Jak umístit subbas na pódiu?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • Registrace
strapal
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 242
Registrován: úte 15. zář 2015 11:42:50
Bydliště: Valašské Království

Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od strapal » sob 21. říj 2017 9:48:37

Hoj. Jednoduchý dotaz. Klasický vesnický mini kulturák cca 15x10 s pódiem 1m vysokým. Na pódiu aktivky na stojanech k nim 1ks sub (možná i dva). Kam s ním? Nechat na pódiu na tyči pod jedním satem, nechat na pódiu uprostřed mezi saty, dát pod pódium doprostřed nebo pod pódium do některého rohu? Bohužel nebudu mít vůbec žádný čas něco zkoušet, jelikož střídám cimbálovku za jízdy.. Díky.

istuchlik
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 91
Registrován: ned 13. dub 2014 8:13:58

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od istuchlik » sob 21. říj 2017 11:52:01

Pod pódium doprostřed. Ještě by bylo dobré ho sfázovat se satelity, ale na to asi nebude prostor, že?

strapal
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 242
Registrován: úte 15. zář 2015 11:42:50
Bydliště: Valašské Království

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od strapal » sob 21. říj 2017 12:28:14

Bohužel, bude to tam mít takový fesťákový rytmus střídání.. Jak jistě chápeš, jde o pódium s pevným (plným) čelem, takže vyloženě "pod" pódium to dát nelze, spíš teda "dolů - před", takže musím vymyslet jak zabránit úrazu. Moc by bolelo dát ho dolu do rohu? Vzhledem k rozměrům kutlochu by asi těch pár ms delay nemuselo až tak vadit, ne? Až se ozve exxxi jak mu hrají nové Turbosoundy, tak je snad stihnu rychle pořídit a to by pak přicházela v úvahu verze - každý jeden sub do rohu? Samozřejmě ideálem tedy zůstává všechno do kupy doprostřed dolů, to chápu.

Myslel jsem, že tohle pravidlo je zákonem pro venkovní zvučení a že pro vnitřek to není zas až tak podmínka, myšleno tím ideální, nikoliv nezbytné řešení.

Bildic
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 126
Registrován: ned 17. bře 2013 17:00:04

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od Bildic » sob 21. říj 2017 15:36:59

Ked mas k dispozicii 2 suby, daj ich pod satelity po stranach - na tyc a ak mozes tak ich trochu naklop dolu ( cca 10 stupnov). Vyhnes sa casovemu stresu s ladenim.

Ak mas stativy do vysky, daj to potom vsetko na stranu pod podium (2 suby) a suby medzi nohy stativov - tiez neriesis delay a nebudes mat tak vela hluku na podiu :-)
Naklopit odporucam tiez, lebo protilahla strana ti bude vracat zvuk do podia a tak budes dvihat odposluchy.


Ak das len suby pod podium na stranu - nic hrozne - delay pri 1m je cca 2,9ms. Ak tam bude teplo , tak chlp menej :-)

istuchlik
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 91
Registrován: ned 13. dub 2014 8:13:58

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od istuchlik » sob 21. říj 2017 16:27:25

Záleží na tom, jak velký je prostor a jak výkonné jsou suby. Protože když dám dva suby těsně k sobě, tak si (téměř) zdvojnásobím akustický výkon. A stejně tak si výkonově výrazně pomůžu, když dám ty suby na zem, navíc před pevnou stěnu (pódium). Pokud mám dostatečně výkonné suby, klidně je můžu nechat na stranách pod satelity a třeba i na pódiu. Není to sice ideální z hlediska šíření zvukové vlny, ale naopak to může ušetřit starosti se sfázováním se satelity...

strapal
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 242
Registrován: úte 15. zář 2015 11:42:50
Bydliště: Valašské Království

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od strapal » sob 21. říj 2017 16:45:20

Právě že v tuto chvíli mám jen jeden 15" sub dostačující na salónkové a domácko-soukromé akce, ale stále častěji jsem nucen vyhrávat ve větších prostorech, což jsem vůbec neměl v plánu, tak to musím řešit. Takže bohužel, výkon na spodku je zatím mizérie. Tak ono co bych čekal od 1ks 600W / 15"subu pod 2x HD32 (2x700rms), které mimochodem samy bez subu v DSP bass presetu hrají jak blbé... Ovšem všechno má své hranice.

istuchlik
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 91
Registrován: ned 13. dub 2014 8:13:58

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od istuchlik » sob 21. říj 2017 16:55:14

V tom případě sub na zem pod/před pódium nejlépe doprostřed, ale když bude někde na straně v koutě, tak by to taky nemělo nic zásadního pokazit.

Otas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 332
Registrován: ned 06. lis 2011 15:59:02
Bydliště: Bílina

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od Otas » sob 21. říj 2017 18:32:02

Tyhle střídání z poslední doby dosti znám (je to asi móda, ale fajn). Ač by to chtělo z pohledu preciznosti dát sub doprostřed, nachávám ho pěkně pod jedním satelitem, tak užírá nejmíň prostoru a i nejméně překáží kabeláž (mám na to i speciální krátké spojky). Jedna strana má trochu míň basů ale s přibývající vzdáleností je to stále obtížněji zjistitelné. Je to v pohodě si myslím.

Quicktor
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 50
Registrován: úte 07. čer 2016 22:00:31

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od Quicktor » ned 22. říj 2017 12:29:28

Ahoj všem
Na popud vašeho dotazu jsem na včerejší akci trošku laboroval s umístěním basů.
Sál ,asi patnáct na dvacet ,spíše stodola,tak 60 lidí.Kapela klasickej bigbít.
Použil jsem na každou stranu sub 15" hornflex a na tyči EM 151 , krmení spodky RMX 5050 a vrchy PL 236.
Postaveno na zem, po stranách před podium.
Po vypnutí jednoho kanálu basů se s prostorovostí nic neděje ,samozřejmě znatelně mizí tlak.
Jak píše OTAS ,nezjistil jsem rozdíl mezi umístěním subu uprostřed nebo na jedný straně.
Bavíme se však o zaplněným sále. V prázdným kulturáku by ten směr byl asi znát.
V.D.

Petr22
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 1
Registrován: ned 22. říj 2017 15:05:17

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od Petr22 » ned 22. říj 2017 15:18:54

Střed pod pódium je správně. Největší chyba dávat basy nahoru a ještě horší je dávat je od sebe. Např na 100Hz je vlna dlouhá 3,4 m a tam kde se vlny z prava a leva potkají v opačné fázi bude na konkrétním kmitočtu hlucho - typicky v rozích sálu.
Zde je simulace http://falstad.com/interference/ - nastavte prostor na max, kmitočet např 100Hz a vzdálenost beden a hrajte si.

strapal
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 242
Registrován: úte 15. zář 2015 11:42:50
Bydliště: Valašské Království

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od strapal » pát 15. čer 2018 17:33:58

Zdar chlapi. Potrebuju poradit, kam se suby. Na venkovnim vyletisti je postaven vyzdeny betonovy altan, vysoky 4m, siroky 8m s boky do kulata, coz tvori takovou otevrenou hornu viz pudorys. Cele je to pod strechou, vcetne prvniho schodu viz pohled z boku. Dva schudky jsou vysoke asi kazdy 30 cm. Pouzivam RCF HD32 a suby 15".

Var1 - suby do rohu poz.1, satelity A na tyci na subech. Vyuziti zadni steny a kulatych bocnich zdi k odrazu ??
Var2 - suby pod prvnim schudkem poz.2. nebo nahore poz.3 + satelity na samostatne stojany B ?

Jen upresnim, ze vyskovy rozdil mezi terenem a vrchem (podlahou) podia je tedy pouze 60cm.. Zakulacene bocni zdi na podiu se nevraceji ke stredu - pudorys je vlastne jen nakres podlahy bez strechy.

Diky za radu, snad se mi podari upnout foto z mobilu...

https://postimg.cc/image/967995sbr/

https://s15.postimg.cc/mactlukdn/IMG_20 ... 165200.jpg

istuchlik
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 91
Registrován: ned 13. dub 2014 8:13:58

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od istuchlik » pát 15. čer 2018 22:48:02

Var. 2 poz. 2. A hlavně sfázovat satelity se suby.

Uživatelský avatar
Palko
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 100
Registrován: stř 04. úno 2009 0:21:07

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od Palko » pon 18. čer 2018 17:14:59

Velmi děkuji panu Petr22 za odkaz na vývoj hřebenového filtru v závislosti na frekvenci a vzdálenosti reproboxů.
http://falstad.com/interference/
Musím říct, že jsem si - jak nás Petr22 nabádal s tím nějakou dobu hrál a jsem z toho docela zdrcen. Prakticky mě napadá jediné řešení - hrát z jednoho bodu vše - mono - z prostřed podía. O problému hřebenového filtru jsem věděl, ale že je tak strašný mě ani nenapadlo. Nejhorší je, že není frekvence, kde by to nevznikalo a u těch středních kmitočtů to podle toho grafu vypadá, že dokonce bude posluchač slyšet něco jiného v každém uchu.
Zatím používám myslím klasický způsob PA. Na každé straně na 1 nebo 2 suby a na tyči nad tím na každé straně jedny vrchy.
Palko.

Sakra, jak se z toho odkazu dělá odkaz, aby se tam objevila ta ručička a po kliknutí se to přesměrovalo na stránky odkazu ?

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 280
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od CharlesBass » pon 18. čer 2018 22:11:22

http://falstad.com/interference/

Jednoduše, klikneš v editoru příspěvku (tam, kde jsou nahoře tlačítka) na URL, to ti vloží do textu potřebný kód a mezi něj vložíš odkaz :-) http://falstad.com/interference/

teda vono mi to funguje i bez toho ;)

A jinak nezapoměň na to, že živý signál, tj zpěv, nástroj atp dokáže ještě zpracovat ten nejdokonalejší procesor - a to mozek. Lépe, než všechny procesory světa dohromady dokáže vyhodnotit příjem z levého a z pravého kanálu a dopočítat (s latencí 0ms) případné nesrovnalosti a dát zvuku přirozenou podobu. Je to docela štěstí, jinak by sme asi fakt museli mít ideální repráky a mixáky a to by nikdo nezaplatil ... :-D :-D
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 345
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Dešov a Olomouc

Re: Jak umístit subbas na pódiu?

Příspěvek od mkarr » stř 20. čer 2018 19:48:15

Škoda že tam nebyla simulace ještě s frontfill a případně jeho kmitočtové omezení. To by ty barvičky teprve vypadaly. Každopádně dík za odkaz.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“