Automatické vyrovnání sálu
-
- Reklama
-
Petr
Automatické vyrovnání sálu
Skouším nastavit ekvalizer PA pomocí růžového šumu a analizeru. Poté ještě doladím na ucho. Výsledky jsou však různé. Někdy je to téměř OK, jindy radši nastavení zruším a jedu pouze podle ucha. Vybavení zatím ještě není optimální, ke koupi měřicího mikrofonu se zatím teprve chystám, zatím používám spěvové mikrofony (většinou AKG D880).
Zdarec pokial nemas meraci mikrofon alebo kvalitnejsi co najviac
frekvencne vyrovnany tak by som to urcite nerobil zo spominanym AKG.
riad sa hlavne podla usi.aj ked budes mat sebekvalitnejsi mikrofon.
nastavenie analyzerom moze byt ako pomocka pretoze aj tak ti pri
nastavovani zohrava ulohu napriklad aj to kolko pride ludi na koncert,
co tiez meni akustiku.vela stastia nech sa dari.
frekvencne vyrovnany tak by som to urcite nerobil zo spominanym AKG.
riad sa hlavne podla usi.aj ked budes mat sebekvalitnejsi mikrofon.
nastavenie analyzerom moze byt ako pomocka pretoze aj tak ti pri
nastavovani zohrava ulohu napriklad aj to kolko pride ludi na koncert,
co tiez meni akustiku.vela stastia nech sa dari.
-
Loon
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já s tím zatím pouze experimentuju a přemýšlím, zda má cenu měřicí mikrofon kupovat.
Uši jsou samozřejmě nakonec rozhodující, ale někdy se mi stává (v některých sálech) že nějakou zdůrazněnou frekvenci prostě nemohu nalézt. A právě tady bych viděl přínos. Technika napoví a pak se, podle ucha doladí.
Proto budu vděčný za rady a zkušenosti, které zde publikujete.
Uši jsou samozřejmě nakonec rozhodující, ale někdy se mi stává (v některých sálech) že nějakou zdůrazněnou frekvenci prostě nemohu nalézt. A právě tady bych viděl přínos. Technika napoví a pak se, podle ucha doladí.
Proto budu vděčný za rady a zkušenosti, které zde publikujete.
-
zvukarkt
Re: Automatické vyrovnání sálu
Zdravim pouzival jsem misto spektraku soft v PC a merici mikrak Behringera. Uspech nevalny na sumech to vykreslilo celkem standartni frekvence 100Hz a jeji nasobky. Idealni bylo odnest mikrak doprostred salu. Pak byl vysledek lesi.Ale ucho je ucho... Jiz to vubec nepouzivam. Obcas kdyz mam za sebou hodne cumilu tak pustim 3D analyzu je to hezky efekt aby meli na co cucet...
http://www.stagemaster.cz
-
houren
- Nováček fóra

- Kontaktovat uživatele:
to že nenajdeš danou frkv. nemusí být nutně tvoje nedokonalost:) na master EQ bych si nedovolil dát třeba něco jinýho než například klarka, xta, rane atd. u těch se nepřesností nebojím ale třeba takovej uli či tapko mívají posuvy ve fázi a o fekv. průběhu ani nemluvím...
-
gogokt
Ted nevim jak se to jmenuje musel bych nastartovat comp co mam v racku.Je jich na netu spoustu.Myslim ze i v ableton Live je spoustu spektraku.
Jako vystupni EQ pouzivam Rolanda. Ale je to spis o tom ze sal se chova jinak prazdnej nez s lidma. Pak taky teploty atd. A tezko si budete sumet do salu v pulce produkce.
Jako vystupni EQ pouzivam Rolanda. Ale je to spis o tom ze sal se chova jinak prazdnej nez s lidma. Pak taky teploty atd. A tezko si budete sumet do salu v pulce produkce.
Kritické frekvence celé soustavy lze vcelku jednoduše a bez dalšího extra vybavení nalézt také pomocí zpětné vazby - v principu jde o to, že začínají nahoukávat/napískávat jako první. Aparát i pódium je postaveno jak vyžaduje následná produkce, vokální mikrofony vyjedu do pracovní polohy a mastery opatrně přidám těsně pod hranici vazby. Pak opatrně zkouším jednotlivá pásma na EQ a ta která působí náběhy vazby stahuju, ostatní nechávám na nule. O kolik stáhnout se pak doladí "podle ucha". Podobně lze postupovat i u monitorů. Předpokladem samozřejmě je, že koriguju pouze akustiku sálu a jeviště, nikoli hrby a díry špatného PA.
-
knobtweaker
- Uživatel

Ahoj , jakékoliv měření a auto eq sálu je velice kritická záležitost.
1) je nutné používat měřící mikrofon zklalibrovaný na měřící zařízení
2) Vědět co dělám
3)mít zařízení na odpovídající úrovni
4) Ucho je vždycky ten poslední a nejdůležitější soudce
Pokud budu mít chvíli sem hodit nějaké doplňující info , tak to hned udělám.
Nicméně si dovolím zmínit , že pokud nevíte přesně co děláte a proč- radši se řiďte pouze podle ucha.
1) je nutné používat měřící mikrofon zklalibrovaný na měřící zařízení
2) Vědět co dělám
3)mít zařízení na odpovídající úrovni
4) Ucho je vždycky ten poslední a nejdůležitější soudce
Pokud budu mít chvíli sem hodit nějaké doplňující info , tak to hned udělám.
Nicméně si dovolím zmínit , že pokud nevíte přesně co děláte a proč- radši se řiďte pouze podle ucha.
- ZvukarKt
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Mikrofon respektive cely"merici system" jsme kalibrovali takze +/- zobrazeni zlobivych frekvenci tam fungovalo dobre
v zavislosti na nastaveni jeho EQ do PA. Byla to na to specielni mistnost kde testuje reproduktory mikrofony a podobne.
Ale proste v sale se mi nepodarilo najit mechanizmus jak ho dobre zmerit.Pokud ma nekdo recept kam s mericim mic. atd rad to opet otestuji.
v zavislosti na nastaveni jeho EQ do PA. Byla to na to specielni mistnost kde testuje reproduktory mikrofony a podobne.
Ale proste v sale se mi nepodarilo najit mechanizmus jak ho dobre zmerit.Pokud ma nekdo recept kam s mericim mic. atd rad to opet otestuji.
Když to dobře hraje tančím... když ne ladím... a když to prostě nejde, jsem ve výčepu 
-
Martin Korf
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj. Podle mně i když srovnáš bedny před konzertem doclea do roviny, tak poté co přijdou lidi to bude hrát zase úplně jinak. Měl jsem možnost toto měření vyzkoušet ale po příchodu lidí je to opravdu o něco jiný zvuk.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Martin Korf
A vysledoval jsi na kterých frekvencích se to po zaplnění sálu posunulo, kam a o kolik? Nebo jsi na to už neměl čas? Docela by mě to zajímalo. Samozřejmě, že si nemyslím, že by z tohoto poznatku měl vzejít nějaký univerzální výstup. Spíš jen orientačně, pro zajímavost. Pokud víš....
A vysledoval jsi na kterých frekvencích se to po zaplnění sálu posunulo, kam a o kolik? Nebo jsi na to už neměl čas? Docela by mě to zajímalo. Samozřejmě, že si nemyslím, že by z tohoto poznatku měl vzejít nějaký univerzální výstup. Spíš jen orientačně, pro zajímavost. Pokud víš....
-
Martin Korf
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych že výstup bude v každém sále o něco jiný protže každej sál trochu jinak "hraje". Znova měřit jsme to nemohli protože testovací frekvence k načemu mikrofonu, je hlasitej "šum". Takže pro lidi by to nebylo zrovna příjemný.
- CharlesBass
- Uživatel

Po příchodu lidí ubudou středy a vejšky, díky směrovosti repráků a odrazu od podlahy/lidí. Lajcky vysledováno a neni to nic novýho 
Třeba Sazkaaréna má díky spešl sedačkám udajně srovnatelný dozvuk prázdná i plná. A ten dozvuk je tam suprovej.
Jen by mě zajímalo, když vidim na stativu měřící mikrofony, většinou u mixu, namířený přímo na bedny, jakej je asi podíl zvuku, kterej de přímo vůči odrazům? U vyšších frekvencí se přece musí jednat o zásadní rozdíly vůči stanovišti mikrofonů.. Takový to otřepaný: "Stoupni si k zvukaři, tam je nejlepší zvuk"
Někde sem slyšel, že se s lidma dělaly pokusy v reálu, kdy si stoupli lidi v jedné řadě, dvo ap, v různých vzdálenostech a počtech ... to by mě zajímalo, nějaký info o takových testech.
Třeba Sazkaaréna má díky spešl sedačkám udajně srovnatelný dozvuk prázdná i plná. A ten dozvuk je tam suprovej.
Jen by mě zajímalo, když vidim na stativu měřící mikrofony, většinou u mixu, namířený přímo na bedny, jakej je asi podíl zvuku, kterej de přímo vůči odrazům? U vyšších frekvencí se přece musí jednat o zásadní rozdíly vůči stanovišti mikrofonů.. Takový to otřepaný: "Stoupni si k zvukaři, tam je nejlepší zvuk"
Někde sem slyšel, že se s lidma dělaly pokusy v reálu, kdy si stoupli lidi v jedné řadě, dvo ap, v různých vzdálenostech a počtech ... to by mě zajímalo, nějaký info o takových testech.
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky 
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
Měřící mikrofon má kulovou charakteristiku, tak nezáleží kam je namířený ale kde je umístěný. U zvukaře je předpoklad nejlepšího zvuku hlavně proto, že zvukař se snaží nakroutit co nejlepší zvuk (i když můžeme hodně dlouze diskutovat co to ten nejlepší zvuk je), a málokdy má možnost pobíhat při akci po sále a korigovat mix podle jednotlivých oblastí. Spíše by měla být snaha co nejvhodněji umístit FOH, tak aby zvukař slyšel to co většina posluchačů..
Zvukař bez www stránek