jbl tlx 5000 nehrají výšky, pomoc please

Domácí, Hi-Fi, auta, ...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: jbl tlx 5000 nehrají výšky, pomoc please

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 21. črc 2014 20:09:03

Já myslím, že to není potřeba ještě nějak jinak označovat, je to prostě Ostatní a spíš neprofi, jen jsem chtěl upozornit, že tím se nic zásadního nezměnilo na náročnosti a dokonce ani na rozpočtu (je opravdu hodně "profesionálních" tweeterů a 1" driverů, které jsou levnější, než ten kaloťák). Jenže bez práce tam může s jistotou pasovat právě jen ten originální díl, asi jako nejsnadnější je vždycky vyměnit motor za ten samý, kdežto naimplantovat do klasické ameriky taky osmiválec, ale z medvěda, nemůže dělat laik i kdyby se mu zrovna válel za garáží a měl cenu šrotu. Ani já neumím nikomu takhle na dálku poradit, co tam má místo originálu dát a živit iluzi, že se takhle radit dá, je nezodpovědné.

H.M.

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » pon 21. črc 2014 20:23:38

myslel jsem do podtitulku celého fóra :)

ale dost laciné legrace, zpátky k věci
administrátor, moderátor

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » pon 21. črc 2014 22:39:45

MAD" Já to chápu, ale basák se od výškáče dost liší, zatímco basák od střeďáku jen málo, a střeďál od výšky taky. Proto je tam dělení přátelštější :-). Nicméně výhybku 1. řádu najdeme i u aktivek - Dynaudio BM6A.

Problém výhybky 1. řádku je ale kromě jiného i v tom, že pod dělícím kmitočtem se stále zvyšuje výchylka výškáče, takže může docházet k vyššímu zkreslení...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 22. črc 2014 0:36:35

Problém pasivní výhybky prvního řádu navíc v tom, že ani náhodou nefunguje tak, jak si někdo na základě RC nebo RL článku, kde to R je nominální impedance reproduktoru, může omylem představovat. To sice ani pasivní výhybky vyšších řádů, ale u těch to není tak markantní. Ve spojení s třípásmem a nevhodnými reproduktory to může znamenat, že středy zkresluje z jedné strany pronikající basák s výraznou špičkou na pár kHz a z druhé tweeter statečně se snažící někde v oblasti své rezonance. Bývá to takový "živý a barevný zvuk", kde se dá najít hodně opravdu různých poslechových míst, podle osobního vkusu. Z některých se opravdu špatně určuje, kde je bedna, tedy také jeden z poslechových ideálů :-)
Ukázka třeba tady, s těmi 2kHz si dolní propust prvního řádu moc neporadí a pokud jí pomůžete RC článkem jako kompenzací, tak už máte cenově i složitostí řád druhý minimálně :

http://www.prodance.cz/files/dl/2/2024/ ... _cs722.pdf

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » úte 22. črc 2014 11:28:05

To nikdo nerozporuje, ale stále u třípásma bude situace výrazně lepší, než u dovupásma stejného řádu...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 22. črc 2014 12:30:31

Neřekl bych. Je dvakrát víc možností, jak nechat hrát současně dva zdroje zvuku a kupodivu méně možností, jak aspoň to kritické středové pásmo ponechat jen jednomu. Leda bychom to třípásmo pojali spíš jako dvoupásmo se subem, ale to zase nepůjde dost dobře dělit pasivně a už vůbec ne jen výhybkou prvního řádu, obvykle jsou ty další řády schované v bandpass ozvučnici subu a to má zase jiné svoje mouchy. Podle mne více pásem prakticky automaticky vyžaduje strmější dělení (zkuste si představit čtyřpásmo bez něj) a ne naopak. Jednotlivé případy se z toho můžou nějak vymknout, především v závislosti na konkrétních reproduktorech), ale asi nikoho soudného nenapadne zkusit realizovat čtyřpásmo s prvním řádem a ještě pasivně, kdežto dvoupásma pouze s horní propustí prvního řádu existují běžně, protože ta závislost je prostě opačná.

H.M.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » úte 22. črc 2014 13:30:22

nerozumím řeči vašeho kmene, ale každopádně díky za rady, pokusím se tam hodit jiné výšky a s tou úpravou beden nevidím problém to už je detail větší hrůzu mám s tím výběrem výšek

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 22. črc 2014 13:49:59

No právě, chceš spravovat bedny a nerozumíš řeči těch, co se jimi zabývají furt. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam. Tady máš odkaz na pár podobně vypadajících tweeterů, kterých rozhodně nebude žádná škoda, když je spálíš. Některé jsem měřil, trochu fungují.

http://www.tipa.eu/cz/reproduktory-vysokotonove/c-930/

H.M.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » úte 22. črc 2014 14:02:37

2 návštěvník: tak úplně nechápu, z čeho máš hrůzu, prostě změř (myslím mechanicky, pravítkem) ten originální kaloťák a vyber si něco se stejnou impedancí (to jsou ty ohmy, co jsou na tom repráku napsaný, kdybys nevěděl, o čem je řeč) co se vejde do té díry v bedně; pokud tomu nerozumíš, nechceš "utrácet" a je ti celkem jedno jak to hraje, hlavně že nějak, nic jiného stejně dělat nemůžeš...

Odpovědět

Zpět na „Ostatní audio“