kytara a sila aparatu

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
kivi.hmf
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od kivi.hmf » čtv 24. bře 2011 19:59:08

jej diky za reakce... mel sem predem napsat ze jde o tranzistorovy kombo.. jinak o tom, ze se kombicko nevybira podle cisel je mi jasne. jen predtim nez zacnu nejaka zkouset, rad bych si ujasnil, kde se budu pohybovat vykonem a tzn i financema..

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

kytara a sila aparatu

Příspěvek od TomasVv » pát 25. bře 2011 16:47:16

Dívej se mezi 25 až 50 W.
100W a více je buď obrovská bedna a zes nebo kreativní marketing.
Pokud budeš hrát na obřích stage, většinou tam bude zvukař a odposlechy. Ve zkušebně si můžeš dát aparát tak, abys jej dobře slyšel.
Dělám, co mě baví.

pitrisek.dc
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

kytara a sila aparatu

Příspěvek od pitrisek.dc » pát 25. bře 2011 22:57:51

Hoj

Napiš mi jaký máš od komba požadavky např. kolik potřebuješ kanálů ( stačí čistej zkreslenej, nebo ještě nějakej další na sola)? Hledáš moderní higain zvuk jako třeba rammstein, nebo chces starou klasiku ala ACDC . Cheš opravdu kombo, nebo může být i Hlava + box. Za deset let hraní na kytaru mi rukama prošla spousta aparátů jak nejdražší modely od renomovaných značek tak i celkem zdařilé kopie. Ve fantazii se meze nekladou. Limitující je cena. Napiš kolik do toho chceš investovat a já ti moc rád poradím co je a co není použitelný. Ale ten rozpočet je opravdu důležitý, bez něj se nějaký výkon a citlivost nedá řešit.
Osobně si myslím že si otázku položil na špatném foru.Zvukař pohlíží na tuhle tématiku z jiné stránky než kytaristi. Pokud tedy sám není taky kytarista :) Není od věci znát názor obou stran, ale spousta zvukařů by ti poradilo co nejmenší kombíčko aby to na podiu dělalo co nejmenší kravál. To je z jejich strany logické, protože není nic horšího než kytarista s vyhulenym 100W lampáčem na podiu v malém sálku.
Na zvuku kytary mají největší podíl ruce a hned další článek je reproduktor zesilovač je až následující.
Doporučuju navštívit toto forum http://www.instrumento.cz" onclick="window.open(this.href);return false; je tam spousta informací především pro kytaristy.

S pozdravem

Petr Sigl

kivi.hmf
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od kivi.hmf » pon 28. bře 2011 9:19:39

Bezva, na forum se podivám. Cenu bych chtěl cca do 7000. Jinak se mi libi zvuk třeba clutch: http://www.youtube.com/watch?v=OhrHWn9SZ9g" onclick="window.open(this.href);return false;. Nevím co zahrnuje pojem highgain.. ale myslím, že je moje představa blíž rammsteinům nez ac/dc, takže asi bych rád highgainovej zvuk:). Co vy na to pane?
díky
honza

pitrisek.dc
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

kytara a sila aparatu

Příspěvek od pitrisek.dc » pon 28. bře 2011 10:43:43

No řeknu ti to co zřejmě nechceš. 7000 je dost málo na pořádnej zvuk. V tomhle případě bych se díval po bazaru např. zde http://www.hudebnibazar.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Pro následující text ještě radši vysvětlím pár pojmů.
Pokud je už znáš tak se nezlob.

Kombo = kompletní kytarový aparát má vsobě jak zesilovač tak repro
Zesilovač (jinak taky Hlava) je pouze zesilovač (korekce, zkreslení, a koncové zesílení) a třeba ještě pořídit box (bedna s reproduktory)

Vybral sem tam pár věcí co by se dalo použít:

Tady je asi to nejlépe hrající kombo v této cenové relaci. Sice je už za 9000 ale vystačíš si sním dlouho do budoucna, a hlavně ho potom zase dobře prodáš. Navíc už je to celolampa. Osobně asi doporučuju ze všech variant nejvíc. Tady je odkaz: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=616203" onclick="window.open(this.href);return false;

Tady ještě někdo prodává slabší jednoreprákovou verzi : http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=616039" onclick="window.open(this.href);return false;

Potom je možnost koupit zvlášť zesilovač a box. Podle mě je to ta lepší varianta. Na fasťáčkách stejně vešinou bývají erární boxy k zapůjčení takže si ssebou kytaristi vozí jen zesilovače.
Pár opravdu solidně hrajících je tady:

Tady je jeden od českého výrobce mám sním osobní zkušenost a hraje opravdu dobře navíc už je to lampovej aparát a to je podle mě základ za tyhle peníze nemá absolutně žádnou konkurenci : http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=598933" onclick="window.open(this.href);return false;

Tady je ještě jeden velice dobře hrající zesilovač bohužel už trochu dražší, ale rozhodně se vyplatí za něj připlatit. Už je to prostě profi věcička. Do nedávna ho používal i kytarista ze Škworu. http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=614215" onclick="window.open(this.href);return false;

K zesilovači bude potřeba ještě pořídit box. Nejaké verze jsou tady:

Koupil bych tohle repro a doma si "stloukl" nějakou bednu: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=610249" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo zkusil kontaktovat prodejce na tento už hotový box: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=616337" onclick="window.open(this.href);return false;

Samozřejmě, že je na bazaru spousta dalších zesilováčů a komb, ale já vybral ty, co se dají opravdu použít. Navíc to jsou všechno lampový věci.

Tak to je asi všechno co bych ti mohl poradit. Jestli máš ještě nějaký dotazy tak se klidně ptej.

kivi.hmf
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od kivi.hmf » pon 28. bře 2011 11:13:31

Děkuju za tak obsáhlou radu. Ale nejdem si jistej jestli potřebuju 100w lampový kombo. Zatím si nejsem jistej zvukovým rozdílem mezi tranzistorovým a lampovým, takže se nevyplatí taková investice ani zvukově - zřejmě nebude kdo by ji ocenil. nevím jestli si mě nepřecenil. momentálně hraju dva roky a to na kombíčko stagg 20ga. nebo myslíš že i tak se vyplatí teď investovat opravdu tolik?

pitrisek.dc
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

kytara a sila aparatu

Příspěvek od pitrisek.dc » pon 28. bře 2011 13:36:18

Rozdílů mezi lampou a tranzistorem je několik. Zvuk lampy je pro lidské ucho daleko teplejší a přirozenější. Lampový aparát se dokáže daleko lépe prosadit v celkovém zvuku kapely. Daleko lépe jsou na něm slyšet různé rozdílné techniky hry. A v neposlední řadě požadují preciznější a přesnější hru. A to je podle mě základ zvykat si na dobrém aparátu, protože přechod z tranzistorového komba je pro mnoho kytaristu šokujícím. Z vlasní zkušenosti můžu potvrdit že to lidem opravdu dělá problém. Občas doma nahrávám začínajícím kapelkám demo snimky. Půjčuju jim svůj aparát ( je to jeden z nejpoužívanějších značkových aparátů ) Ale těm klukům to prostě nehraje, protože jsou zvyklí na tranzistor. Potom se diví jakto, že hlava za padesát litrů nehraje. Ona hraje a velice dobře, jen je ptřeba hrát přesně a nebát se zatlačit na struny. A to je pro mě největší argument nic si nenalhávat a učit se už od začátku na aparátu který ti nezakrývá chyby.
Jediná nevýhode lampvých aparátů je, že se musí cca jednou za dva až tři roky vyměnit koncové lampy.

Pokud z nějakých důvodů opravdu nechceš investovat výce peněz radím koupit alespoň toto kombo. Do tvého rozpočtu se s odřenýma ušima vejde http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=616039" onclick="window.open(this.href);return false;

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od Pavel Sedlák » pon 28. bře 2011 13:53:04

Je to tak - jakmile si na lampovej aparát jednou zvykneš, nebudeš na tranzistorové zesilovače ani vzpomínat.

Děkovat Ti budou nejen zvukaři, ale i kapela, protože zvuk je čitelnější a přesnější.

Nicméně například Crate GX-65 je celkem použitený aparátek, ale vzhledem k tomu, že lampový zesilovač dnes můžeš pořídit cca od 7000,- neřešil bych tranzistor.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

kivi.hmf
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od kivi.hmf » stř 30. bře 2011 21:46:32

jeste bych mel prosím otazku, zda nemate nekdo odhad kolik lampovych watu se vyrovna 50w tranzistoru? zhruba, vim ze nejde na cisla spolehat ale jde mi o orientaci..

Gustav
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od Gustav » stř 30. bře 2011 22:13:14

:lol: KIVIKU - ten WATT je jednotka výkonu a ta je stejná pro rámus, jestli je tam SKLENĚNKA či KOV - záleží spíš na FREQVENCI a to SKLENĚNKA zní víc kovově :!: Zvukař Gustav

kivi.hmf
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od kivi.hmf » stř 30. bře 2011 22:26:00

zadny uceny z nebe nespadl zvukari gustave, ptam se, protoze nevim, tech, co vi - netreba posmech..

a tady prikladam doklad k tomu jakej spatnej ja sem ucen, ze neposloucham o cem se mluvi (takze na me musis velmi pomalu):
jeany píše:Dle mých zkušeností 30w lampa = zhruba 50w tranzistor (samozřejmě záleží na konkrétních modelech).

jeany
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od jeany » čtv 31. bře 2011 14:20:24

Gustave, možná to zkus příště napsat v standartním českém jazyce, takhle opravdu nevím, co tím chtěl básník říci...

Kiwi:
watty jsou sice jen jedny, ale záleží i na citlivosti reproduktoru do kterých v tom kombu ty watty jdou a z něj plynoucí max SPL. A vyhulený lampový zesík nejen zesiluje ale i přidává do signálu poměrně dost vyšších harmonických a navíc signál i komprimuje (saturuje) a tudíž se POCITOVÉ (psychoakustika) jeví, že hraje víc nahlas než tranzistor. Tolik suchá teorie. Prakticky bych ti doporučil si nějakej ten lampovej a tranzistorovej vergl půjčit a vyzkoušet co ti bude vyhovovat nejvíc. 30W v lampě do malýho až středního klubíku dle mého bohatě stačí...

kivi.hmf
Uživatel
Uživatel

kytara a sila aparatu

Příspěvek od kivi.hmf » čtv 31. bře 2011 17:03:06

aha tak ono je to psychoakustickee.. ja myslel ze lampy trebas vic zesilujou nebo neco na ten zpusob. dobre. dekuju moc za rady, byly uzitecne!.. mam vypsanych pet kombicek vsehochute a zajedu behem pristiho tejdne do jedny veliky prazsky prodejny a vsechno to ozukousim. zvuk vam zehnej! ;-)
h.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“