Vyhledání vadného místa v mikrofonním kabelu

Odpovědět
  • Reklama
  • Nové pulty řady CQ
marekmuzika
Nováček fóra
Nováček fóra

Vyhledání vadného místa v mikrofonním kabelu

Příspěvek od marekmuzika » úte 06. srp 2024 18:19:40

Možná je to blbý dotaz a nikdo na něj neodpoví... Ale zkusím to. Nevíte někdo o nějakém fíglu, jak najít vadné místo v desetimetrovém mikrofonním kabelu? Konektory na koncích jsou připájené o.k. Kabel má někde přerušenou jednu z žil. Jde mi o to, najít místo kde je žila přerušená, a v tom místě bych jednoduše jen kabel zkrátil. Nechce se mi celý kabel jen tak vyhodit, když by jej šlo dále používat v menší délce a zbytek ještě využít jako propojku.

ivomraz
Nováček fóra
Nováček fóra

Re: Vyhledání vadného místa v mikrofonním kabelu

Příspěvek od ivomraz » úte 06. srp 2024 18:37:36

Tak když ho přepůlíte, jeden pětimetr bude určitě v pořádku....a ten druhý přepůlíte a máte 2,5 metrů taky v pořádku....a tak dále a tak dále do nekonečna :D

miro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od miro » úte 06. srp 2024 18:46:44

Na hledání takových závad mám VN rozptylové trafo co se sním dříve napájely neony. Dává 5kV a přerušenou žílu lehce prozradí. Ale, takový kabel už bych stejně nechtěl. Pokud teda nedošlo k přerušení nějakým lokáním nedopatřením.

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » úte 06. srp 2024 19:49:49

Nejčastěji se kabel zlomí u konektoru tzn. pomocí kleští zatahat za žíly na koncích pokud zlomeno žílu vytáhneš.
Pokud je to někde po cestě tak musel kabel dostat nějakou čočku a je většinou vidět na izolaci nebo pak to řešení Ivomraz :D

Hosté 007

Příspěvek od Hosté 007 » úte 06. srp 2024 20:08:05

Vždyť i dělník ze šroubárny si může vytáhnout reflektometr z regálu a změřit si to přesně... a když není sklad po ruce, tak stačí obvykle změřit kapacitu přerušeného vodiče z obou stran a pokud nemá svod, tak se to najde.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » stř 07. srp 2024 7:45:28

Nejjednodušší variantu bych viděl dle ivomraze. Nicméně já osobně bych kabel, který má někde uvnitř problém, vyhodil a koupil nový. To samé se mi totiž může přihodit za týden, měsíc,... znovu, jen o kousek vedle a cena deseti metrů kabelu zas není taková, že by člověka uvrhla do existenčního minima :-)
Ještě mě napadlo... Není na vině samička XLR? Jestli jde o konektor z dálného východu za dvacku, mohla by být roztažená "cajbinka". Používal jsem kdysi tyto konektory na propojování DMX u světel a čas od času se mi DMX lajna rozpadla, právě z těchto příčin. Od té doby, co i na světla tahám kabely s Neutrik konektory, jsem toto nezaznamenal.
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Lexx
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Lexx » pon 12. srp 2024 11:26:33

Odpoj kabel na konci dej autožárovku 12V a připoj na akumulátor DC12V (to kvůli bezpečnosti měření)
bez detektoru (AM pro tracker apod.) to asi nepůjde ale dá se zapůjčit v odborný dílně, servisu...
všechno ostatní v návodu k přístroji, vadné místo odhalí raz-dva (mikrofonní signál je slabý řádově
jednotky mV tak proto žárovka)

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pon 12. srp 2024 12:39:44

Ano, to je také možnost... I když by však šlo o poněkud dražší kabel, tak takto nemocnému, již nikdy nemohu věřit. Patrně toho opravdu hodně zažil a určitě to nebylo nic pěkného, když se mu uvnitř přerušila žíla, nebo to je sakra srágora, že se přerušila i při případném slušném zacházení. Zkrátka vyhodit a koupit nový. Metr slušného kabelu v metráži je za nějakých cca padesát korun a to i při desetimetrové délce není nic, co by člověka zruinovalo. Když jdu na pivo, nechám tam daleko víc a to nekouřím, přidat k tomu ještě cigára, tak je to v pohodě na hotový kabel. ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Odpovědět

Zpět na „Kabely“