Proč musí být zesilovač silnější než reproduktor?
-
- Reklama
Dobrý den, Příklad mam 2x 18tbx100-8ohm 1000w rms 2000w max tak že maximální výkon zesilovače by měl být 2kw nespálím ten reprák ? díky za vysvětlení (Vždy jsem si myslel že výkon reproduktoru se rovná výkonu zesilovače ?)
No, obecně jde spíš o to, že je lepší radši vyšší výkon ze zesilovače, ale nezlimitovaný, než slabší zesilovač hrající v limitaci. Limitace totiž znamená výrazný nárůst vysokých frekvencí, což vede k poškození výškového driveru v bednách. Zkrátka i hudební špičky by měly být nezlimitované.
Dále platí, že reproduktory jsou zkoušeny na nějaký RMS výkon (podle tuším IEC-268), kterů jsou schopny vydržet. Testovací šumový signál má přitom špičkovou úroveň vzhledem k RMS o 6 dB vyšší, takže například reproduktor 250 W RMS dostává během testu špičky 1 kW. Z toho plyne, že pro "maximální" vytížení reproduktoru bys měl mít zesilovač, schopný dodat špičkově 1kW, což znamená alespoň 500 W RMS trvale.
Na druhou stranu, pokud nepotřebuješ vyždímat z beden i ten poslední dB, tak klidně můžeš použít takřka libovolný zesilovač. Jen nesmí hrát v limitaci!
Dále platí, že reproduktory jsou zkoušeny na nějaký RMS výkon (podle tuším IEC-268), kterů jsou schopny vydržet. Testovací šumový signál má přitom špičkovou úroveň vzhledem k RMS o 6 dB vyšší, takže například reproduktor 250 W RMS dostává během testu špičky 1 kW. Z toho plyne, že pro "maximální" vytížení reproduktoru bys měl mít zesilovač, schopný dodat špičkově 1kW, což znamená alespoň 500 W RMS trvale.
Na druhou stranu, pokud nepotřebuješ vyždímat z beden i ten poslední dB, tak klidně můžeš použít takřka libovolný zesilovač. Jen nesmí hrát v limitaci!
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já jen doplním, že spálit se dá všechno ... jde o to co do toho budeš pouštět
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
sledge a ako dlho dostáva ten 1kW šumu pri skúške..?
- Zdeněk Prodance
- Uživatel
To NENÍ 1kW, jenom špičky jsou takové, protože ten šum má (úmyslně) špičky 6dB nad efektivní hodnotou 250W, kterou se to zkouší, neb reproduktor je 250W. Doba trvání není moc podstatná, jde o to, aby se už stabilizovaly teploty v reproduktoru, to může u malého trvat chvíli, u velkého hodiny. Proto to ty hodiny bývají. Nepředpokládá se, že by se výsledek nějak významně měnil, kdyby se pokračovalo třeba ještě týden.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Re: Proč musí být zesilovač silnější než reproduktor?
Omlouvám se jestli to tady někde je. Ale chtěl bych se k dotazu taky přidat. Mám zesilovač Phonic MAR6 který dává 700w/4ohmy na kanál. K tomu bedny 300w/8ohm+300w/8ohm=600w/4ohmy(zapojeny paralelně) na každou stranu. A jestli dobře chápu tak zesilovač dám naplno a když si budu hlídat na zesilovači abych nešel do a na mixu do červenejch tak by mělo být vše ok. Díky za vysvětlení.
S rozumem a opatrností se dá provozovat 50W bedýnka na 1kW zesilovači (přehnaný příklad pro demonstraci), stejně jako stačí chvilka neopatrnosti nebo nerozumu a shořet může cokoliv. Pokud těch 300W není nějaká krátkodobá zatížitelnost v peaku, ale předpokládám, že to je nějaký běžný RMS, AES nebo Program atd. tak je tvá kombinace relativně bezpečně použitelná, za dodržení podmínky, kterou jsi napsal.
Jo jo je to rms. Tak díky moc za potvrzení. Ještě časem pošetřim a pořídim radši nějakej limiter. Myslím že to bude jistější.
Pokud jsou to nějaké "solidní" bedny, tak i pokud by ten zesilovač skutečně těch 700W/4ohm reálně dal (jakože může, ale nemusí) tak bych se toho při páru na kanál nějak zvlášť nebál ani bez limiteru... za prvé to není takový přebytek, který by se nedal snadno uhlídat, za druhé i když to semtam výjimečně do clipu ulítne, nic dramatického by se stát nemělo.
Netrepte somariny Beňa ma byť aspoň 3 krát výkonnejšia než zosilňovač Mne to vysvetlil DJ so susedného mesta, keď som mu povedal, že to ma hrozne zalimitovane (podľa zvuku) že dáva bedňam riadne zabrať a na zosile mu Clip ledka ledva stíha zhasnúť, tak mi povedal, že to má tak byť že to ma vyskúšané, že nič mu nezhorí, že tak hrá furt... ...ach moje uši si užili...
Děkujeme za názor DJ ze sousedního města... na principu to nemění nic. To, že to jeden člověk neumí použít správně neznamená, že to tak nesmí být nebo že je to zákonitě obecně špatně. Je lepší mít bednu na limitu (myšleno rozumně pod limitem), kdy zesilovač bude mít ještě rezervu, než zesilovač neustále na limitu s bednou, která nebude skoro vědět o tom, že se něco děje. Pokud je správně nastavené DSP, pak není důvod aby něco hořelo i při výrazně vyšším výkonu zesilovače.
Ale vždyť si Marian dělá srandu...
OK, asi mi samou únavou ke konci týdne unikl sakrasmus čili se omlouvám za nepřiměřenou reakci
Co je to za hloupost? To jako kde se vzalo? Většinou platilo a zatím platí Zesilovač by měl být 75% z Repra. Což repro x 0,75= výsledek zesilovače. To tvrdí profíci, kteří to vše dělají na profi úrovni. Jednak zvukaři a servisáci. I já se přesvědčil, že je tomu tak. Jedině, že by uváděné hodnoty zesilovače a repra nebyli skutečné, jen nějaké, aby na papíře vypadali hezky.
Hluboce se mýlíš.
Ale spíše mne napadá (viz schování za neregistrovanost), že sem patří: nekrmme trolla.
Ale spíše mne napadá (viz schování za neregistrovanost), že sem patří: nekrmme trolla.