Vytlumení kopií MT18

Domácí, Hi-Fi, auta, ...
Odpovědět
  • Reklama
  • AH QU za legendárně nízké ceny
Mariánek Michal

Vytlumení kopií MT18

Příspěvek od Mariánek Michal » čtv 26. pro 2024 1:56:57

Zdravím,

Mám 4ks kopií MT18 osazené RCF LF18x401..
Při jejich koupi mi bylo doporučeno si je vytlumit, protože vytlumené nejsou, jelikož jsem tohle nikdy nedělal, tak bych se rád něco přiučil než se do něčeho pustím..

K čemu toto vytlumení slouží a čemu může pomoci?

Co vše je k tomu potřeba? (Materiál na vytlumeni, ap…)

Popřípadě budu rád za vaše poznatky, zkušenosti, atd..

Předem moc děkuji za pomoc✌️

Marian
Uživatel
Uživatel

Re: Vytlumení kopií MT18

Příspěvek od Marian » čtv 26. pro 2024 18:04:07

- znižuje odrazy a akoby zväčšuje objem - mierne sa zníži Fs, menej to búcha a zvuk je mäkší.
- vatelín, vafix alebo vatex hrúbka vrstvy cca 2-5 cm hrubšia vrstva = väčšie tlmenie
- dáva sa aspoň na zadnú stenu, obvykle naokolo, každopádne však nemalo by to zasahovať do DR tunela.
- ja som to zvykol na pár miestach pribijať sponkovačku so spínkami dĺžky cca 1cm (údajne to je zlé lebo že sa môžu sponky z dreva vyklepať, no pri rozrábke repra po vyše 5 rokoch bolo všetko OK podobne som to videl aj u fabrických repro) , niekto to lepí chámorenom a pod., niekto to neupevňuje vôbec iba to vytvaruje strčí dnu cez dieru na reprak.

Každopádne nie je to nutné aby basreflex/hornflex fungoval pokiaľ sa ti to zvukovo páči.

V prípade MT18 by som skôr tlmil, má to malý objem a je to ladené relatívne vyššie. Tu je kreslené kde to odporúčajú vytlmiť https://repromania.net/fotografie/proje ... t18sub.pdf

IvanD

Příspěvek od IvanD » pát 27. pro 2024 0:40:52

Když napíšeš do Google: “tlumení repro soustav”, dočteš se proč a materiál si i můžeš hned koupit.

Quicktor
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Quicktor » pát 27. pro 2024 19:56:27

https://image.alza.cz/products/PYRAa17/ ... height=800

Používám podobný hornflexy se stejným osazením a na zadní stěnu jsem nalepil jehlanový molitan .
Zdali to zvuku nějak pomůže , netuším . Avšak všem konstrukčním pravidlům bylo učiněno zadost .

Lexx
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Lexx » sob 28. pro 2024 17:22:16

Bublinová PE fólie, viz boxy Eletronika RS 334, 338 všechno ostatní je hnusná podvodná čína,
plechový kastrol

Miltan

Příspěvek od Miltan » sob 28. pro 2024 22:26:42

Ja by som sa opýtal takto: prečo ich nevytlmil staviteľ pri staube, keď sú to vraj kópie? Ak sú tie boxy kvalitne postavené z multyplexu a sú podľa origo plánov, tak kúp tlmiaci materiál, je toho plný internet, zlož ho tak, aby mal hrúbku 3 cm v neztlačenom stave a vytlm tím spodnú stenu pod reprom aj stenu za reprom. Nič viac tlmiť netreba. MT subu tlmenie nijako zvlášť nepomôže. Max posunieš ladenie o 1 či 2 hz dolu. Viac záleži na tom, z čoho a ako to je to postavené. Každopádne je to box na kopavé basy. Poradím ešte drobnosť, vytlm aj rúčky. Ak tam sú klasické plechové madla, tak ich olep tlmiacím materiálom. Spôsob, akím budeš pripevňovať tlmenie je na tebe. Buď lepiť, prípadne skrutky cez podložky, alebo sponky. Schválne som si skúsil nasponkovať tlmenie do preglejky a sponky sú dosť pevné. Aj fabrické basovky majú často tlmenie sponkované, alebo len bodovo lepené.
Mariánek Michal píše:
čtv 26. pro 2024 1:56:57
Zdravím,

Mám 4ks kopií MT18 osazené RCF LF18x401..
Při jejich koupi mi bylo doporučeno si je vytlumit, protože vytlumené nejsou, jelikož jsem tohle nikdy nedělal, tak bych se rád něco přiučil než se do něčeho pustím..

K čemu toto vytlumení slouží a čemu může pomoci?

Co vše je k tomu potřeba? (Materiál na vytlumeni, ap…)

Popřípadě budu rád za vaše poznatky, zkušenosti, atd..

Předem moc děkuji za pomoc✌️

Lexx
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Lexx » pon 30. pro 2024 11:20:21

Bass reflexy (ozvučnice s otvorem) se vraj tlumit nemusí jde o modifikaci tzv.Helmholtzova dutinového rezonátoru - i takové báchorky se najdou v literatuře...
proč to dělají ? nevím ! šetří se matroš, pracnost a někdo to koupí, přece vzhled i značka prodává.

asterix1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od asterix1 » pon 30. pro 2024 17:29:39

Báchorka to určite nie je. Častou chybou rôznych kópií BR reprobední je nevhodne zvolená vnútorná výstuž, neodladený preset, konštrukcia skeletu a nevhodný reproduktor. Vnútorné tlmenie už tieto chyby nenapraví, skôr naopak. Tu platí menej je viac. Prílišným vytlmením vnútorných stien sa stráca razantnosť a čistota basov.

Ivan D

Příspěvek od Ivan D » úte 31. pro 2024 19:35:53

MT18Sub v poslední modifikaci od Megatonu má rozsah od 36Hz, tam by asi tlumení má smysl , předlohou je bedna RCF ES1018, na webu je spousta různých výkresů. Původní hornflex od Krampery je tzv. Class A, se šikmou přední stěnou, je určen pro 60-90Hz a je osazen RCF L18P800. Rovná Kramperovka je Fussion 1800, v něm je BC 18/032 a je malinko větší. Tady je zřejmé, že obě ty bedny jsou poladěné přesně na určitý reprák. Mám Fussion 1800 a můžu potvrdit, že hraje jak je v datasheetu. S dnes moderními neodymy bych do hornflexu nešel, určitě se lépe uplatní v klasickém basreflexu nebo jiných konstrukcích. Hornflex je dost specifická bedna, dnes už rozhodně nepatří mezi univerzální cajk.

Miltan

Příspěvek od Miltan » čtv 02. led 2025 1:19:31

Je fakt, že sme odbočili od témi, ale MT 18 sub by som dnes už ani ja nechcel. Vez ohľadu na to, koľko modifikácii jestvuje, tá basovka je ako už bolo spomenuté konštrukčne 30 rokov stará a dnes dávno prekonaná. To že je u nás aj v Čechách hojne rozšírena je dané tím, že to v danej dobe dokázalo narobiť dosť rachotu za slušný peniaz. Lenže najviac tlaku to dá v pásme 55 až 90 HZ, preto to vzbudzovalo rešpekt. Každopádne tá basovka je " bučák." Nehrá to pekné basy a v tomto prípade to tlmenie moc nezachráni. Zaďalšie to začali ľudia kopírovať, ale tak posvojom. Postavili to z hocičoho, osadili tam tiež čo im prišlo pod ruku, hlavne zalacno, sem - tam si upravili rozmery, napájali to často tím najlacnejším, čo sa dalo nazvať zosilňovač a potom sa čudovali, že originál tie kópie hravo prehral. Píšem to iba preto, že kedysi som si tiež prešiel podobnou cestou, a až som raz poslúchol múdru Hubertovu radu, investoval som, kúpil značkové bedne a mám vystarané. Áno, výrobcovia tiež odrbávaju kde to ide kôli zisku, ale k výrobku máte presety, servis a istotu, že to pred kúpou môžete vypočuť a seriózny výrobca doda aj merania. Práve preto by som ja dnes pri slove kópia veľmi zpozornel. Lákava je na tom iba cena, domorobo sa dnes ťažko predáva. Narážam na prvy príspevok, keď niečo si kúpim a predavajúci mi povie, čo si mám ešte dorobiť, aby sa to priblížilo originálu a hrdo to nazve kópia. Sorry, ale serie ma tento prístup.
K tlmeniu. Tlmenie ako písal Asterix nie je báchorka. Zníži odrazy, zväčši objem, resp. posunie ladenie nadol a zvuk je potom taky mäkší. Menej box " duní." Výrobca pri odlaďovaní dopredu rieši aj tlmenie, a bedňu ladí ako komplex. Kdežto kutil s tlmením len experimentuje, podľatoho, kedy sa mu zvuk páči. Každopádne veľa tlmenia je na škodu, ba dokonca keď som s tlmením experimentoval, zistil som, že ak dám do rovnakého skeletu rôzne repráky, ale zachovam priemer, tak ladenie sa nemení, ale pri rovnakom tlmení je zvuk rozdielny, a to aj keď sú si repráky parametrovo veľmi podobné. Myslím si teda, že tlmenie ma toho viac nasvedomí, a že záleží nie len na tom koľko tlmiť, ale aj čím tlmiť.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní audio“