Nástrojový kabel KLOTZ k piezo snímači žere basy

Odpovědět
  • Reklama
  • AH QU za legendárně nízké ceny
PavelC

Nástrojový kabel KLOTZ k piezo snímači žere basy

Příspěvek od PavelC » sob 12. dub 2025 23:52:57

Zdravím pánové, na základě rad na tomto fóru i jinde jsem pro nástrojové kabely pořídil metráž KLOTZ AC110SW a konektory Neutrik. Při použití 2,5 metru s piezosnímačem na desce akustické kytary a přímém zapojení do zdířky označené piezo na kombu Custom Sienna 65 to sice hraje, ale vytratily se basy. Všechny ostatní kabely co mám hrají basy v pohodě - sommer, rockcable warwick, bespeco, dokonce i jakési 10 metrové noname strčí Klotze do kapsy. Třikrát ustřiženo a přepájeno, propípáno multimetrem a vše se zdá v pohodě, nicméně výsledek je pořád stejný. Dokonce i na tu vodivou černou bužírku jsem si dal pozor.
Kde dělám chybu? Nevhodně zvolený kabel? Proč?
Díky za Váš čas a trpělivost.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Re: Nástrojový kabel KLOTZ k piezo snímači žere basy

Příspěvek od Pavel Sedlák » ned 13. dub 2025 0:52:52

Co znamená propípáno multimetrem - že žíla je ok a stínění je ok ?
Nebo jsi měřil svody mezi žilou a stíněním ?
V prvním případě bys měl naměřit řádově zlomky ohmu, ve druhém případě nekonečno.
Jetli druhý případ nevykazuje nekonečno, pak často bývá problém v neočištěném tavidlu, někdy i v samotném kabelu.
A nevynechat jack - už jsem na Neutrik se svodem v jednotkách kOhm narazil :-(
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » ned 13. dub 2025 13:31:23

https://shop.klotz-ais.com/ac110sw.html

Máte odstránenú čiernu vodivú vrstvu medzi tienením a dielektrikom na koncoch kábla?
Táto izolácia, ak sa dotýka "živého" vodiča, vie robiť presne toto...

PavelC

Příspěvek od PavelC » pon 14. dub 2025 9:12:05

Tak jsem se do toho obul. Přeměřil jem odpory mezi všemi možnými ploškami, signálem, stíněním, přímo na kabelu, přes konektory i samotné černé bužírky. Nepípal jsem, měřil jsem ve dvou rozsazích 200ohm a 20Mohm přístrojem UT131B :-)
2m stínění 0ohm, 2m signálového 0,2ohm (menší průřez), konektory napájené i nenapájené buď neměřitelné (0ohm) nebo víc než 20M (indikace OverLoad). Černá bužírka asi 1kohm na 1 mm. Tedy zřejmě ok.
Tak jsem uříz další 2m kabelu vzal další neutriky a podle videa firmy Klotz to znova napájel a dával jsem si hodně záležet na použití minima kalafuny a na tu proklatou bužírku a ejhle, nový kabel hraje i s basy. Sice mám, zřejmě dost subjektivní, dojem že je silnější spíš na středech a chybí mu takový ten samet (vyšší harmonické?), ale je to použitelné.
Pro pořádek jsem původní nebasující kabel cvakl na polovinu, pro případ že by byla chyba v kabelu, napájel tam obyčejný kovový TSka s pružinkou a oba kabely hrajou stejně jako ten nový s neutrikama. Zřejmě byla tedy chyba v pájení - asi to tavidlo, nebo vlákno té černé bužírky.
Je možné že každý kabel hraje trochu jinak? Podotýkám že piezo je bez preampu, na hulváta přímo do komba. Může mít vliv impedanční přizpůsobení mezi snímačem a kabelem? Nebo už se v tom moc vrtám?
Jinak pánové děkuji za pomoc a připomínky, člověk se učí celej život.

mmmartin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mmmartin » pon 14. dub 2025 11:48:26

Odpověď na otázku zní: ano, může.

Vnitřní odpor piezo snímače má velice dominantní kapacitní složku. Ta kapacita vytváří se vstupním odporem comba frekvenčně závislý dělič a protože impedance kondenzátoru směrem k nízkým kmitočtům roste, má takový dělič úpadek na basech - 6 dB / oktávu. Stačí mít v kabelu nějaký svod a tím se ten zlomový kmitočet posune směrem v výškám.

Vstup piezo má vstupní odpor řádově MOhmy, aby sám vstup snímač kmitočtově závisle nezatěžoval.

Odpovědět

Zpět na „Kabely“