Měření PA systémů

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • Nové pulty řady CQ
Michal mariánek
Uživatel
Uživatel

Měření PA systémů

Příspěvek od Michal mariánek » pon 13. kvě 2024 12:52:14

Zdarec kluci,
Chtěl bych rozšířit svoje znalosti ohledně měření beden/PAček
Pro měření používám soft. OpenSoundMeter
Zvukovku focusrite solo 3generace
Mikrofon Behringer ECM8000
Byl bych rád za nějaké vaše rady/postupy

Díky moc🤟

jarakri
Uživatel
Uživatel

Re: Měření PA systémů

Příspěvek od jarakri » pon 13. kvě 2024 21:36:11

Ahoj, obávám se že je to moc široké a komplikované téma na takto obecnou diskuzi/dotaz. V první řadě bych doporučil něco postudovat např. na youtube např. kanál https://www.youtube.com/@MichaelCurtisAudio
to je myslím kluk, kterej tomu rozumí a pak je spousta dalších videí na YOUtube. Bohužel v 99% cizojazyčně, ale výhoda
YT v nastavení zapnout titulky a automatický překlad do CZ pokud nedáváš angličtinu. Jen je blbé, že občas si něco musíš pustit vícekrát když čteš titulky a nesleduješ co dělá uniká ti nit. Je potřeba si něco pozkoušet poměřit a seznámit se s tím a pak řešit už jen konkrétní dotazy. Samotného by mě zajímalo jestli je v CZ někdo kdo se tím nějak hlouběji zabývá a dělá např. i nějaké školení? Nebo pak varianta se s někým domluvit a fyzicky něco poměřit, kdo má již nějaké zkušenosti. Za mě se dá docela slušně odměřit sfázování repro a cardio na subech. Zpoždění suby vs. satelity už je komplikovanější a satelity samotné tam je největší nepřítel prostor - posuneš mikrofon a vše je jinak. Od kud jsi?

Michal mariánek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Michal mariánek » úte 14. kvě 2024 7:27:19

Ahoj, tvůrce jako je Michael Curtis a podobné lidi zabývající se tímto tématem sleduji, angličtina mi problém nedělá. Měření už jsem si zkoušel, je tu u nás i člověk co se měřrním zabývá, občas za ním dojedu na akci a něco se přiučím.
Už jsem si zkoušel i sám měřit náš menší aparát, problém je že moc nemám kde, takže jsem to zkoušel na zahradě, ale je tu spousta budov, takže spousta odrazů. Jsem teprv začátečník a snažím se posunout někam dál. Jsem z okolí Olomouce.

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » úte 14. kvě 2024 8:09:10

Jenom bych si to měření nějak moc "neglorifikoval" on prostor ti dělá strašně moc, a jak píše kolega posuneš mikrofon o metr a ejhle, můžeš začít znovu. Pokud se chceš posunout opravdu dál, je potřeba se nějak nakontaktovat na nějakou velkou produkci a tam jim být k ruce. A ošahat si to na opravdu velkém systému, (delay věže atd..)
Ale k něčemu takovému se dostat bude asi problém.
Hrát si tady někde v sokolovně s jedním basáčkem a satelitem na klacku je ztráta času :-D ,věř mi taky jsem to zkoušel :-D
Na měřící mikrofon se už roky práší na poličce. A pořeším to vždy na místě puštěním známého songu a procházkou po place s upravou master EQ. A poměrů basů a dělící frekvence. Jenom tak na ucho.

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » úte 14. kvě 2024 11:51:50

Venku na zahradě je problém vítr, ptáci, ruch a bez odrazů to taky nemusí být. Pokud už jsi něco změřil i s někým tak na malém aparátu si zkontroluj sfázování popř. delay mezi SUB a vrchama. To zvládneš i v garáži nebo doma nebo na té zahradě. Odměříš si časovou odezvu jednotlivých komponentů zapíšeš uložíš a pak pokud nebudeš v aparátu nic měnit jen na kšeftě podle fyzické vzdálenosti můžeš doupravit delay. Na nějaké velké blbnutí s měřením před kšeftem stejně není čas a klid(např. už hluk v sále). Jako ladit doma presset PA bedny fakt není realita to nedělají ani na těch velkých systémech. Ale zase právě pro takovou tu základní kontrolu funkčnosti jednotlivých komponentů a vzájemné spolupráce je měření super zejména pokud se kombinují značky a nebo pasiv a aktiv. např. 2xpásmová propust LPF za sebou a můžeš mít otočenou fázi subů apod.

miro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od miro » čtv 16. kvě 2024 5:49:52

Já měřím svoje bedny/PA svinovacim metrem. Někdy je opruz to narovnat do auta.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » čtv 16. kvě 2024 21:19:12

to miro:
=D> =D> =D> =D>
...takýto amaterizmus v dobe, keď existujú laserove meradlá...

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » úte 20. srp 2024 9:48:43

Michal mariánek píše:
úte 14. kvě 2024 7:27:19
takže jsem to zkoušel na zahradě, ale je tu spousta budov, takže spousta odrazů.
...odrazy a ruchy k realite mereni PA patri, kazdej slusnej merici soft ma okenkovani aby sis mohl z impulsky odfiltrovat co potrebujes a ty chytrejsi i nejaky system potlaceni nechtenych ruseni (napriklad stloukani hlinikove konstrukce). Nicmene nejprve je treba si ujasnit co chces merenim ziskat za informaci a podle toho zvolit zpusob mereni a nastaveni mericiho sw. No jak rikaji kolegove je to docela komplexni disciplina. Delavali jsme na tohle tema tridenni skoleni, bohuzel spousta z toho tematu je teorie fyziky a neco matematicky coz neni pro adepty "chtel bych umet merit" zrovna moc popularni. Sice je mozne stanovit "instantni" pravidla stylem "tohle vem, dej sem, tohle nastav takhle a neco ti to vyplivne" (kolega Sledge tomu rika "kuchařka"), ale to se pak clovek dostane na uroven opice ktera nevi co dela a proc, coz ve vysledku znamena, ze pravdepodobne skonci se zkreslenym vysledkem mereni, ktery nasledne neumi spravne interpretovat tak, aby to v praxi prispelo k dobremu vysledku.

Jednoduse receno pokud se tomu chces venovat priprav se na to, ze tomu bude potreba obetovat hodne casu a usili.
Naposledy upravil(a) safa dne úte 20. srp 2024 9:55:16, celkem upraveno 1 x.

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » úte 20. srp 2024 9:51:26

Damton píše:
úte 14. kvě 2024 8:09:10
Hrát si tady někde v sokolovně s jedním basáčkem a satelitem na klacku je ztráta času :-D ,věř mi taky jsem to zkoušel :-D
Tak to bych si dovolil durazne oponovat. Hrat si v sokolovne s basackem a satelitem je jedinej zpusob jak si to v praxi osahat a posunout se dal. Samozrejme jak jsem psal to ale predpoklada ze vic co meris, s jakymi parametry mereni, co se ti na vysledku mereni jak projevuje a proc.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“