Kable na aktivne bedne - 2 alebo 3zilove?

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Draug
Uživatel
Uživatel

Re: Kable na aktivne bedne - 2 alebo 3zilove?

Příspěvek od Draug » sob 15. bře 2014 22:08:23

Zítra nafotím a sepíšu, jak jsem to pochopil, díky... Ještě si pročtu ten manuál zapojení TRS... manuál Behringera mám, ale nikdy se mi tam nepodařila najít odpověď, když jsem něco nevěděl, tak jsem jej trochu zatratil.

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » sob 15. bře 2014 23:20:55

Oj omlouvám se za mystifikaci, zapoměl jsem že ten mix co máme v zkušebně se upravoval a jednou z věcí co se dělalo byly i ty výstupy :oops: ...každopádně symetrickým kabelem se nic nepokazí...
Možná jsem úplně nepochopil ten podle Vlachého, ale tady k němu rozhodně nevidím důvod. Je to jasný atyp, který stačí nastavit běžným kabelem a budou nejspíš problémy.Nemáte to někdo na obrázku, abych nemusel přemýšlet nad tím označením žil a pinů ?
podle mě je to ta varianta 21 (předposlední) v odkaze co jsem psal...

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » ned 16. bře 2014 8:33:03

Já přidám poznámku k těm atypickým kabelům - harcuju už opravdu dlouho, většinou na malých a středních akcích.
Před asi deseti roky jsem si vyrobil TRS - XLR s propojeným 1-3, abych nebyl někde překvapený tím, že například QSA zesilovače mají nesymetrické vstupy ap.

Musím říct, že jsem je nikdy za tu dobu nevytáh - stačí mi standardní symetrické kabely, klasické nástrojové kabely a DI boxy s trafem.

Jediný používaný atyp je Y kabel TRS 3,5 -> 2x TS 6,3 , kterým připojuju různé přehrávače, telefony a samohrajky.
Podobně RCA kabely - jestli jsem je potřeboval někde pro DJ cca 2-3x.

Z vlastní zkušenosti potvrzuju Hubertova slova - používat standardní kabely vždy a všude.
I levné mixy s nesymetrickými výstupy propojené běžným symetrickým kabelem TRS x XLR fungují bez větších problémů.

V téhle "pralesní" lize lze narazit na různé věci a proto se snažím raději zjistit co kde mají, mix je v autě vždycky k dispozici.
Nejčastěji ale potřebuju DI boxy a ještě častěji rozvody 400/230V.
To se zanedbává nějak programově, nebo schválně - v ČR je to tragédie a to nejen na venkově...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » ned 16. bře 2014 16:42:17

Takže naprosto jednoduchá otázka, jakým kabelem co nejsprávněji propojit výstup monitorové cesty mixpultu XENYX X1222 USB se vstupem aktivní bedny? Začínám se v tom ztrácet.

V papírech z prodance je napsané, že nesymetrické kabely by neměly přesahovat 3m... jak mám 3m kabelem posílat signál do odposlechu??
Nebo mám teda použít kabel TRS-XLR, i když mám asymetrický výstup?

Dle slibu připojuji fotky toho, co jsem zapájel. Předem upozorňuji, že se jedná o omnitronic konektory i kabel, je to jediný takový, který mám, zbytek mám neutrik - proel, ale stejně v současné době vlastním "odposlech" jen jeden (v jiném topicu zmiňovaný) skytec SP1000a, takže rovný k rovnému...

Byl to pokus o propojení asymetrického výstupu TS monojack - XLR dle Vlachého, ale ruku do ohně za to nedám...

Druhý kabel je pokus o propojení vstupu na fotoaparátu 3,5 jack s mikrofonem pro lepší nahrávání zvuku k videu nahrávaného foťákem.

(na dropboxu jsou nahrané první tři fotky "foťák-mikrofon", druhé tři na ten "odposlech")

https://www.dropbox.com/sh/7070krt6xr1htdd/0bNdx_ObG5

EDIT: a ještě... všechny kabely mono jack - mono jack, tedy kabely např, od kytary do diboxu jsou nesymetrické? takže všechny tyto kabely by měly být do 3m délky? protože se běžně prodávají delší a i já mám dva šestimetrové... je to problém, nebo jsem zase něco špatně pochopil?

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 16. bře 2014 18:16:25

Tak asi jediné, co je z těch fotek úplně jasné, je to, že rozhodně nejde o nic standardního. V případě propojení monitorového výstupu mixu s aktivní bednou by asi každý rovnou vzal běžný symetrický kabel (buď XLR-TRS nebo XLR-XLR+adapter na TRS) a fungovalo by to, byť samozřejmě asymetricky. Teprve kdyby to nefungovalo dobře, tak by se pokoušel to vylepšit nějakým jiným zapojením (třeba tím, co je vidět na fotkách). Vzhledem k tomu, že ani vstup Skyteku nemusí být symetrický, těžko předem říct, co dopadne nejlíp. Délkou kabelu nemá smysl si lámat hlavu, bude jaká být musí a symetrické spojení se nepoužívá jen proto, že je někde víc jak 3m, ale z principu kdykoli to jde, nesymetrické když to nejde.
Druhý případ moc nechápu, jaký mikrofon do jakého foťáku to spojuje ? Je někde k dispozici údaj o tom mikrofonním vstupu ? Na první pohled to vypadá úplně nepoužitelně (na rozdíl od 6,35mm jacka se 3,5mm snad nikdy nepoužívá symetricky, jen jako stereo nebo napájení+signál).

H.M.

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » ned 16. bře 2014 19:45:56

Díky moc za odpověď. Údaje o tom vstupu foťáku snad zjistím, je kamarádův. Nedávno jsme do něj přes hrst redukcí zapojovali D5tku a překvapivě to fungovalo, ale vzhledem k míchání stereo a mono redukcí se audiozáznam v něm nahrával jen do levé strany sterea, v počítači jsme to upravili a ve výsledku bylo reportérce lépe rozumět, než když jsme ji natáčeli přímo na integrovaný mikrofon foťáku. To mě přivedlo na nápad napájet si redukci přímou, ale netušil jsem, že nemůžu zapojení ze 6,35mm jacku aplikovat na 3,5mm. Do budoucna bychom chtěli do foťáku nahrávat třeba i z kondenzátorových mikrofonů, což jsem si představoval tak, že se buď použijí mikrofony napájené baterií, nebo se mezi mikrofon a kabel ještě připojí fantomový napaječ... ale je to, zdá se, daleko složitější, než jsem se domníval, takže asi zůstaneme u externího nahrávání zvuku a importování do videa až v PC...

P.S. Omlouvám se za to, co vám tady předestírám, je mi jasné, že se vám, jakožto profesionálům, musí přinejmenším potit čelo při představě našich experimentů, ale chci to pořádně pochopit, tak zkouším a ptám se...

P.P.S. žádný z těch experimentálně zapájených kabelů jsem ještě nepoužil, raději se ptám...

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » ned 16. bře 2014 20:14:57

Takže v návodu žádné upřesnění toho vstupu není, jen doporučený mikrofon je tento, pokud vám to pomůže:http://www.nikonusa.com/en/Nikon-Produc ... phone.html

Jinak foťák je to Nikon D5100

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 16. bře 2014 20:24:17

Ad nahrávání do foťáku, nebo kamery, pro jeden mikrofon by jsi musel udělat speciál kabel (jestli ho nemáš), kde na jedné straně bude trs 3,5mm jack (do foťáku) s propojeným Tip a Ring a na něj žíla, na stínění stínění, na druhé straně XLR (do mikrofnu) kde žíla půjde na pin 2 a piny 1 a 3 budou propojené a půjde na ně stínění. Takto by to mohlo nahrávat oba kanály, ale nejšťastnější to není.

Já to mám pořešené ke kameře ZOOMem H1, který mám propojený do kamery, posun zvuku výrazný a ve stereu.

tady v tom vlákně je foto
viewtopic.php?f=18&t=5799&start=15

Pokud by jsi chtěl zapojovat kondenzátorové mikrofony, pak by třeba posloužil ZOOM H4n
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 16. bře 2014 20:24:46

Samozřejmě malý a velký jack je v některých případech naprosto záměnný, viz sluchátka a běžné redukce oběma směry. Ovšem to jsme ve STEREU, pro symetrické MONO se malý běžně nepoužívá vůbec (aspoň o tom nevím) a všelijaké mikrofonní vstupy do NB apod. na něm jsou buď také stereo (navíc s napájením pro elektret) nebo sice mono, ale opět s napájením pro elektret, pouze jinak zapojeným. Nedávno se to tady probíralo ve spojení s M-1, i ten čtyřpólový 3,5mm jack je jen variace na totéž. Bez znalosti zapojení v dotyčném zařízení (částečně se dá zjistit měřením zvenku) prostě nelze žádné kabely bastlit, je to taková ruská ruleta. Jako naprosté minimum bych viděl prostudování různých zapojení na webu, ustálené termíny jsou TS, TRS, TRRS, ovšem pozor na to, že dneska "publikuje" každý, kdo má do zadku díru a v telefonu foťák, takže podle toho vypadá výsledek, značná část všelijakých "rad a informací" jsou úplné nesmysly.

https://www.google.cz/search?q=trrs+jac ... d=0CCsQsAQ

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“