Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • Sonarworks Black Friday
Vojtisimo
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 3
Registrován: stř 07. zář 2022 8:06:11

Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od Vojtisimo » stř 07. zář 2022 11:17:19

Zdravím, z pasivních reprobeden nám po zesílení hlasitosti baskytary v mixu vychází dost hlasitý brum. Basa je zapojená Jackem do Laney komba a z komba vede z line out vstupu Jack přímo do mixu (na druhém konci taky Jack). Jakmile je basa v mixu utlumená brum ustane. Zbytek aparáty hraje v pořádku.
Může to být tím, že basa nejede přes Di-box?

Ještě bych se chtěl zeptat jestli je Di box vhodný i pro klávesy, které zatím zapojujeme přes 6 metrový stereo jack rovnou do mixu do stereo jack portů?

A byl by Di box potřeba i kdybychom chtěli zapojit akustiku rovnou do mixu a ne přes kombo?

Omlouváme se za případné chyby, jsem v tomhle docela nováček.

exxxi
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1349
Registrován: sob 29. led 2011 1:35:00
Bydliště: dálnice D5

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od exxxi » stř 07. zář 2022 12:15:07

Uvažuješ správně. Dibox s možností přepnout ground lift ti vyřeší problémy.
Klávesy nemusí mít dibox, pokud to nebrumí, ale pokud byste hráli někde jinde, tak bych ho preventivně vozil, abyste nebyli překvapení.
Na akustiku to chce vybrat dibox, který je přímo pro to uzpůsobený, obvykle bývá aktivní s nutností napájení fantomem nebo baterkou. Výborný dělá třeba KVaudio, ale i spousta jiných značek.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Vojtisimo
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 3
Registrován: stř 07. zář 2022 8:06:11

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od Vojtisimo » stř 07. zář 2022 13:20:14

Moc děkuji za odpověď. Na basu hledat taky nějaký speciální? Dá se něco do 1500?

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 498
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od CharlesBass » stř 07. zář 2022 13:39:31

na basu i klávesy bude stačit úplně bohatě tohle: https://www.thomann.de/cz/behringer_di20_di_box.htm
kup dva ks a máš po starostech, pakliže nebrumí už samotná basa s kombem - jen to na té sestavě nemusí být tak markantně slyšet :-)
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

kelly.ok
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 326
Registrován: stř 18. říj 2017 7:27:13

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od kelly.ok » stř 07. zář 2022 14:56:26

proboha hlavně ne DI20, méně spolehlivý DI-Box jsem zatím nepotkal. Měl jsem před pár lety dva kusy, jeden reklamován během cca roku občasného používání 2x, druhý kus stihl odejít "pouze" jednou. Levný a za mě bratelný aktiv je jeho kolega od Behringeru... DI100 (pouze jednokanál tedy), který drží a funguje. Z pasivů asi víceméně cokoliv co bude vyhovovat rozpočtu... mám např. i pár nejlevnějších pasiv Diboxů Millenium od Thomanna, stereo DBX DJDi, Palmer... vše funguje, samozřejmě najdeš mnohem kvalitnější, ale kdekomu tohle bude stačit. Že to je třeba zvukově kompromisní by mě asi bez přímého provnání s nějakým drahým DIboxem úplně netrápilo. Asi bych vybíral něco, co bude +/- adekvátní zbytku řetězce... pro PAčko z aktivek za "pár tisíc" budou asi Radialy s cenou třetiny jedné bedny zbytečné.

Vojtisimo
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 3
Registrován: stř 07. zář 2022 8:06:11

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od Vojtisimo » stř 07. zář 2022 15:13:15

Moc děkuji za pomoc. Basa s komb naštěstí nehučí sami o sobě.
Mohl bych se prosím zeptat na zapojení? Konkrétně u komba Laney AH150 nevím kde by vedl kabel.

zahy
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 382
Registrován: ned 12. říj 2008 22:05:18
Bydliště: Louny

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od zahy » stř 07. zář 2022 17:00:31

Za mě GI 100, má i nějakou simululaci basové bedny ( rozdíl jsem ale nezaznamenal). Mám ho už asi 8 let.
A&H GLD-80,Soundcraft Ui16, RCF HD32, Dynacord TS 400, SPL A394

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 498
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od CharlesBass » čtv 08. zář 2022 8:54:42

Tak cena do 1500 Kč a potřeba jak basy + stereo pro klávesy... Viděl jsem DI20 téměř u vsech zvukařů. Spolehlivost si nemyslím, že by byla tak tristní. Samozřejmě, já používám BSS AR133, ale to je jedno, pochopil jsem, že není podstatná riderovost v tomto případě. Však ať si koupí Palmer, Radial či Klark-technik...
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 498
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od CharlesBass » čtv 08. zář 2022 9:18:29

Vojtisimo píše:
stř 07. zář 2022 15:13:15
Moc děkuji za pomoc. Basa s komb naštěstí nehučí sami o sobě.
Mohl bych se prosím zeptat na zapojení? Konkrétně u komba Laney AH150 nevím kde by vedl kabel.
Sou dvě řešení.
1)kabel z basy do diboxu a z nej paralelním výstupem (link) do komba (krátký jack-jack) a samozřejmě z DI XLR do mixu. Výhody - zvuk čiste baskytary bez vlivu preampu a eq, pro potřeby komba, nevýhody - nefunguje v případě použití interních efektů a zkreslení v kombu. Na toto DI20 nestačí nemá "průběžnou cestu" potřeba ten DI100

2) z komba krátkým jack -jack z výstupu komba do diboxu. Výhoda je celý zvuk tak, jak ho má nastavený basák, což je i nevýhoda v případě, že kombo či basa až tak super nehraje a basák má pak eq do extrémního Včka třeba a je potřeba s tím na mixu trochu bojovat. Některý komba mají možnost pre/post proto. Na toto vzhledem k cca úrovni ostatních komponent a samozvučení DI20 postačí.

Tak mě napadlo, či to nebrumi vlastně proto, že máte z komba do mixu jen kabel kytarový, to jest s mono jackem, nesymetrický. Použití symetrického, to jest se stereojackem, s príslušnou redukcí na XLR by mohlo pomoct. Pakliže je výstup z komba plně syntetický. To sem nezkoumal. Nedělaválo mi to problémy snad s žádným kombem, při zapojení napřimo, bez diboxu, pokud mix i kombo byli na stejném prodlužováku...
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

exxxi
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1349
Registrován: sob 29. led 2011 1:35:00
Bydliště: dálnice D5

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od exxxi » čtv 08. zář 2022 10:29:18

Pokud hledas dibox v kategorii pod 1500Kc, tak v pohodě dostačí thomannovo značka Millenium za deset Euro. Brum odstraní, přepínač ground lift má.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

xdust
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 2
Registrován: pát 05. úno 2021 19:40:07

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od xdust » úte 13. zář 2022 13:30:03

CharlesBass píše:
čtv 08. zář 2022 9:18:29
Nedělaválo mi to problémy snad s žádným kombem, při zapojení napřimo, bez diboxu, pokud mix i kombo byli na stejném prodlužováku...
To je ono.

Brum (zemní smyčka) vzniká zřejmě tím, že kombo a mix jsou napájeny z jiné zásuvky. Brum pravděpodobně nevznikne, když mix i kombo budou napájeny ze stejné zásuvky, nebo jej lze eliminovat DI-boxem (tj. galvanickým oddělením) při stávajícím napájení z různých zásuvek (potenciálů).

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 676
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Brum z pasivních reprobeden, protože basa nevyužívá Di box?

Příspěvek od PeBe » úte 13. zář 2022 14:12:33

[OffTopic]
Jen "trocha" teorie k danému tématu:
zemní smyčka na ElektroBastlírně
[/OffTopic]
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“