Aké sú správne polohy mikrofonov na bicích?
-
- Reklama
Aké sú správne polohy mikrofonov na bicích?
Zdar, nech čítam ako čítam nevidím to tu
tak sa skúsim opýtať: aké sú správne polohy mikrofónov na bicích?
Kopák: mám dať viac dovnútra, alebo von, už som počul radu "nasmeruj ho vo vnútri na miesto úderu, tj na šľapku", bol aj prípad keď som ho musel položiť dovnútra a najhoršie bolo keď mal na bicích plnú blanu
Snare: je lepšie dať ho čo najviac kolmo na blanu alebo nasmerovať viac na celú plochu blany, poprípade ho dať zospodu?
prechody tá istá otázka:-)
OH: na veľkom pódiu ich snímam cca 30-40cm nad a som spokojný, čo ale robiť keď som niekde v klube a všetko prehlušia:-) dať ich zospodu? prebehol som si všetko o tlmení a o plexisklovej bariére len ma napadlo či s tým má niekto skúsenosť a sníma ich zospodu ...
Hit Hat: aká vzdialenosť a aké miesto? spojnica plechov alebo zvrchu...
som len zvedavý ako ste s čím spokojný, a čo kto preferuje:-) dik
Kopák: mám dať viac dovnútra, alebo von, už som počul radu "nasmeruj ho vo vnútri na miesto úderu, tj na šľapku", bol aj prípad keď som ho musel položiť dovnútra a najhoršie bolo keď mal na bicích plnú blanu
Snare: je lepšie dať ho čo najviac kolmo na blanu alebo nasmerovať viac na celú plochu blany, poprípade ho dať zospodu?
prechody tá istá otázka:-)
OH: na veľkom pódiu ich snímam cca 30-40cm nad a som spokojný, čo ale robiť keď som niekde v klube a všetko prehlušia:-) dať ich zospodu? prebehol som si všetko o tlmení a o plexisklovej bariére len ma napadlo či s tým má niekto skúsenosť a sníma ich zospodu ...
Hit Hat: aká vzdialenosť a aké miesto? spojnica plechov alebo zvrchu...
som len zvedavý ako ste s čím spokojný, a čo kto preferuje:-) dik
-
Adrub
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jak utisit bubenika (tedy nejprve bici)
Správnou polohu mikrofonů u bicích nelze určit. Vždy je to dané zvukařovo zkušenostma, kvalitou snímaného nástroje a umění bubeníka. U kopáku by měl být mikrofon u přední blány, tak, aby snímal celej buben. K hrací bláně se dává u horších bubnů, které nehrají a snímá se vlastně jen blána. Hihatku a overheady bych dával tak jak píšeš. Přechody jsou zase na zvážení každého zvukaře a kvality nástroje. Bylo by fajn si to vyzkoušet a porovnat, ale na to není nikdy čas a tak většinou skončí mikrofon tak 5 cm od bubnu a je to. Jinak občas se přechody ještě gate-ují kvůli přeslechů. Samozřejmě, že záleží i na bubeníkovi, protože, když do bubnů nebude umět bouchnout tak, aby to "hrálo", tak se pak můžeme(te) u mixpulto podělat a žádný dobrý zvuk z toho nedostaneme.
Jsem víc bubeník než zvukař
Jsem víc bubeník než zvukař
Re: Aké sú správne polohy mikrofonov na bicích?
Zajímalo by mě jaké jsi měl problémy při zvučení kopáku s plnou blánou?? Já osobně je mám nejraději, kopák pak dokáže nádherně zatlačit bez toho aby jsem ho musel nějak extra tavit. Ono i když má kopák díru, tak dávám raději mikrofon mimo ni.
Zvukař bez www stránek
To J.J.: S plnou blánou jsem se setkal také a musím se přiznat, ze jsem s ni mel taky problem. Ale bylo to nastrojem, protoze nekteri bubenici (zacatecnici), udelaji to, ze predni blanu sundaji, dovnitr nacpou deku nebo polstar a pak ji zase nandaji. Ano, slovo "nandaji" je presne a vystizne, protoze ta predni blana nebyva zpravidla napnuta a naladena jak ma byt. Proto z toho pal leze zvuk jak kdyz hrajou na plexisklo. A snimejte tohle jeste navic cinskym mikrofonem mistniho rock-klubu... 
...není třeba hrát nahlas...
Moje rec!J.J. píše:Zajímalo by mě jaké jsi měl problémy při zvučení kopáku s plnou blánou?? Já osobně je mám nejraději, kopák pak dokáže nádherně zatlačit bez toho aby jsem ho musel nějak extra tavit. Ono i když má kopák díru, tak dávám raději mikrofon mimo ni.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... spravne je to tehdy kdyz to dobre hrajesosik píše:Zdar, nech čítam ako čítam nevidím to tutak sa skúsim opýtať: aké sú správne polohy mikrofónov na bicích?
O tomhle na internetu najdes tuny materialu ... nejlepsi by bylo kdyby se ti podarilo nejak ziskat vyukovy DVDcko (uz jsem ho tu nekolikrat zminoval) Beyerdynamicu "Miking drums with Manni Von Bohr" ( Beyerdynamic ho dava k dispozici zdarma prostrednictvim svych dealeru tak zkus zavolat do G-tecu jestli jsi ze SVK). Tam ti dva hosi pekne ukazujou co to udela kdyz das tenhle mikrofon tamhle a tamten semhle ...
Kratka ukazka viz zde: http://www.audiopro.cz/files/beyer/many-op87-01.AVI
---------
Pozn. Martin: doplním Safu, že ta krátká ukázka má 306 MB. Nicméně stojí za podívání.
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Plně se ztotožňuji s prvním odstavcem Safova příspěvku.
Na to fakt asi neexistuje žádná univerzální rada. Jenom bych doplnil, že když se mě zvukař zeptal jaký chci zvuk u kopáku (teď mluvím jako za bubeníka) tak jsem měl radost, že ho můj názor zajímá a poručil jsem si. Pak jsem tuto otázku pokaždé aplikoval (jako zvukař) a snažil se udělat zvuk dle představ bubeníka.
Až mi jeden profi frontman odsekl: No přece aby to dobře znělo......
Ptám se, a snažím se nicméně dál.....
Zdar naší práci..!!
Na to fakt asi neexistuje žádná univerzální rada. Jenom bych doplnil, že když se mě zvukař zeptal jaký chci zvuk u kopáku (teď mluvím jako za bubeníka) tak jsem měl radost, že ho můj názor zajímá a poručil jsem si. Pak jsem tuto otázku pokaždé aplikoval (jako zvukař) a snažil se udělat zvuk dle představ bubeníka.
Až mi jeden profi frontman odsekl: No přece aby to dobře znělo......
Ptám se, a snažím se nicméně dál.....
Zdar naší práci..!!
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zrovna včera jsem bojoval s kopákem. Mám D112 a nedaří se mi ji prostrčit dále do korpusu přez tu rezonanční díru (alespoň někde jsem četl že by se měl mikrofon dát co nejhlouběji?) a tak ji nechávám u té rezonanční díry. Jenomže tam je ten zvuk takový divný..mě se to vůbec nelíbí - je to zvuk takový tvrdý, nemá to žádný spodek. Na to bych nepotřeboval snad ani suby, když ten kopák hraje od 80Hz výš..
Tak jsem laboroval s EQ. A asi nejhezčí zvuk - pro mě- byl když jsem stáhl frekvenci okolo 200Hz, na 80 Hz jsem mírně taky stáhl a pak kolem 1000Hz jsme taky ubral a na šavli to zesílil. Nevím zda mě chápete
ale jedině tak to hrálo pak spodek.
Včera to celkově byl porod - dřevěná kukaně podium, bez jakéhokoliv zatlumení a k tomu přetrvávající přepětí v sítí - pořád 250-256 V, vyfoceno mám i 259V. Ale nevhodná akustika asi zvuk kopáku přímo neovlivní ne? V celé té boudě to rezonovalo hodně na 200-400 Hz..
To už jsem odbočil.. nicméně, měl bych otázku jak na kopák s D112?Kde ji strkat u bicích s dírou a bez díry. Mám rád nízký spodek, basovky mám kopie SB1000, takže to zahrát opravdu umí (basa jela o poznání níž než kopák, ty 18" se při kopáku skoro ani nehly). Ještě dodávám, že na mixu je korekce LOW jen na 80Hz, nižší tam není. Pak je parametr od 100Hz a od 400Hz a HI na 12kHz. Dík za Vaše tipy
Tak jsem laboroval s EQ. A asi nejhezčí zvuk - pro mě- byl když jsem stáhl frekvenci okolo 200Hz, na 80 Hz jsem mírně taky stáhl a pak kolem 1000Hz jsme taky ubral a na šavli to zesílil. Nevím zda mě chápete
Včera to celkově byl porod - dřevěná kukaně podium, bez jakéhokoliv zatlumení a k tomu přetrvávající přepětí v sítí - pořád 250-256 V, vyfoceno mám i 259V. Ale nevhodná akustika asi zvuk kopáku přímo neovlivní ne? V celé té boudě to rezonovalo hodně na 200-400 Hz..
To už jsem odbočil.. nicméně, měl bych otázku jak na kopák s D112?Kde ji strkat u bicích s dírou a bez díry. Mám rád nízký spodek, basovky mám kopie SB1000, takže to zahrát opravdu umí (basa jela o poznání níž než kopák, ty 18" se při kopáku skoro ani nehly). Ještě dodávám, že na mixu je korekce LOW jen na 80Hz, nižší tam není. Pak je parametr od 100Hz a od 400Hz a HI na 12kHz. Dík za Vaše tipy
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Asi blbej dotaz, ale neměl jsi na mixu namáčknutý ustřižení spodních frekvencí? Nebo nebyl kopák plnej dek, či molitanu?
-
Adrub
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Předpokládám, že ty bubny byly nějaké lowendy, ne? Pokud dáš mikrofon k díře u přední blány, měl by jsi dostat asi nejlepší zvuk z bubnu. Čím ho dáš hloubš, nebudeš snímat buben, ale pouze blánu a né každá blána hraje sama o sobě hutně.
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nene, ořezané jsem to samozřejmě neměl
Nějaká deka myslím v kopáku byla. Nicméně i tak když si člověk poslechne kopák do sluchátek, tak to prostě opravdu hraje spíše vyšší basy a ne ty nižší. Anebo pak ještě možnost že by bylo něco s tím mikrofonem. Ten je ale zánovní, použitý párkrát a přepravován v case..
Bicí byly podle mě slušné, zvuk celé soupravy byl super. Jen ten kopák prostě hrál výše a to bylo u obou kapel,ikdyž měla každá jinou soupravu.
Někde jsem taky četl, že basa hraje níže než kopák, tuž tak nevím.
Bicí byly podle mě slušné, zvuk celé soupravy byl super. Jen ten kopák prostě hrál výše a to bylo u obou kapel,ikdyž měla každá jinou soupravu.
Někde jsem taky četl, že basa hraje níže než kopák, tuž tak nevím.
-
Adrub
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
nebyly ty bicí Yamahy? U nich je totiž známo, že i když je to super souprava, tak kopáky nemají takové basy jako kopáky z jiných, stejně dobrých sad 
-
knobtweaker
- Uživatel

No pokud máž rád u kopáku nízké basy nedával bych tam asi D112 která je zvukově dost tvrdá, ale spíš beta 52, nebo Audix D6
Pokud ten zvuk v těch bicích nebyl, tak ho z něj nedostaneš sebelepším mikrofonem nebo nakroucením. Ty musíš pracovat se zvukem toho nástroje a vybrat z něj to nejlepší, ne vytvořit z libovolného bubnu vždy ten samý zvuk. A vyměňovat mikrofony kvůli lepšímu zvuku je při živém hraní velký luxus.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
-
whitesabath
- Nováček fóra

no ja mam taký istý problem s nazvučením kopáku. Tiež to hraje vyššie basy ked nie až stredy a subwofer sa ani nehne. Kopak je 24 palcový a blana nemá dieru čo som tomu zvuku pripisoval, ale tu som čítal príspevok, že do kopáku mic nedáva aj ked tam diera je tak nechapem. Podla mna ten kopak basy nepustí von ak tam ta diera nieje a mic priložený k blane snima len to plaskanie a malo basov. ???