Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • Powersoft skoleni 2019
Petr Batěk
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: ned 14. čer 2020 16:39:49

Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od Petr Batěk » ned 14. čer 2020 17:26:07

styl stavby
styl stavby
Jsem začínající zvukař, a tedy si ještě nejsem jistý v hodně věcech. A tady tímto bych se chtěl zeptat na nastavení procesorů pro kopie VT4888 a kopie Martin audio 2x18p.
Obsah techniky:
VT4888 se skládá z reproduktorů 2x12p Beima 12Mi100, dále 4x6p středovýškových neznámého typu níže přiložím pomocí odkazu naměřené char. při rovném zatížení pásma. Dále obsahuje ND2/ZX5.
Martin audio 2x18p obsahují Beima 18Fe1000.
Použitý procesor pro VT4888 DIGISYNTHETIC DS226 který slouží pro nastavení všech tří pásem do VT4888, použití pro konce MCGREY PA4-750 v Bridge modu použitý pro reproduktory 2x12p Beima 12Mi100 bud na jednu půlku konce 1repro box 8ohm nebo 2repro boxy 4ohm, dáND2/ZX5le konec t-the t.amp E400 pro reproduktoy 6p bud 1 repro box na stranu 8ohm nebo 2 4ohm,dále t-the t.amp E400 pro ND2/ZX5 1 repro box na stranu 16ohm nebo 2 do 8ohm

- tímto bych chtěl poprosit kdo umí nastavovat procesory měly by tu být všechny potřebné parametry, reproduktory jsem si sám stavěl a ted si stímto už tak 2 měsíce nevým rady
procesor pro Martin audio 2x18p DS34 2 kanály full ride a 2 kanály pro bass, full pásmo pokračuje do procesoru pro středo výšky
přikládám ještě odkaz naměřené charakteristiky neznámého typu 6p https://drive.google.com/file/d/1jrylzB ... sp=sharing

------------------------
edit admin: umístil jsem přímo do příspěvku:
92662535_250131659486140_5061862358427631616_n.jpg

Petr Batěk
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: ned 14. čer 2020 16:39:49

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od Petr Batěk » ned 14. čer 2020 19:00:00

Moje představa k pomoci je že existují lidé kteří již s podobným osazením pracovaly a vý kde to dělit a jak nastavit pro dané pásmo ochranu

Uživatelský avatar
navstevnik

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od navstevnik » ned 14. čer 2020 19:20:51

tpc. Ted se ukazte, frajirci :oD
Myslim, ze tady asi neexistuje nikdo, kdo by s podobnym osazenim pracoval. Ani se vzdalene podobnym.
Zkus to na nejakem bastl-webu. Nebo spis teda u toho, kdo ti radil to takhle postavit a osadit.

Quicktor
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 124
Registrován: úte 07. čer 2016 22:00:31

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od Quicktor » ned 14. čer 2020 20:32:57

Tak pokud budeš zvládat nastavit DSP tak, jak pravidla českého pravopisu , tak bůh s tebou.
Chápu , že jsem nezačal zrovna fér, ale toto je veřejné fórum a má nějak vypadat.
Přečti si druhej příspěvek a začni znovu.
Ostatním se omlouvám za OT.

banach
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 140
Registrován: stř 30. črc 2008 16:20:46
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od banach » ned 14. čer 2020 20:46:41

Musíš najít někoho, kdo má má slušné měření a umí výsledky správně interpretovat (a takových lidí je v ČR jen několik).
Vlastně to měla být první věc hned po výrobě boxů, totiž zkontrolovat impedanční charakteristiky a dále změřit frekvenčky v ose a horizontály a vertikály, hned by bylo vidět, co jsi stvořil :)
Smysluplnost DSP, zesilovačů a celého projektu si netroufnu hodnotit.
Jinak i kdyby to náhodou nějak fungovalo, což je vysoce nepravděpodobné, tak použití takových boxů ve dvou kusech na stranu je nesmysl.
U basových boxů je pravděpodobnost slušné funkce řádově vyšší.

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 446
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od CharlesBass » pon 15. čer 2020 10:31:15

No zajímavý projekt :-) Pro mě jako pro člověka, co začínal vlastně s kopou šrotu (Tesláky, Regenty, atp), to působí trochu přestřeleně - tedy i vzhledem k tomu, že si s tim teď nevíš rady. Ale dá se to možná řešit. Napiš nám, prosím záměry, ke kterým si si to pořídil a představu jakou si měl když sis pořídil zrovna tohle. On celkový výkon není všechno. Určitej výchozí bod by dle mého měl být preset, který je pro originální boxy JBL jistě k sehnání. Ale jak píšou kolegové - kupa různých repráků v nějaké okopírované skříni - to je cesta k ladění od píky - a ne vždy budou dané reproduktory shopné pracovat efektivně v požadovaném frekvenčním pásmu, nebo v požadovaném výkonu - v dané aplikaci, v dané konstrukci boxů. Tady by nás opravdu zajímalo, kdo se toho v jakém stupni "vývoje" zbavil a jestli to bylo systémově dotažené. Bavme se hlavně o těch "JBLkách" neboť 2x18" v basreflexu by neměl být už problém...
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

Petr Batěk
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: ned 14. čer 2020 16:39:49

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od Petr Batěk » pon 15. čer 2020 13:42:44

Tak záměr je jasný zvučím 3 rokem Rock,Pank,Nu-metal kde kopak musí s vyrblem prorazit píší začínající ale už za sebou nějaké aparáty mám toto je projekt který jsem stavěl od začátku sám
6D5FA2A7-0777-4273-9757-DDAB1753B556.jpeg
6D5FA2A7-0777-4273-9757-DDAB1753B556.jpeg (20.65 KiB) Zobrazeno 409 x
přiložené foto bývalého aparátu SPL stredovysky jsem si ponechal jako dokryvacky
Ještě dodávám ze reproduktory jsem si takto poskládal sám tak aby ty pásma co to zahraje na sebe nějak navazuje

J.J.
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 574
Registrován: pon 21. led 2008 18:38:20

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od J.J. » pon 15. čer 2020 14:49:42

Nějaké kopie VerTeců v ČR pobíhají. Pokus se najít a oslovit majitele napřímo. Nějaké zkušenosti by mohl mít Jirka Čech. Pokud je to "originální" kopie, tak ti nezávidím. Čas člověka, který to umí je drahý a jak už tady někdo psal není jich moc. A to se bavíme o nastavení nějakého pevného designu, například jedna bedna na stranu (pro toto použití to má ale naprosto debilní směrovky). Pokud plánuješ těch beden více na stranu, tak to bude sysifoská práce. Navíc u toho neidentifikovatelného repra nemůžeš ani tušit jaké jsou dělicí frekvence a co vydrží. Jak ho máš v plánu opravovat jak ti odejde?
Pokud to přesto chceš nějak uvést do života a máš hodně času, tak si pořiď měřící mikrofon, nějaký měřící soft a zkoušej. Křivky originálu včetně směrovek a dělících frekvencí jsou v datasheetu a k tomu by jsi se měl přiblížit. https://jblpro.com/en/site_elements/vt4888-spec-sheet
Zvukař bez www stránek

Petr Batěk
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: ned 14. čer 2020 16:39:49

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od Petr Batěk » pon 15. čer 2020 15:35:57

Petr Batěk píše:
ned 14. čer 2020 17:26:07
VT4888 se skládá z reproduktorů 2x12p Beima 12Mi100, dále 4x6p středovýškových neznámého typu níže přiložím pomocí odkazu naměřené char. při rovném zatížení pásma. Dále obsahuje ND2/ZX5.
Martin audio 2x18p obsahují Beima 18Fe1000.
Přílohy
E8F64010-830F-42E2-BEF0-716DF56DD55D.jpeg
9DA7BF2D-D26D-440C-9DEE-977B0A8A4C4B.jpeg

Petr Batěk
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: ned 14. čer 2020 16:39:49

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od Petr Batěk » pon 15. čer 2020 15:38:06

Ještě dodám že směrovýma char. Počítám tohle má tlačit do dálky. Na předky mám dokryvacky 2x15+3 SPL

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 446
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Nastavení procesorů, prosím o pomoc

Příspěvek od CharlesBass » úte 16. čer 2020 0:12:21

No, držim palec.

Chtěl jsem vědět důvod a záměr, opravdu mě to zajímalo (určitě nejen mě ;-) ) Takto. Postavit dvojpásmovou, obyčejnou bednu, aby slušně hrála, tzn použít kvaltitní repráky a z nich vytěžit jejich nejlepší vlastnosti: Je to hromada práce, za kterou stojí ještě větší hromada teorie a především letitých zkušeností - zkušeností se stavbou, návrhem a tisíci hodin s měřícím mikrofonem. Vopravdu si nedělám srandu. Stlouct budku a poskládat ověřené kombinace z nejprodávanějších repráků, to dokáže už víc lidí - sem tam to dokonce i uměj změřit a nějakým odpůrkem, kondíkem... doladit.

Ty sis troufnul jít do boxu, kde je 8 repráků. Složitý fázový korektory.... atp.... a navíc stohování boxů,to je na nastavení s každým dalším boxem násobně složitější....
Jak jsi již sám přišel, není to zřejmě o tom, to dohnat na dělících frekvencích, příp na master eq....

Na základě požadavku, aby víc prorážel kopák a virbl. Teda, opravdu se na mě nezlob, třeba to dokážeš naladit, ale ten důvod mě odzbrojil. Jako zřejmě je tam i nadšení pro kutilství, potěšení z vlastní práce a úspěchu, přijímání výzev ... to nemůžu popřít.

Je to jistě na jiné téma, ale to poslední, co by v rockových a metalových kapelách bylo obtížně nazvučitelné je zrovna virbl, potažmo kopák. Třetina bubeníků jezdí s různými signature modely, zvuk jak kovadlina, ohlušující v půlce sálu ... lité ráfky, paličky tlusté jako násady od košťat, hliníkové atp .... tam je se zvučením opačný problém, zvuk se spíše komprimuje, aby nejen že "neprorážel" moc, ale aby nezničil repráky :-D Se standartní SM57 na stojánku, analogovým pultem, gejtem a komprosorem (AH, Soundcraft, DBX, KlarkTechnik apt) neexistuje, aby virbl i od Amátek neurážel hlavy na jakýkoliv 300W bednách....

No už to máš ... ale nevím, jestli i když to naladíš, že to bude rovný, jako když střelí, jestli budeš spokojen.
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“