SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Domácí, Hi-Fi, auta, ...
  • Reklama
  • ADAM Audio S Series
xcom2
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. kvě 2020 12:44:43

SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od xcom2 » stř 20. kvě 2020 12:55:33

Ahoj

Prosím o radu. Jsem úplný začátečník, ale potřebuji triviální věc, ale nejsem schopen.
Potřebuji nahrávat mluvené slovo najednou z 6 mikrofonů. Nechal jsem si doporučit a nakonec pořídil 6 mikrofonu Shure a zvukovku Tascam US-16x8 (kdyby třeba v budoucnu se hodilo nahrávat každý mic zvlášť). Do této zvukovky připojím oněch 6 mikrofonů.

Představa byla, že spustím na NB, který je propojen se zvukovkou USB kabelem, SW jako např. Audacity a nahraji mluvené slovo. Dělám asi někde něco špatně, na hlavním panelu SW od Tescam vidím, že MIC fungují a snímají zvuk, ale prostě Audacity veme max. 2 - jakoby Stereo (jeden L a druhej R). Víc, ale nemůžu jako přiřadit. Dělám někde chybu? Zkoušel jsem i jiný SW, ale nejsem z toho moudrej.

Poradíte někdo něco jednoduchého a funkčního - nejlépe zdarma.

Děkuji moc

xcom2
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. kvě 2020 12:44:43

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od xcom2 » stř 20. kvě 2020 13:01:36

Možná doplním, že vždy mám možnost v SW, jako zdroj z čeho chci nahrávat Mikrofon US-16x8 (myšleno jako jeden) a nic víc. V tom asi je problém, kdybych viděl Mikrofon US-16x8 (IN 1), Mikrofon US-16x8 (IN 2) atd. bylo by to pro mě srozumitelnější a asi by to i fungovalo.

Uživatelský avatar
Tomáš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 813
Registrován: ned 05. črc 2009 8:23:27
Bydliště: Považská Bystrica

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od Tomáš » stř 20. kvě 2020 18:43:51

Ten tascam nepoznam... (Mas ho s nb spojeny asi s jednym kablom...) Teraz si nespominam presne ked sme pouzivali starsi program, myslim ze Cool edit podobne Audacity sa tam dalo prepnut z jednej stereo stopy, na viacero mono stop, hadam by sa to mohlo dat aj v audacity... Ale zas ked by si chcel naraz nahravatat 6-8 stop asi to bude chciet 6-8 vstupov na nb... A nie jeden... Ale keby sa to chcelo nesucastne kazdy mikrofon v inom case do inej stopy by mohol stacit jeden vstup.
A nema ten tascam nejaku vlastnu pamat? Znamy mal kedysi taky nejaky nahravaci "pultik" ze to malo este aj cd ramku ;) a asi 8 vstupov... Mam pocit ze to tiez mozno bol tascam...

Uživatelský avatar
pavlii
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 390
Registrován: úte 06. říj 2009 11:00:25
Bydliště: Hostivice
Kontaktovat uživatele:

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od pavlii » stř 20. kvě 2020 23:57:31

Tomáši - před odpovědí se vyplatí aspoň základně pogooglit, aby měl vůbec člověk představu, na co odpovídá a o čem je řeč ;-)

Zvukovka je samozřejmě vícevstupá a je propojená s počítačem jen jedním kabelem - jinak to ani nejde (jedná se o USB kabel). Co jsem si v rychlosti projel manuál k Audacity, sekce Preferences a nastavení zařízení pro záznam, měl by umět vícekanálový záznam (ve smyslu více než dva kanály). Ale manuál je dost strohý a osobně se mi nechce to zkoušet. Pokud je to aktuálně SW celkem fuk, protože jsi na začátku (a musíš se s něčím naučit), myslím, že vhodnější by byl Reaper. Není sice free, ale dá se bez omezení používat pořád (nicméně bys měl posléze zaplatit licenci, je to za babku). Zde se již poněkud normálnějším způsobem zařídí záznam: založíš si 6 audio stop, pro každou vybereš příslušný vstup z Tascam zvukovky (1 - 6) a je to.

Jo a jedna z nezbytností je v tom kterém programu mít nastaveno (pro zvukovku) použití ASIO ovladače (ideálně stáhnout ze stránek výrobce zvukovky aktuální verzi).

Reaper nainstalovaný mám, můžu případně dál pomoct.

P.
Obrázek
home recording: Cubase VST/32 5.2, SX3.1, C5.5 WaveLab 4, 6, 7 / Dynaudio BM6 + A500 / Yamaha DSP Factory / Yamaha AW2400 / Yamaha MOTIF ES 8

Bassman
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 400
Registrován: stř 03. čer 2015 15:02:59

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od Bassman » čtv 21. kvě 2020 7:26:39

Najpravdepodobnejsie je to zle nastavenie ovladacov v nastaveni programu, respektive zly ovladac zvukovky. Ponuka nahravania max jednej stereo stopy tomu zodpoveda.
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

STIGMA
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 30
Registrován: úte 22. říj 2019 15:19:41

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od STIGMA » čtv 21. kvě 2020 9:11:29

Jak píše Pavlii je to někde v nastavení toho Audacity. Ta zvukovka umí nahrát až 16 mono stop ( 8 mic + 8 line) . Když si otevřeš od té zvukovky settings panel tak je tam záložka output settings. Tam se dá naroutovat prvních 8 vstupů kam chci buď na výstup jako master L nebo master R nebo na výstup 1 - 8. Pak je tam, myslím, ještě jedno nastavení přímo ze sběrnice DAW na stereo výstup. Ale teď to jen lovím z hlavy. Až večer přijdu z práce tak to vyzkouším a napíšu. Spíš mi přijde, že Audacity bere jen výstup 1 a 2. Tovární nastevení u té zvukovky je, že vstup 1 a 2 směřuje na master L a master R. Další vstupy jsou nastavený 3 vstup na 3 výstup, 4 vstup na 4 výstup atd.....

Uživatelský avatar
Tomáš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 813
Registrován: ned 05. črc 2009 8:23:27
Bydliště: Považská Bystrica

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od Tomáš » čtv 21. kvě 2020 9:24:20

Pavlii no nejak sa mi nechcelo googlit :(
A dakujem adminovi za presun v kategoriach...
Dakujem.

Uživatelský avatar
pavlii
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 390
Registrován: úte 06. říj 2009 11:00:25
Bydliště: Hostivice
Kontaktovat uživatele:

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od pavlii » čtv 21. kvě 2020 9:26:20

Bassman taky může mít pravdu; standardní Win ovladač by sice mohl u více vstupé/výstupé zvukovky nabízet stejné možnosti, ale jak píše - pravidlo to být nemusí a pokud to výrobce "odbyde" a napíše ovladač, který umí spravovat jen konfiguraci 2/2, tak je vymalováno hned.

Stejně bych se přeorientoval na jiný soft. Audacity ASIO nepodporuje a bez ASIO ztrácí na významu jakákoli seriózní práce se zvukem.

P.

EDIT: Tomáš - v pohodě, já jsem občas taky línej. Ale pak je tam to riziko určité dezinformace ;-)
Obrázek
home recording: Cubase VST/32 5.2, SX3.1, C5.5 WaveLab 4, 6, 7 / Dynaudio BM6 + A500 / Yamaha DSP Factory / Yamaha AW2400 / Yamaha MOTIF ES 8

STIGMA
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 30
Registrován: úte 22. říj 2019 15:19:41

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od STIGMA » čtv 21. kvě 2020 9:54:24

Tak ASIO to je jasný. Takže ještě přidám free bandlab Cakewalk https://www.bandlab.com/products/cakewalk

Bassman
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 400
Registrován: stř 03. čer 2015 15:02:59

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od Bassman » čtv 21. kvě 2020 15:28:13

... urcite cez asio a soft ktory to podporuje. Ja pouzivam tiez Reaper.
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

STIGMA
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 30
Registrován: úte 22. říj 2019 15:19:41

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od STIGMA » pát 22. kvě 2020 9:32:46

Včera mi do toho něco vlezlo a tak jsem se k PC dostal dost pozdě. Tak jen v rychlosti.To co jsem myslel, že půjde tak samozřejmě nešlo. Takže jak píše Pavlii a Bassman, nějaký DAW který podporuje ASIO ovladače. A tím bych to tak nějak uzavřel. Jinak, Tomáši, kdyby si chtěl něco ohledně té zvukovky tak mi klidně napiš SZ. A ať se daří

xcom2
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. kvě 2020 12:44:43

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od xcom2 » pon 25. kvě 2020 14:54:12

Moc díky za reakce. Musím říct, že nejsem úplně počítačem nepolíben, ale tohle je hrozný, jak se to chová.

Takže mám Reaper 6.11 - pro test 2 až 3 mikrofony a Tascam US-16x8. Propojeno přes USB kabel do NB s Win10.
- nainstaloval jsem poslední SW (driver) od Tascam z webu - tedy mám Settting panel - pokud mluvím nebo klepu na mikrofony je vidět v tom SW, že to reaguje
- pustím REaper a v Audio Device setting dám ASIO - ASIO driver US-16x08 ASIO

A dávám Inser New Track - ale prostě chytá zvuk jen z 1 mikrofonu - já to nechápu. Můžete poradit? Jakmile začnu dělat pokusy...odpojení a přepojení Mikrofonů za chodu, nebo třeba vypnutí zapnutí Tascamu, tak se to chová úplně divně - je třeba Restartovat NB, aby se to srovnalo. Občas modrá smrt na Win10 to už je umění....

Zatím se mi nepovedlo prostě nahrávat více mikrofonů ani najednou ani každou stopu zvlášť...

Díky za každou radu...

PS: Moc času už mi nezbývá, ale stále mám možnost to vrátit ve 14dení lhůtě
Přílohy
reaper1.jpg
reaper.jpg

STIGMA
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 30
Registrován: úte 22. říj 2019 15:19:41

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od STIGMA » pon 25. kvě 2020 15:48:07

Bohužel Reaper nepoužím. Používám Cubase a normálně nahrávám s touto kartou 10 stop naráz. A když se dívám na ty obrázky tak co mě první trklo do očí je Enabled input 1 -2. Když rozklkneš: Enable input - záložka last. V té záložce Reaper nenabídne víc jak 2 vstup?

xcom2
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. kvě 2020 12:44:43

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od xcom2 » pon 25. kvě 2020 21:47:17

JJ máš pravdu - v tom last lze vybrat IN2, IN3, IN4 atd. až asi IN16 (nemám to před sebou). Při všemožných pokusech vím, že jsem tam měl IN4 nastaveno.
Pak jsem šel do Reaperu (v Tascamu zapojený 3 stejné mikrofony) a dal Insert new track - Novou stopu. Veme 1 mikrofon třeba připojen do IN1 (vidím, že to reaguje a slyším zvuk ve sluchátkách co mám připojeny v Tascamu), dám tedy znovu New track, ale další už jsou hluché, prostě další Mikrofony neslyším, nereagují.

Jakmile za chodu začnu připojovat Mikrofony/odpojovat různě do IN2 až INx tak najednou v Reaperu vše stichne a nejdde mi už ani ten 1 mikrofon.Tak Restartnu NB a zase se to chytne. Což je nanic, ale to by se dalo skousnout, jen kdybych prostě slyšel zvuk ze všech mikrofonů a mohl ho nahrát. Za mě jednoduchá věc, nepotřebuji to mít ani každé v jinéé stopě, klidně dohromady,ale atím se mi to nepovedlo...:-(

xcom2
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. kvě 2020 12:44:43

Re: SW na nahrání 6 mikrofonů- zvukovka Tascam

Příspěvek od xcom2 » pon 25. kvě 2020 21:51:16

Použiji klidně jakýkoliv soft v kterým to půjde,jen bych ho na tak banální věc nechtěl kupovat, když mi stačí to prostě jen tupě nahrát. Cubase předpokládám je placený SW.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní audio“