Problém s Tapco J-800

Výkonové, sluchátkové, předzesilovače...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Pajis23

Problém s Tapco J-800

Příspěvek od Pajis23 » sob 02. kvě 2009 18:31:50

zdar chtel, jsem si poridit Tapco nektery z novi rady a pri hledani nejlevnejsiho sem narazil natohle, pokud ti sviti ikdyz nic nejni zapojeno je to na reklamaci jak to reklo dosti lidi predemnou, ale co je dulezite ty nemuzes pouzit na vstup jack stereo, ale mono jelikos na vstupy sou rozdeleny konektory na pravi a levi a oba vstupy jsou mono pokud tam posilas pravi a levi tak jeden bere jako plus a ten druhy to berejako minus. a pritom toje plus bud leveho nebo praveho signalu, snad to pochopis :D

Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s Tapco J-800

Příspěvek od Jakub » stř 24. čer 2009 9:12:41

Ja bych to upresnil. Vstupy na zesilovaci TAPCO jsou symetricke. Takze lze pouzit samozrejme stereo jack. Ovsem predpoklada se, ze po jednom stereo jacky, tedy symetrickem kabelu se posila pouze 1 kanal, nikoliv oba dva. To snad ani z mixu neni mozny. Mixy maji budto vystupy L, R nebo MONO, ale nikde snad neni sumar vystup do jednoho konektoru ve stereu. Takze by to ani jit zapojit nemelo. Tak jako tak, je jedno jestli se pouzije mono nebo stereo jack, respektive nesymetricke nebo symetricke vedeni (samozrejme je lepsi symetricke) a melo by to hrat. Naopak treba low-endove zesilovace QSA maji ten problem, ze tam jsou jen jackove vstupy a zasadne nesymetricke, takze se symetrickym jackem to proste nehraje.
Ad clip: Mel jsem jednu J-1400 a tam se delo to, ze kdyz jsem zesilovac zapojil zatizeny (jedno jestli 4 Ohm nebo 8 Ohm), tak se po startu CLIP rozsvitil a zhasl az za delsi dobu a nekdy treba vubec. Kdyz jsem zesilovac zapojil nezatizeny, start probehl normalne. Zesilovac hraje dodneska a bez problemu.

...není třeba hrát nahlas...

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » stř 24. čer 2009 9:25:31

Někdy toto zesilovače QSC dělají taky, Tapco bude asi stejné koncepce, proto při zapínání do zátěže může nastat případ, že zesilovač nenaběhne a rozsvítí se clip. Příčítám to tomu, že start se zátěží kolem 4Ohm a méně může díky nějakému zbytkovému proudu, co do zátěže v ten moment teče, natolik rozhodit ss složku nebo nadproudovou ochranu, že to celková ochrana zesilovače vyhodnotí jako poruchu a konec pro jistotu vypne.
Jsem zmatkař, někdy. No a?

Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub » pát 07. srp 2009 10:56:39

frantik: Kluci u nas na servisu to u nekolike J-1400 vyhodnotili jako zavadu. Proste ten start neprobehne jak ma. Ale to se tykalo vetsinou toho, ze jeden kanal nastartoval zcela v poradku a druhej sel ihned do clipu a zustal v nem. A bylo uplne jedno, jestli jsou kanaly zatizene nebo nikoliv. Pokazde se to chovalo stejne.
Kdezto tem muj pripad delal to, co jsem popisoval. Zatizeny nenabehnul (ani jeden kanal) a nezatizeny nabehl v poradku. A to jsem to honil vzdy jen do 8Ohm. Takze v zatezovaci impedanci nevidim problem.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pát 07. srp 2009 11:01:41

Tady v tom případě zřejmě nesejde na tom jestli je ta zátěž 8 Ohm či méně, jakmile tam nějaká zátěž je, start neproběhne. To by měli v servisu vychytat, start do 8Ohm by měl proběhnout vždy korektně, toleroval bych třeba zakoktání jednou za čas do zátěže 4Ohm.

Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub » pát 07. srp 2009 12:13:03

Jenze to spis vypada na poddimenzovani nejakeho clenu ve startovacim obvodu. Nejsem vubec servisak, takze placam hovadiny, ale neco v tom smyslu sem pochytil. Ono to na X zesilovacich jde ale na nekterych zase ne. Je to asi nahodne. Kazdopadne J-1400 je kopie RMX. Takze tam nejake zasadni pochybeni asi nebude, ale porad to neni original :)

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pát 07. srp 2009 13:42:06

V RMX a zřejmě i v Ťapku není přímo něco jako startovací obvod. Je to naopak, jsou tam hlídací obvody, proti přetížení, přehřátí a ss složce na výstupu, které při nějaké takové ostudě šlusnou napájecí větve operačního zesilovače, který budí koncový stupeň. Já to "zaseknutí" přičítám tomu, že třeba vlivem tolerance filtračních kapacit ve zdroji při náběhu zesilovače do zátěže dojde k takovému rozkývání napájecích větví a následnému rozhození ss poměrů v celém stupni, že to ochrana chybně vyhodnotí jako poruchu a vypne napájení budicího operáku. Je to však jen moje teorie odvozená čučením do schématismu, změřeno a podchyceno to nemám. Je to dynamický jev, který je trochu těžší nasimulovat a vyhodnotit.

Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub » pát 07. srp 2009 14:29:19

Ja ti to trosku stizim... Kdyz jsem ten zesilovac privezl novy, fungoval bezvadne asi tri mesice, pak to zacalo delat tohle. Podotykam, ze jsme ho od sameho zacatku pouzival jen na jeden typ beden a jen do 8 Ohm. A jeste pokazde byla vzdy ta sama bedna na tom samem kanale. Nereklamoval jsem to, zesilovac jinak uplne normalne fungoval, nevypinal se, hral... Pak jsem ho prodal a funguje dodnes.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pát 07. srp 2009 15:06:57

Já to zkusím zlehčit. Mám 2ks RMX2450 a u jednoho to začal po pár letech dělat jeden kanál do 4Ohm, někdy nestartoval v klidu ani do 8Ohm. Chtělo to očistu, uvnitř byl všude po tišťáku jemný černý prach, zes měl už něco najeto i venku, občas byl i zapůjčený. Známý ho údajně vevnitř též čistil, než si ho montl do racku, ale možná se zrovna přitom zanesl nějaký prach tam kam neměl. Při příležitosti vlastní rozborky s očistou jsem původní obyčejné patice pro OZ rovnou vyměnil za tzv. precizní, švábi v nich podstatně lépe drží a chtěl jsem takto preventivně vyloučit možnost poruchy právě odtud.

Odpovědět

Zpět na „Zesilovače“