Měření PA systémů
-
- Reklama
-
- Uživatel
Měření PA systémů
Zdarec kluci,
Chtěl bych rozšířit svoje znalosti ohledně měření beden/PAček
Pro měření používám soft. OpenSoundMeter
Zvukovku focusrite solo 3generace
Mikrofon Behringer ECM8000
Byl bych rád za nějaké vaše rady/postupy
Díky moc
Chtěl bych rozšířit svoje znalosti ohledně měření beden/PAček
Pro měření používám soft. OpenSoundMeter
Zvukovku focusrite solo 3generace
Mikrofon Behringer ECM8000
Byl bych rád za nějaké vaše rady/postupy
Díky moc
Re: Měření PA systémů
Ahoj, obávám se že je to moc široké a komplikované téma na takto obecnou diskuzi/dotaz. V první řadě bych doporučil něco postudovat např. na youtube např. kanál https://www.youtube.com/@MichaelCurtisAudio
to je myslím kluk, kterej tomu rozumí a pak je spousta dalších videí na YOUtube. Bohužel v 99% cizojazyčně, ale výhoda
YT v nastavení zapnout titulky a automatický překlad do CZ pokud nedáváš angličtinu. Jen je blbé, že občas si něco musíš pustit vícekrát když čteš titulky a nesleduješ co dělá uniká ti nit. Je potřeba si něco pozkoušet poměřit a seznámit se s tím a pak řešit už jen konkrétní dotazy. Samotného by mě zajímalo jestli je v CZ někdo kdo se tím nějak hlouběji zabývá a dělá např. i nějaké školení? Nebo pak varianta se s někým domluvit a fyzicky něco poměřit, kdo má již nějaké zkušenosti. Za mě se dá docela slušně odměřit sfázování repro a cardio na subech. Zpoždění suby vs. satelity už je komplikovanější a satelity samotné tam je největší nepřítel prostor - posuneš mikrofon a vše je jinak. Od kud jsi?
to je myslím kluk, kterej tomu rozumí a pak je spousta dalších videí na YOUtube. Bohužel v 99% cizojazyčně, ale výhoda
YT v nastavení zapnout titulky a automatický překlad do CZ pokud nedáváš angličtinu. Jen je blbé, že občas si něco musíš pustit vícekrát když čteš titulky a nesleduješ co dělá uniká ti nit. Je potřeba si něco pozkoušet poměřit a seznámit se s tím a pak řešit už jen konkrétní dotazy. Samotného by mě zajímalo jestli je v CZ někdo kdo se tím nějak hlouběji zabývá a dělá např. i nějaké školení? Nebo pak varianta se s někým domluvit a fyzicky něco poměřit, kdo má již nějaké zkušenosti. Za mě se dá docela slušně odměřit sfázování repro a cardio na subech. Zpoždění suby vs. satelity už je komplikovanější a satelity samotné tam je největší nepřítel prostor - posuneš mikrofon a vše je jinak. Od kud jsi?
-
- Uživatel
Ahoj, tvůrce jako je Michael Curtis a podobné lidi zabývající se tímto tématem sleduji, angličtina mi problém nedělá. Měření už jsem si zkoušel, je tu u nás i člověk co se měřrním zabývá, občas za ním dojedu na akci a něco se přiučím.
Už jsem si zkoušel i sám měřit náš menší aparát, problém je že moc nemám kde, takže jsem to zkoušel na zahradě, ale je tu spousta budov, takže spousta odrazů. Jsem teprv začátečník a snažím se posunout někam dál. Jsem z okolí Olomouce.
Už jsem si zkoušel i sám měřit náš menší aparát, problém je že moc nemám kde, takže jsem to zkoušel na zahradě, ale je tu spousta budov, takže spousta odrazů. Jsem teprv začátečník a snažím se posunout někam dál. Jsem z okolí Olomouce.
Jenom bych si to měření nějak moc "neglorifikoval" on prostor ti dělá strašně moc, a jak píše kolega posuneš mikrofon o metr a ejhle, můžeš začít znovu. Pokud se chceš posunout opravdu dál, je potřeba se nějak nakontaktovat na nějakou velkou produkci a tam jim být k ruce. A ošahat si to na opravdu velkém systému, (delay věže atd..)
Ale k něčemu takovému se dostat bude asi problém.
Hrát si tady někde v sokolovně s jedním basáčkem a satelitem na klacku je ztráta času ,věř mi taky jsem to zkoušel
Na měřící mikrofon se už roky práší na poličce. A pořeším to vždy na místě puštěním známého songu a procházkou po place s upravou master EQ. A poměrů basů a dělící frekvence. Jenom tak na ucho.
Ale k něčemu takovému se dostat bude asi problém.
Hrát si tady někde v sokolovně s jedním basáčkem a satelitem na klacku je ztráta času ,věř mi taky jsem to zkoušel
Na měřící mikrofon se už roky práší na poličce. A pořeším to vždy na místě puštěním známého songu a procházkou po place s upravou master EQ. A poměrů basů a dělící frekvence. Jenom tak na ucho.
Venku na zahradě je problém vítr, ptáci, ruch a bez odrazů to taky nemusí být. Pokud už jsi něco změřil i s někým tak na malém aparátu si zkontroluj sfázování popř. delay mezi SUB a vrchama. To zvládneš i v garáži nebo doma nebo na té zahradě. Odměříš si časovou odezvu jednotlivých komponentů zapíšeš uložíš a pak pokud nebudeš v aparátu nic měnit jen na kšeftě podle fyzické vzdálenosti můžeš doupravit delay. Na nějaké velké blbnutí s měřením před kšeftem stejně není čas a klid(např. už hluk v sále). Jako ladit doma presset PA bedny fakt není realita to nedělají ani na těch velkých systémech. Ale zase právě pro takovou tu základní kontrolu funkčnosti jednotlivých komponentů a vzájemné spolupráce je měření super zejména pokud se kombinují značky a nebo pasiv a aktiv. např. 2xpásmová propust LPF za sebou a můžeš mít otočenou fázi subů apod.
Já měřím svoje bedny/PA svinovacim metrem. Někdy je opruz to narovnat do auta.
to miro:
...takýto amaterizmus v dobe, keď existujú laserove meradlá...
...takýto amaterizmus v dobe, keď existujú laserove meradlá...
- safa
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
...odrazy a ruchy k realite mereni PA patri, kazdej slusnej merici soft ma okenkovani aby sis mohl z impulsky odfiltrovat co potrebujes a ty chytrejsi i nejaky system potlaceni nechtenych ruseni (napriklad stloukani hlinikove konstrukce). Nicmene nejprve je treba si ujasnit co chces merenim ziskat za informaci a podle toho zvolit zpusob mereni a nastaveni mericiho sw. No jak rikaji kolegove je to docela komplexni disciplina. Delavali jsme na tohle tema tridenni skoleni, bohuzel spousta z toho tematu je teorie fyziky a neco matematicky coz neni pro adepty "chtel bych umet merit" zrovna moc popularni. Sice je mozne stanovit "instantni" pravidla stylem "tohle vem, dej sem, tohle nastav takhle a neco ti to vyplivne" (kolega Sledge tomu rika "kuchařka"), ale to se pak clovek dostane na uroven opice ktera nevi co dela a proc, coz ve vysledku znamena, ze pravdepodobne skonci se zkreslenym vysledkem mereni, ktery nasledne neumi spravne interpretovat tak, aby to v praxi prispelo k dobremu vysledku.Michal mariánek píše: ↑úte 14. kvě 2024 7:27:19takže jsem to zkoušel na zahradě, ale je tu spousta budov, takže spousta odrazů.
Jednoduse receno pokud se tomu chces venovat priprav se na to, ze tomu bude potreba obetovat hodne casu a usili.
Naposledy upravil(a) safa dne úte 20. srp 2024 9:55:16, celkem upraveno 1 x.
Šáfa ::::::
Soundman.cz , audiopro s.r.o., Zvukařská škola, FADER.cz
- safa
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak to bych si dovolil durazne oponovat. Hrat si v sokolovne s basackem a satelitem je jedinej zpusob jak si to v praxi osahat a posunout se dal. Samozrejme jak jsem psal to ale predpoklada ze vic co meris, s jakymi parametry mereni, co se ti na vysledku mereni jak projevuje a proc.
Šáfa ::::::