neznačkových konektorů, nehledě na humpolácké odlitky těla a mizerný plast vnitřků.
Zrovna nedávno jsem vyměňoval všechny maminy v X-32, protože propojováky uživatel výhodně koupil na alíkovi.
Platí to i u jacků - nejednou jsem lovil v pultech upadlý tip.
XLR symetrický kabel, aby třeba na 20m bylo slyšet nějaký slyšitelný rozdíl, už musí být hodně mizerný.
Což tak úplně neplatí u nástrojových kabelů, například kytarový kabel v délce 8m už potrápit umí, když má svody a vysokou kapacitu a je připojena kytara s pasivními snímači.
Osobně bych Adamy věnoval nějakému svému nepříteli.
Když už to musí být levné, ale ještě v normě, koukni na REAN - je to čínská odnož Neutrik a zatím jsem na šmejd nenarazil.
Když si uvědomím kolik práce/času věnuju výrobě jednoho symetrického XLR, myslím, že úspora na konektorech za to nestojí...
Důležitější než kabely jsou ovšem konektory - takový XLR od Adam Hall je pěkný prevít, zejména male má o nějakou desetinku tlustější piny, takže mají skvělý kontakt.
To že nevratně roztáhnou dutinku, třeba na starších Neutricích (především MX), zjistíš, když později použiješ normální značku - kontakt někdy bude, někdy nebude

To bych viděl jako velký průšvih neznačkových konektorů, nehledě na humpolácké odlitky těla a mizerný plast vnitřků.
Zrovna nedávno jsem vyměňoval všechny maminy v X-32, protože propojováky uživatel výhodně koupil na alíkovi.
Platí to i u jacků - nejednou jsem lovil v pultech upadlý tip.
XLR symetrický kabel, aby třeba na 20m bylo slyšet nějaký slyšitelný rozdíl, už musí být hodně mizerný.
Což tak úplně neplatí u nástrojových kabelů, například kytarový kabel v délce 8m už potrápit umí, když má svody a vysokou kapacitu a je připojena kytara s pasivními snímači.
Osobně bych Adamy věnoval nějakému svému nepříteli.
Když už to musí být levné, ale ještě v normě, koukni na REAN - je to čínská odnož Neutrik a zatím jsem na šmejd nenarazil.
Když si uvědomím kolik práce/času věnuju výrobě jednoho symetrického XLR, myslím, že úspora na konektorech za to nestojí...
Myslím, že "kvalita" PRC výrobků je daná především použitými materiály. Ono ukrást jakýkoliv tvar, není až tak složité, ale ukrást přesné složení materiálu a technologický postup, to už tak jednoduché není. Zejména, když je za materiály mnohaletý a mnohomilionový vývoj v dolarech.
Konkrétně u XLR konektorů bych měl obavu především o pružnost "cajbinek" v samicích, kdy po x-tém zasunutí nemusí být kontakt stoprocentní. A když se k tomu přidá trochu vyvinutější sameček (jak píše Pavel), je samička doslova vyj.baná
Když jsem začínal, kupoval jsem téměř zásadně, nedbaje rad moudrých, to nejlevnější. Dnes vím, že to byla cesta k několikanásobně dražšímu nákupu, než toho drahého. Ale tím si asi musí projít každý
Dnes kupuji výhradně konektory Neutrik a kabely většinou již zmiňované Tasker, nebo Klotz. Kabely Sommer mě zklamaly. I přesto, že se ke kabelům chovám velmi slušně (celou řadu jich mám více, než 10 let), tak se na nich udělala jakási anaserpentní spinóza
Z hodně laciných kabelů mi přijde, jako použitelný the sssnake SMK 222.

Konkrétně u XLR konektorů bych měl obavu především o pružnost "cajbinek" v samicích, kdy po x-tém zasunutí nemusí být kontakt stoprocentní. A když se k tomu přidá trochu vyvinutější sameček (jak píše Pavel), je samička doslova vyj.baná

Když jsem začínal, kupoval jsem téměř zásadně, nedbaje rad moudrých, to nejlevnější. Dnes vím, že to byla cesta k několikanásobně dražšímu nákupu, než toho drahého. Ale tím si asi musí projít každý

To mi přijde v rámci konkurenčního boje, jako nečestné a nesportovní...Osobně bych Adamy věnoval nějakému svému nepříteli.

Co nejde silou, jde ještě větší silou...
... jak píše Pebe - Thomanovi kabely jsou OK " za málo peněz hodně muziky" je to za pakatel - kopie neutriků a když to někdo "přišlápne" tak to vyhodíš a má škodu nulanulanic, a koupíš u Thomanna další... taky jsem dřív měl Sommercable a teď si vystačím s Thomannem a mám jeo 0,5 do 20m kilometr....(u Sommer se mě líbilo, že je hodně barev a dalo se v tom rychle vyznat - co je kam a ke kumu...)
Mám pro sebe směs Cordialu a Thomannovo sssnaků. A na půjčování mám červené sssnaky. Chybovost- ročně vyhazuji 1 kabel z 50. Jediná záludnost je- můžou se zaseknout v konektorech EV ZLX, což by měly být originál Neutriky. Ale to se mi stalo za deset let dvakrát.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
A co je vyhodnejsi z hlediska zivotnosti konektoru (unavy pruzinovych kontaktu, apod.) : Nevadi pri delsim nepouzivani zarizeni nechat v tom zastrcene samce, nebo je radeji vytahovat ? Na streleckem webu jsou nekonecne polemiky o tom, zda kvuli pruzine skladovat zasobniky plne, nebo prazdne 

Pracuji v "pérovně" a pokud bude pružina opravdu kvalitně vyrobena za dodržení technologických postupů, správně přežíhána, případně usazena za tepla, či studena a z opravdu kvalitního materiálu, pak jí to bude jedno. Já osobně bych měl zásobníky raději plné. Nikdy nevíme, co se semele a páskovat je pod palbou se mi nejeví, jako optimální
Když jsem byl na vojně točil jsem ve stráži služby ob čtyřiadvacet hodin. Celkem 276 stráží, tedy 276 krát plné zásobníky, celých 24 hodin a i po těch dvou letech a bůh ví, kolika přede mnou, nevykazovaly nějakou neposlušnost 
A konektory? Nejvýhodnější je rovnou koupit Neutriky

A konektory? Nejvýhodnější je rovnou koupit Neutriky

Co nejde silou, jde ještě větší silou...