Kable na aktivne bedne - 2 alebo 3zilove?

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
rasto

Kable na aktivne bedne - 2 alebo 3zilove?

Příspěvek od rasto » pát 14. bře 2014 11:21:50

caute chcel by som sa opytat ake kable by som mal pouzit na aktivne bedne pri zapojeni z mixu do bedne,
dvoj zilovy, alebo trojzilovy?
diky

Egestas
Uživatel
Uživatel

Re: Kable na aktivne bedne - 2 alebo 3zilove?

Příspěvek od Egestas » pát 14. bře 2014 11:29:49

Standartní kvalitní symetrické mikrofoní kabely.

rastoo

Příspěvek od rastoo » pát 14. bře 2014 11:35:18

diky a co by sa stalo keby som tam pripojil dvojzilovy kabel?

jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr » pát 14. bře 2014 11:44:40

Pokud bude kabel v konektoru spravne zapojeny, tak to nejspis bude fungovat (a pokud bedna umoznuje nesymetricke pripojeni), ale bude to vyrazne nachylnejsi na elmag ruseni (zvlast pokud je to jen dvojlinka, cili bez stineni). Na nouzove propojeni na kratke vzdalenosti by to mohlo jit, ale radsi bych s tim neexperimentoval.
Symetricky kabel stoji 3 stovky a riskovat spatnym zapojenim problem nebo odpaleni bedny minimalne 10x drazsi (i kdyby to byla nejlevnejsi plastovka z bazaru) je byznys nahouby.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 14. bře 2014 12:15:59

Rasto, čemu vlastně říkáš dvoj a trojžilový ? Můžeš dát nějaký odkaz přímo na výrobky ? Já jsem se s pojmem "žíla" u stínění ještě nesetkal a nějak mi to připadá, že bys taky klidně mohl myslet ten napájecí s 230V...
Ideálně dej rovnou odkaz i na mix a bedny, o které konkrétně jde.

H.M.

rasto

Příspěvek od rasto » pát 14. bře 2014 12:34:35

mal som na mysli dve zily plus tienenie ano! a dve zily bez tienenia. ziadny napajaci kabel.
ide o to ze mam kabel s dvoma zilami bez tienenia s konektorami XLR(canon) a udajne by som tam mal pouzit mikrofonove kable co maju aj tienenie. Hra to, ale chcem vediet ci sa mozu pouzivat take, alebo musim pouzivat tie s tienenim.
diky

jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr » pát 14. bře 2014 12:42:52

Stineni je od slova odstinit. Od ruseni. Prirovnal bych to k jezdeni na kole bez bryli. Dojedes, ale muzes obcas schytat peknou mouchu do oka.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 14. bře 2014 14:22:52

Ten dvojžilový nestíněný je zřejmě něco původně určeného na spojení výstupu ze zesilovače s pasivní bednou, ke spojení mixu a aktivní bedny se v žádném případě nehodí, má tam být ten samý kabel, jako například mezi mikrofonem a mixem, tedy dvě žíly ve stínění, na každém konci XLR, propojené jsou všechny stejně označené piny navzájem, jedničky stíněním, jinak nic. Pokud ovšem máš mix a bedny, které tento typ konektoru vůbec mají, to jsi nenapsal, ale z kontextu to předpokládám.

H.M.

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » sob 15. bře 2014 16:08:00

Rozhodně bych použil mikrofonní kabel, pokud máš kabel s konektory XLR, stačí dokoupit metráž toho stíněného a XLR konektory přepájet, investice 21kč/metr (proel z audioteku) a jsi bez starostí.

Zrovna bych připojil svůj dotaz, ale předpokládám, že to bude dosti podobné. Mám na monitorovou cestu z mixu výstup pouze 6,3 jack, tedy jsem si koupil kabel 6,3jack - xlr samec... a hrálo to, dokud jsem se jej nepokusil prodloužit klasickou stíněnou dvojlinkou. Až posléze mě napadlo rozmontovat konektor, a zjistil jsem, že je vevnitř nástrojový kabel (žíla a stínění). Moc mi neleze do hlavy jak to, že to hrálo. Každopádně správně bych měl vzít stíněnou dvojžílu (mikrofonní kabel) s XLR samcem a napájet na druhý konec monojack, že? správné zapojení předpokládám najdu ve Václavu Vlachém -praxe zvukové techniky, tuto knížku mám doma...

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » sob 15. bře 2014 18:32:33

hrálo to protože symetrické vedení vede i nesymetricky, zkrátka ti to vedlo plus proti stínění nebo minus proti stínění ale není to správně a ztrácíš tím výhodu symetriky a to velkou odolnost proti rušení správně potřebuješ plus, minus, a stínění, tedy 3 vodiče a tím i 3 kontakty na konektoru.... tím jsem vlastně odpověděl i na druhý dotaz, mono jack je špatně musíš mít symetrický TRS jack (stereo) a na druhé strane XLR

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » sob 15. bře 2014 18:38:44

Také by to chtělo zjistit, jestli má mix symetrické výstupy...
Co je to za mix ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 15. bře 2014 18:54:49

Ano, VŽDYCKY pište rovnou modely zařízení, že je někde nějaký konektor nebo že něco zrovna hrálo nebo nehrálo kupodivu není moc podstatná informace, na které by se dalo zakládat jakékoli užitečné radění. Ty vstupy a výstupy jsou různě provedené a něco bude například s touto kombinací kabelů fungovat normálně, něco hůř než by mělo, něco vyloženě špatně a některé věci vůbec. Pokud možno, tak vždycky všude používejte standardně zapojené XLR nebo TRS kabely (tedy dvě zkroucené žíly v jednom společném stínění, všechny tři vodiče zapojené, na obou koncích úplně stejně) a jen v naprosto nutných případech vyrábějte nebo kupujte cokoli jiného a raději si to jasně označte, jako atyp. Ignorujte všechny rady o tom, co se má kde v kabelu odpojit nebo spojit (pokud nechcete tvořit právě ten atyp) i kdyby dotyčný radil byl největší zvukař na vsi nebo ve vesmíru. Tím samozřejmě nemyslím použití o něco lepšího čtyřžilového spojení "star quad" apod. speciality, ale kdo investuje do nich, tak už obvykle sám ví, co a proč dělá. Nejhorší je, nemoci se spolehnout ani na kabel (nebo na dva kabely zapojené do sebe).

H.M.

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » sob 15. bře 2014 19:14:41

obyčejný Behringer XENYX X1222 USB... AUX (monitorový) výstup http://www.thomann.de/cz/behringer_xenyx_x1222_usb.htm . Vycházel jsem z předpokladu, že signál do monitoru je jen jeden, neboli jedna bedna nemá JAK hrát stereo, tak tam bude určitě mono... pokud to byl špatný předpoklad, omlouvám se. Dle Václava Vlachého ("z nesymetrického výstupu do symetrického XLR") jsem zatím zapojil na jedné straně bílou/černou žílu na samce XLR na propojené piny 3 a 1, červenou pak na pin 2 a stínění na CSE, na druhé straně na mono jack pak stínění nepřipojeno vůbec, černý/bílý kabel na dlouhý pin běžně používaný na stínění a červený doprostřed na "špičku" jacku (nesymetrický/mono jack) Do mixu jsem to zatím nerval, protože jsem čekal na vaše odpovědi.

Nevím, zda je TRS a stereo to samé, to asi bude základní mezera v mých znalostech.

Druhý možná atyp kabel jsem vyráběl pro propojení mikrofonu s fotoaparátem za účelu natáčení videa, například reportáže, pro srozumitelné natáčení mluveného slova do videa. Fotoaparát poloprofi zrcadlovka Nikon (nevím, jaký je to přesně typ, můžu zjistit) má na mikrofon 3,5mm jack vstup, takže jsem vyráběl kabel 3,5mm jack - XLR samice, rovněž podle Vlachého "Z XLR symetrického do symetrického přepojovače" černá(bílá) vede z pinu 3 XLR do "prostřední" plochy jacku (prostě ani stínění, ani kolík - špička), stínění z pinu 1 propojeného s CSE do sínění jacku (dlouhá nožka) a červená z pinu 2 na prostřední kolík jacku... Snad se v tom mém popisu alespoň trochu vyznáte

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » sob 15. bře 2014 19:58:31

TRS a Stereo jack je to samé rozdíl je v účelu. V oblasti zvukařiny se stereo konektory až na vyjímky nepoužívají stereo se řeší dvouma symetrickýma kanálama. Rozdíl je v tom že stereo zapojení znamená vodiče Levá, Pravá a Zem takže 1 signálový vodič na kanál. Oproti tomu i symeriky je to Plus, Mínus, a Stínění tedy 2 signálové vodiče na kanál. Tady: http://www.prodance.cz/download/Propojo ... te_110.pdf tohle si přečti pomuže ti to pochopit o co jde...

Tvůj mix by měl mýt symetrické výstupy takže je potřeba použít kabel TRS-XLR standartně zapojen. Jak jsem psal nejde o to aby odposlech hrál stereo ale o symetrické zapojení.

Jak píše pan Mašín je potřeba mýt standartizované kabely, ono symetricky zapojený kabel když použiješ v nesymetrickém zapojení tak se nic nestane ale opačně je to problém...

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 15. bře 2014 20:09:05

Podle manuálu je monitorový výstup asymetrický, ovšem nějaké detaily ani obvyklé blokové schema už Behringer do manuálu nedal, takže se těžko odhadne, jestli to může s něčím mít problém. Obvyklejší je tyto pomocné výstupy na lacinějších věcech udělat aspoň impedančně vyvážené (odpor z "minusu" na zem). Možná nás opraví nebo upřesní ing. Svoboda, měl by ten model znát zevnitř. Každopádně hrát by to mělo i se standardními symetrickými kabely, tedy opět žádný důvod vytvářet atyp. Možná jsem úplně nepochopil ten podle Vlachého, ale tady k němu rozhodně nevidím důvod. Je to jasný atyp, který stačí nastavit běžným kabelem a budou nejspíš problémy.Nemáte to někdo na obrázku, abych nemusel přemýšlet nad tím označením žil a pinů ?

http://www.behringer.com/assets/X1222USB_P0A0I_M_EN.pdf

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“