rušení ze světelného dimmeru

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
wolf
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf » pon 30. bře 2009 2:23:53

Mám problém s rušením zvuku při současném běhu světel přes dimmer Nova Lighting DD12W2, rušení je slyšet jak z kytarových aparátů (i při odpojených kytarách) i z PA. Vše zapojeno z jedné 5-ti pólové zásuvky 3x32A. Prosím o jakoukoli radu jak toto rušení eliminovat.

J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. » pon 30. bře 2009 7:37:02

Tyto dimmery mám dva a zatím se mi nestalo, že bych měl jakékoliv problému s rušením do zvuku. Zkus zjistit pár věcí:
- rušení je vždy nebo jen při ovládání přes DMX (vyzkoušej odpojit DMX a rozsvítit z panelu)?
- rušení je u všech tří fází stejné (kanály jsou zapojeny 1,2,3,4, - první fáze atd.), popřípadě jen u některých kanálů???
- stmívač je stále osazen originál součástkami a nebo už byl opravovaný??

Je dost velká pravděpodobnost, že zdrojem rušení může být silová kabeláž. Třeba nerozmotaný přívodní kabel na cívce je slušný zářič. Na jedné akci se kytaristům objevoval poměrně silný brum a až posléze jsem zjistil, že pořadatelem připravený přívodní kabel měl cca 30m rezervu pod pódiem smotanou do svitku.
Zvukař bez www stránek

wolf
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf » pon 30. bře 2009 16:03:35

Stmívač je nový, osazený originálními součástkami, toto měla být jeho první akce. Všechny silové kabely byly úplně rozmotány. Rušení generuje každý zapojený kanál (10 je zapojených, zbývající dva zatím nevyužívány), tedy všechny tři fáze. Zkoušeno jen přes ovládání z DMX pultu. Rušení zmizelo pouze při nastavení charakteristiky (DimmAll Law: NonD) vypnutí prolínání světel. Odzkoušeno i v jiném sále a stejný problém.

Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota » pon 30. bře 2009 18:32:20

Kytara byla odpojena jen vytažením jacku z nástroje, přičemž šňůra zůstala zapojena do "vyjetého" zesíku? (Nepředpokládám to, ale pro jistotu se ptám.)
Pokud vrčí samotné PA i bez nástrojovky, pak zkontroluj, zda není nikde v mobilním napájecím rozvodu (nechtěně) spojen vzájemně vodič N a PE. Co hlavní přívod - jeho délka a průřez? Co tyto parametry v pevné instalaci?
Příčina rušení je zde velmi pravděpodobně způsobena značným úbytkem napětí na fázových a především nulovém vodiči (pokud není nikde spojen PE s N). Z hlediska tlustoproudu jde o zanedbatelné hodnoty v řádu jednotek až stovek mV, avšak z hlediska hodnot modulačních napětí v audiořetězci jde už o problém. Průchodem filtracemi napájecích zdrojů audiotechniky by v běžném případě však měla být rušivá složka vyšších harmonických značně eliminována, ale v krajních případech se ani tento průnik rušení nedá vyloučit. Případné přivedení tohoto potenciálu na kostry přístrojů (spojených se signálovou GND) prostřednictvím PE vodiče pak zmiňované zhoršení odstupu rušivých napětí v audiosignálu způsobí poměrně spolehlivě.
Vodiče PE a N jsou spojeny v každém případě. Jenže v části, zahrnující pevnou instalaci objektu. Ve staré, neudržované sokolovně to bude zpravidla poblíž samotné zásuvky, kde je příchozí vodič PEN rozdělen na PE a N, tedy pokud tam vůbec "pětikolík" je. V nové instalaci, pokud ji nenavrhoval a nerealizoval nějaký hňup, by měl být rozdělen přívodní PEN již někde dole, v hlavním rozvaděči, kde je tento bod rozdělení zároveň i přizemněn. Sám si již domysli, jak to pak kde bude s tím odstupem vypadat. :)
Ale těch příčin může být i více - vzájemná blízkost racku s dimmery a zvukařiny také zhoršení odstupů přispívá. ... No, dalo by se pokračovat dál a dál...
Mimochodem, v režimu "Non Dimm" tyristory/triaky produkují (kromě stavu OFF) též nejmenší podíl rušivých složek, jelikož jsou plně otevřeny a proto apec též relativně ztichne.

wolf
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf » stř 01. dub 2009 0:00:05

Díky za rady, měl bych ještě jednu otázku. Neměly by být silové multikabely s konektory Wieland 16 realizovány pomocí sťíněných kabelů? V mém případě jsou jen 16 černých číslovaných žil + 1 zelenožlutý zemnící vodič.

Pavel Vojta

Příspěvek od Pavel Vojta » stř 01. dub 2009 0:42:56

proč?

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » stř 01. dub 2009 16:10:27

Není důvod, u vyzařovaného rušení působí hlavní problémy magnetická složka pole (indukce do snímačů, zemních smyček, atd.) a proti té je stínění kabelu neúčinné.

wolf
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf » pon 06. dub 2009 14:26:42

Světla jsem sestavil doma v garáži, rušení do kytarového aparátu (odpojená kytara i nástrojový kabel) se také projevuje. Zkusil jsem pripojit kytarový aparát přes UPS od počítače, když ji odpojím ze sítě a jedu jen z baterie, tak rušení ustane, stačí připojit zem a znova se objeví. Při přímém napájení aparátu ze sítě a odpojené zemi taky rušení.

Díval jsem se, že v dimmeru není nijak ošetřeno pronikání rušení do rozvodné sítě, je v něm "pouze" 12 tlumivek na výstupech jednotlivých kanálů. Napadlo mě zapojit do napájecí cesty před dimmer nějaký 3f filtr, například tento:

http://www.oktechnik.com/cms/index.php? ... 1&client=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Prosím o vaše názory...

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: rušení ze světelného dimmeru

Příspěvek od midnight_man » ned 05. črc 2009 17:03:41

máš rozdelene zvuk a svetla na samostatnej fáze? Skús nekrižovať signalove a silove kabeláže, nerobiť cievky okolo železných konštrukcii, rozmotávať káble a tak...somarinka ku somarinke a rušenie je na svete. Osobne som sa stretol z rušením od stroboskopu, no vyriešilo to prehodenie na inú fázu.
5kW Sound/EM,Beyma,Uli,QSC,DBX/, 2kW Lights, Dáke tie otáčajúce sa hlavy, 200mW ILDA Laser(20kpps)/Kvant/, 3kW Smoke.

karel29
Nováček fóra
Nováček fóra

Re: rušení ze světelného dimmeru

Příspěvek od karel29 » pon 08. čer 2015 12:45:05

ahoj taky mam tento problem
http://www.elektronovinky.cz/konstrukce ... vac-4x-1kw
je to tenhle stmívač podle AR a právě taky "vrčí" do beden hlavně když světla svítí na 10 nebo 50% jestli to je tím že ty tlumivky jsou slabý ?
mám teda dost dlouhý kabely ke světlům kolik bych měl dát ty tlumivky a RC členy ?
jsou tak 64uH a to se mi zdá málo jeslti by to zachránily 2mH nebo stačí i 1mH na železnym jádře EI ?

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“