Jak používat aktivky?
-
- Reklama
Re: Jak používat aktivky?
K nepochopení na tom bylo třeba to, že by mě nenapadlo, že linkový vstup bedny bude končit někde na -20dB. Řekl bych, že minimálně 0 by měla být pro linku výrobní standard. Asi není.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ale jistě, nemyslím, že bych něco takového tvrdil.Jde jen o to, že je možné přebudit vstup například aktivní bedny tím, že stáhnu její gain (ten je až za ním) a z mixu tam budu posílat víc, než ten vstup snese. To se klidně může stát u jakékoli kombinace i linkových zařízení a pak se prostě nesmí nechat to první hrát "až do klipu". Mně to připadalo, že tvůj popis nastavování by si tak někdo mohl vyložit.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Asi už chápu, pokud nulu nepřepálí míx, tak vstup aktivky to musí unést vždy. Problém je s rezervama nad nulou, zatímco mix může clipovat u +6 dB, aktivka na vstupu může snést např. jen +3 dB a pak už clipovat.
Je to myšleno tak?
Je to myšleno tak?
Pánové, jste dobří.....ovšem já jen tupě zírám....co to v praxi znamená pro mě? Přeloženo do češtiny....otoč čudlík až se rozsvítí a pak zpět až nebude svítit.....
...Ne, nějak matně tuším o co jde, ale jak to použít v praxi....tedy při základním nastavení aparátu....
?
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ano, ale je to obvykle až někde kolem +20, dané napájecím napětím operáků. Ideální by samozřejmě bylo, aby se vždycky dalo spolehnout na to, že linkový vstup snese o něco víc, než dá linkový výstup, jenže v praxi to tak u různých výrobků nedopadá a navíc může být něco (třeba oddělovací trafo), co by stálo zbytečně moc, kdyby mělo mít až takovou rezervu. Proto například není až taková blbost, co jsem navrhoval jako ještě přijatelné nouzové galvanické oddělení pro vzdálené aktivní bedny - použít trafo (dibox) s převodem dolů a bednu přepnout na mikrofonní vstup. Pak může jít z mixu třeba +10dB, v kabelu k bedně je -10 až -30dB, ovšem na velmi nízké impedanci a pokud má bedna stejně na vstupu trvale předzesilovač, tak se nemá co zhoršit - nakonec spojení mezi mikrofony a mixem na tom není o nic líp. Mimochodem nejde o nějakou mou teorii - viděl jsem to v praxi a nejdřív taky namítal...
H.M.
H.M.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Už jsem ti to napsal, přestaň spoléhat na to, že ti někdo napíše jediný správný návod, který ty zrealizuješ nastavením knoflíků na udaná čísla. Asi jsi si všiml, že se ani my nedokážeme úplně shodnout na správné postupu, to není proto, že to všichni (možná až na jednoho) děláme blbě, ale tím, že nikdo nemáme tu tvoji sestavu a výrobce prostě neudává (ty to taky nikde nemáš udáno ?) kam se má nastavit čudlík, aby bedna hrála naplno asi tak při jednom voltu, což by rád viděl mix a jeho indikace (a ty bys viděl tu indikaci). Pokus se sám najít nějaké optimum, nic ve zlém, ale kdo NEPOZNÁ, že to buď moc šumí a divně hraje anebo moc zkresluje a divně hraje a neumí si mezi těmito dvěma extremními nastaveními najít zhruba prostředek, tak by neměl nic zvučit. Protože v publiku asi někdo takový bude a ten musí trpět 
VYPADÁ TO, že ta bedna je až nepravděpodobně citlivá, takže možná skončíš s "knoflíkem na dvojce" (netuším, jestli tam dvojka je), ovšem jsou i jiné výklady (také jsem už napsal, že možná vůbec nehraješ naplno a jen tam cosi označuje začátek záběru kompresoru). To se opět dá ověřit jen pokusem zahrát VÍC.
H.M.
VYPADÁ TO, že ta bedna je až nepravděpodobně citlivá, takže možná skončíš s "knoflíkem na dvojce" (netuším, jestli tam dvojka je), ovšem jsou i jiné výklady (také jsem už napsal, že možná vůbec nehraješ naplno a jen tam cosi označuje začátek záběru kompresoru). To se opět dá ověřit jen pokusem zahrát VÍC.
H.M.
Samozřejmě že aparát nastavuji tak, aby podle mého svědomí hrál co nejlépe. Proto jsem taky psal, že podle mě i mixu nejlépe chovají ty aktivky, když je citlivost někde kousek za polovinou. Chjooooo, taky nečekám, že dostanu obecně platný návod přesného nastavení....proto byl pro mě přínosný polopatiský návrh Kamila V na nastavení....to má hlavu a patu a pokud bych dosáhl kýženého výsledku, stejně půjdu ještě pozpátku, jestli se něco jinde neclipuje....nejsem odborník, ale snad ne zase takovej blb....
Teď jsem byl be skladu a vytáhnul jsem jednu beýnku na světlo. U přepínače je připsáno LINE 0dB, MICRO -40dB... chtěl jsem prostě vědět, jestli máte někdo podobnou zkušenost. Koukám, že jsi se moc za ten rok nezměnil, vždycky si rýpneš do nechopmosti protistrany
Teď jsem byl be skladu a vytáhnul jsem jednu beýnku na světlo. U přepínače je připsáno LINE 0dB, MICRO -40dB... chtěl jsem prostě vědět, jestli máte někdo podobnou zkušenost. Koukám, že jsi se moc za ten rok nezměnil, vždycky si rýpneš do nechopmosti protistrany
- Petr V.
- Uživatel

Tak mi to nedalo a napsal jsem na německé zastoupení dbTechnologies - na tom italském jsem nenašel žádný vhodný kontakt a psát šéfovi prodeje mi přijde zbytečný.
Odpověd´ z Německa:
Hallo Petr,
Unabhängig vom Volume-Poti ist 0dB in der Mitte zwischen Min und Max .
Mit freundlichen Grüßen
Best Regards
Max Bass
dBTechnologies Deutschland GmbH
Hansestr. 85-87
D-51149 Köln
Moje otázka zněla ,v jaké poloze ovladače v line modu, je citlivost pro plné vybuzení bedny rovna 0dBu, To znamená 0,775V rms.
Podle všeho při poloze potenciometru ve "12h" je velikost signálu pro plné vybuzení boxu rovna 0dBu - line mód.
Já osobně bych dal výše uvedný ovladač doprostřed, cca na 12h, vyjel master fader mixu někam na -5dB a vyzkoušel si ,jak se mi bude pracovat se na jednotlivých šavlích se vstupním gainem a fadery. To znamená ,aby měl při normálně vybuzeném vstupu mixu i dostatečnou rezervu na kanálovém faderu .Optimálně aby bedna hrála na plný výkon - lehce problikávající klip na bedně - při nastavení faderu jednotlivých kanálů okolo 0dB.
Případné korekce bych provedl na Volume reproboxu.
Nic z uvedených zařízení tu nemám, takže je to taková teorie.
Odpověd´ z Německa:
Hallo Petr,
Unabhängig vom Volume-Poti ist 0dB in der Mitte zwischen Min und Max .
Mit freundlichen Grüßen
Best Regards
Max Bass
dBTechnologies Deutschland GmbH
Hansestr. 85-87
D-51149 Köln
Moje otázka zněla ,v jaké poloze ovladače v line modu, je citlivost pro plné vybuzení bedny rovna 0dBu, To znamená 0,775V rms.
Podle všeho při poloze potenciometru ve "12h" je velikost signálu pro plné vybuzení boxu rovna 0dBu - line mód.
Já osobně bych dal výše uvedný ovladač doprostřed, cca na 12h, vyjel master fader mixu někam na -5dB a vyzkoušel si ,jak se mi bude pracovat se na jednotlivých šavlích se vstupním gainem a fadery. To znamená ,aby měl při normálně vybuzeném vstupu mixu i dostatečnou rezervu na kanálovém faderu .Optimálně aby bedna hrála na plný výkon - lehce problikávající klip na bedně - při nastavení faderu jednotlivých kanálů okolo 0dB.
Případné korekce bych provedl na Volume reproboxu.
Nic z uvedených zařízení tu nemám, takže je to taková teorie.
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
petr@splacoustics.cz
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Takže jaká je citlivost když je knoflík na pravém dorazu stále nevíme. Já bych celkem chápal, kdyby byla třeba -6dB, ale to je prostě v rozporu s popisem, který tvrdí, že se na mixu prakticky nic nerozsvěcí ani když bedna hraje naplno a že mix je v pořádku a indikace je připojená na výstup. Toto je od začátku divné (i tazateli, proto se ptá), jinak jde o naprostou rutinu. Je ta poloha uprostřed aspoň nějak aretovaná, značená apod ? Přece se proboha nemá běhat ke všem aktivním bednám a snažit se na nich podle ucha a ledek nastavit stejnou citlivost, protože pravý doraz to nemůže kvůli příliš vysoké citlivosti být ?!
Snad si umíme všichni představit situaci, kdy jich bude víc a taky můžou být nesnadno dostupné, všichni víme, že na zesilovačích to takhle není nikdy a to k zesilovačům je přístup obvykle snadnější.
Mne to prostě překvapuje, snažím se dobrat nějakého vysvětlení. Nikdo z nás snad není blb jen proto, že se ptá, místo aby předstíral, jak je mu všechno jasné anebo že nic není potřeba opravdu vědět. Samozřejmě jsem se za rok moc nezměnil, to se děje jenom v pubertě a pak před smrtí:-)
H.M.
Snad si umíme všichni představit situaci, kdy jich bude víc a taky můžou být nesnadno dostupné, všichni víme, že na zesilovačích to takhle není nikdy a to k zesilovačům je přístup obvykle snadnější.
Mne to prostě překvapuje, snažím se dobrat nějakého vysvětlení. Nikdo z nás snad není blb jen proto, že se ptá, místo aby předstíral, jak je mu všechno jasné anebo že nic není potřeba opravdu vědět. Samozřejmě jsem se za rok moc nezměnil, to se děje jenom v pubertě a pak před smrtí:-)
H.M.
Tak veliké poděkování Petrovi V..... mě by vůbec nenapadlo se dotazovat na zastoupení a moc díky, že jsi to pro mě udělal. Pak je tedy moje pozorování správné, že hrají i chodí na Main out šavlích nejlíp když jsou někde kolem poloviny, tedy jak píšeš v poloze 12. Tak hurá, nejsem až tak neschopný idiot!
Taky moc děkuji za doplňující popis, jak nastavit celý aparát. V postatě se shoduje s tím, co mi psal Kamil V..... Já jsem prostě poťák s nápisem Volume na aktivce bral jako hlasitost např. na radiu.....čím víc doprava, tím větší rachot. Ovšem varianta s citlivostí vstupu mě nenapadla ani ve snu. Takže v polovině by měla být citlivost vstupu nejvyšší, čili korespondovat s nejvyšším vybuzením aktivky. Směrem doleva se citlivost sníží a se směrem doprava bude zase snižovat??????? Pokud ano, nechápu proč...ale už tolik věcí jsem nechápal
.
Takže nové poznání je zřejmě fakt, že výkon zesilovače aktivky jede vlastně naplno při jejím zapnutí. Takže bavit se o zkreslení při max. výkonu je zcestné. Výstupní výkon a zkreslení je otázkou optimální spolupráce vstupního signálu a vybuzení na vstupu/výstupu zesilovače. Pokud jsem ještě něco správně pochopil, může být nastavení vstupní citlivosti zapojené až za zesilovačem aktivky. Snad jsem zase něco nepochopil úplně špatně a nebudu někomu za magora
Každopádně všem moc díky za pomoc, jste bezvadní....pokud máte ještě někdo nějaký nápad a návrh, sem s ním...všechno je k něčemu dobré
Ještě jednou díky!!!!
Taky moc děkuji za doplňující popis, jak nastavit celý aparát. V postatě se shoduje s tím, co mi psal Kamil V..... Já jsem prostě poťák s nápisem Volume na aktivce bral jako hlasitost např. na radiu.....čím víc doprava, tím větší rachot. Ovšem varianta s citlivostí vstupu mě nenapadla ani ve snu. Takže v polovině by měla být citlivost vstupu nejvyšší, čili korespondovat s nejvyšším vybuzením aktivky. Směrem doleva se citlivost sníží a se směrem doprava bude zase snižovat??????? Pokud ano, nechápu proč...ale už tolik věcí jsem nechápal
Takže nové poznání je zřejmě fakt, že výkon zesilovače aktivky jede vlastně naplno při jejím zapnutí. Takže bavit se o zkreslení při max. výkonu je zcestné. Výstupní výkon a zkreslení je otázkou optimální spolupráce vstupního signálu a vybuzení na vstupu/výstupu zesilovače. Pokud jsem ještě něco správně pochopil, může být nastavení vstupní citlivosti zapojené až za zesilovačem aktivky. Snad jsem zase něco nepochopil úplně špatně a nebudu někomu za magora
Každopádně všem moc díky za pomoc, jste bezvadní....pokud máte ještě někdo nějaký nápad a návrh, sem s ním...všechno je k něčemu dobré
Poloha uprostřed není označená ani aretovaná. Naopak, kolem poťáku je stupnice ze stejných čárek (neprodlužují se na znamení změny úrovně) začínající "0" a končící nápisem "Max".....čož je taky divný......
Jestli je to k něčemu, objevil jsem ještě na štítku nápis o výkonu "600W Digital Power", ovšem co tím chtěl soudruh výrobce říct, tomu fakt nerozumím....
Jestli je to k něčemu, objevil jsem ještě na štítku nápis o výkonu "600W Digital Power", ovšem co tím chtěl soudruh výrobce říct, tomu fakt nerozumím....
- Petr V.
- Uživatel

To je segedínský guláš
.
Podle blokového schématu má ta bedna na vstupu nějaký předzesilovač u něho se přepíná přepínačem line a mic jeho zesílení. Pro line může být zesílení 1x a pro mic třeba 100x.
Dál je nějaký digitální procesor, který se stará o to aby jednotlivé reproduktory hrály jen to pásmo co hrát mají, provádí dálší korekce potřebné pro řádný provoz boxu, to uživatel nijak neřídí a neovlivní.
Jediné co je možné řídit v tomto procesoru je jeho celkové zesílení a to může být třeba v rozsahu +/-15dB. Při poloze knoflíku ve 12h(uprostřed dráhy) je zesílení na tomto procesoru = 0dB a to znamená ,že celkový řetězec od vstupního konektoru bedny až po výstup pro reproduktory má takové celkové zesílení ,že plného výkonu lze dosáhnout pokud přivedu na vstup boxu signál s napětovou úrovní 0dBu, t.j. 0,775V.
Pokud budu ovladačem otáčet doleva budu snižovat celkové zesílení výše uvedeného řetězce a tím budu potřebovat na vstupu boxu signál vyšší napěťovou úrovní.
Když budu otáčet doprava ,budu zvyšovat zesílení řetězce a tím i napěťová úroveň signálu na vstupu boxu bude potřeba nižší.
Na té bedně je to pitomě označené a v návodu o tom není ani zmínka.
Na údaje digitál power zapomeň, je to k ničemu.Já si takových údajů taky nevšímám a mám tak život o ždibíček lehčí.
Podle blokového schématu má ta bedna na vstupu nějaký předzesilovač u něho se přepíná přepínačem line a mic jeho zesílení. Pro line může být zesílení 1x a pro mic třeba 100x.
Dál je nějaký digitální procesor, který se stará o to aby jednotlivé reproduktory hrály jen to pásmo co hrát mají, provádí dálší korekce potřebné pro řádný provoz boxu, to uživatel nijak neřídí a neovlivní.
Jediné co je možné řídit v tomto procesoru je jeho celkové zesílení a to může být třeba v rozsahu +/-15dB. Při poloze knoflíku ve 12h(uprostřed dráhy) je zesílení na tomto procesoru = 0dB a to znamená ,že celkový řetězec od vstupního konektoru bedny až po výstup pro reproduktory má takové celkové zesílení ,že plného výkonu lze dosáhnout pokud přivedu na vstup boxu signál s napětovou úrovní 0dBu, t.j. 0,775V.
Pokud budu ovladačem otáčet doleva budu snižovat celkové zesílení výše uvedeného řetězce a tím budu potřebovat na vstupu boxu signál vyšší napěťovou úrovní.
Když budu otáčet doprava ,budu zvyšovat zesílení řetězce a tím i napěťová úroveň signálu na vstupu boxu bude potřeba nižší.
Na té bedně je to pitomě označené a v návodu o tom není ani zmínka.
Na údaje digitál power zapomeň, je to k ničemu.Já si takových údajů taky nevšímám a mám tak život o ždibíček lehčí.
Petr Vinš
petr@splacoustics.cz
petr@splacoustics.cz
To je teda fakt guláš!!!!
Přesto, nebo právě proto strašně díky Petře V ...čili odvozuji fakt, že pokud chci z beden vyždímat max výkon, musím se při nastavování motat kolem polohy 12 na hodinách, ideálně vlastně 12. Směrem vlevo snížím výkon soupravy, směrem vpravo musím ubírat na main mixu, nebo faderech, protože bych tam zřejmě vlivem vyššího napětí než je třeba, na vstupu nahonil jen zkreslení a brum.
Tisíceré díky ještě jednou, páč jsem se dopracoval k neuvěřitelným věcem, který mě při počátečním dotazu snad ani nenapadly.....super lidi, moc díky
. Myslím, že jste právě upředli vlákno ke kterému se bude pro zkušenost vracet hodně lidí....přece nemůžu být sám, kdo má tyhle bedny, nebo stejný, či podobný způsob ovládání výkonu......
Přesto, nebo právě proto strašně díky Petře V ...čili odvozuji fakt, že pokud chci z beden vyždímat max výkon, musím se při nastavování motat kolem polohy 12 na hodinách, ideálně vlastně 12. Směrem vlevo snížím výkon soupravy, směrem vpravo musím ubírat na main mixu, nebo faderech, protože bych tam zřejmě vlivem vyššího napětí než je třeba, na vstupu nahonil jen zkreslení a brum.
Tisíceré díky ještě jednou, páč jsem se dopracoval k neuvěřitelným věcem, který mě při počátečním dotazu snad ani nenapadly.....super lidi, moc díky
Jo a ten nápis vážně neberu, připomíná mi to nápis na vytuněné škodárně 120 "No Fear!"....Něco tam napsat musejí, aby to vypadalo zajímavě..... 
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

NE, proboha NENENE. Ty fakt nechápeš snad nic. Nech knoflík pro začátek na té doporučené polovině a na výstupu z mixu se podle jeho indikace pokus tu "decibelovou nulu" dostat. Tedy blikat bude ledka u označení 0. Pak by snad měla bedna hrát na plné pecky. Ovšem zrovna tak bude na plné pecky hrát, když na mixu přidáš třeba na +6dB a na bedně ubereš (doleva, ale nevíme kam, posoudit to asi musíš uchem nebo stejným blikáním). Právě tak bude hrát naplno, když uděláš opak, tedy na mixu půjdou ledky na -6dB a na bedně otočíš doprava. To je PRINCIP, který se snaž pochopit, děkovat mi za to nemusíš, ale opravdu se snaž. Jinak jsou úplně všechny rady tvým směrem nadarmo. Protože je záhodno, abys mohl sledovat vybuzení ne na bedně, ale rovnou na mixu, tak ti prostě musí fungovat jeho výstupní měřák. Pokud udělal výrobce vstup bedny nečekaně citlivý, tak prostě bude muset být knoflík na ní třeba na té "dvojce", jak jsem už psal, což ovšem přináší problémy s opakovatelností takového nastavení. Jedině kdyby to přebuzovalo její vstup (kontrolovat sluchem), tak se musí najít jiné řešení (například útlumový článek). Já jsem se s něčím takovým ještě nesetkal a proto stále čekám, kde se objeví nějaký reálný údaj o citlivosti. Kdybych to měl v ruce, tak je dávno jasno, ale takhle prostě hádáme. Kde je sakra obchodní zástupce, pan Stříška ?
600W to klidně může mít, ovšem to nemá absolutně nic do činění s řešeným problémem. Ani 100 nebo 2000W by nemělo. To je další věc, kterou se snaž pochopit, to jsou základy.
H.M.
600W to klidně může mít, ovšem to nemá absolutně nic do činění s řešeným problémem. Ani 100 nebo 2000W by nemělo. To je další věc, kterou se snaž pochopit, to jsou základy.
H.M.