Můj postup zvučení

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Egestas
Uživatel
Uživatel

Můj postup zvučení

Příspěvek od Egestas » úte 10. kvě 2011 11:47:43

Dobry den,

rad bych zacal se zvucenim momentalne delam jen jednu cochovou kapelu ale postupem casu chci na vlastni nohy. Napisi postup jak postupuji pri zvuceni a byl bych rad kdyby jste me mohly poopravit pripadne poradit co delat jineho...

Takze: na rozmisteni podia se podilime vsichni takze komba natocim tak aby nervaly do lidi ale slouzily jako odposlechy mikrofony cca 30 cm daleko (hyperkardioda - neznackove) trochu z boku natocene na protistranu repra, basove kombo zhruba stejne s rozdilem ze je natocene vic do lidi a hlasiteji, bici klasika 2 overheady, 3x tomy, snare, kopak (sada LD systems D1017), hlavni zpev shure sm58, doprovody AKG C5 tolik k vybaveni a situaci na podiu...
Pri zvuceni zacinam gainama a eq (pri nastavovani pustene ven) zpev, pak bici, kytary, basa . Pote nastavim monitory prvne kytary (hraji i komba tak proto prvne) do toho zpev nakonec basa bici do odposlechu ne. Nakonec delam to co jde ven vse naraz pripadne jeste poladim eq... Pri hrani uz samozdrejme jen hlasitosti jednotlivych kanalu (nejcasteji zpev) a pripadne nekde nejaky efekt...
Gainy nastavuji kolem 0 dB, u hlavniho zpevu kousek pod...

Prosim o rady co delam spatne, samozdrejme jsem forum procital a nasel spoustu rad ale takto komplexne tady nic neni, je me jasne ze pokazde je to jine ale neco pro zacatej je potreba ;)

Jeste pro doplneni Mix mam behringer SL-3242FX-PRO v racku jen dva 15ti kanalove eq a konce, mikrofony co jsem psal plus nejake obyc dynamiky pro strycka prihodu, 2 odposlechove bedny a 2 300W trojpasmovjy ven... Na vic zatim neni, ale postupne nakupuju...

Diky za rady

JABAS
Uživatel
Uživatel

Můj postup zvučení

Příspěvek od JABAS » úte 10. kvě 2011 21:56:34

Ak sa môžem spýtať , s čím máš vlastne problém :?: :?: :?:
fell so good

gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Můj postup zvučení

Příspěvek od gabluk » úte 10. kvě 2011 21:57:18

A kdyz to vsechno udelas jak pises, tak se ti vysledny zvuk libi? Zpevy jsou srozumitelne? Nastroje rozpoznatelne? Pokud tomu tak je, tak vse delas dobre. Pokud ne, napis co konkretne se ti nelibi, pak se da pripadne nasmerovat....

gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Můj postup zvučení

Příspěvek od gabluk » úte 10. kvě 2011 21:57:51

JABAS píše:Ak sa môžem spýtať , s čím máš vlastne problém :?: :?: :?:
Koukam ze jsme se ve stejnou chvili zeptali na totez:-)

Frenk
Uživatel
Uživatel

Můj postup zvučení

Příspěvek od Frenk » úte 10. kvě 2011 22:03:37

asi stím jak nastavuje gainy kolem 0dB, což je jednotkový zisk, ale podle mě si to plete s úrovní signálu. Jinak by mu to asi moc nehrálo (mikrofony především) :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Můj postup zvučení

Příspěvek od gabluk » úte 10. kvě 2011 22:34:34

Tak jsem to taky pochopil. Uvidime, kam se ten "problem" vyvine:-)

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Můj postup zvučení

Příspěvek od honza637 » úte 10. kvě 2011 23:31:14

Myslím že to myslí asi jako já když jsem se začal patlat do zvuku. Domnívám se, že tady univerzální rada opravdu nepůjde. Zkus se optat kapely jestli se dobře slyší v odposlechách, pak se optej někoho kdo ví jak ta kapela má znít jestli je to OK nebo ne. Nenapsal jsi ani styl hudby který zvučíš , takže třeba výkon aparátu ti tu nikdo neporadí. Každopádně na většinu akcí není úplně super jedna fullrange bedna na stranu. To spíš na ty menší akce. Do budoucna pokud to myslíš vážně tak určitě lepší mix. Pak efekťák , pak DSP procesor na PAčko a tak dále.

Z obchodního hlediska - tenhle obor je už dost nasycený zvukaři a firmami. Pokud uvažuješ se živit zvukařinou tak na rovinu - čekají tě velké investice do techniky, hodně času s hledáním kšeftů. A samozřejmě nabírání zkušeností které nemáš ale mají je konkurenti a to je velká nevýhoda. Nakonec možná přijdeš na to, že dáš půl milionu až milion do PA ,což je myslím tak rozumná částka za kterou se dá sestavit hrající aparát aby vyhovoval pro malé až střední akce a současně aby vyhovoval většině účinkujících. Pak nezapomeň že všechno má omezenou životnost. Takže každou chvíli nakupovat nové kabely, semtam mikrofon, reproduktory (občas někdo spálí, proleje pivem apod). Pak platit sklad, dodávku, reklamu, nějakého bedňáka, ... Prostě pokud se tím chceš živit tak to není žádná sranda.
Znám pár lidí co si mysleli že si koupí nějaký bedny a nějaký pult a pak viděli že za akci berou od 3 do 10ti tisíc za akci a nabyli dojmu že stačí 3 akce do měsíce a je vyděláno. Opak je pravdou.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

Egestas
Uživatel
Uživatel

Můj postup zvučení

Příspěvek od Egestas » stř 11. kvě 2011 6:33:30

ano konecny zvuk se mi libi, kapela se slysi dobre...
Styl hudby jsem psal ze cochova kapela takze plus minus kolem rocku...

S tema gainama jsem to myslel tak ze pres plf nastavim zisk na jednotlivych kanalech na 0 dB...

No na ostro zivit ne a urcite ne ted mozna za par let, spis to beru jako konicka bavi me to tak sbiram zkusenosti co a jak se dela, proc se to tak dela, co jak a kde pouzit... Je me jasne ze je to velka investice co by se me pravdepobne nevratila ale kdyz me to bavi :)

Konkretni problem nemam zadnej spis jsem to napsal aby me pripadne nekdo poopravil kdybych delal neco vylozene spatne, pripadne poradil „neco do zacatku”

gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Můj postup zvučení

Příspěvek od gabluk » stř 11. kvě 2011 6:45:15

Pokud je to tak jak to pises, nenechavej si od nikoho nic radit. Stav,kdy se zvuk libi, kapela se dobre slysi je idealni. Pokud tohoto stavu dosahnes v podstate jakymkoliv zpusobem, splnil jsi svou roli v kapele a jak pises "na zacatku" jsi dosahl toho, o co se vsichni snazi nekdy cely zivot. Spis to bude tak, ze casem, porovnavanim s jinymi zvuky kapely apod, zjistis, ze tam mas radu problemu, pak napis a radi zkusime poradit.

Frenk
Uživatel
Uživatel

Můj postup zvučení

Příspěvek od Frenk » stř 11. kvě 2011 7:04:40

pres plf nastavim zisk na jednotlivych kanalech na 0 dB...
Tak to myslíě dobře ale píšeš nesprávně, nenastavuješ zisk na 0dB, ale úroveň signálu na 0dBu. Zisk 0dB by znamenalo že jsi signál z mikrofonu vůbec nezesílil. :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Gustav
Uživatel
Uživatel

Můj postup zvučení

Příspěvek od Gustav » stř 11. kvě 2011 7:07:45

Myslím ,že nejlepěí je co nejvíce věcí odkoukat a povyptávat se na nejasnosti přímo na konzertě od zkušených Zvukařů, začít s přípravou AKCE byť jako BEDŇÁK pak SCÉNISTA a nakonec u Zvukaře :shock: = Zvukař Gustav :idea:

zzbar
Uživatel
Uživatel

Můj postup zvučení

Příspěvek od zzbar » stř 11. kvě 2011 7:28:55

Jen taková poznámka... Přečetl jsem si tvůj postup a jak řekli ostatní, pokud jste spokojeni, je to OK.
Basu raději zvučíme linkou. Přes mikrofon se dá taky, ale v některých prostorách to může dělat problém. A do odposlechů ať si bubeník dá kopák. Možná si někdo klepe na čelo, ale je to stejné, jako kdyby kytarista neslyšel ale jenom tušil, že hraje na spodní Éčko... Ať to zkusí. Ale jestli mu to tak vyhovuje, tak mu to tak nech.
Naposledy upravil(a) zzbar dne stř 11. kvě 2011 9:39:23, celkem upraveno 1 x.

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Můj postup zvučení

Příspěvek od honza637 » stř 11. kvě 2011 8:11:07

Jo je to tak. Pokud to vyhovuje tak buď rád ....
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

Egestas
Uživatel
Uživatel

Můj postup zvučení

Příspěvek od Egestas » stř 11. kvě 2011 8:57:01

dobre, diky

K te base je fakt ze treba v sale to neni uplne idealni :/ takze kombo jako odposlech a do mixu linkou... Jasne zkusim :)

Jeste jeden off topic dotaz: jak je to obecne s efektama, pouzivat jen jako dokresleni zvuku nebo maji i nejakej praktickej vyznam? Typicke aplikace efektu a tak... Jedine co pouzivam je v nekterych skladbach Chorus a Stage a to protoze ostatni to chcou... Jinak v teto oblasti mam prazdno v hlave...

Sam Jr.
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Můj postup zvučení

Příspěvek od Sam Jr. » stř 11. kvě 2011 11:13:54

myslím, že náběr komba dyn. mikrofonem z 30cm je už moc daleko. signál bude tenkej a se spoustou nabranýho bordelu. dávám SM57 tak 2 palce od plátna/mříže.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“