Kompatibilita zesilovače s reproduktorem
-
- Reklama
Ahojky, potřeboval bych poradit. Jak výkonově dimenzovat reproduktor (subbasy) na zesilovač? Je to tak, že příkon reproduktoru=výkon zesilovače nebo výkon zesilovače by měl být o něco vyšší než příkon reproduktoru? Mám QSC RMX 850 který mám v můstku při 8 Ohm výkon 530W a při 4 Ohm 830W a chci na něj pověsit nějaké RCF. A je lepší spíše 8Ohm či 4 Ohm? Není to na nějaké profi hraní, ale jen na soukromé akcičky. Díky za odpovědi.
- zkrachovalej Dj
- Uživatel

Re: Kompatibilita zesilovače s reproduktorem
prikon reproduktoru by mel byt 2x vetsi nez vykon zesilovace,nemusi to byt presne 2x ale mela by tam byt nejaka rezerva.no pokud ti staci 530W ,tak na 8ohm,ale kdyz chces zvetsit vykon tak 830W na 4ohmy,tady se asi neda rict co je lepsi,jde tu spiz o vykon. doufam ze sem poradil spravne,pokud ne,tak me tu zlinčujtePietro píše:Ahojky, potřeboval bych poradit. Jak výkonově dimenzovat reproduktor (subbasy) na zesilovač? Je to tak, že příkon reproduktoru=výkon zesilovače nebo výkon zesilovače by měl být o něco vyšší než příkon reproduktoru? Mám QSC RMX 850 který mám v můstku při 8 Ohm výkon 530W a při 4 Ohm 830W a chci na něj pověsit nějaké RCF. A je lepší spíše 8Ohm či 4 Ohm? Není to na nějaké profi hraní, ale jen na soukromé akcičky. Díky za odpovědi.
Pauza s Djingem byla potřebná... začít znovu je neodkladná záležitost
Jenže jaký ůdaj si mám vybrat přímo ze stránek RCF? Vždy udávají 2 hodnoty a to Program Power či Power handling capacity. Co je vlastně příkon?
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pinďo, co to plácáš ? Tohle platí u sr......jch reprobeden typu Omnishit a spol. a pokoutnejch zesilovačů ..pinda123456 píše:reproduktoru by mel byt 2x vetsi nez vykon zesilovace
Tohle je na dlouhé téma , ale dám jeden příklad z mého aparátu :
basovej reprobox ( 2x18" RMS 1 600 W , 3200 W program a 6 400 peak ) . Výrobce doporučuje zesilovač cca 1,5 x až 2x silnější . Honím to zesilovačem co při dané impedanci boxu do něj dává 2 250 W a je to akorát ....
Obecně u seriózních ( a RCF mezi ně patří ) reproboxů platí výkon zesilovače = 1,5 X RMS výkon boxu .
Hodně záleží na charakteru hudebního signálu ( úroveň komprese, charakter transient - disko, vinyly , klasická roková nebo metalová hudba atd. . )
http://srforums.prosoundweb.com/index.p ... msg_317264
Obecně pro profi zařízení platí přesně to co psal medvěd, nicméně pokud už máš zesilovač tak se vůbec neboj pořídit k němu boxy které snesou větší výkon, ničemu tím neuškodíš a získáš možnost použít sestavy i se silnějším zesilovačem. Osobně bych doporučoval použít 8 ohmové repra. Má to více výhod než nevýhod, a ten rozdíl v hlasitosti není až tak markantní.
PS: škoda že neexistuje nějaký automatický filtr nesmyslů - viz. rada od Pindi. Veřím že spoustě lidí jsou takové rady schopny pořádně zamotat hlavu.
PS: škoda že neexistuje nějaký automatický filtr nesmyslů - viz. rada od Pindi. Veřím že spoustě lidí jsou takové rady schopny pořádně zamotat hlavu.
Zvukař bez www stránek
- noxus
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
plne suhlasi co napisali kolegovia hore!
podobne ako "medved" mam JBL 600W/4ohm a ked sa stane ze to davam do kopy este s druhym kolegom na vacsie akcie tak to davam na jeho zosilovace 1200W/4ohm na kanal a reprace hraju uplne spokojne uz skoro 4 roky bez akejkolvek poruchy
samozrejme treba vediet co si mozes slusne dovolit s limiterom (speaker managementom) a co bez neho.
Na RCF by som pouzil v pohode tak 1,5x silnejsi zosilnovač ako je RMS bedne.
podobne ako "medved" mam JBL 600W/4ohm a ked sa stane ze to davam do kopy este s druhym kolegom na vacsie akcie tak to davam na jeho zosilovace 1200W/4ohm na kanal a reprace hraju uplne spokojne uz skoro 4 roky bez akejkolvek poruchy
Na RCF by som pouzil v pohode tak 1,5x silnejsi zosilnovač ako je RMS bedne.
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Mno , Pietro, teoreticky bys teď údaje tvého zesilovače vydělil 1,5 a podle toho koupil basovky ..... TO ALE NEDĚLEJ , klidně kup silnější na jaké se ti dostanou peníze a časem si pořídíš silnější zesilovač a tenhle s přehledem použiješ jinde ( na vrchy , na odposlechy , ..... ) , No a zatím se budou basovky na slabší zesilovač " nudit".Pietro píše:Mám QSC RMX 850 který mám v můstku při 8 Ohm výkon 530W a při 4 Ohm 830W a chci na něj pověsit nějaké RCF
Při imedanci 4 Ohm lépe využiješ výkon zesilovače ,při spojování dvou beden paralelně už ale potřebuješ seriózní zesilovač co udrží 2 Ohm a kvalitnější kabeláž atd.
Při impedanci 8 Ohm nevyužiješ takový výkon zesilovače, ale snáze se spojují ( posilují ) třeba 2 bedny paralelně , vychází o něco lépe kabeláž.
Takže nakonec to vlastně bude podle Pindi123456
- zkrachovalej Dj
- Uživatel

tak sorry,sem si myslel ze otom neco vim,ale asi sem este amater 
Pauza s Djingem byla potřebná... začít znovu je neodkladná záležitost
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Hele, teď jsem se teprve dostal k parametrům beden, který máme k dispozici v divadle, v divadle to neřeším, tam je výkon dostačující áť se to zapojí jakkoliv, ale venku bych z toho chtěl vymačkat trochu víc, aneb mám málo beden ale zesilovačů je dost
.
Takže subbasy HK Audio IL 115 Sub, RMS 600W, program 1200W, peak (10ms) 2400W 8 Ohm, teoreticky bych je moh nakrmit z Crest CPX 2600 v můstku 1550W 8Ohm, při rozumným nastavení zesilovače, případně DSP, abych to nepřestřelil. Chápu to dobře?
Popřípadě bych mohl dát basy do mona, spřáhnout 2 dohromady a z CPX 2600 je nakrmit 2250W@4 Ohm v můstku.
Co by bylo lepší? Jinak mám k dispozici 3ks CPX 2600 (1 pro vrchy, zatím 2x500W@8 a 2 pro spodky 1+1x1550W@8).
Takže subbasy HK Audio IL 115 Sub, RMS 600W, program 1200W, peak (10ms) 2400W 8 Ohm, teoreticky bych je moh nakrmit z Crest CPX 2600 v můstku 1550W 8Ohm, při rozumným nastavení zesilovače, případně DSP, abych to nepřestřelil. Chápu to dobře?
Popřípadě bych mohl dát basy do mona, spřáhnout 2 dohromady a z CPX 2600 je nakrmit 2250W@4 Ohm v můstku.
Co by bylo lepší? Jinak mám k dispozici 3ks CPX 2600 (1 pro vrchy, zatím 2x500W@8 a 2 pro spodky 1+1x1550W@8).
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Teoreticky bych se řídil údajem program , t.j. 1200W/ks HKčka.
http://www.hkaudio.com/products.php?pty ... d=13&id=38
U svejch subbasů to navíc na procesoru strmě řežu od 28 Hz dolů pryč atd .
Hodně ale záleží na konkrétním typu, jestli opravdu snese to co píšou ( v jakém čase , jaký druh signálu atd. ... ) . Naštěstí u těch HK subů asi nebude v případě destrukce repro zas tak moc drahá oprava
Například u mých JBL garantujou že vydrží RMS , t.j. plnej knedlík NOISE šumu ( sakryš pletu si bílý Yellow s PINK růžovým ..... ) prostě plnospektrální šum bordel na všech frekvencích hrát 10 hodin ( oteplení cívek, odvod tepla,deformace membrán , kmitaček atd ..... ) . Pokud hrajou "šílený" house s kombinací skratch z vinilů atd. tak do toho pustím špičkově pouze právě ten RMS. Klasický folk - bigbít - jazz, pop atd. klidně na údaj program atd.
Každý výrobce to udává ždibet jinak, u HK platí že je to slušná nižší střední třída ( nezlob se , sám mám 6 ks HK PR:O 15 M ) , těm udávají 400 W RMS , krmil jsem je zesilovačem 750 W ( Yamaha P700S) a vydržely hodinu v pohodě ( halfplayback zěvačka s podklady z CD ) .
Proto věřím doporučeným kombinacím zesilovač-procesor-bedna ( ideální kmbinace firemních procesorů NEXO atd. nebo například Harmann stáj DBX-CROWN-JBL )
http://www.hkaudio.com/products.php?pty ... d=13&id=38
U svejch subbasů to navíc na procesoru strmě řežu od 28 Hz dolů pryč atd .
Hodně ale záleží na konkrétním typu, jestli opravdu snese to co píšou ( v jakém čase , jaký druh signálu atd. ... ) . Naštěstí u těch HK subů asi nebude v případě destrukce repro zas tak moc drahá oprava
Například u mých JBL garantujou že vydrží RMS , t.j. plnej knedlík NOISE šumu ( sakryš pletu si bílý Yellow s PINK růžovým ..... ) prostě plnospektrální šum bordel na všech frekvencích hrát 10 hodin ( oteplení cívek, odvod tepla,deformace membrán , kmitaček atd ..... ) . Pokud hrajou "šílený" house s kombinací skratch z vinilů atd. tak do toho pustím špičkově pouze právě ten RMS. Klasický folk - bigbít - jazz, pop atd. klidně na údaj program atd.
Každý výrobce to udává ždibet jinak, u HK platí že je to slušná nižší střední třída ( nezlob se , sám mám 6 ks HK PR:O 15 M ) , těm udávají 400 W RMS , krmil jsem je zesilovačem 750 W ( Yamaha P700S) a vydržely hodinu v pohodě ( halfplayback zěvačka s podklady z CD ) .
Proto věřím doporučeným kombinacím zesilovač-procesor-bedna ( ideální kmbinace firemních procesorů NEXO atd. nebo například Harmann stáj DBX-CROWN-JBL )
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jinak k těm basům mám nahoru IL 15.1, překopaný z instalačních na mobilní (madla, hnízdo), ty maj 400/800/1600@8, je to to samý jako PR:O 15, takže by měly zvládat těch 800W v programu.
Na příští rok mám v plánu (pokud město uvolní finance) přikoupit 2 ks PR:O 15X a 4ks nějakých 700-1000W RMS Megaton nebo RCF. Pak to můžu krmit 2x Crest CPX 1500 pro vrchy v můstku 1500W@4 a 2x CPX 2600 pro basy (Megaton/RCF ???) v můstku 2250W@4.
Basy od HK pak už nechám v klidu "spát" v divadle, ale letos na nich potřebuju zmáknout asi 4-5 akcí venku. Takže z toho potřebuju vymačkat co nejvíc, pokud možno bez trvalých následků
.
Na příští rok mám v plánu (pokud město uvolní finance) přikoupit 2 ks PR:O 15X a 4ks nějakých 700-1000W RMS Megaton nebo RCF. Pak to můžu krmit 2x Crest CPX 1500 pro vrchy v můstku 1500W@4 a 2x CPX 2600 pro basy (Megaton/RCF ???) v můstku 2250W@4.
Basy od HK pak už nechám v klidu "spát" v divadle, ale letos na nich potřebuju zmáknout asi 4-5 akcí venku. Takže z toho potřebuju vymačkat co nejvíc, pokud možno bez trvalých následků
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř