Brum v reproduktorech

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Jan Paukner
Uživatel
Uživatel

Brum v reproduktorech

Příspěvek od Jan Paukner » úte 22. pro 2009 21:49:14

Dobrý den jsem skoro začínající dj a mám mix Behringer VMX 1000 ,zesMc crypt,tesla a Techniks dále bedny Ohmnitroniks a Hq power 400w a 600w,equaliser Behringer,cd přehravače DJ tech. Spínací pult na světla jsem si dělal sám mám zhruba 15 svět ef. a mám zvlášt zes. a zvlášt rack s mix a cd propojene 15m kab.( Stíněný 4žilový kabel) jenže čím víc přidám na hlasitosti tím víc se začne objevovat brum jako když je povolenej kabel nebo povytáhnutej jack já jsem povoláním kuchař ale elektronika mě není cizý něco jsem už postavil ale vi že tam kde hraju (u nás v hospodě) jsou rozvody v hliníku a na HO.....NO aže kapelky který k nám občas zabrousí si stěžujou že máme uzemění na PÍ:::U aže jim to vrčí.Tak bych rád věděl jestli má smysl stavět nějakej filtr (pro danou zátěž) a nebo čekat na rekonstrukci. Spozdravem Jan Paukner brumem znechucený začínající DJ.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Re: Brum v reproduktorech

Příspěvek od Pavel Sedlák » stř 23. pro 2009 9:33:08

V první řadě musíš mít v pořádku napájecí kabely !
Prodlužovačky zásadně třívodičové a žádné rozdvojky.

V problémových místech je dobré mít VŠECHNO připojené z jedné zásuvky.
Nejčastěji tak, že ze zásuvky nejkratší cestou k zesilovači a potom k mixu, efektovce atd.

Rozvody pro nástrojovku je taky vhodné vést ze stejné zásuvky.

Jestli jsou jednotlivé komponenty v pořádku a v zásuvce je 230V, musí brum zmizet.

Na fórech je k tomuto tématu hodně materiálu - použij "hledat"
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Jan Paukner
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Jan Paukner » čtv 24. pro 2009 0:57:41

Prodlužovačky nekupuji stavím si je sám protože všude prodávají bílé ale já chci černé.(černý kabel měd 3krát 1.5mm) Napájené to mám zhruba ze tří zásuvek ale z jednoho místa (zásuvky jsou vzájemě propojeny ve zdi)přívodní kabely používám originál k to mu či onu, roztrojky či rozdvojky nebo co to je ,nemám a ani nechci.Ale jednu věc zítra vemu multimetr a zkusim změřit kolikpa v té zásuvce vlastně je, páč to mě FAKT nenapadlo dík za tip :-) :-) s pozdravem Honza

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » čtv 24. pro 2009 19:39:00

Chlapi, neřeště jen elektrické přívody, ale zaměřte se hlavně na co??? No přeci na zemní smyčky! Řeší se to tady a nejen tady pořád dokola. Každé propojení čehokoliv v aparátu s čímkoliv jiným při použití bežných "konfekčních" kabelů okamžitě vytváří další spojení zemí, samozřejmě pokud tyto přístroje jsou v bezpečnostní třídě I a proto povinně používají zemnicí kolík síťové zásuvky.

Největší zdroje brumu se odhalují postupným připojováním přístrojů a s vyhodnocením kdy to začalo víc brumit. Pak se zkusmo dělají úpravy v signálových(!) šňůrách, kde se odpojuje podle potřeby stínění pokud možno u výstupů zdrojů signálu a ponechává se zapojené u vstupů mixpultu, zesilovačů apod. Samozřejmě je to schůdné více u symetrických vstupů u nesymetriky můžou takto vzniknot větší potíže nebo to nepůjde vůbec. Upravené konektory je vhodné si označit, aby se kabel při opakované drátovačce nezapojoval opačně. Pokud je záhodno šňůry neupravovat, používají se co nejkratší délky a vedou se souběžně s ostatními tak, aby plocha vzniklé smyčky a tím pádem i nachytané rušení ze vzduchu bylo co nejmenší.

NIKDY se odzemňování neřeší přerušením ochranného vodiče!!! Je tam od toho, aby plnil svůj účel! Nepomůže-li provizorka s odzemňováním v kabelech je pak už jen jediné spolehlivé řešení - kvalitní transformátorový DI-box.
Jsem zmatkař, někdy. No a?

Jan Paukner
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Jan Paukner » čtv 24. pro 2009 20:19:39

No já myslel že postavím nějaký filtr(Tlumivka kondík atd.)navinout si sám pár feritú udělat si takovou krabičku jeden přívod220V 6krát zásuvka ven 220V

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » čtv 24. pro 2009 20:27:44

Síťový filtr můžeš samozřejmě zkusit tím se nic nepokazí, naopak. Filtr se nemusí bastlit pořídíš si nějaký hotový, třeba v provedení na panel se vstupem na Euroštektr (nejaký Schurter apod.). Já ale sázím na to, že rušení stejně přilítne někde "ze vzduchu" a do kabelů se naindukuje, pokud je elektroinstalace v baráku špatně udělaná, stará a zarušená jinými spotřebiči.
S ferity můžeš zaexperimentovat i na signálových kabelech a hlavně na el. přívodech ke světlům a ke stmívačům, vždy co nejblíže ke zdroji rušení (triaky apod.)

vasekd

Příspěvek od vasekd » sob 26. pro 2009 16:35:44

Pokud jde skutečně o brum, jsou ti veškeré filtry naprd. Fungují pro vf.

Jan Paukner
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Jan Paukner » ned 27. pro 2009 16:35:39

Ani bych skoro neřekl že brum spíš to tak jakoby hučí to je jedno já to mám už skoro postavený tak to dneska zkusim a uvidím

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » ned 27. pro 2009 22:43:47

Budeš-li mít chvíli čas, tak si s tím aparátem jako celkem pohraj, co a jak brumí či nebrumí samo o sobě a kdy to začne jakmile propojíš "něco s něčím" a taky jak to reaguje, když točíš knoflíkama od zisku na zesilovačích. Jsou-li v aparátu zemní smyčky, brum může měnit charakter podle natočení těchto regulátorů podle toho, jak jejich okamžitá poloha zdůrazňuje nebo kompenzuje vzniklé smyčky.

Je lepší udělat si na tuto prověrku čas v době, kdy je v sále klid a nikdo Tě neruší a jednou provždy to pak pořešit, než pořád být na každé akci rozmrzelý jak si to vesele brumí...

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » pon 28. pro 2009 12:51:01

...teď to chci říct, napsat....všeobecně...
Do budoucna je ze všeho nejdůležitější se naučit tyto závady, problémy hledat. Zapoj si všechno do jedné zásuvky 230V. Zapoj a zprovozni základ - zesilovač + reprobedny. Pokud už tady něco bručí, hledej problém zde.
Pokud je ticho pokračuj, mixpult, přehrávače, efekty, gramce, mikrofony a já nevím, co ještě. Někde se to projeví a tam hledej.
Hodně štěstí.... :D

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pon 28. pro 2009 15:41:24

Ano, přesně takhle, systematicky postupovat.

CharlesBass
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od CharlesBass » čtv 31. pro 2009 10:56:13

Perfektní článek o zemních smyčkách napsal Hill na fóru v Elektrobastlírně. zde! Doporučuji všem.

Jan Paukner Doporučuji Ti si přečíst postnutý článek. Možná se zamysli nad svými prioritami v kontextu s Tvou logikou. Vykřikuješ, jak je elektrika v baráku naprd, chceš to řešit hned elektronicky, zatímco odsuzuješ jakési rozdvojky, že to nepoužíváš. Při výčtu Tvého zařízení je to nesmysl. Takže si udělej pořádek už v tom, jak to píšeš.

Píšeš, že máš 15 světel, což nějakej odběr už je. Když si to dáš do souvislosti s informacemi o zemních smyčkách, zjístíš, že velmi záleží na tom, v jakém pořadí od rozvaděče budou zapojeny do zásuvek světla, zesilovače, mix a přehrávače. Pokud máš nejdřív mix (malý odběr) pak po 15m zesíky (větší odběr) a pak světla (velký odběr), můžeš si být jist, že při kvalitě elektriky (dvouvodičová hliníková soustava) Ti po tom čtyřžilovým stíněným káblu mezi mixem a zesy poteče dost zajímavej proud, kterej tam nepatří.
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

Jan Paukner
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Jan Paukner » pát 01. led 2010 20:16:28

No zajímavé názory a rady a jsem za ně vděčný ale problém spočívá v tom že když to celé zapojím doma (včetně světel )tak to skoro nebrumí vubec a to i na plnej výkon.(pravda je vtom že doma to mám napojené na víc zásuvek)tak že si myslím že když já v sále muzika světla odběr cca5kw a v kuchini kolega fritézy, grily , trouba atd plus všechno ostatní tak sem rád že to vubec hraje a nekroutí se kabely ve zdi

Jan Paukner
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Jan Paukner » pát 01. led 2010 20:24:51

A rotrojky neodsuzuji jenom je nechci používat jedna mě shořela přímo na hraní a bylo po akci

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » ned 03. led 2010 13:41:38

Jestli to byla ta klasická, kulatá, přímo do zásuvky, tak tyto bývají nevyzpytatelné. Nejsi sám komu to vyrazilo pojistky. Doporučuju nepoužívat na mobilních akcích vůbec nebo jen osvědčené kusy. Známému to taky při chystačde pódia vytavilo pojistku a v první řadě nic zlého netušíc, podezříval AC adaptér pro klávesy v dané roztrojce zastrčený.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“